2017. február 13., hétfő

Moly Name Tag - 7. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a hetedik forduló. A szabályok ugyanazok. Rengetegen jelentkeztetek egy hét alatt és ez hatalmas örömmel tölt el. Ezért kiírta mindenkit egy cetlire, s úgy húztam, kik legyenek a szerencsések. Tehát most is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A negyedik kör résztvevői:

@HoneyBee0395, aki 21 éves és jelenleg egyetemista. (egy hónap múlva lesz 22 :) )
@Khaleesi, 14 éves diák :)
@mrsp, 20 éves tanuló, gazdaságinformatikus szakon.
S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@HoneyBee0395: 2014. szeptember 5. óta. Ezalatt a közel 2,5 év alatt sok mindent láttam, sok mindent tapasztaltam, de a lényeg az hogy nagyon kis összetartó közösségre találtam, aminek még szeretnék sokáig a részese lenni. Különben pedig a másik közösségi hálónak is a tagja vagyok, de azt nem szeretem annyira mint a molyt. A molyon azt csinálok ami éppen az eszembe jut, mindennek megvan a saját zónája, ahova nyugodtan kirakhatom amit szeretnék. És még örülnek is neki, nem szúrnak le egyből, és nem nézik le azt aki valamiben tehetséges.

@Khaleesi: 
2016 márciusa elején regisztráltam, de aktív csak áprilistól vagyok.

@mrsp: 
Egyszer már regisztráltam régebben, de nem használtam a profilomat és elfelejtettem a jelszót is, így újra regisztráltam 2013-ban és azóta használom is.

2, Hogyan bukkantál rá?

@HoneyBee0395: Teccik tunni' nekem volt egy nagyon aranyos könyvmoly osztálytársam még gimnáziumban, részben miatta is regisztráltam molyra. Részben meg azért mert bosszantott hogy olvasok valamit, és a véleményemet csak az asztalfióknak írom. Persze eleinte nekem sem volt több a moly, mint másik 813325 közösségi oldal, nem is nagyon törődtem vele. És eleinte nem is nagyon van az embernek ismerőse. Fejlődni kell, fent lenni, írni, hozzászólni, kihívásokat teljesíteni, esetleg blogolni, örülni, várni, türelmesnek lenni. Nem repül minden az ember szájába, mint a sült galamb.

@Khaleesi: 
Amikor beírtam egy könyv címét a google-be, a legtöbbször a Moly-t adta ki elsőként, úgyhogy rászoktam, hogy itt nézzem meg az adott könyv adatait.

@mrsp: 
Akkor iratkoztam be a könyvtárba, és nem tudtam, honnan nézzem meg, miket szeretnék kivenni, így az Alexandra Könyvjelző magazinjában néztem ki a könyveket, amikre aztán a Google-ben rákerestem, és mindig ugyanannak a weboldalnak, a Molynak a linkjeit dobta fel. Így kíváncsi lettem, bár az elején nem nagyon értettem az oldal működését.

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?

@HoneyBee0395: Először azt szerettem meg, hogy bármivel is jövök, olvasmánnyal, írással, rajzzal, vagy csak valamire keresem a választ, mindig válaszoltak. Egyetlen egyszer sem hagytak figyelmen kívül, hiába voltam zöldfülű újonc. Aztán úgy vettem észre hogy a molyon belül van egy adott 'mag', amibe bekerülni a legnagyobb érdem. Ha meg már benne vagy, akkor meg magukkal rántanak a könyvek közé. (:

@Khaleesi: 
Eleinte a zónákat nagyon érdekesnek tartottam, főleg a levelezőtárs-zónát, ahova írtam is rögtön a regisztrálásom után. Aztán még az is megfogott, hogy itt könnyebben meg tudom nézni, hogy milyen a könyv, amit kiszemeltem magamnak, milyen cimkéi vannak, és hogy itt meg tudom nézni az értékeléseket is.

@mrsp: 
Előtte egy füzetbe írtam fel, miket olvastam, és tetszett, hogy itt nyomon tudom követni napra és percre pontosan az olvasásaimat.
4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@HoneyBee0395: A molyos események mindig remek élmények, ahogy most ez is. (: Sok tapasztalatot szerezhet velük az ember, főleg pozitívakat. Én szeretek bennük részt venni, de például a szervezését már nem merném lebonyolítani. Mindig csodálom azokat a molycikat, akik vállalják mondjuk egy ajándékozás szervezését. El sem tudom képzelni, mennyi munka lehet benne. Szívesen kipróbálnám, de majd csak akkor ha még tapasztaltabb leszek. Sokszor hallok negatív véleményeket is, nekem még nem volt ilyen mióta aktív tagja vagyok a molynak.

@Khaleesi: 
Még nem volt rá lehetőségem, mivel nem Magyarországon élek, de egyszer, a távoli jövőben hátha szerencsém lesz egyhez.

@mrsp: 
Ajándékozáson vettem már részt, és szerveztem is, eddig szerencsére 1 kivétellel csak pozitív tapasztalataim vannak.


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@HoneyBee0395: Ahogy korábban is írtam, ha valaki bekerül a 'mag'-ba, ott rengeteg pozitív élményt lehet szerezni. De ehhez ám némileg tenni is kell. (: A blogomat szintén egy nagyon kedves molycinak köszönhetem, hiszen az ő indítása kellett ahhoz hogy elinduljak. És ne csak az asztalfióknak irkáljam az értékeléseket. Na meg persze naponta az 1000–1500 friss karc meg az 50 – 100 nekem szóló friss, az visz mindent. A molytól úgy érzi az ember hogy tartozik egy közösségbe.

@Khaleesi: 
A Moly nélkül szerintem én még mindig abban a hitben élnék, hogy a könyvmolyok az egyik kihaló félben lévő faj, és csak a könyvtári könyveken élnék, legfeljebb újraolvasnám valamelyiket, amelyik megtetszett. Az oldalnak köszönhetően ráébredtem, hogy a molyok nincsennek kihalófélben, sőt! Egyre gyarapszunk, és az látóköröm a könyvek terén egyre tágabb lett, már nem csak fantasy-t olvasok, hanem komolyabb, meghatóbb témájú könyveket is a kezembe veszek. És még arra is rájöttem, hogy itt csak kedves emberek vannak, és sokukra számítani is lehet :).

@mrsp: 
Rengeteg új barátot és ismerőst ismertem meg, egy nagyon régi barátságot újra felmelegítettünk a molynak köszönhetően, és egy olyan közösséget ismertem meg, akik bármilyen kérésre/kérdésre nagyon szívesen és kedvesen válaszolnak. 

6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@HoneyBee0395: Mindenfélét, ami éppen megtetszik, és a kezembe kerül. Nem vagyok válogatós. Más tészta hogy lehúzom-e a sárga földig az adott könyvet, vagy még 90 évesen is a macskáimnak fogok az adott könyvről beszélni. Ha meg tényleg meg kell adni műfajokat, akkor ~ romantikus, fantasy, disz- és utópia. A fantasyt nem kell magyarázgatnom, aki rendszeresen olvassa a blogomat az tudja miért. Igazából itt az erotikus szorulna némi magyarázatra. Teccik tunni az úgy van hogy velejéig „romlott” vagyok, és a legnyálasabb, legundorítóbb szerelmes regényektől az erotikusokon keresztül a BDSM-ig mindent elolvasok. Tényleg mindent. És szeretem is ezeket a műfajokat. Találkoztam már molycival aki ezektől a falra mászik, dehát nincs mit tenni. Én ilyen vagyok. :)

@Khaleesi: 
Nálam alap a romantikus, fantasy, sci-fi, disztópia, de szeretem még a YA, NA, komolyabb témával foglalkozá könyveket is.

@mrsp: 
Nálam ez elég változó, régebben oda voltam a krimikért, viszont ma már csak akkor olvasok krimit, ha valami tényleg nagyon izgalmas cselekménye van. Leginkább disztópiát, thrillert, horrort és ifjúsági könyveket olvasok. 

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@HoneyBee0395: Ki én. Nem is akárhogy. Például akkor amikor horrorba kezdek bele. Éppen most akartam elkezdeni a Ragyogást Stephen Kingtől. Aztán (ha nem dobom ki addig a taccsot) akkor az Álom Doktort, utána még egyszer nekifogok a Vértestvéreknek. Ments meg uram. Ámen.

@Khaleesi: 
Ha jól számolom, eddig háromszor léptem ki belőle. Először akkor, amikor egy krimit olvastam, ami siker volt, mivel tetszett a könyv, de aztán, amikor az író egy másik könyvét akartam volna olvasni, ami szintén krimi volt, már nem volt hangulatom hozzá. Másodszor, amikor Stephen King Tortúra c. könyvét kezdtem el olvasni, de alig jutottam 2-3 oldalnál tovább, amikor éreztem, hogy ez most nem fog menni. Harmadszor akkor, amikor egy történelmi romantikusat olvastam, ami hatalmas siker volt, mert azonnal beleszerettem a történetbe, és biztosan tudom, hogy hamarosan több ilyen témájú könyvet is fogok olvasni.

@mrsp: 
Igen, mindig igyekszem, de néha rosszul sül el. 

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@HoneyBee0395: Már vártam is ezt a kérdést. Mindig megkérdezik tőlem. Nyehehe. Minden molyci életében van könyv ami elindította a lejtőn, és most a képzeletbeli könyves gödör aljáról próbál kimászni, mert annyi könyv van amit el szeretne olvasni. Ez nálam sincs máshogy. De hogy én is készüljek valami rejtvénnyel azoknak akik esetleg nem tudnák melyik könyvről van szó, a könyv címét nem árulom el, csak a sztorimat meg néhány jellemzőt. Nem, itt most nem Harry Potterről lesz szó. Pedig megtehetném. Chö. Szóval még zöldfülű korában a kislány az anyukájával bement a könyvesboltba, éés mivel már akkor sem bírt magával, persze hogy megakadt a szeme az egyik új könyvön. Természetéből adódóan a kislány mindig is imádta a fekete hajú, gyönyörű szemű fiúkat (hiába sírt át az egyik miatt majdnem fél évet, sorry) és azon a borítón is egy ilyen szépséget látott. Ott állt, és nem hitt a szemének. Felkapta a könyvet, kifizette, kiment, éés amikor az anyukája meglátta mivel jött ki a boltból, kis híján visszazavarta. Persze a kislány nem hagyta magát, hazavitte a könyvet. Kiolvasta aznap délután. Arra is jól emlékszik hogy a padlón olvasta a könyvet. Befejezte, és ezt kérdezte: 'hol a folytatás?' Attól kezdve remegő kézzel várta míg a könyvnek következő része lett, aztán még egy és még egy. Akkor volt az a bizonyos pont. Meg akkor amikor kiderült hogy a borítón levő fiú egy magyar modell.

@Khaleesi: 
11-12 éves lehettem, amikor nyáron az Útvesztő film megnézése után a könyvet is el akartam olvasni. Sajnos a könyvtárban nem volt meg, de a könyvtárosnéni ajánlott egy könyvet, amit ki is vettem. Elkezdtem olvasni, és csak úgy faltam az oldalakat, majd a sorozat többi részét is. Ez volt a Szent Johanna Gimi. Miután az utolsó kötettel is végeztem, hatalmas ürességet éreztem, amit mihamarabb ki akartam tölteni. Ekkor indult meg az a bizonyos lavina, ami még most sem ért véget, és remélem, hogy nem is fog. :D

@mrsp: 
Erre most azt kellene mondani, hogy a Harry Potter, de sajnos nem. Nálam az olvasás A szürke ötven árnyalatával kezdődött, 16 éves koromban, ettől nyílt ki számomra a világ, vagyis rájöttem, hogy nem csak unalmas, kötelező olvasmány jellegű könyvek léteznek. :) 

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@HoneyBee0395: „Akkor azt ajánlom vigyázz magadra Potter. A végtagvesztést nem fogadom el kifogás gyanánt. 394. oldal.” – Ennyi ehhez a kérdéshez elég lesz?

@Khaleesi: 
Sok kedvenc könyvem van, és mégtöbb sorozat, ezért is egy sorozat első részét választom: Félúton a sírhoz. Ez az a könyv, amit már legalább háromszor elolvastam, ami nálam nagy szó, mert nem szoktam könyveket újraolvasni.

@mrsp: 
 J. K. Rowling Harry Potter sorozata, vagy ha csak egy könyvet lehet választani, akkor Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon.


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?

@HoneyBee0395: Dani Atkinstől az Összetörve. Nem mondok semmi mást.

@Khaleesi: 
Lélekvesztők. Könyv még nem siratott és nevettetett meg így egyszerre. Imádom <3 :D.

@mrsp: 
J. K. Rowling: Harry Potter és az Elátkozott gyermek

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@HoneyBee0395: Listát kértek? Minden olyan könyvet, ami ebben a blogban szerepel. :)

@Khaleesi: 
Ahogy átnéztem a molyos kedvenc könyveimet, meleg szívvel ajánlom mindegyiket mindenkinek, de ha csak egyet lehet választani, akkor Fedőneve Verity. Ezt is imádtam, bámulatos, hogy milyen lehetetlen helyzetekben szövődhetnek életre szóló barátságok.

@mrsp: David Benioff: Tolvajok tele

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 

@HoneyBee0395: Lényegében semmilyenek csóróságom okán. Inkább cserélgetem a könyveket, meg amikor futja a pénzemből, kihasználom az akciókat, és az e-bookomon olvasok. Már amikor sikerül éppen bekapcsolnom. Különben rendszeresen odanyomom az orromat a kirakathoz, és befelé nézek. Aztán meg szemlesütve, bociszemekkel elsétálok. :(

@Khaleesi: 
 Nem szoktam sűrűn könyveket vásárolni, és mivel Romániában élek, itt, a városunkban csak egy kicsiny könyvesbolt van, ahol nincs túl sok magyar, kortárs könyv. Inkább ünnepekre kérek, vagy a szülinapi pénzemből szoktam könyveket venni, akkor is az internetről, lehetőleg akciósan.

@mrsp: 
Nem nagyon szoktam könyveket vásárolni, főleg nem könyvesboltban, és rendelni is csak maximum akkor, mikor valami nagyon nagyon várt könyv jelenik meg, vagy a szüleim nem tudják, mit vegyenek nekem karácsonyra/szülinapra/névnapra. Az egyetlen, amiben bűnös vagyok, a turkálókban való könyvvásárlás, na az jöhet mindig, minden mennyiségben. 

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@HoneyBee0395: Karácsonykor kaptam egy remek kis fotelt a nappaliba, és másnap lefoglaltam magamnak. Ott szoktam olvasgatni egy bögre teával, vagy kakaóval. :D Meg azt is szeretem, amikor a párommal olvashatok együtt.

@Khaleesi: 
Én szinte mindenhol képes vagyok az olvasásra (hála a nem épp csendes osztályomnak, és a zajkizáró képességemnek, amit szünetek alatt sajátítottam el :D): orvosi rendelőben, suliban az órán (erre nem vagyok büszke, de ha egyszer egy-egy tanár untat, és a könyvben épp a tetőfokára hág a feszültség, egyszerűen nem tudok ellenálni a kísértésnek :D), a konyhában, miközben szól a TV, és még sok más helyen is, de számomra az ideális hely az olvasásra az ágyikómban egy csésze tea és az olvasólámpám mellett :).

@mrsp: 
Vonaton, csendben, hosszú úton. :)

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@HoneyBee0395: Na itt most nem állok elő az önálló kötetek meg a sorozatok előnyeivel, mert még itt helyhiányra hivatkozva megvagdalják amiket írok. :D Teljesen mindegy hogy önálló vagy sorozat. Néha szoktam azt kívánni, hogy bárcsak sorozat lenne az önálló könyv – juppééé – és önálló lenne a sorozat. Böee.

@Khaleesi: 
Nehéz kérdés, mivel sorozatban és egyedülálló könyvben is sok kedvencem van, de inkább a sorozat, mert valahogy szinte mindig sorzatokon szokott megakadni a szemem, amikor kinézek magamnak egy-egy könyvet :D.

@mrsp: A sorozatokat.


15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@HoneyBee0395: Nem kértek esetleg egy olvasási naplót órákra lebontva legközelebb? Legalább lenne mit felmutatnom, ha legközelebb is kihúznak. :D Egyébként meg a tanulmányaimtól függ. Ha nem kell gyűrnöm az anyagot meg a munkát, egy hét alatt 3-4 könyvet kivégzek. Ha gyűrnöm kell a cuccost, egy hónap alatt megy le egy könyv. Ez van, Sprite.

@Khaleesi: 
Szinte minden nap olvasok, ha van olyan nap, amikor nem, akkor az azért van, mert a könyvtárból hozott könyveket már mind kivégeztem, és már nincs mit olvassak :D Szóval minden szabad percemet olvasással töltöm:).

@mrsp: 
Napi 1-2 órát, minimum.

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@HoneyBee0395: Birkaszellem, kérem szépen, birkaszellem! A kívánságlistámon szigorúan azok vannak, amiket a többi molyci is olvas. Aztán onnantól kezdve meg én döntöm el, mi lesz tovább velük. :)

@Khaleesi: 
Mivel nem szoktam gyakran könyveket vásárolni, ezért sincs könnyű dolga egy könyvnek, hogy felkerüljön a kívánságlistámra. Inkább olyan könyvek szoktak felkerülni, amiket egy kedvenc íróm írt, vagy nagyon tetszett mindenkinek, vagy csak kinéztem magamnak, mert szép a borítája, és a fülszövege is tetszett.

@mrsp:
Borító és fülszöveg.

17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@HoneyBee0395: Számoljam bele a hátsó polcot is? Mert ha beleszámolom, olyan 50 darab. Ha nem számolom bele a hátsó polcot, akkor olyan 10. :)

@Khaleesi: 
Jelenleg csak a Nyírd ki ezt a naplót nem fejeztem még be, de ebben az is közrejátszik, hogy még nincs túl sok könyvem.

@mrsp:
A moly szerint 176.

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 

@HoneyBee0395: Azt hiszem Mia Sheridantől a Stinger. Csórók az egyetemisták, csak néha engedhetnek meg maguknak kisebb – nagyobb ajándékot. Például amikor vizsga van. Vagy csak vége a hétnek.

@Khaleesi: 
 Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara, még karácsonyra vettem magamnak.

@mrsp: 
Sheila Roberts: The Nine lives of Christmas

19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@HoneyBee0395: Tabitha Suzumától a Kimondhatatlant. Tényleg kimondhatatlan könyv volt. De miért nem nyittok meg egy új lapot ezen kívül, és olvassátok el a róla írt értékelésemet?

@Khaleesi: 
 Christopher Paolini: Eragon. Alig várom már, hogy a többi részét is olvashassam.

@mrsp: 
Dawn French: A tiny bit marvellous 

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@HoneyBee0395: Nem szoktam válogatni, mindig azt olvasom ami éppen szembejön. Legyen az bármilyen műfajú könyv. Másik kérdés hogy elolvasom és tűzrevalónak használnám, vagy egész életemben azt a könyvet szorongatnám. :)

@Khaleesi: 
Általában a könyvtárból szoktam felkapni az első könyvet, amit még nem olvastam, vagy egy sorozatot olvasok végig, vagy épp nincs mit olvassak, és akkor böngészek a várólistámon a következő áldozatom után :).

@mrsp: 
 Először a recenziós példányokat olvasom el, aztán amik valamilyen kihívás miatt kellenek (Mini Könyvklub, Te választod ki…, Könyvmolypárbaj), aztán pedig csak úgy ránézésre. Ha nem sikerül választani, felírom a címeket kis papírra és húzok belőle. Bár ilyenkor sosem azt olvasom, amit kihúzok, csak mikor húzok, és magamban azt kívánom, bárcsak ez meg az a könyv jönne ki, akkor ki is derül, mit szeretnék olvasni valójában :)


Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 

2 megjegyzés: