2017. június 19., hétfő

Moly Name Tag - 23. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a huszonharmadik forduló. A szabályok ugyanazok.Ezen a héten is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A huszonharmadik kör résztvevői:

@Lillsz, 15 éves gimnazista
@linokumiko, 26 éves, diplomás közgazdász nemzetközi gazdálkodás szakon
@Marianna88, 28 éves, zongorakísérő, korrepetitor – balettórákon improvizál, illetve zeneiskolában kísér zongorán énekeseket és fuvolistákat

S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@Lillsz: Egy éve vagyok aktív tagja a közösségnek, igaz tavasszal regisztráltam, de csak nyár elején aktivizáltam magam úgy igazán az oldalon.

@linokumiko: 2014 nyara óta.

@Marianna88: 2013. júniusában regisztráltam, de csak 2015. január 2-án írtam az első karcomat, és onnantól indult az aktívabb moly-tagságom, ami azóta is tart.

2, Hogyan bukkantál rá?

@Lillsz: A Szent Johanna gimi című könysorozatban említették az oldalt. :D Én még addig nem hallottam róla, így gondoltam „Miért ne? Úgyis szeretek olvasni!” alapon regisztráltam.

@linokumiko: Ha jól emlékszem, akkor a Google keresőben kerestem rá egy könyvre és a Molyt dobta ki elsőnek.

@Marianna88: Először unokatesóm, (molyon Asteria) mutatta még nagyon régen, de akkor nem igazán fogott meg a dolog, aztán nővérem (molyon ptagi) rákattant az oldalra és rántott magával engem is. Nem bántam meg, hogy követtem a példáját. :)

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?

@Lillsz: Először kíváncsiságból regisztráltam. Könyves közösségi oldalról az életemben addig még nem hallottam. Ki szerettem volna próbálni, mert ha nem tetszik mi a legrosszabb? Törlöm a fiókom. A zónák, a kihívások, az emberek (akik hasonlóan rajonganak a könyvekért mint te) és a rengeteg könyv. Ez fogott meg igazán.

@linokumiko: Tetszett, hogy vezethetem az olvasásaim és még plecsnit is kapok értük.  Leegyszerűsítette a házi könyvtáram katalogizálását is. Muszáj volt valahol, valahogy vezetnem, mert annyi könyvet adok kölcsön, hogy sokszor azt se tudom, kinél mi van.

@Marianna88: Először csak az tetszett meg benne, hogy virtuálisan átláthatom a könyvtáramat, és könnyen listába szedhetem a vágyott könyveimet. Aztán felfedeztem, hogy hogyan vezethetem az olvasásaimat, a kihívásokat, az egyéb zónákat és szép lassan a virtuális szórakozóhelyemmé vált. Kétségtelenül ezen az oldalon lógok a legtöbbet egy nap, pedig hát tudjuk, hogy van egy nagyon népszerű közösségi oldal amúgy is…de ide szívesebben járok. :)

4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@Lillsz: Igen, több eseményen is részt vettem. Rettentően élveztem mindet, ahol ajándékozni kell főleg! Ajándékozni remek érzés! Szeretnék minél több hasonló eseményen is részt venni. Ajánlom az ilyen alkalmakat mindenkinek. Higyjétek el, már nem azon izgulsz, hogy a te csomagod megérkezzen és tetszen, hanem azon, hogy akit neked kell meglepned, neki a csomagja megérkezzen időben és az illetőnek tetszen, tudjon örülni neki. A legjobb érzés amikor ez így is történik.

@linokumiko: Sajnos, még nem.

@Marianna88: Konkrét találkozós eseményen még nem vettem részt. Vagyis tegnap a Könyvhét utolsó napján spontán becsatlakoztam Eta író-olvasó találkozójába, amire tulajdonképp tesóm ment, én csak a céltalan félórás bóklászás helyett csatlakoztam hozzájuk. Ameddig viszont ott voltam velük, az nagyon tetszett, jó kis csapat gyűlt össze, kár, hogy nem voltam ott az elejétől fogva.
Virtuális események közül az ajándékozásokon szoktam részt venni. Eddig csak pozitív tapasztalataim voltak, csodás csomagokat kaptam szépséges könyvekkel és egyéb ajándékokkal, és nekem is sikerült több molynak is örömet okozni. Jelenleg csak a molyszülinapos ajándékozáson veszek részt, épp ebben a hónapban aktuális a csomagküldésem és a fogadásom is :)


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@Lillsz: Egy csomó barátot (akikkel rengeteget beszélek nap mint nap), egy csomó könyvet (amikre nem találtam volna rá), és egy remek közösséget aminek a tagja lehetek. Ezt mind a molynak köszönhetem! :)

@linokumiko: Rengeteg új könyvet ismertem meg (jó nagyra duzzadt a várólistám is), mindig friss infót kapok új könyvekről, kiadásokról. Olcsóbban be tudok szerezni könyveket. Már többször vásároltam molyoktól és még nem csalódtam. Szeretem a figyelőimet is, inspirálnak.

@Marianna88: Egyrészt kicsit „kinyílt a könyves világ”, nem vaktában olvasgatok könyveket, hanem engem érdeklő témák/címkék alapján kereshetek olvasnivalót, és mivel van már pár ízlésőröm, így kevesebb olyan könyvbe futok bele, amire azt mondom utólag, hogy kár volt papírt pocsékolni rá.
A másik ilyen élményem az előbb említett ajándékozás. Az, hogy totál ismeretlen emberek egymásnak ajándékokat küldenek, ez számomra egy totál új élmény volt. Tudom, hogy az utóbbi időben nagyon elharapózott a visszaélés ezekkel az eseményekkel kapcsolatban, de én örök optimista vagyok és remélem, hogy engem messze elkerülnek majd az ilyen élmények.

6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@Lillsz: Főleg romantikus könyveket, de most már mindent szívesen elolvasok, az más kérdés, hogy tetszik-e az adott könyv. :D

@linokumiko: Nincs kimondott zsánerem. Jöhet minden, ami nem lexikon.

@Marianna88: Attól függ, éppen milyen időszakban vagyok. Ha szellemileg nagyon leterheltnek érzem magam, akkor a könnyedebb romantikus, esetleg tiniknek szóló könyvekhez nyúlok, de szeretem a drámai cselekményű olvasmányokat is, mint pl Jodi Picoult könyvei. A klasszikusokkal is jóban vagyok, de egyelőre még kevesebb ilyen könyvet olvastam, mert tanév közben nehezebben csúsznak, amikor kevés időm van olvasásra. Ezekre jobban oda kell figyelni, nem olyan könnyen fogyaszthatóak, mint egy YA könyv, és frusztrál, ha nem haladok vele, ezért inkább bele sem kezdek. De most jön a nyár, úgyhogy van remény. :)

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@Lillsz: Igen, szeretek kísérletezni a könyvekkel. Így lett a romantikus mellett a fantasy az egyik kedvencem! :3

@linokumiko: Hát, szerintem nincs ilyenem. Általában a hangulatomnak megfelelően olvasok. Amihez épp kedvem van, a lényeg, hogy lekössön valami.

@Marianna88: Időnként próbálkozom vele, több-kevesebb sikerrel. Számomra a disztópia és a sci-fi eléggé ingoványos terep, de már többször is próbálkoztam ezzel a műfajjal. Volt, hogy jól sült el, de volt, hogy nem. Nem adom fel, de még nem sikerült szorosabb barátságba kerülnöm ezzel a két műfajjal.

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@Lillsz: Minden a Geronimo/Tea Stiltonnal kezdődött. De akkoriban nem mertem váltani más könyvre. Lassan kinőttem ezeket és akkor volt egy hosszabb szünet. Aztán hatalmas Twilight fanként elolvastam az Alkonyatot és akkor valami elkezdődött, de megint csak véget ért. Több könyvvel próbálkoztam, de akkor egy se tetszett igazán, hatalmas olvasási válságba keveredtem. :/ Az osztálytársaim ajánlották az SzJG-t és igen, ez volt az a sorozat ami után megszállott könyvmoly lettem. :D

@linokumiko: Eric Knight – Lassie hazatér, az első könyv, amit olvastam 7 évesen. Emlékszem, hogy pont Szenteste fejeztem be és szinte végigsírtam, annyira megható volt. Azóta mindig van nálam könyv.

@Marianna88: Ez több szakaszos történet. 5 évesen megtanultam olvasni, és pár évig „faltam” a könyveket anyu szerint. Én csak a Lessie-re és a Bambira emlékszem. Aztán jött az iskola, meg a kötelezők és szépen elvették a kedvemet az egésztől. A Pál utcai fiúk volt a kivétel, azt többször is elolvastam.
Középiskolában sem szerettem meg a kötelezőket, a Vörös és feketét olvastam, ez az egy megmaradt, de a történetéből semmi. Ellenben a Harry Potter köteteket mind olvastam és ez fenntartotta az olvasás iránti vonzódást.
Egyetem első évében kb semmi, aztán a második évben az egyik szobatársam kölcsönkérte egy helyes sráctól Ken Follett: A katedrális című könyvét, és miután elolvasta, a kezembe nyomta, hogy „Ezt el kell olvasnod!”….én a képébe röhögtem, mikor megláttam a majd’ 1000 oldalas féltéglát…aztán 1 hét múlva visszaadtam, elolvasva….na innentől kezdve szép lassan évről évre egyre többet olvastam, és az igazi csúcs a 2015-ös év lett, 50 könyvvel. Azóta kicsit visszább vettem a tempóból, idén még csak 12. könyvnél tartok.

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@Lillsz: Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat <3

@linokumiko: F. Scott Fitzgerald – A nagy Gatsby

@Marianna88: A Harry Potter egyértelműen, de hogy mást is mondjak, Adrian Plass: Egy kegyes kétbalkezes naplója örök érvényű humorforrás. Most nemrégiben itt járt Magyarországon és dedikálta is az egyik könyvemet, ezért újra elolvastam, és belekezdtem a következő kötetbe is, bár az Outlander miatt épp parkolópályán van…mindenesetre megunhatatlan számomra :)


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?

@Lillsz: Amy Harmon: Arctalan szerelem

@linokumiko: George R.R. Martin – A jégsárkány. Annyira aranyos történet volt.

@Marianna88: Andy Weir: A marsi. No ez pont ilyen „mozduljunk ki a komfortzónánkból”-típusú olvasás volt és óriási telitalált volt számomra.

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@Lillsz: Kelly Oram: Cinder és Ella

@linokumiko: Tudnék vagy százat mondani, de szerintem inkább mindenki olvasson valamit. Mindegy, hogy mit csak olvasson.

@Marianna88: Nehéz erre válaszolni, nem akarok itt is a Harry Potterrel jönni, mert ízlések és pofonok, van, akinek bejön, van, akinek nem lehet lenyomni a torkán (mint nekem a Gyűrűk urát vagy a Trónok harcát).
Ami nagyon nagy hatással volt rám, az az idei olvasmányaim közül a „Virágot Algernonnak” című könyv, és amikor olvastam, rögtön az jutott eszembe, hogy ezt sokkal inkább kötelező olvasmánnyá tenném középiskolában, mint sok másik könyvet. (ha van olyan iskola, ahol ez kötelező, akkor ott nagyon szerencsések a diákok!)

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 

@Lillsz: Fülszöveg és borító alapján választok legtöbbször.

@linokumiko: Hm, elég vegyes. Tudatos vásárlónak tartom magam. Olyan könyveket szoktam megvenni, amikről tudom, hogy nem csak egyszer fogom elolvasni. Ha megvan mit akarok, akkor Google és ott veszem meg, ahol olcsóbb vagy egyszerűbb hozzáférni.

@Marianna88: Vegyes. Szeretek netről rendelni, mert sokkal több kedvezményt tudok így érvényesíteni, de hajlamos vagyok impulzív vásárlásra és emiatt időnként betérni egy könyvesboltba simogatni, nézegetni a könyveket, majd esetleg vásárolni is…

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@Lillsz: Nyáron (ahol épp nyaralunk) bent a hideg és csendes szobában, esetleg kint a napon vagy a parton. *-*

@linokumiko: A nappaliban otthon, bekucorodom a fotelba egy csésze jó angol teával és a könyvemmel. De szoktam a buszon is olvasni.

@Marianna88: Mondanám, hogy bárhol, bármikor, de ez így túl tág. Alapvetően utazás közben olvasok, ilyen szempontból szerencse, hogy sokat ingázom Budapesten belül, de azért sokkal jobban szeretek itthon az ágyon elterülve olvasni, a háttérben az aktuális hangulatomnak megfelelő zenével. Régebben nassoltam is közben, de erről leszokóban vagyok, mert nem beépített úszógumival szeretnék strandolni idén…. :D

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@Lillsz: Nem tudok dönteni. ://

@linokumiko: Most épp sorozatot olvasok, de nem teszek különbséget, bármelyik jöhet.

@Marianna88: Egyikkel sincs bajom. Ha a pénztárcámat kérdezném, biztos, hogy az önálló kötetekre szavazna, de mivel több sorozatot is olvastam, és voltak közte jók is, így nem tudnám azt mondani, hogy csak önálló könyveket olvasnék. Van mondjuk az a tendencia a mostani YA-íróknál, hogy 3-4 részes sorozatokat nyomnak ki és ugyanazt a sztorit leírják a lány meg a fiú szemszögéből is, meg még egy harmadik és negyedik szereplő szemszögéből is, de ezt én sok esetben fölöslegesnek érzem. Nem akarok ujjal mutogatni bizonyos szerzőkre, de van, akitől pont emiatt már nem olvasok semmit, mert a falat kaparnám kínomban.


15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@Lillsz: Suli időszakban hétköznapokon fél órát, hétvégén 1-2 órát naponta. Nyáron, illetve más hosszabb szünetben van, hogy végigolvasok egy könyvet egy-két nap alatt.

@linokumiko: Attól függ mennyi szabadidőm van. Van, hogy minden nap olvasok egy-két fejezetet és van, hogy alig néhány oldalra jut időm.

@Marianna88: Totál változó. Van, hogy nem is olvasok egy hétig, mert a szabadidőmben inkább kötök-horgolok, de van, hogy 2-3 órát is olvasok naponta, ami heti 18-20 órát jelent.

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@Lillsz: Fülszöveg és borító alapján, illetve nagyon befolyásolnak a figyeltjeim.

@linokumiko: Elolvasom a fülszöveget, aztán felcsapom valahol találomra. Ha megfog a történet, akkor jöhet. Az a tapasztalatom, hogy se borító, se értékelések alapján nem jó ítélni. Mindenkinek más ízlése van.

@Marianna88: A borító szokott a legkevesebbet nyomni a latba, inkább a figyeltjeim/ízlésőreim értékelései alapján válogatok. Idén mondjuk a saját könyveim olvasottságának növelése a cél – emiatt is veszek rész FairyDust „Választok a várólistádról 2017” kihívásán, ugyanis itt a saját olvasatlan könyveim polcát adtam meg, mint „várólista”….

17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@Lillsz: Elég sok. :DD

@linokumiko: Na, ez egy remek kérdés. Nagyon sok könyvünk van közösen a családdal, köztük sok olyan, amit lehet sosem fogok elolvasni (bár, ki tudja?). Ha az a kérdés, hogy hány olyan könyvem van, amit magam vettem és várólistán van akkor úgy 10-12 db.

@Marianna88: A pontos számot nem tudom, de 50 körül van. (az előző válaszban említett polcon csak 46 db van,de ott nincs fent minden)

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 

@Lillsz: Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.

@linokumiko: Marie Lu – Született tehetség

@Marianna88: Sarah Addison Allen: A varázslat tava, és a volt középiskolai magyar-irodalom tanárom és egyben osztályfőnököm verses kötete – Kónya Lilla: Rigódal.

19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@Lillsz: Kelly Oram: Cinder és Ella

@linokumiko: Laini Taylor – Vér és csillagfény napjai

@Marianna88: Ha Vrábel Krisztina 160 grammos diétás receptkönyvét nem számítom, akkor Jodi Picoult: Elrabolt az apám című könyvét olvastam legutóbb.

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@Lillsz: A hangultom/kedvem szerint. :)

@linokumiko: Ha sorozatot olvasok, akkor egyértelmű, hogy a következő részt. Ha nem sorozat, akkor a várólistámról rábökök egyre.

@Marianna88: Idén a várólistacsökkentős kihívás szerint, de alapvetően nincs semmi koncepcióm. Nézegetem a polcomat, és rábökök az egyikre. :)



Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése