2017. február 7., kedd

Rapid Book Tag

Sziasztok!

Hát kicsit összehúzom magam, mert erre a booktag-re még decemberben hívtak ki. Az államvizsga miatt nem volt sajnos rá időm, de nem felejtettem el. Most lett pár szabad percem végre, s így kitöltöttem én is :)
Előre is szólnék, én senkit nem hívok ki, forrásmegjelöléssel szabadon vihető, mert szerintem csak én lógok már vele, mindenki más már megcsinálta! :)
Szóval akkor - kávé bekészítve - kezdjünk is neki! :)


Puha vagy keménytáblás könyv?

Na jó. Már az első kérdésnél elakadok? Kapásból rávágtam volna, hogy kemény. Aztán ránéztem a polcomra és a nyelvemre a puha szó jött. Szóval nálam ez így van, hogy alapvetően a puha könyveket részesítem előnyben, mert azok biztos beférnek a polcomra. Meg egy két kiadót leszámítva nagyon jó minőségben nyomtatják, nem törik meg, nem esik lapjaira, ezért nincs vele semmi gondom. 
Ugyanakkor nagyon szeretem a keménykötétes könyveket, mert annyira méltóságteljesek. De mivel azok drágák, meg gyakran be sem férnek..... ezért jó, legyen puha.... 

Online vagy könyvesbolti vásárlás?

Jajj ne már! Azt hittem csak huss, végigszaladok a kérdéseken, mert mindenre kapásból válaszolok, hisz ez nem nehéz. De itt is mindkettő igaz rám, nem tudok választani. Könyvesboltban szeretek vásárolni, mert akkor kiválaszthatom a saját példányomat. Biztos nem lesz pecsétes, gyűrött, szakadt. Ugyanakkor a legtöbb könyvesboltban a kiforgatások miatt a könyvek minősége hagy maga után kívánnivalót. Én speciel ha már pénzt adok ki rá, akkor elvárom ,hogy az jól nézzen ki. Mondjuk ha talpra állítom, ne dőljön el, mert akkora csavar van a gerincében. De ugye a sok forgatástól, a vásárlók nemtörődömségétől tönkremennek. Csak fáj értük a szívem. 
S ezért legtöbbször online vásárolok. Eddig egyetlen egyszer jártam úgy, hogy "csúnya" könyvet küldtek le, de mivel alapvetően nincs vele baj, csak az alja full sárga (biztos sok fény érte, mert méz színű) így annyira nem zavar. Na meg ne felejtsük el, hogy általában úgy olcsóbb. Nem kicsit. 

Trilógiák vagy Sorozatok?

Na ezt tudom! Trilógia! Mégpedig azért, mert a kedvenc hőseimről hiába szeretnék sokszor rengeteget olvasni, nem csak három kötetnyit, de nagyon sokszor akkor már túlhúzzák és elrontják az egész sorozat élményét. Három részben még nem lehet megunni őket, és egy gyönyörű, izgalmas, kerek történetet is kaphatunk. Tökéletes. Na jó, egy két kiegészítő kötetet azért még elviselek. Na meg mennyire rossz már, mikor éveket kell várnod, hogy megtudd az első részben feltett kérdésre a választ, ami csak az utolsó könyvben derül ki... S kedvenc trilógia.... Na szép, csak sorozatok jutnak eszembe. Talán még sem annyira egyértelmű a kérdés? (Jól van Harry, ne repkedj a fejemben. Jamie Fraser, te is sunnyogj vissza Skóciába! )

Hősök vagy Rosszfiúk?

Öhhm, háát... Attól függ. Na jó, kikészítenek ezek a kérdések! Szeretem, mikor a Hős lovag megmenti a bajba jutott pimasz lánykát, de... amikor egy rosszfiú teszi ezt... grrrr....

Melyik az az egy könyv, amit mindenkivel elolvastatnál?

Ezt tudom! Egyértelmű! Kim Holden: Bright Side. Tudom, túl van reklámozva, mindenki rajong érte, és ez már taszító is tud lenni, DE ennél a könyvnél higgyétek el: tényleg megéri elolvasni, mert fenomenális. Beszippant és akármit csinálsz, akkor is együtt érzel a szereplőkkel. Sírva könyörögsz, hogy máshogy történjenek a dolgok. Összetörsz. De átértékeled az életedet, a kapcsolataidat és sokkal jobb emberré tesz!

Ajánlj egy alulértékelt könyvet.

Justin Cronin: A Szabadulás. Meglepődtetek? Szerintem nem. Nagyon szeretem ezt a könyvet. Egyszer, a kecskeméti könyvtárban ugrott rám, szó szerint. S mivel nem egy vékonyka kötetről beszélünk, igen mély nyomott hagyott bennem ez a találkozás. Bosszúból kivettem, hogy majd szétszekálom olvasás közben... Aha... Úgy megnyert magának, hogy utána 2 évig csak kerestem és kerestem ,hogy nekem is meglegyen.... @nikkytikky, még mindig nem tudom, honnan szerezted meg, te Boszorkány! De imádlak! *.* S idén jön a harmadik része! Annyira várom! *.*

Melyik volt az utolsó könyv, amit befejeztél?

On Sai - Apa, randizhatok egy lovaggal? című kötete. Nagyon aranyos. Ha kíváncsiak vagytok, mi a véleményem róla, akkor katt ide. :)

Mi volt a legfurcsább dolog, amit valaha használtál könyvjelzőnek?

Mostanában már átszoktam a könyvjelzők használatára, mert lett jó pár. De előtte midnig vonatjegyeket használtam, mert azok pont annyira voltak vastag papírból, hogy látszódjon, hol tartok. De akadt, amikor lufit raktam bele, mert az volt kéznél. Szóval tényleg azon múlik, éppen mi van mellettem.Számít a párom keze, míg ő aludt, én meg elmentem kaját csinálni?

Használt könyvek: Igen vagy nem?

Igen. Semmi gond nincs a használt könyvekkel. Sokkal olcsóbbak és legtöbbször hibátlanok. Sőt, sokszor szebbek is, mint néhány könyvesbolti példány! Van egy kedvenc antikvárom, ami nem a legolcsóbb, de nem is drága, pl az eredetileg 3000-es könyv 1800 általában, de ott mindig tökéletes, hibátlan állapotú könyvek vannak. Olyan egyszer olvasottak.

Karakterek vagy cselekmény?

Cselekmény és karakter. Még pedig azért, mert lehet akármilyen jól felépített a karakter, ha nem történik vele semmi, és lehet egy cselekménysorozat tökéletes, ha a szereplőt egy péklapáttal ütném agyon.

Hosszú vagy rövid könyvek?

Közepesek. A nagyon rövideket, 300 oldal alattiakat, nem annyira szeretem, mert mire belelendülnék, hupsz, vége. A nagyon hosszúak sem jók, mert sokszor csak túl van húzva a cselekményszál, vagy tele van rengeteg felesleges leírással. Viszont a 4-500 oldalas könyvek tökéletesek ilyen szempontból.

Hosszú vagy rövid fejezetek?

Illik megint azt mondani, hogy közepes? A nagyon rövid, egy oldalas fejezetek kiborítanak, nincs értelme. Ha nagyon hosszú, az sem jó. Kell a tagolás, de nem szabad túlzásokba esni.

Nevezd meg az első három könyvet, ami eszedbe jut.

Hát jó, ha te mondod:
Gaura Ágnes: Lángmarta örökség
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Ruth Ware: Sötét ​erdő közepén

S azért ezek, mert ők lesznek a következő áldozataim. :)

Mik azok a könyvek, amik megnevetettnek vagy megsiratnak?

Több könyvön is nevettem, főként On Sai és Gaura köteteken. De minden könyvben van legalább egy olyan jelenet, amit nem lehet kibírni legalább egy mosolygás nélkül. :)
Sírni... Bright Side összetört, Az Outlander harmadik részénél is ejtettem pár könnycseppet, illetve a Lélekvesztők is hasonló hatást váltott ki.

A mi világunk vagy kitalált világok?

Kitalált világ, mely úgy van felépítve, hogy valóságosnak tűnik. :) De nagyon szeretem a Magyarországon játszódó történeteket is, mert imádom azt az érzést, hogy adott helyszínen nemrég én is jártam. :)

Mit gondolsz a hangos könyvekről: Igen vagy nem?

Nem volt még hozzájuk szerencsém, de jó ötletnek tartom. Hiszen azok, akik buszon nem tudnak olvasni, legalább hallgatva tudnak haladni a történetben. :)

Ítélsz könyvet borító alapján?

Nanáhogy! Az alapján mondom meg, hogy elolvasom-e . Na jó,azért nem, van még sok sok más körülmény is, ami meghatározza, de számomra fontos a borító. 

Nagyon szépen köszönöm ezt a kihívást, nagyon élveztem. S jól el is ment vele az időm, de megérte! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése