2019. október 24., csütörtök

10 könyv, amit még idén el szeretnék olvasni | 2019


Az idei év elején elhatároztam, hogy felszámolom az otthoni könyvtáram olvasatlan szekciójának nagy részét. Ez magába hordozza azt is, hogy ami új könyvet beszerzek, azt nem halogatom, hanem elolvasom. Ez a hozzáállás sokszor megfékezte a könyvvásárlási rohamaimat, mikor megláttam egy jó akciót. Belegondoltam, hogy valóban szükségem van rá? El fogom most olvasni? Ha a válasz a nem mérlegnyelvére dőlt, akkor lebeszéltem magma az azonnali vásárlásról. Máskor is lesz majd úgy is akcióban, majd akkor megveszem - ezzel nyugtattam magam. A raktárvásárokra és egyéb nagy százalékos akciókra nem jutottam fel, így ettől sem kellett tartanom. Bár ott megérte volna túlköltekezni, hiszen olyan szintű árkedvezmény nem lesz a későbbiekben egyik esemény alatt sem. 
Szóval az elveimet követve szépen haladtam előre egészen szeptemberig, amikor hirtelen 25 könyvvel gazdagodtam egy hónap alatt. Nyereményjátékok, versenyen elért helyezések és új kapcsolatok kiépítése által hirtelen megugrott az olvasatlan könyveim száma. 

Már tudom, hogy ennek nem fogok idén a végére érni, hiszen csábítanak az új megjelenések is, mégis kijelöltem még tíz könyvet, amit idén mindenféleképp szeretnék még sorra keríteni:


JUSTIN CRONIN: A TÜKRÖK VÁROSA 

Az ​általunk ismert világ letűnt. Vajon milyen új világ váltja fel a régit?

A Tizenkettek elpusztultak, és a mindenre rátelepülő sötétség százesztendős borzongató uralma véget ért. A túlélők előmerészkednek a falak mögül, és nekiveselkednek a társadalom újjáépítésének. Merész álmuk egy reményteli jövő.

Ám a távolban, egy halott, sivár metropoliszban ott várakozik a Nulladik, a Tizenkettek atyja. Régóta kísérti az emberi életét szétromboló gyötrelem, és az átalakulásából fakadó gyűlölet lángja vadul lobog benne. Dühét csak az csillapíthatja, ha eléri célját, és végez Amyvel, az emberiség utolsó reményével, a sehonnan jött lánnyal, aki felcseperedve harcba szállt ellene.

Vére szavára hallgatva Tőrös Alicia, a félelmetes harcos elindul a Nulladik végső menedékébe. Ám ott nem az vár rá, amire számított, hanem egy utazás a múltba. Valamint egy olyan ellenfél, aki egyszerre halálosabb és emberibb, mint azt valaha képzelte volna.

Még egyszer összecsap a fény és a sötétség, s végképp eldől Amynek és barátainak a sorsa.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

SIENNA COLE: A KÖD UTÁN

San Francisco monoton hétköznapjai felbolydulnak, amikor egy fiatal nő megcsonkított holttestére bukkannak a Csendes-óceán partján. Az első halottat hamarosan még több követi, és Mike Marshall nyomozó számára világossá válik, hogy egy sorozatgyilkos szedi áldozatait a város környékén. Amikor azonban belekezd az ügy felderítésébe, még sejtelme sincs arról, hogy kivel vagy mivel áll szemben. A gyilkos több lépéssel jár a nyomozócsapat előtt, és tökéletesen eltűntet maga után minden bizonyítékot.

Amikor az FBI profilozója, Wade Nelson különleges ügynök is bekapcsolódik a nyomozásba, váratlan és megdöbbentő fordulatok következnek be: kiderül, hogy a gyilkosságok térben és időben is jóval messzebbre nyúlnak a vártnál.

Talán mindeddig téves úton jártak? Talán nem is a megfelelő gyilkost követték? Vajon a hosszadalmas kihallgatások során már találkoztak a valódi tettessel, majd tovább üldözték a „Ködember” névre keresztelt fantomot?

Egy sokrétű és minden ízében kegyetlen játszma veszi kezdetét, ami tíz évvel ezelőtt kezdődött egy véletlen találkozással. Mike Marshall ismét szembesül azzal, hogy semmi sem az, aminek látszik, és a gonoszt ott kell keresnie, ahol a legkevésbé számít rá.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

R. KELÉNYI ANGELIKA: A LÁNYNEVELDE 1.

Szerelmi ​titkok és bűntények – Róma, 1865

Öt évvel a Sant'Ambrogio zárdában történtek után…
Katharina hercegnő támogatásával Blanca, azaz új nevén Christina Rivera a húgaival együtt egy lányiskolát hoz létre reménytelen sorsú gyerekeknek és fiatal nőknek.
A Sorores nevet viselő iskola árvák, meggyalázottak, kitaszítottak menedéke lesz. A bentlakásos intézetben a tanulók kiváló oktatásban részesülnek, de nem csak tudományt, művészeteket és finom modort tanítanak nekik…
Marco Fiore, barátja, Valentini atya unszolására magánnyomozó irodát nyit, és az évek során egyre több sikeres bűnügyet old meg. Egy nap bekopogtat hozzá egy kétségbeesett nő, és a segítségét kéri eltűnt férje ügyében. A gazdag férfi hírhedt szoknyavadász, de a felesége szerint soha nem hagyná el szó nélkül. Az asszony biztos benne, hogy meghalt vagy elrabolták.
A nyomok egy mulatóba vezetnek, melynek titkos termeiben rejtélyes szeánszokat tartanak.
Ugyanebben az időben Christina egy vérző, félholtra vert fiatal nőt talál az iskolája kapujában, aki védelmet kér tőle…
A Sorores lányai segítenek neki, de vajon megérdemli-e a támogatásukat?
És van-e köze az eltűnt férfi, és a meggyötört lány esetének egymáshoz?
Marco és Christina újra együtt nyomoz, és nem csak a két bűntény szálai fonódnak össze…
R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal is a 19. századi Rómába viszi olvasóit. A Riva nővérek-sorozat harmadik részében ismét egy megbotránkoztató bűnügyet tár fel a két főszereplő segítségével. Ahogy az írónőtől már megszokhattuk, a regényt átszövik a titkok, gyilkosságok, a kaland, a szenvedély és a romantika.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

JANE AUSTEN: CATHARINE

Jane ​Austen irodalmi hagyatékában jó néhány, a későbbi zsenialitást megcsillantó gyöngyszem maradt. E mulatságos, rövid írások is híven tükrözik, hogy írójuk élénken érdeklődött a regény műfaja iránt: kifigurázta a cselekményt, a szokványos jellemeket, a stílust és a nyelvezetet. A szereplők könnyedek, jókedvűek, szemtelenek és odaadóan rajonganak tulajdon személyükért. A címadó Catharine, avagy a lugas Jane Austen íróvá érésének meghatározó mérföldköve, és igényes kísérlet a komoly nagyregény megírására. A Frederic és Elfrida igazából a hagyományos regényműfaj és a bonyolult illemszabályok „gyorstalpaló” tanfolyama. A Jack és Alice egy iszákos, az Evelyn egy harácsoló hőst mutat be, a Henry és Eliza pedig a feje tetejére állítja a megszokott regényhős történetét. A szépséges Cassandra a szentimentális regény paródiája, míg az Amelia Webster című levélregény huncut karikatúrája a leánytestvérek közötti versengésnek. Austen e történeteken, és a kötetben szereplő további rövid írásokon keresztül mutatja be, miként vélekedik a nevetségességről az életben és a regényekben – s mindezt rendkívül szórakoztatóan teszi.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

HAJDÚ-ANTAL ZSUZSANNA: VISSZATÉRÜNK

Szücs Kori középiskolás évei óta képtelen olajfestékkel festeni; azóta kizárólag fekete-fehér szénrajzok kerülnek ki a keze alól.
Mosonyi Anti a számítógépes játékok rabja, ami néha összekeveredik a rémálmaival.
Egy nap mindketten megkapják ugyanazt a Facebook-meghívót. Kori, Anti és Csilla hosszú évek után először találkoznak az Ajtósi Dürer Gimnázium ötéves érettségi találkozóján.
Nem csak a múlt kovácsolja őket össze, hanem egy közösen megélt tragédia is, ami egyik pillanatról a másikra felforgatta az életüket.
Ami után semmi sem volt többé ugyanolyan.
Ami után egyértelmű a feladat: megkeresni volt osztályfőnöküket, akinek jóval többet köszönhetnek, mint azt a középiskolában valaha is gondolták volna…

~~~~°~~~~~~°~~~~~

SARAH A. DENZIL: A NÉMA GYERMEK

2006 nyarán Emma Price tehetetlenül nézte, ahogy a hatéves fia piros kabátját kihalásszák az Ouse-folyóból. Az év tragikus története: egy kisfiú, Aiden egy szörnyűséges áradás során elcsatangolt az iskolából, a folyóba esett, és megfulladt.

A testét sosem találták meg.

Tíz évvel később Emma végre újra felfedezte az élet örömeit. Férjhez ment, gyermeket vár, és ismét kézben tartja az életét…

… amíg fel nem bukkan Aiden.

Aident túlságosan megviselték a történtek ahhoz, hogy beszélni tudjon róluk. Feltűnése végtelenszámú kérdést vet fel, de a fiú egyre sem válaszol. Csak a teste árulkodik az egy évtizeddel korábbi eltűnésének a történetéről. A múlt törött csontjai és sérülései rámutatnak mindarra a borzalomra, amit Aidennek el kellett szenvednie. A fiú sosem fulladt meg. Elrabolták.

Ahogy Emma próbál újra kapcsolatot teremteni az immár kamasz fiával, le kell lepleznie azt a szörnyeteget, aki elragadta tőle. De a kis falujukból ki lenne képes ilyesmire?

Csupán Aiden tudja a választ, de ő nem árulhatja el a kimondhatatlant.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

MARIANA ZAPATA: THE WALL OF WINNIPEG AND ME -  SZÍVVEL A FALNAK

Ha Mr. Darcy amerikai focizna…Vanessa Mazur pontosan tudja, hogy helyesen cselekszik. Nem is érzi rosszul magát azért, mert felmondott. Asszisztensi/házvezetőnői/tündérkeresztmamai állását a szövetség legjobb védőjátékosa mellett mindig is átmenetinek szánta. Nagy tervei vannak, melyek között nem szerepelt az extra méretű alsógatyák mosása, legalábbis nem élete végéig.

Így amikor Aiden Graves bekopog az ajtaján, és azt kéri tőle, hogy jöjjön vissza hozzá, teljesen ledöbben.

A „winnipegi nagy fal”-ként ismert pasas két évig a köszönését sem fogadta, a születésnapjáról is megfeledkezett. Most pedig? Valami egészen elképesztő dologra akarja rávenni.

Mit válaszolhat az ember lánya annak a férfinak, aki megszokta, hogy mindig megszerzi, amit akar?

Hol a határ az ellenszenv és a szerelem között?

Tantrikusan izgalmas, hosszan bontakozó románc.

Éld át a tüzét!

~~~~°~~~~~~°~~~~~

ALEXANDRA CHRISTO: TO KILL A KINGDOM - EGY BIRODALOM VÉGZETE


Annyi ​szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.
Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.

A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!

Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénénekkel képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.

Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?

~~~~°~~~~~~°~~~~~

ELLE KENNEDY: THE CHASE - A HAJSZA (BRIAR U. 1.)

Az ellentétek tényleg vonzzák egymást?

Más magyarázatot nem látok rá, miért vagyok úgy oda Colin Fitzgeraldért. Általában nem vonzanak a kivarrt, videojáték-őrült kocka izomagyak, akik lököttnek és felszínesnek tartanak. És az előítéletei mellett az is ellene szól, hogy a bátyám haverja.
És hogy a barátja belém van zúgva.
Ja, és említettem már, hogy lakótársak vagyunk?
Nem, mintha számítana. Fitzy egyértelművé tette, hogy nem érdeklem, holott úgy szikrázik köztünk a levegő, hogy félő, leég tőle a házunk. Én sosem voltam az a fajta lány, aki fut egy pasi után, és nem most fogom elkezdeni. Épp elég gondot okoz nekem az új suli, a seggfej tanárom és a bizonytalan jövőm. Ha a szexi lakótársamnak végre megjön az esze, és rájön, mit szalaszt el…
…tudja, hol talál.

Az őrjítően jó Off Campus sorozat spin-off kötete.
Önfeledt órákat akarsz és egy ragyogó olvasmányt? Megtaláltad.
Szerezd meg magadnak!

~~~~°~~~~~~°~~~~~

SARINA BOWEN: BITTERSWEET - KESERÉDES

A ​farmerek energiája tartja mozgásban a földet.

Griffin Shipley cseppet sem számított arra, hogy egy vermonti földút szélén, egy árokban fog összefutni egykori egy (vagy a pontosság kedvéért két-)éjszakás kalandjával. Öt évvel ezelőtt azonban mintha egy másik élete lett volna…

Griff huszonhét évesen, nem igazán önszántából került a családi farm élére. Még hatalmas válla is nehezen bírja a terhet: neki kell támogatnia anyját, három testvérét és hangyás nagyapját is. Nincs ideje a lányszövetség egykori tagjára, aki fél áron akarja felvásárolni a termésüket.

Vermont sosem szerepelt Audrey Kidder utazási tervei között. Ahogy Griff Shipley sem. De muszáj kapnia egy második esélyt az őt foglalkoztató étteremlánctól. Na, jó, egy ötödik esélyt. És egyetlen beképzelt, szexi, szakállas farmer sem állhat az útjába.

Ellenfelei egymásnak. Egészen más dolgokat várnak az élettől. Nagy kár, hogy a kettejük közt levő érzéki feszültség olyan pikáns, mint Audrey szupertitkos barbecue szósz receptje, sőt…

Figyelem! A szöveg pikáns jeleneteket, ínyencségeket és egy gőzölgő, kültéri zuhanyt tartalmaz, valamint bebizonyítja, hogy a farmerek nem röstellik bepiszkolni magukat.


Ti miket terveztek még idén mindenféleképpen elolvasni?

4 megjegyzés:

  1. A hajszát mindenképpen - plusz a Rézkirályság, Királyok veszte, Legendary és a Fagy és Csillagfény udvara. Ez az öt fixen terítékre kerül még idén, főleg ha minden jól megy. Egyébként csak várólista csökkentést tervezek szintén! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A Rézkirályságra én is annyira kíváncsi vagyok, de az idén már sajnos biztos nem fér bele a keretbe :(
      Örülök, hogy azonosak a céljaink! :))

      Törlés
  2. Szia!
    Én régebben egy kockás A/5-ös füzetbe írtam fel a kedvenc íróm és hogy melyik regénye jelent meg Magyarországon is ,de már ritkán írók bele,mert csak szaporódik és szaporódik.Rengeteg új könyv jelenik meg.Rengeteg lebilincselő jó regénnyel.
    Kb.2-2,5 éve felfedeztem a kortárs íróinkat és azok műveiből szemezgetek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! Örülök, hogy a magyar szerzők is felkeltették az érdeklődésedet :)

      Törlés