2018. június 12., kedd

A tavasz kedvencei


Sziasztok!

Már bőszen benne vagyunk a nyárban, amit én egy jó adag munkával kezdtem. Ezért is késett meg kicsit az összefoglaló bejegyzés, dehát enélkül nem telhet el hónap vagy évszak, így ahogy időm engedte, de most már hozom!

Először nézzük a számokat.
                                             Tavasszal:

- 29 könyvet olvastam el, mely
- 10 454 oldal összesen.
- 14 könyv magyar szerző tollából származott
- 6 olvasmány lett kiemelt kedvenc, s
- 2 nem érte el a szerethető szintet.

S most jöjjenek azok a könyvek, amiket szeretnék a figyelmetekbe ajánlani:

 Gombos Tünde tavaly év végén megjelent könyve, a Pataki Emma naplója már sokak számára vált ismertté. Az idei évben több száz jelölt közül megnyerte az Aranykönyv díjat szépirodalom kategóriában. Már ez is bőven árulkodó, mennyire olvasásra érdemes kötetről beszélünk.
Véleményem szerint a regény az ifjúsági irodalom kategóriában is megállja a helyét, noha felnőttek számára is igen élvezhető lehet. Elsősorban a nyelvezete és a tartalmi értelme miatt sorolható a szépirodalom kategóriába is.
Gombos Tünde a mai fiatalok szleng kifejezéseire építkezve alkotta meg Emma naplóját, melyben erős jellem és fogalmazási kézség fejlődést vehetünk észre. A szerző nagyon jól ábrázolja, hogy a mai fiatalok hogyan élik meg az alkoholizmus mindennapos jelenlétét az életükben, s hogy önmagukra nézve a későbbiekben milyen hatást válthat ki. Emellett bőszen taglalja a kamasz lányokban lejátszódó reakciókat, melyet egy kapcsolat kezdése, tartása és vége okoz. Olyan regény született Gombos Tünde kezei között, melyben egyaránt megtalálhatja magának a fiatal és az idősebb korosztály is a neki szóló üzenetet.

Ha többet szeretnél megtudni a regényről, akkor kattints ide.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Bakti Viktor is a tavalyi év végén debütált a nagyközönség előtt. Első regénye az Integrálva címet viseli, mely már erős utalással bír a témára nézve. Ezen könyvben lemerülünk az informatika mélyebb bugyraiba, a sci-fi kategória által nyújtott lehetőségek maximális kihasználásával.
Az Integrálva egy nem is olyan távoli jövő nem is olyan lehetetlen változatát mutatja be az olvasónak. A középpontban az úgynevezett Themisz áll, mely épp tesztfázisban fut, s a későbbiekben erre szeretnék bízni az államok irányítását. A történet rengeteg csavarral, akcióval dúsítva mutat be egy lehetséges jövőképet, ahol az informatikai vívmányok már nem csak a köztudatba épültek be, hanem fejlesztés céljából magába az emberbe is. Az Integrálvának sok mondanivalója van, s igazán elgondolkodtató regény.

A könyvről írt bővebb értékelésemet ide kattintva érheted el.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

 Úgy néz ki, hogy a tavasz az elsőkönyves írókról szólt a számomra. A következő említésre érdemes könyv szerzője Bencze Blanka, kinek első írása a Pulcsiban alszom címet viseli.
Ez a kötet első pillantásra megtévesztő lehet, hiszen az aranyos borító egy igazán mély tartalmat kínál az olvasónak.
Az írónő Málna történetén keresztül bemutatja, milyen is pontosan az anorexia, mely a mostani tinédzserek körében sajnos nem csak néha felbukkanó probléma, hanem egyre gyakoribbá válik. Ez egy igen súlyos betegség, mely könnyen lehet halálos kimenetelű is, ezért úgy érzem, erre a regényre igazán nagy szükség volt.
Blanka a gondolatait, benyomásait kissé tömören, ezerfelé futó gondolatokkal osztja meg az olvasóval, ám amint megszoktuk ezt a nem mindennapi stílust, máris egy igazán egyedi, okító jellegű, ám egybe szórakoztató regényt kapunk.
A Rólad Neked könyvek jeles képviselője.

A könyvről írt értékelésemet ide kattintva érheted el.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Sienna Cole legújabbb regénye, a Lefelé a folyón egy igazán sokszínű olvasmány. Legjobban a pszichológiai dráma kategóriába illeszthető be, mely igazán ritkának bizonyul a mostani könyvpiacon.
A könyv három szemszögből mutatja be az eseményeket. Három teljesen különböző személyiség szemén keresztül szemlélve a világ más és más oldalát mutatja, mégis, a sorsuk összeforr, mikor egy kislány hatalmas botrányt kavar, mely egy egész országot, világot megmozgat.
Sienna Cole mesterien bánik a szavakkal. Mély átérzéssel ír, s mindig képes a dolgoknak eddig még nem látott oldalát is bemutatni. Számára nem létezik fekete vagy fehér, minden cselekedet legalább három árnyalatban ragyog.
A Lefelé a folyón egy igazán elgondolkodtató olvasmány, mely napokig még ott ül az olvasó szívében, s folyamatos gondolkodásra készteti.

Ha érdekel a teljes értékelésem, akkor kattints ide.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Kathleen Glasgow könyvét sokan várták. Alapvetően én nem voltam közöttük. Nem volt igényem egy ennyire nehéz történetre, mégis egy idő után engedtem a folyamatos vonzásnak, s kézbe vettem. Jól tettem. A Lány, darabokban egy igazán egyedi nyelvezetű és világú könyv, melynek középpontjában egy erős téma áll: az önbántalmazás. Az írónő remekül megmutatja, mi zajlik le ilyenkor a fejben, milyen érzések söpörnek végig az emberen. A kiváltó okot is jól ábrázolja, így az egész regény életszerű lesz, minden vágásával együtt megelevenedik a szemünk előtt. 
Az elolvasása után még napokig magammal hordoztam a mondanivalóját. Átformálta a dolgokhoz való hozzáállásomat. 
Nagyon nehéz, de szép történet, melyet a szerző utószava tesz még hatásosabbá. Örülök, hogy nem hagytam ki.

A teljes értékelést ide kattintva érheted el.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

S végül az utolsó, mely a legnagyobb hatást gyakorolta rám. Tillie Cole csodás író. Őszinte, mély története nagyon megrázott. Rengeteg könnyet ejtettem el az olvasás közben: néhol mosollyal az arcomon, másszor pedig összetört szívvel. 
Az Ezer csók egy gyönyörű szerelem történetét mutatja be nekünk, ami túlmutat az emberi balgaságon. Ám az élet nem tündérmese, itt sincs ez másképpen. A fiatalok közé egy nagy akadály áll, melyen nem biztos, hogy túl tudnak jutni.
Sokan mondják, hogy túlidealizált a történet, hogy túlságosan rózsaszínek benne az érzések. Valamilyen szinten igazat is adok nekik, mert akadnak jelenetek, amiket a szkeptikusabb olvasókat inkább erős szemöldökhúzogatásra ingerli, mint könnyek morzsolására, de ugyanakkor ezzel én személy szerint nem foglalkozok.
A szívemig ért Poppymin története, minden betűjét imádtam. 
Az év eddigi legmeghatározóbb olvasmánya az Ezer csók.

A teljes értékelésért kattints ide.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Huszonkilenc könyvből hat kiemelt kedvenc. Minden hónapra jutott kettő világot felforgató olvasmány. Számomra a tavasz rengeteg meglepetést hozott el, s csak hálás lehetek a kiadónak, hogy a magyar olvasóközönség elé tárták ezeket az értékes olvasmányokat.

A teljes tavaszi olvasmánylistám:
~ a címekre kattintva elérhetitek az értékeléseket is ~

BUDAI LOTTI: A HERCEGNŐ HARAGJA
SARAH ANDERSEN: MACSKAPÁSZTOR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése