2017. június 26., hétfő

Moly Name Tag - 24. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a huszonnegyedik forduló. A szabályok ugyanazok.Ezen a héten is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A huszonnegyedik kör résztvevői:

@Aglareth, aki már 238 teliholdat megélt és mindennapjait lótartóként és tenyésztőként tengeti
@fuszi, 23 éves, aki sajnos betegség következtében nem tehette meg, hogy az érettségi után bármilyen szakmát szerezzen
@_Fanny_, 23 éves divatillusztrátor, divattervező :)

S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@Aglareth: 2013-ban regisztráltam, de őszintén, csak 2015–2016 óta tevékenykedem inkább, és igazán aktív 2016 vége óta vagyok. Bár így is rengeteg dolog van, amit nem használok ki.:)

@fuszi: 2014 elejétől már kezdtem aktív lenni, előtte még csak ismerkedtem vele.

@_Fanny_: Azt hiszem 2013 novemberében regisztráltam, aztán csak 2014-ben kezdtem el aktívabban használni!

2, Hogyan bukkantál rá?

@Aglareth: Hú, azt hiszem talán másoktól hallottam róla? Vagy az interneten futottam bele… nem emlékszem pontosan.

@fuszi: A Facebookon volt egy könyvcserélős csoport és először velük beszélgettem, aztán az ő segítségükkel találtam rá a molyra.

@_Fanny_: Egy gimis barátnőm mesélt az oldalról, én pedig úgy voltam vele, hogy miért is ne, regisztráltam. Sajnos elsőre nekem átláthatatlannak tűnt, ezért elfeledkeztem róla, majd egy belső sugallat után ismét visszatértem:)

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?

@Aglareth:  Szeretem a könyveket, és szerettem volna egy nagyobb könyves közösséghez tartozni, mert az ismerőseim (sajnos) általában nem szeretnek olvasni. Plusz, itt egyszerűbben találok olyanokat, akik olvasták azokat a műveket, amiket én is, és beszélgetés alakulhat ki; néhány esetben úgyis majd' meghalok, hogy megbeszélhessek egy könyvet a befejezése után.:D

@fuszi: Nagyon megörültem, hogy itt nyilvántarthatom a könyveimet, az olvasásaimat, hasonló érdeklődésű emberekkel beszélgethetek és sok új információra bukkanhatok, illetve cserélhetek és eladhatok könyveket, amik nekem nem jöttek be.

@_Fanny_: Ez kicsit összetett dolog. Először csak ismerkedtem az oldallal, de már ebben az időszakban megismertem egy srácot, aki annyira megfogott, hogy non-stop a molyon lógtam. Picit általa tanultam meg a használatát, aztán a közösségnek köszönhetően csodálatos könyvekre bukkantam, és rengeteg olvasmánnyal gazdagodtam. Az akkori társaság volt az, ami rendszeres használóvá tett.

4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@Aglareth: Sajnos még nem volt részem ilyesmiben.

@fuszi:  Nemrég voltam egy eseményen (a Könyvfesztiválon futottunk össze személyes ajándékozás céljából), de sajnos nem tudtam sokáig maradni. Viszont azt megállapítottam, hogy egy barátságos és összetartó csapat és biztosan fogok még menni hasonló eseményekre.

@_Fanny_: Igen, és pozitív a tapasztalatom vele kapcsolatban. Karácsonykor kaptam és adtam ajándékba könyvet, és csupa kedves és lelkes emberrel sikerült lebonyolítanom.


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@Aglareth:  Ezt most szeretném konkretizálni: a kihívások az idén nagyon sokat jelentettek/jelentenek nekem. Tavaly elhatároztam, hogy idén többet fogok csinálni, és rögtön februárban egy nehezebb fantasy kihívásban vettem részt. Éppen akkor voltam beteg is, tehát addig a pár napig nem csináltam mást, csak olvastam egész álló nap. És annyira jó érzés volt, annyira jó volt elszakadni az internettől, az elektronikától, még a nagyvonalakban vett világtól is, hogy az valami hihetetlen. 13 könyvet olvastam el 15 nap alatt. Aztán ezt áprilisban megismételtem. Talán nem is volt még úgy szükségem erre, mint most. Szóval köszönöm az oldalnak, hogy emlékeztet arra, milyen érzés olvasónak lenni és kiszakadni a mindennapokból.

@fuszi: Több új barátra is sikerült szert tennem és rengeteg információt találok itt akár a megjelenésekről, akár a sorozatok folytatásáról, elkaszálásáról, illetve az engem érdeklő könyvekről értékeléseket, amik sokszor segítenek eldönteni azt, hogy megvegyek e egy adott könyvet, vagy egyáltalán nekikezdjek e.

@_Fanny_: Fú az első és legfontosabb az, hogy itt találtam meg életem szerelmét. Minden sallang nélkül mondom, hogy hihetetlen érzés volt az ismerkedést ezen az oldalon megejteni, szerintem a legjobb élményeim egyike:D Ha nincs a moly, akkor jóval szegényebb lennék, hiszen a legjobb éveimet köszönhetem neki (persze a gimi mellett). Az az érdekes, hogy sikerült olyan barátokat szereznem, akikkel nem kifejezetten vagyok napi kapcsolatban, mégis mintha értenék minden gondolatomat. Sokukkal még nem, vagy csak a jövőben fogok találkozni, de annyi kedves embert ismertem meg itt, és szerencsére ezek idővel sem kopnak meg. Azt már mondanom sem kell, hogy itt szerettem meg az olvasást:)

6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@Aglareth: Szeretem az egyedi történeteket, bár manapság egyre nehezebb ilyet alkotni. A változatosságot, például amikor a főhős nem az egész világot próbálja megmenteni, és minden alkalommal feláldozni magát, ezzel elérhetetlen szentséggé válva, hanem ember marad, és életszerű döntéseket hoz. Szeretem, amikor szokatlan dolgokról írnak, amiket általában nem jellemző megemlíteni egy könyvben (például a hallgatott zenék, amennyiben ezek nem meghatározó elemei a történetnek). Szeretem a humort egy komoly beállítottságú könyvben.

@fuszi: Szerencsére mindenevő vagyok, talán amik távolabb állnak tőlem azok az életrajzi és a történelmi regények. De volt már példa, hogy olvastam ezekből a műfajokból is.

@_Fanny_: Régebben inkább tini sorozatokat olvastam, manapság spirituálisabb könyveket. Az ember valahogy érzi, hogy mire van szüksége, és míg a gimit siratva A Szent Johanna Gimivel jó volt feltörölni a könnyeimet (képletesen), addig a mai fejemmel inkább mélyebb témákat szeretek vesézgetni. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy én filmekben és könyvekben is imádom a humort, így inkább könnyedebb és viccesebb olvasmányokkal töltöm ki az időmet.

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@Aglareth: Azt hiszem mondhatjuk, hogy igen. És emlékeztetnem kell magamat, hogy tegyem meg gyakrabban, mert igazi könyvszerelmek születhetnek belőle.:)

@fuszi: Igen, főleg ha látom, hogy az egyik ízlésőröm imádta, ajánlja, vagy tetszett valaki olyannak aki fontos nekem (például a húgommal elég eltérő az ízlésünk, de volt, hogy beadtam a derekam és elolvastam mert ő úgy imádta :))

@_Fanny_: Not really, hacsak a Szürke ötven árnyalata az nem volt. Olvastam pár ulpiusos, éppen akkor hypeolt könyvet, és meg kell valljam, az alap sztori tetszett, de maga a fogalmazásmód rengeteget rontott az élményen. Bárcsak könnyebben tudnék kilépni, hiszen annyi remek történet van, de rossz tapasztalataim miatt ez nem jöhet szóba mostanság.

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@Aglareth: Hát, ezt nem tudnám konkrétan megmondani. Engem még oviban kezdett anya írni/olvasni tanítani, és akkor az ilyen ismeretterjesztő könyveket, mint a Mi micsoda? olvastam. Szóval mondjuk azt, hogy ezek a könyvek indítottak el utamon.:D

@fuszi: Őszintén bevallom, hogy először a romantikus füzetekkel kerültem kapcsolatba (azokkal gyorsan lehetett haladni, egyszerűek voltak és mindig happy end lett a vége), de az első igazi könyv ami elindított az úton J. R. Ward: Éjsötét szerető című könyve, még 2008-ban. Onnantól aztán nem volt megállás ;)

@_Fanny_: Abszolút a Szent Johanna Gimi. Istenem az a sorozat megváltoztatta az életem akkor, hiszen ki ne vágyna egy Kortezre (akit meg is kaptam anno), ki ne vágyna egy olyan osztályra (nekem pont olyan volt) és ki ne akarna egy kicsit annyi programot, mint amennyi abban a suliban volt (na sajnos ez nem valósult meg). Emlékszem, hogy már a gimiből egy éve ballagtam el, amikor a kezembe akadt az első rész, és azt kívántam, bárcsak akkor olvastam volna, mert akkora fless volt, hogy pontosan ugyan olyan osztályom volt. Mondanom sem kell, hiányzik az a korszaka az életemnek.

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@Aglareth: Több ilyen is van, de jelenleg úgy érzem leginkább a Penryn & the End of Days trilógia könyvei. Már harmadszor fogok nekiállni, és még csak idén fedeztem fel.:)

@fuszi: Régebben is voltak ilyen könyvek, sorozatok, de ha az elmúlt két évből kéne választanom akkor egyértelműen Ilona Andrews: Burn for Me című könyve lenne az.

@_Fanny_: Sablonos, sablonos, de A kis herceg. Annyira sokszor olvastam már, annyira lerágott csont, de van benne valami, ami fontos, érteni kell, és a napjainkba beágyazni. Sok csodálatos olvasmányt vettem a kezemben az utóbbi egy évben, amik mind hatalmas hatással voltak rám, ám az a történet mindig az a történet lesz, amit sosem felejtek el.


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?

@Aglareth:  Samantha Shannon – Csontszüret. Tudom, hogy nem akkor adták ki, de azon a nyáron olvastam, és azóta is hatalmas rajongója vagyok. Az írónő egy csoda!

@fuszi: Nem is kérdés, ez Mia Sheridan: Archer's Voice című könyve.

@_Fanny_: Nekem egyértelműen Rhonda Byrne könyvei. Azokból a könyvekből kaptam azt a tanítást, amit a mai napig alkalmazok és egyre jobb dolgok találnak rám általa. Mármint nem a könyv rendelkezik valami mágikus erővel, hanem én, de mindenképp hiszek benne, hogy nem véletlen a találkozásunk. A Titok c. könyv mondjuk annyira nem fogott meg, de a napjaim ezen a könyvön alapulnak.

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@Aglareth: Sosem szerettem ezt a kérdést… Annyi jó könyv van, ami megváltoztatja az embert, nem lehet csak egyet kiemelni. Semmiből sem lehet csakis egyetlenegyet választani.:D Szerintem nincs egy olyan kötet, amiben az összes abszolút igazság meg van fogalmazva, ami minden téren felnyitná az ember szemét.

@fuszi: Nem tudnék egy ilyen konkrét könyvet mondani.

@_Fanny_: Na ez azért nehéz, mert nem egyforma az ízlésünk, és az élethelyzetünk. Ha most egy srácnak javaslom az SZJG-t, akkor nem biztos, hogy ugyan úgy hat rá. Mindenek ellenére talán amit el kéne olvasnia mindenkinek, az a Tégy úgy, mintha… Lee Pascoe-tól.

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 

@Aglareth: A legtöbb könyvemet könyvesboltból szereztem, és olyankor rengeteget vacillálok, órákat el tudok tölteni egy könyvesboltban (na de ki nem? haha). Kivéve ha úgy megyek, hogy már hetekkel előtte eldöntöttem mit választok. Ez a ritkábbik eset. Van, hogy nem is veszek egyelőre semmit, mert annyira nem bírok dönteni.:D Jó ideje viszont az angol könyveket eredetiben olvasom, és azokat netről szerzem be. Amazonon kezdtem, de nem szeretem ezzel zavarni az amerikai barátaimat, úgyhogy az utóbbi időben áttértem Bookdepository-ra. Amit még megemlítenék: általában olyan könyveket veszek, amiket már olvastam. Ez lehet azért, mert mikor először akartam elolvasni, nem volt rá pénzem, vagy azért mert félek, hogy egy ismeretlen könyvvel mellé lövök. Ezt orvosolva vettem februárban az Angelfallt, főleg borító alapján. Annyira izgultam míg megérkezett, aztán olvasás után úgy éreztem, talán ez volt életem legjobb hirtelen döntése.:D

@fuszi: Szinte mindig az internetről rendelem, nagyritkán ha olyan akció van ami csak a boltokra érvényes, akkor elmegyek oda, de sosem a legfelső könyvet veszem el és mindig leellenőrzöm, hogy hibátlan legyen.

@_Fanny_: Hú én nagyon kevés könyvet veszek meg. Ez azért is van, mert régen mikor könyvtárba jártam minden héten, akkor nem igazán igényeltem saját példányt, most pedig inkább másra szánom az erre költendő összeget. Ha veszek is könyvet, mert mondjuk molyon annyira megtetszett, akkor rendelek, kicsit kényelmesebb így, és sok helyen ingyenes a szállítás is:) Tudom ez gáz, de én borító alapján ítélek, ami mindig ráébreszt, hogy helytelen és nem túl hasznos. Molyon nagyon sokat járok utána, hogy egy könyv valóban megéri-e az árát, ezért csak azután döntök, hogy jól átnyálaztam.

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@Aglareth: Kényelmesen összekucorodva, esetleg nasival meg forróóó teával. Egy macska sem hátrány megfelelő hangulatfestésnek. Nyugi, tehát egy olyan időpont amikor nem kell 5 percenként felugrálnom és megszakítanom az élményt. Néha halk zene is jól esik mellé, vagy egy kis békés nyüzsi körülöttem, anélkül, hogy hozzám szólnának.

@fuszi: Itthon, az ágyamban egy kis nasival és teával.

@_Fanny_: Teljes csend. Nem hiszem, hogy bárki elméje könnyedebben kalandozik el az enyémnél, egy apró zaj is képes annyira kizökkenteni, hogy nem tudok odafigyelni rendesen. Nagyon lassan olvasok, éppen emiatt, az agyam állandóan másra gondol, úgyhogy egy kis zenével simán lehet rontani ezen. Ágyban olvasós vagyok, de nem kell mellé semmi, csak csend:)

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@Aglareth: Ez általában nem meghatározó nálam. Van úgy, hogy ha egy sorozat 5-6 részes vagy több, akkor nem állok neki, ha nem vagyok biztos benne hogy tetszene, vagy lenne rá időm. Az aktuális sorozatoknak meg van az a hátrányként is megemlíthető tulajdonsága, hogy éveket kell várni kötetek között.:D Ez persze fokozhatja az izgalmat, meg érthető is, de mindig viszket az agyam, hogy mielőbb megismerjem a történet folytatását. A különálló köteteknél meg sokszor az a baj, hogy miért nincs folytatása.:)

@fuszi:  Az önálló köteteket jobban kedvelem, de ha egy trilógia befejezett akkor az is tökéletes. Inkább azokat nem szeretem ahol nem látom a sorozat végét, vagy amit túlzottan sokáig nyújtanak, néha indokolatlanul.

@_Fanny_: Inkább a sorozatokat szeretem jobban, sokkal könnyebb kötődni a karakterekhez és megszeretni őket. Sokszor az önálló kötetekben még lenne valami, de mivel önálló, így az olvasóra van bízva a folytatás, és megőrülök, mikor ilyenre bukkanok. A sorozat egy egész korszakunkat ölelheti fel, éppen ezért meghittebbnek érzem a velük való kapcsolatomat:) 


15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@Aglareth: Hát ez attól függ. Van hogy általában olvasok (az általában itt azt jelenti, folyamatosan, ha éppen nincs fontos dolgom), van hogy napokig nem veszek könyvet a kezembe, vagy pdf-et a képernyőmre. Az elmúlt egy hétben csak pár oldalt olvastam.

@fuszi:  Olyan 15-20 órát szoktam egy héten olvasni.

@_Fanny_: Őszintén? Jókor lettem kiválasztva, mikor egyáltalán nem olvasok annyit:DD Régen órákra kikapcsoltam és csak olvastam, most viszont nem tudom ezt megtenni. 

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@Aglareth: Ha olvastam és még nincs meg, de szeretném, vagy ha már nagyon sokat hallottam róla, és érdekel.

@fuszi: Mind szerepet játszik benne, de ha fontossági sorrendet kéne állítanom, akkor első a fülszöveg lenne, aztán a figyeltjeim véleménye és csak utána jönne a borító (mostanában számít még a választásban a kiadó, néhány esetben az író is)

@_Fanny_: Abszolút téma, borító és ha szeretek egy írót, akkor szinte biztos, hogy a többi könyvére is felfigyelek.

17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@Aglareth: Nincs olyan könyvem, amit nem olvastam. Talán a legutóbbi annak számít, amit épp tegnap kaptam, de csak azért, mert magát ezt a fizikai példányt nem olvastam.:D

@fuszi: Szégyenkezve írom le, de több mint száz ilyen könyv van (mondjuk több könyv is van, amit anyukám vagy a tesóim miatt vettem meg, így nem teljesen tükrözik az én ízlésemet, de azért azokat is el fogom olvasni valamikor).

@_Fanny_: Kérlek, ne akard tudni, nagyon sok. Tíz minimum, de ennél több is lehet. Nem sok könyvet veszek, így ez a szám éppen elég aggasztó.

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 

@Aglareth:  Leiner Laura – A Szent Johanna Gimi 1. :)

@fuszi: Anna Banks: Nemezis című könyve.

@_Fanny_: Emma Mildon Útkeresők kézikönyve volt az még karácsonykor. (Igen, azóta nem vettem)

19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@Aglareth:  Cassandra Clare – Lord of Shadows

@fuszi: Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára című könyvét pont ma fejeztem be.

@_Fanny_: Legutoljára valamelyik Louise L. Hay könyvet olvastam, de mellette Gunagriha Sorsnavigátorát nyűttem még, és az utóbbi jobban is tetszett.

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@Aglareth: Vagy aszerint, hogy mióta van „várólistán”, vagy ha éppen nagy késztetést érzek, hogy elolvassam a könyvet/sorozatot.

@fuszi: Mindig az érzéseim és a hangulatom alapján.

@_Fanny_: Hát az alapján, hogy milyen a hangulatom. Most vicces olvasmányokra vágyom, úgyhogy lehet megint elolvasom ötvenedszerre a Locsifecsi királynőt:)



Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése