2020. október 1., csütörtök

Gyereksarok | Catherine Leblanc: Akkor ​is szeretnél? + FELOLVASÁS

Fülszöveg:

Kismackót nyugtalanítja valami.
Vajon mennyire szereti őt az édesanyja? Akkor is szereti, ha Kismackó rosszalkodik?
Akkor is, ha valami nagy baj lesz?
Igen. Az anyai szeretet mindennél erősebb, és Kismackó megtanulja, hogy ez nem fog megváltozni soha.

Megható történet az anyai szeretetről és a gyermeki kíváncsiságról Szabó T. Anna és Dragomán Pali – anya és fia – közös fordításában.

A történetről:

Véleményem szerint egy kisebbeknek szóló gyerekkönyv akkor lesz igazán jó, hogyha megfelelő arányban tartalmaz minőségi történetet és hozzá tartozó illusztrációt. A gyermekek figyelmét a képek nézegetése leköti, miközben a mesét hallva fejlődnek és relaxálódnak. Catherine Leblanc Akkor is szeretnél? című műve mindkét kitételnek tökéletesen megfelel. 

A könyv Mama és Kismackó életéből mutat be egy apró szeletet. Kismackó egy eleven gyerkőc. Sokat játszik és éppen abban a korban van, mikor minden érdekli és ezáltal rengeteget kérdez. Jelen esetben a szeretet témakörét boncolgatja. Egy véletlen során elszakította a kabátját, s míg a mamája megvarrja, egyre célzottabb kérdéseket tesz fel neki, így keresve, hol ér véget édesanyja szeretete. Eleinte kedves, mókás gondolatok jutnak az eszébe, majd egyre inkább felszínre kerül a gyermeki félelemmel tarkított belső világa is. A könyv a szeretet témakörén belül érinti a további testvérek lehetőségét, valamint az elmúlás tárgykörét is. A hosszából adódóan természetesen ezek mindössze egy-egy kérdés erejéig merülnek fel, de lehetséges, hogy pont erre az apró megerősítésre van szükség ahhoz, hogy csökkentsük azokat a bennük megszülető aggodalmakat, amiket talán még meg sem tudnak fogalmazni. 

Kismackó története az anyai szeretet végtelenségére hívja fel a gyermek figyelmét. Megerősíti abban, hogy minden helyzetben számíthat családja gondoskodására, ami által a biztonságérzete is nő. Emellett pedig úgy vélem, több olyan gondolat elhangzik benne, ami akár a későbbiekben további beszélgetéseket indíthat el szülő és gyerek között. Egy rövid, ám annál erőteljesebb történet, amelyet hirtelen magam is megkönnyeztem a végén. Abban a pár percben, amíg e könyvet forgattam, csordultig telt a szívem a szüleim iránt érzett szeretettel. Hisz egyszer, régen, mindannyian voltunk Kismackók. 

Célközönség: fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlott

Korosztály:  a könyv borítóján megjelölt 3 éves kortól történő ajánlást alapvetően megfelelőnek tartom, de a tartalmi rész miatt érdemes figyelembe venni a gyermek lelki érzékenységét

Kialakítás: a könyv nagyalakú, oldalanként mindössze pár mondatnyi szöveget tartalmaz. Illusztrációban gazdag kiadvány

Nyelvezet: egyszerű és könnyed fogalmazás jellemzi 

Illusztráció: igényes illusztrációban gazdag: minden oldal gondos odafigyeléssel lett megalkotva, nem a mostanában gyakori összecsapott munka jellemzi. A mese mellett a képek is lekötik a kicsik figyelmét és akár további történeteket is szőhetnek a szülők róluk.

Tanulság: egy anya minden körülmények között szereti a gyermekét. Nincs olyan szituáció, nincs az a vétek, mikor megszűnne ez az elemi erő létezni.  

Rövid leírás: Kismackó véletlen elszakította a ruháját és megijed, hogy a mamája haragudni fog rá ezért. Mikor Mama nem szidja meg érte, hanem inkább elkezdi helyrehozni az anyagot Kismackó gondolkodóba esik, hogy akadhat-e olyan szituáció, ami után az édesanyja már nem szereti, így sorba teszi fel a benne felmerülő egyre komolyabb kérdéseket.


Szívesen belehallgatnál a mesébe? 
Akkor itt a lehetőség! Az alábbi videóban egy részletet hallgathatsz meg az én előadásomban.
(Figyelem: a videó csak internetes nézetben jelenik meg, mobilos formában ide kattintva érhető el.)


A könyv adatai:
Kiadó: Manó Könyvek
Megjelenés ideje: 2017. január 10.
Terjedelem: 26 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése