2017. február 3., péntek

Interjú Szurovecz Kittivel

Sziasztok!

Hoztam nektek ma egy nagyon izgalmas bejegyzést: Egy interjút a Hópelyhek a válladon írónőjével, Szurovecz Kittivel! Nagyon szuper válaszokat kaptam a kérdéseimre! Még egyszer köszönöm az írónőnek ,hogy időt szakított rám! :) 

Nem is húzom tovább, figyeljetek csak:



Niitaa: Immár a kilencedik köteted jelent meg. Hogyan jellemeznéd az írói karrieredet eddig?*

Kitti: A nyolcadik könyvem jelent meg tavaly ősszel, a Hópelyhek a válladon. Nehéz jellemezni egy karriert, ha a sajátunkról van szó, ráadásul én legkevésbé sem tekintek az írásra karrierként. Kislánykorom óta ez a hobbim, szenvedélyesen szeretek olvasni és írni, így teljes az életem. Persze, nagyon jó érzés, hogy amit írok, azt mások is értékesnek találjak és olvassák, pénzt, időt áldoznak a könyveimre. Nagyon hálás vagyok ezért az olvasóimnak.

Niitaa: Milyen számodra az ideális írási körülmény?

Kitti: Nincs ilyen. Mindig akkor és ott írok, ahol éppen lehetőségem van rá. Ha épp adódik egy-két szabad órám a munkahelyem és a családom mellett, emellett úgy érzem, mentálisan is alkalmas vagyok rá, akkor egyszerűen nekiülök a következő fejezetnek. Írás közben kizárom a külvilágot, van, hogy főzök magamnak egy kávét, amikor leülök, és csak órákkal később, kihűlve iszom meg.

Niitaa: Van írói példaképed? 

Kitti: Nincs példaképem. Nagyon sok szerzőt szeretek és olvasok szívesen különböző műfajokban. Kedvenc könyvem sincsen, mert minden szeretett történetemet másért szeretem.

Niitaa: Ki tervezte a Hópelyhek a válladon gyönyörű borítóját?

Kitti: Kolozs Kitti Anna, egy nagyon tehetséges olvasóm, akiből szerintem egy szép napon grafikus lesz egy könyvkiadónál.

Niitaa: Miért Hópelyhek a válladon lett a könyv címe? Voltak esetleg más ötletek is?

Kitti: Nem voltak más ötletek. Amikor kutatómunkát végeztem a könyvhöz, láttam M. Tóth Zsolt jégszobrász művészt többször is munka közben, és megihletett, ahogyan a láncfűrész nyomán a vállára hullott a porhó, mialatt a szobrokat faragta. A könyvem főhőse, Hayden is jégszobrász, ezért lett a regény címe Hópelyhek a válladon.

Niitaa: Ez a könyv egy igazán nehéz, egyedi témával foglalkozik, s ahogy a köszönetnyilvánításban is írtad, nem idegen számodra a téma. Egyfajta terápia volt a számodra Arlene történetének elmesélése?

Kitti: Olyasmi, bár az én történetem azért nem egészen ugyanez, nem ennyire regényes. Mások élményeit, történeteit is felhasználtam hozzá, és természetesen kiszíneztem a fantáziámmal. A lélektani része az, amit magam is megtapasztaltam, és igen, jól esett kiírni magamból, milyen egy borderline személyiségzavaros emberrel élni.

Niitaa: Miért döntöttél úgy, hogy ezt a témát választod a regénynek?

Kitti: Mert fontosnak tartom, ha valaki lélekben bántalmazó kapcsolatban él, vegye észre, mert néha nem is olyan könnyű. Vegye észre, lépjen ki belőle, és merjen segítséget kérni – akár a családjától, akár a barátaitól, akár egy szakembertől. Mert egyedül mindezt lehetetlen feldolgozni. A Hópelyhek a válladon történetével főként a ráébresztés volt a célom, remélem, hogy sikerült.

Niitaa: Az epilógus nagyon erőteljes. Lehetséges, hogy lesz majd még folytatás?

Kitti: Egész biztos, hogy ennek a regénynek nem lesz folytatása. A függővég szándékos, azt jelképezi, hogy egy olyan férfi, mint Hayden, sosem áll le. Lehet, hogy egy időre eltűnik, úgy tűnhet, véget ért a kapcsolat, de aztán megint felbukkan, és mindent megtesz azért, hogy újra részese lehessen az áldozata életének. Rajtunk múlik, hagyjuk-e, vagy sem. Szerettem volna, ha az olvasó maga dönti el, ő mit tenne Arlene helyében.

Niitaa: Dolgozol most éppen egy újabb könyvön?

Kitti: A témát egyelőre még titokban tartom. Annyi biztos, hogy lélektani regény lesz, ami már tudható: A sokszívű címet adtam neki. Jelenleg a kutatómunka stádiumában tartok, és csak néhány oldal van meg belőle, szóval erről korai lenne még bármit is mondanom. A megjelenését az Athenaeum Kiadóval 2018. őszére tervezzük.

Niitaa: Számíthatunk idén is egy új regényre?

Kitti: Az előző kérdéssel megválaszoltam, hogy nem. :) Szeretnék időt hagyni magamnak, alaposan kidolgozni az írásomat, hogy legalább olyan kerek és élvezhető, tiszta üzenettel rendelkező regény legyen, mint a Hópelyhek a válladon.

Niitaa: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Egy álmomat váltottad valóra ezzel az interjúval! Egyetértek veled, hogy fontos beszélni erről a témáról. Hatalmas kíváncsisággal várom A sokszívű című következő kötetedet is! További jó munkát kívánok!

*Tévesen a Meglepetés című novelláskötetet is beleszámoltam (szerk.)

2 megjegyzés:

  1. Eddig is kívánságlistás kötet volt, de ezzel az interjúval még inkább meghoztad a kedvem az olvasáshoz! :)) Nagyon jól sikerült, gratulálok! ^^ (Ha nem jön be az IT pálya, mehetsz újságírónak. :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon szépen köszönöm! :)
      Muhaha, azt azért nem hiszem, inkább maradnék a szakmámban :D
      De a könyvet mindenféleképp olvasd el *.* Bár romantikus, de szerintem ez még a neked tetszene kategória! :)

      Törlés