2017. február 27., hétfő

Moly Name Tag - 9. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a hetedik forduló. A szabályok ugyanazok. Rengetegen jelentkeztetek egy hét alatt és ez hatalmas örömmel tölt el. Ezért kiírta mindenkit egy cetlire, s úgy húztam, kik legyenek a szerencsések. Tehát most is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A negyedik kör résztvevői:

@BarbyMalik0112, aki 16 éves gimnazista. A nevének eredetét a következőképpen foglalta nekem össze: Barby vagyok, eredetileg Németh, Maliket csak a nagy fangirlingelésben vettem fel, mikor álmomban összeházasodtam Zayn Malikkel, a One Direction énekesével. Ebből következik, hogy hatalmas directioner vagyok, emellett természetesen hatalmas könyvmoly és blogger. Talán ez a három dolog, ami leginkább jellemez engem.
@maar_molli, 20 éves tanuló, másodéves gyógypedagógus hallgató.
@Judit_Sike, 23 éves, dániai lakos, marketinges

S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@BarbyMalik0112: Már több éve, hogy regisztráltam a molyra, mert miért ne alapon, mindenhova regisztrálok amúgy, így történt ez is. Kezdetben csak arra használtam, hogy fülszövegeket szedjek ki egy-egy könyvhöz, aztán egy barátnőm megmutatta, hogy ebben az oldalban sokkal több van. Megláttam, mit is takar ez valójában, és olyan tavaly áprilisban kezdtem el komolyabban használni. Nem kevés órába telt összegezni az addig olvasott könyveimet.

@maar_molli: 2016 augusztusának végén regisztráltam, tehát még viszonylag új vagyok. Kezdettől fogva próbálok aktív tag lenni, de főleg október óta igyekszem mindenbe belefolyni :D

@Judit_Sike: Pont a héten volt az első molyszülinapom. De ez csak a regisztrációm időpontja, aktív tagja június végén lettem. Úgyhogy kb 8 hónapja vagyok aktív

2, Hogyan bukkantál rá?

@BarbyMalik0112: A legelső használatára már nem emlékszem, de hát ha beírok egy könyvet, elég hamar kiadja a gugli, nem kellett nagyon keresnem.

@maar_molli: Úgy ismerkedtünk meg, hogy ha valamilyen könyv érdekelt, akkor a google-nek hála mindig ezen az oldalon néztem utána a tartalomnak. Már évek óta ismerem az oldalt, de korábban nem éreztem késztetést a regisztrálásra, mert nem nagyon olvastam, anélkül is meg tudtam nézni, amire kíváncsi voltam.

@Judit_Sike: Megmondom őszintén, hogy nem emlékszem pontosan. Egy könyvet kerestem, és ez volt az első találat, de hogy melyik könyv volt, nem tudom.

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?

@BarbyMalik0112: Mint említettem már, kezdetben csak fülszövegek kimásolására használtam, aztán elkezdtem rendesen böngészni rajta. Imádom, hogy tudok polcokat csinálni, a kihívásokat, rendszerezni a könyveimet, várólistát csinálni, kívánságlistát, és így könnyebb, nem kell mindent fejben tartanom.

@maar_molli: Augusztusban a semmiből hirtelen könyvmollyá váltam, s megtetszett a saját profil lehetősége, miután a húgom is ekkoriban regisztrált. Kezdetben a leendő olvasásaim vezetése, átlátása volt a cél, majd hamar elkezdtem kihívásokra jelentkezni, de végül a közösség vált a legfontosabbá és legmeghatározóbbá számomra.

@Judit_Sike: Eleinte én is csak az olvasásaimat rendszereztem, amit eddig egy excel táblázatban vezettem. Valamint az idézeteket jelölgettem be, mert sokszor volt, hogy tetszett egy idézet egy könyvben, aztán elveszett, és sosem találtam rá újra. Itt viszont be tudtam jelölni, és bármikor visszakereshetem.

4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@BarbyMalik0112: Sajnos még nem volt alkalmam, viszont barátnőim már voltak, és nekik nagyon tetszett, szóval legközelebb ki nem hagynám.

@maar_molli: Ez a tag az első eseményem, sajnos még nem vettem részt máson, de remélem, ez a jövőben változni fog :)

@Judit_Sike: Éppen most veszek részt az első eseményemen, és eddig nagyon szuper. Rengeteg új dolgot tudhatok meg a molyolókról, sokkal jobban meg tudjuk egymást ismerni. (Szóval imádom ezt az ötleted Niitaa :D ) Köszönöm *.* - szerk


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@BarbyMalik0112: Rengeteg új barátot szereztem, könyves tesót, ha szabad így fogalmazni, akikkel ugyanaz az érdeklődési körünk. Sajnos az osztályban ez nekem speciel annyira nem adatik meg, mivel vagy nem ugyanolyan stílusban olvasunk, vagy a másik fél egyáltalán nem olvas. Pedig én annyira szeretem kielemezni az egyes könyveket, a belőlem kiváltott érzéseket, tapasztalatokat, hogy ez számomra kvázi nélkülözhetetlen. Ezért is jó, hogy erre az oldalra rátaláltam. Többek között. Másrészt említettem, hogy így sokkal rendszerezettebb vagyok a könyvek terén, tudom, hogy mik vannak a várólistámon, követhetem a kiadókat, tájékozottabb vagyok a könyves eseményekről. Imádom, hogy rátaláltam.

@maar_molli: Lehet, hogy ez nagyon elcsépelten fog hangzani, de nekem a moly és az olvasás sok év után egy új fejezetet nyitott az életemben, amiben sokkal több a pozitívság és a boldogság, mint korábban bármikor. Úgy érzem, itt végre megtaláltam a helyem, a közösség és a hasonló érdeklődésű molyok sok vidám percet adtak nekem az elmúlt fél évben, ők és a kedves karcaik, visszajelzéseik rendkívül sokat jelentenek nekem :)

@Judit_Sike: Elég nehezen tudom megfogalmazni az érzéseimet a könyvekkel kapcsolatban, és mindig úgy éreztem, hogy nem is számít, mit gondolok. Ez az oldal rávett arra, hogy igenis szedjem össze magam, értékeljek, és írjam le a véleményem, hisz van, aki pont az én véleményem miatt fogja azt a könyvet elolvasni. Másik dolog, hogy imádom, hogy rendszerezve vannak az olvasások, az idézetek. Valamint folyamatosan arra ösztönöz az oldal, hogy újabb és újabb könyveket olvassak. És persze ne feledkezzünk meg a közösségről sem, arról a rengeteg molyról, aki folyamatosan segít, nekem és a többieknek is.

6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@BarbyMalik0112: Reménytelenül romantikus alkat vagyok, szóval számomra ez szinte elengedhetetlen eleme egy könyvnek. Leginkább kortárs szerzők művei kerülnek a kezembe, bár nemrég rájöttem, hogy van olyan klasszikus is, ami szintén magával ragad, mint mondjuk Jane Austen és regényei.

@maar_molli: Javíthatatlan romantikafüggő vagyok, ezek közül is elsősorban a realista YA és NA könyveket részesítem előnyben. Sajnos a fantasykra még nehezen veszem rá magam, de ebben a műfajban is szeretnék majd olvasni.

@Judit_Sike: Személyiségemből adódóan borzasztóan válogatós vagyok (haha). Szóval az esetek 95 %-ban krimi vagy thriller, gyilkosságos-nyomozósos. A maradék 5 %-ban pedig történelmi regény, romantikus, vicces, limonádé könyvek.

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@BarbyMalik0112: Nem nagyon. Félek a csalódástól, bár azért néha próbálkozom.

@maar_molli: Az előző válaszomból is adódik, hogy nem igazán. Eddig egy sci-fi, illetve egy fantasy jellegű könyv volt a kilengésem, de azok is YA-k voltak :D

@Judit_Sike: Elég ritkán. Próbálkozom néha, amikor megtetszik egy könyv fülszöveg alapján, de sajnos sokszor nem váltja be a hozzá fűzött reményeimet.

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@BarbyMalik0112: 12 éves voltam, mikor Kerstin Gier - Időtlen szerelem trilógiája a kezembe akadt, azóta reménytelen könyvmoly vagyok, ki sem lehet venni őket a kezemből, mindig van nálam egy, vagy akár kettő is. (Biztos, ami biztos alapon.) Bár azért Jenny Carrol (a.k.a. Meg Cabot) sorozata, a Hívószám 1-800 is az első könyves élményeim között szerepelt, szintén imádtam.

@maar_molli: Ez számomra könnyű kérdés, de rendesen ki fogok lógni a sorból, ugyanis csak augusztus vége óta könyvmolykodom, előtte saját akaratomból csak kb. szökőévben vettem a kezembe könyvet, nekem a kötelezők is megfeleltek. Két mű után Simone Elkeles Tökéletes kémiája borította fel az egész világomat, annyira odavoltam érte, hogy azóta rendszeresen olvasok, s már nem tudnék könyvek nélkül élni :D

@Judit_Sike: Engem meglepő módon nem a Harry Potter és nem is az Alkonyat indított el ezen az úton. Hanem az orvos krimi koronázatlan királya, Robin Cook. 11 éves lehettem akkor, és borzasztóan kiábrándultam a könyvekből, hisz a kötelező olvasmányok teljesen elvették a kedvemet. „Nincs jó könyv” – állítottam, majd kezembe vettem a Kóma-t, anyukám hosszas könyörgése után. Hihetetlen élmény volt, azóta is a kedvenc könyvem.

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@BarbyMalik0112: Ohho, ez egy gonosz kérdés, ugyanis egy darab biztosan nincs. Általában mindig az, amit olvasok. Abszolút kedvenc... Talán Maggie Stiefvater - Mercy Falls farkasai trilógiája, emellett a Párválasztó sorozat Kiera Cass tollából, Anna Todd - Miután kötetei, hogy magyar írót is említsünk, Tavi Kata - Sulijegyzetek részei, továbbá a Bexi sorozatot is imádom Leiner Laurától.

@maar_molli: A Tökéletes kémiát mondanám ismét, van, hogy csak gondolok egyet, s újra elolvasok belőle néhány fejezetet, mindig találok benne valamit, ami megnevettet vagy elgondolkodtat. Meg szeretném még említeni Colleen Hoover Hopeless sorozatát is, ami szintén nagyon nagy kedvenc.

@Judit_Sike: Jé, ezt pont leírtam az előbb. Robin Cook – Kóma.


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?

@BarbyMalik0112: Jennfer L. Armentrout - Várok rád, de azért George R. R. Martin - Trónok harca, Stephanie Perkins - Isla és a hepiend, Szurovecz Kitti - Hópelyhek a válladon és Baráth Viktória - Első tánc se maradhat ki a sorból.

@maar_molli: Az év utolsó könyve, a Forbidden – Kimondhatatlan Tabitha Suzumától jött, látott és győzött, még akkor is, ha hihetetlenül összetört, s nem igazán merem levenni a polcról, mert egy-két oldal után mindig sírhatnékom támad tőle.

@Judit_Sike: Ér többet mondani? Elsőként A hazudósok ugrott be. Aztán a Szent Johanna Gimi. És nem hagynám ki Tiboru – Konteó könyveit sem

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@BarbyMalik0112: Jojo Moyes - Mielőtt megismertelek. Úgy imádom *-*

@maar_molli: Nehéz ilyet választani, mert mindenkinek más való, nem vagyunk egyformák. Előítéletes embereknek viszont biztos, hogy a kezébe nyomnám a Forbiddent, illetve George Orwell 1984-ét ajánlanám mindenkinek, mert nagyon sokat elmond a világunkról és az emberi életről.

@Judit_Sike: Nagyon nehéz kérdés, de ha mondani kell A hazudósok.

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 

@BarbyMalik0112: Hát... Leginkább akkor veszem, ha akció van, nem bírom otthagyni a boltban, vagy van egy kis extra pénz a tárcámban. Szeretek nézelődni, így inkább a könyvesboltban veszem meg a kiszemelteket, miután ezerszer átolvastam az ajánlókat, nézegettem a többi könyv között. De már többször is volt, hogy előrendeltem, így csak át kellett vennem az általam kiválasztott áruházban.

@maar_molli: Sajnos nem engedhetek meg magamnak olyan sok könyvet, ezért mindig figyelem az interneten az akciókat és az antikváriumok kínálatát, boltban nem igazán vásárolok. Persze mindig vannak első látásra függőséget okozó művek, azoknál nem gondolkodom sokat, mert muszáj őket megrendelni :D Hirtelen felindulásból viszont nem igazán veszek semmit, inkább kiveszem a könyvtárból, s csak akkor szerzek be sajátot, ha kedvenc lett.

@Judit_Sike: Nagyon ritkán veszek fizikai formában könyvet, hiszen külföldön élünk, így nehéz megoldani a kiküldését. Amikor viszont haza látogatok, akkor szeretem a boltban megvenni, sokkal egyszerűbb, nem kell még a postázásra is várnom. (Másrészt szeretem azonnal a kezembe fogni, megsimogatni, és magammal vinni, azt a példányt, ami elrabolta a szívem)

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@BarbyMalik0112: Otthon a takaró alatt a babzsákfotelben miközben az éjjeliszekrényen gőzölög egy pohár meleg tea. Tökéletes.

@maar_molli: Az ágyamban betakarózva, teljes csendben, engem már az apró zajok is idegesíteni szoktak.

@Judit_Sike: Nem igazán van ilyen, ha van pár szabad percem szinte mindig olvasok. Ebéd közben is szoktam :D De legtöbbször azért maradok a kényelmes kanapén.

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@BarbyMalik0112: Mindegyiket szeretem. :)

@maar_molli: A történettől függ, nincs kimondott preferenciám. Az viszont biztos, hogy nem szeretem a felesleges túlnyújtásokat, szerintem nem mindig indokolt a mellékszereplőknek is külön kötetet szentelni. A több mint 5-6 részes sorozatoktól viszont már eleve ódzkodom a hosszuk miatt, főleg, ha ki sem adják őket végig magyarul.

@Judit_Sike: Is-Is. Imádom azokat a sorozatokat, ahol ugyanaz a nyomozó nyomoz több könyvben (pl. Agatha Christie könyvei). De az önálló köteteket is szeretem.


15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@BarbyMalik0112: Amennyit csak tudok.

@maar_molli: Rendkívül változó, mivel én csak otthon tudok olvasni, hétköznaponként meg 4-ig, 5-ig az egyetemen vagyok. Sajnos ebben a hónapban még alig olvastam, mert vagy nem jutott rá idő, vagy egy-két oldal után elaludtam az ágyban.

@Judit_Sike: Ez elég változó. Általában napi egy-két órát. De a célom az, hogy egy könyvet maximum egy hét alatt el tudjak olvasni.

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@BarbyMalik0112: Tetszik a fülszövege, sokat hallottam már róla, rengetegen ajánlják, ilyenek.

@maar_molli: Nekem az összhatás a fontos, de elsősorban a fülszöveg és az értékelések a meghatározók. Nem tudnék úgy olvasni, hogy nem tudom, nagy vonalakban miről szól. Szeretek utánaolvasni a történetnek, megkukkantom esetleg az idézeteket, de képmontázsokat is szoktam nézegetni, ha nem vagyok biztos benne. Azt teszem még fel a listára, amit már olvastam a könyvtárból és nagyon tetszett.

@Judit_Sike: A kívánságlistámra csak azok a könyvek kerülnek fel, amiket nem csak e-book formátumban vagy kölcsönben szeretnék elolvasni.
A várólistámra teszem azokat a könyveket, amik felkeltették az érdeklődésemet.
Nagyon fontos a cím. Thriller kategóriában kell, hogy sejtessen valamit, hogy azonnal elfogjon a borzongás, hogy ezt muszáj elolvasnom. Sokat számít a borító is. És sajnos (bár pont fordítva kéne lennie) ezek után jön csak a fülszöveg.

17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@BarbyMalik0112: 20, ha nem 30. Van egy könyvtári adag, egy kölcsönkapott kupac és a sajátjaim.

@maar_molli: Kb. 20 db-ot számoltam össze, de ezek egy része a húgomé, illetve közös példány. Van azonban olyan is, ami már 5-6 éve áll a polcon olvasatlanul, mivel nem voltam korábban (nagy) könyvmoly.

@Judit_Sike: A polcomon csak kettő, e-book-ban 5 körül.

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 

@BarbyMalik0112: Épp molyon vettem Szurovecz Kitti - A fény hagyatéka c. könyvet.

@maar_molli: Tegnap vettem egy kiárusításon Cassia Leo Fekete doboz c. könyvét, mert ennyi pénzért nem hagyhattam ott :D

@Judit_Sike: Januárban látogattunk haza, akkor kaptam három könyvet, amire már régóta fájt a fogam: Tiboru – Konteó 1-2-3.

19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@BarbyMalik0112: Jane Austen - Büszkeség és balítélet.

@maar_molli: Colleen Hoovertől a Helló, Hamupipőkét. Nagyon szerettem, a sorozat méltó zárása volt ♥

@Judit_Sike: Arnaldur Indriðason: Vérvonal – egy szuper skandináv krimi (említettem, hogy imádom a krimiket?)

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@BarbyMalik0112: Hát most éppen, hogy mi kéne egy kihíváshoz, de leginkább úgy, hogy melyiket kell leghamarabb visszavinni a könyvtárba, melyik érdekel a legjobban.

@maar_molli: Év elején csináltam egy olvasási sorrendet, persze totál feleslegesen, mert már most nincs kedvem tartani magam hozzá. Általában előre kigondolom, mit fogok választani következőnek, de újabban kedv alapján döntök.

@Judit_Sike: Teljesen hangulatfüggő. Általában van 4-5, amit kiválasztok, és megkérdezem a férjem, hogy szerinted melyik legyen? Ő pedig mond egyet, csak úgy cím alapján. De nekem mindig van köztük egy kedvenc, úgyhogy a végén azt olvasom el, amit eleve akartam.


Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. ❤ De amúgy mocsok vagy... nem is mondtad még eddig, hogy van egy babzsákod *.* Azt kértem születésnapomra^^ Kb 10 éve egyfolytában :D

      Törlés