2019. május 19., vasárnap

Gyereksarok | M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínomdánomba (Zabaszauruszok 1.)

Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba! 
Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…


M. Kácsor Zoltán győri író, így már csak tiszteletadásként is az ő könyvével nyitom meg a Gyereksarok rovatot. Zabaszauruszok című sorozatának első részére, mely az Utazás Dínomdánomba címet viseli, úgy kellett a helyi könyvtárba feliratkoznom, hogy több mint egy hónap várakozás után végre kézhez is kapjam. Mint látjátok elég nagy rá a várólista, népszerű a fiatalok körében. A könyv elolvasása után ezt teljes mértékben indokoltnak tekintem. Egy végtelenül aranyos történet, főszerepben sok kisgyerek kedvenceivel, a dinókkal. 
A könyv rövid fejezetekből tevődik össze, melyek mindegyike egy külön történetet mesél el - természetesen egymásra építve -, így már a kezdő olvasó is örömmel veheti kézbe. A nyelvezete egyszerű, maximum a dinók fajta megnevezései okozhatnak némi nehézségét, ám egy tapasztalat rajongónak ez meg sem kottyan, főleg úgy, hogy az író magyarosítva vetette papírra, tehát enyhe fonetikus jelleggel. Emellett tartalmaz folyton visszatérő gondolatokat, jelzéseket, melyek nem lettek túlzásba véve, ezáltal szintén erősítik a könnyed olvasmányélmény érzését. 
Minden fejezet újfajta megközelítést ad, szórakoztató jellege mellett ösztönzi az olvasót a gondolkodásra és fejleszti a képzeleterőt és a helyzetmegoldási készséget is. Az író a történeteiben olyan helyzeteket teremtett meg, amiből a fiatalabb olvasók tanulhatnak, elleshetnek bizonyos viselkedési formákat, amelyek pozitív hatással lehetnek a jellemük fejlődésére.
A történet egyenletes, nincsenek benne töréspontok. Könnyedén haladhat az olvasó a szereplőkkel együtt a kijelölt úton, miközben nem csak új kalandokat élhetnek át együtt, hanem új ismereteket is szerezhetnek bizonyos dinoszaurusz típusokról is.
Emellett a szemnek is tetszetős, Kecskés Judit kitűnő munkát végzett az illusztrációval. Kívül-belül igényes. A fejezetek között felbukkanó kisebb és nagyobb rajzok mind hozzáadnak az olvasmányélményhez.
Nagyon pozitív benyomást tett rám M. Kácsor Zoltán regénye.

Célközönség: dinószerető fiúk és lányok egyaránt
Korosztály: kisebbeknek felolvasásra is, de már a kezdő olvasók számára is megfelelő
Kialakítás: normál betűméret és sorköz jellemzi, ám az illusztrációk mennyiségének köszönhetően nem tömör.
Nyelvezet: egyszerű, de mellette szókincsbővítő
Illusztráció: Igényesen megmunkált rajzok jellemzik
Tanulság: minden fejezet egy apró bölcsességet fogalmaz meg, ami a gyerekek fejlődéséhez, helyzetmegoldó képességéhez hozzáad
Rövid leírás: a regény középpontjában a dinoszauruszok egy kisebb csapata áll, akik nagy kalandokat élnek át együtt, miközben új ismeretekre tesznek szert, új dolgokat tanulnak. Az általuk átélt kalandok eseménydúsak és humorosak.

Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés éve: 2017.
Terjedelem: 166 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése