2023. április 5., szerda

Francesca Zappia: Eliza ​and Her Monsters – Eliza és a szörnyek

Fülszöveg:

A való világban Eliza Mirk félénk, fura lány, akinek nincsenek barátai. Online viszont ő a rendkívüli népszerűségnek örvendő webcomic, a Szörnyek Tengere alkotója, LadyConstellation álnéven. Eliza el sem tudja képzelni, hogy az offline élet is lehet olyan izgalmas, mint az online, és esze ágában sincs kipróbálni.

Egyik nap az iskolájába új fiú érkezik. Wallace Warland kezdetben nem árulja el, hogy ő a Szörnyek Tengere leghíresebb fanfictionírója, Elizát pedig egyszerű rajongónak hiszi.
Ahogy a fiúnak egyre jobban sikerül lebontania a lány páncélját, Eliza kezdi úgy érezni, hogy a valóságnak is érdemes esélyt adni.

Ám amikor egy véletlen folytán a titka kitudódik, hirtelen darabokra kezd hullani mindaz, amit felépített – a története, a Wallace-hoz fűződő kapcsolata, még az egészsége is.

Merülj el a világában!

A történetről:

Francesca Zappia regénye, az Eliza és a szörnyek, nagy erővel robbant be a magyar piacra. Ez nyilván köszönhető a szép, egyedi borítónak és az élnyomtatott kiadásnak is, ám az igazi vonzereje ezek alatt bújik meg. A történetben helyet kap egy internetes képregény, ami fórumvezető témaként szolgál és nagy rajongótáborral rendelkezik. Ez a témaválasztás kifejezetten egyedi, s a mostani generációhoz közel is áll – valamint hosszútávon is megállja majd a helyét. Mindemellett nem könnyű, rengeteg buktatója lehet, s ha még hozzávesszük a megalkotott karakterek tulajdonságait és a belső porblémakör forrását mindehhez, akkor kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem volt könnyű dolga a szerzőnek.
Eleinte nem éreztem úgy, hogy ez a regény hozzám is szólni fog, inkább az egy a sok közül kategóriába fog tartozni. Nem ébredt bennem rokonszenv Eliza irányába. Nem is tudom megfogni, mi volt az, ami gátló tényezőként jelentkezett, de mindenesetre a képregényéhez és a családjához való hozzáállása sem segített. Az elfogadásomat pedig a szövegezés sem segítette elő. Nem tudom, hogy a szerző vagy épp a fordító kéznyoma lehet, de az előadásmód zilált, mintha kimaradna néhol egy-egy gondolat, valamint sokszor magyartalan is – utóbbit inkább a fordító számlájára írom. Ez a későbbiekben rengeteget javul, minél inkább belemerül az olvasó Eliza jelenébe, annál inkább gördülékenyebbé válik az elbeszélési mód szerencsére, így a kezdeti nehézségeket maga mögött hagyva végül egy érzékeny, törékeny történet elevenedik meg előtte, ami bevallom, engem még könnyekre is fakasztott.
Sokakkal ellentétben én nem érzem Elizával kapcsolatban azt, hogy az ő története tipikusan olyan lenne, amit szinte minden tinédzser magáénak tud érezni. Az ő félelmei azért túlmutatnak az általános kategórián és Wallace se marad el mellőle e tekintetben. Természetesen a meg nem értettség, a kirekesztettség és a családi összeférhetetlenség érzése miatt sokakban ébredhet párhuzam, tehát semmiféleképpen sem hagyja teljesen hidegen az olvasót. A további témák miatt pedig, amikkel foglalkozik, megkérdőjelezhetetlenül fontos Eliza története. A szerző minden általa megteremtett szörnyet alapos megfontoltsággal épített fel. Óvatosan, szinte láthatatlanul hozza képbe, majd egyre többet adva hozzá táplálja, addig amíg be nem kebelezi a szereplőket. A teljes regényre érvényes ez a finom vonalvezetési technika. A történet tempója komótos, megadott keretek között halad előre. Olyan, mintha az erdőben sétálva tíz méterenként felvennénk egy apró kavicsot. Egyenként szinte súlytalanok, ám a táv növelésével mindinkább súlyosabb az általuk hordozott teher, s előbb-utóbb elérkezik az elkerülhetetlen végpont, ahonnan képtelenség tovább haladni, a föld felé ránt a tömeg mindaddig, míg meg nem szabadulunk az egésztől.
A regény igazi ereje a modernitásban és az aktualitásban rejlik. A Szörnyek Tengere megalkotásával több olyan problémakört hívott életre a szerző, ami átültethető a mindennapokba. Az online tér előnyei és veszélyei, a névtelenség ereje, a rajongók szeretete, a rosszindulatúak véleménynyilvánítása mind fontos részét képezik a mai társadalmunknak. Légy tartalomalkotó, aktív vagy passzív követő, akkor is tanulságos ez a történet, mert annyiféle szempontot megemlít, ha csak egy szó erejéig is. Sőt, továbbmegyek: ez a könyv a szülőkhöz is szól, hogy Eliza történetén keresztül fel tudják ismerni a saját családjukon belül feszülő ellentéteket, amiben lehet, hogy csak nézőpontváltásra, de az is előfordulhat, hogy annál nagyobb nyitottságra van szükség – minden esetre képesek legyenek elfogadni, igény esetén változni és ne csak a gyerekeiktől várják ezt el feltétel nélkül.
A kezdeti nehézségek ellenére végül nagyon hozzám nőtt Eliza és Wallace. Minél többet mutattak be a személyiségükből, annál inkább kezdtem én is nyitottabban állni hozzájuk, ami által pedig egyre inkább megértettem, mi munkálkodik bennük. A témaválasztás is szimpatikus, a körültekintés, amivel a szerző kezelte pedig kifogástalan. Az Eliza és a szörnyek című könyv tartózkodó, nem adja könnyen magát, de mellette roppant erőteljes és aktuális – minden tekintetben. A 2023-as év egyik meghatározó olvasmánya.


Szereplők: Sem Eliza, sem Wallace nem tartozik bele a tipikus tinédzser kategóriába. Mindketten súlyos terheket cipelnek, amik nagy kihatással van a megnyilvánulásaikra. Ettől független mindenki találhat bennük egy szeletet, amivel tud azonosulni vagy legalább kellőképp átérezni. A sérülékenységükkel együtt szerethető karakterek.
Történet: Mint említettem, a történet lassan csordogál. Nincsenek kiugró részei, inkább egy fokozatosan bővülő képet alkot, ami a végére kellő mélységgel rendelkezik. A regény tartalmát a közvetített érzések nyomatékosítják. Tökéletes egyveleg. Kellő odafigyeléssel megalkotott műremek.
Nyelvezet: Hétköznapi nyelvhasználat jellemzi. A téma ellenére sincs teletűzdelve szlenggel, kellemesen olvasható.
Besorolás: Ifjúsági irodalom.
Esztétika: Nincsenek rá szavak, mennyire szép a maga módján, mind a külső, mind a belső. A borítókép nagyon magával ragadó, az élnyomott változat pedig mindinkább emeli a nívót. A belsejében található különböző közlési módok segítik fenntartani a figyelmet. A rajzok és képregényrészletek jó illusztrációként szolgálnak, de figyelemreméltó a különböző online térben folytatott beszélgetések megjelenítése is.


Értékelés:

Kedvenc idézetek:


"Elképzelésem sincs, ezt mások hogy tudják elviselni. Ez szavakkal kifejezhetetlen. Csak érintésekkel. Tekintetekkel. Csak rám pillant, és hirtelen úgy érzem, hogy végre önmagam vagyok, de közben valaki más is. Mintha itt lennék, de közben mégsem. A minden és a semmi között."

" – Mi értelme az életnek, ha nem csinálhatod azt, ami boldoggá tesz? Mi a jó a karrierben és a pénzben, ha közben minden egyes nap gyűlölöd magad?"

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Megjelenés ideje: 2023. február 23.
Terjedelem: 400 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése