2017. május 8., hétfő

Moly Name Tag - 18. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a tizennyolcadik forduló. A szabályok ugyanazok.Ezen a héten is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A tizennyolcadik kör résztvevői:

@Kizi, 15 éves tanuló, emelt angol szakon a gimiben
@julcseee, aki 1985-ös születésű, és nem kaptam egyéb infót
@julicsenge, 23 éves erdészetnél adminisztrátor, és tanítóképzőn levezőn van jelenleg mellette.
S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@Kizi: Nagyjából tavaly nyáron lettem aktív, amikor megkaptam az új telefonomat, és letöltöttem az alkalmazást. Azóta többet használom, mint a Facebookot.

@julcseee: 2011. június 22-én regisztráltam, tehát már 6 éve, és azóta is aktív tagja vagyok :)

@julicsenge: 2013. január 13-án regisztráltam, de nem emlékszem pontosan, mikor kezdtem aktívan használni az oldalt. 2013. novemberében írtam az első karcomat, szóval még abban az évben aktivizáltam magam :D

2, Hogyan bukkantál rá?

@Kizi: Már nem nagyon emlékszem… talán miközben rákerestem pár könyvre a neten, akkor dobott ki a kereső molyos linkeket.

@julcseee: Kolléganőm mutatta (sajnos már nem tag, nem tudom kukacolni :( )

@julicsenge: Ahogy már mások is írták, a Rukkola miatt tévedtem fel az oldalra először, amikor nem volt fent egy könyv, és a molyon keresztül lehetett felvinni. Másodszor akkor találtam rá, mikor meg akartam venni az Angyalok és démonokat, és kollégistaként igyekeztem a legolcsóbb megoldást találni. Sikerült, lebonyolítottuk a vásárlást, és körülbelül akkor kezdtem el felfedezni az oldalt. 

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?

@Kizi: Leginkább, hogy tudom vezetni az olvasásaimat, és a könyvpéldányaimat.

@julcseee: Már akkor is szerettem olvasni nagyon, és örültem hogy végre van egy olyan oldal, ahol fel tudom rögzíteni a könyveimet, nyomon tudom követni hogy mikor mit olvastam, tetszettek a kihívások, a plecsnik, az utazókönyvek igazából minden :)

@julicsenge: Őszinte leszek, nem emlékszem. Nem voltak ilyen „perverz” vágyaim sosem, hogy én bárhol is vezessem az olvasmányaimat, szóval nem mondhatnám, hogy erről van szó. Igazából tetszett, hogy más, hozzám hasonló „őrültekkel” találkozhatok virtuálisan – mert én még abból a világból jövök, ahol „ciki” olvasni, de legalábbis meglepő –, a saját közegemnek éreztem, beilleszkedtem a rendszerbe és maradtam. 

4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@Kizi:  Nem, még nem voltam egyen sem.

@julcseee: Igen, több eseményen is, leginkább régebben ajándékozós eseményeken, képeslapküldő eseményeken, de volt személyes találkozós esemény is amin részt vettem. Sajnos az ajándékozásos eseményeket abbahagytam, mert sajnos elég sokszor kifogtam olyanokat, hogy akiknek ajándékoztam, azok még csak egy e-mailt, egy karcot sem írtak arról hogy megkapták, hogy tetszik-e nekik, szóval semmilyen visszajelzést, és ez elvette a kedvem tőle :( De a többi eseménnyel csak pozitívak a tapasztalataim :)

@julicsenge: „Igazin” még nem, virtuálison viszont sokszor. Sajnos az élő eseményeken való részvételt korlátozza, hogy „vidéki” vagyok, de szívesen találkoznék más molyokkal. A virtuális eseményekkel csupa jó tapasztalatom van, általában ajándékozásokon vettem részt – mostanában sajnos kezdek inaktívvá válni ilyen téren –, és mindig fantasztikus csomagokat és kedves sorokat kaptam. De igazából a legnagyobb örömet mindig az ajándékozottaim karcai okozták. :) Megemlíteném itt még az Ajándékozzunk önzetlenül! eseményt is (talán ez a pontos neve), mert nekem nagy élmény volt, hogy úgy adtam, hogy tudtam, valószínűleg nem fogják viszonozni. Az esemény lényege ugyanis az (volt?), hogy egy könyvet ajándékozzunk egy olyan molynak, akinek a kívánságlistáján megtalálható az adott könyv. Szóval teljesen random, mennyi az esélye, hogy egyszer engem is kiválasztanak? Képzeljétek, mégis megtörtént. :) Már rég el is felejtettem, hogy részt vettem, amikor kaptam egy üzenetet, hogy „kiválasztott” lettem. Nagy élmény volt. 


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@Kizi: Mióta aktívan molyolok, sokkal többféle könyvet olvasok, és még többről vannak információim. Most már ott tartok, hogy ha meglátok egy könyvespolcot, már a gerincükről felismerem a könyveket, még a külföldieket is :)

@julcseee: Hű nagyon sok pozitív tapasztalatom van :) Nem is tudnám hirtelen mindet felsorolni, de amiket mindenképp megemlítenék, hogy nagyon sok kedves és hasonlóan könyvmániás embert tudtam itt megismerni :) Sikerült beszereznem a molyoktól olcsóbban könyveket, és el is tudtam adni néhányat. Az utazókönyvek nagy kedvenceim voltak, nagyon sok utazókönyv járt nálam, én is indítottam párat, szerintem ez egy nagyon jó kis dolog, ebből sosem volt negatív tapasztalatom (na jó csak egy, de akkor szerintem az utaztató nem volt tisztában azzal hogy ez mivel jár).

@julicsenge: A legeslegjobb élményem az volt, amikor a „sógornőm” szeretett volna egy dedikált példányt Böszörményi Gyula új könyvéből, én pedig kiírtam az egyik zónába, hogy esetleg jár-e valaki arrafelé, és szinte azonnal jelentkezett egy nagyon kedves moly. Idejét és energiáját nem sajnálva szerezte meg a könyvet, mivel mire odaért, már elfogyott, ezért keresnie kellett egy másik alternatívát. Azóta is meghatódva gondolok rá, hogy lám, vannak még önzetlen, jószívű emberek. Ezért az érzésért szeretem ezt a közösséget, mindenki ott segít, ahol tud.
Emellett persze köszönhetek az oldalnak kedves embereket, akiket megismertem, rengeteg olvasmányélményt, sok-sok ötletes kihívást, nagyon emberi és kedves „vezetőséget”, segítséget onnan, ahonnan nem is számítottam. És egy olyan helyet, ahol pont az lehetek, aki vagyok, és ez nem fura, mert mindenki más is ilyen. 

6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@Kizi: Legikább fantasyt, de a Molynak hála, máR egyre több romantikusabb vagy komolyabb könyvet olvasok :)
De az örök kedvenc akkor is a fantasy :))

@julcseee: Elég vegyes, de amiket nagyon szeretek azok a disztópiák, egy ideig a vámpíros könyveket is nagyon szerettem, imádom Stephen Kinget, tehát a horror regényeket, a pszicho trillereket, de olvasok néha romantikus regényt is, vagy pszichológiai témájút.

@julicsenge: Amilyen tetszik :) Általában nem a műfaj a döntő, ha valami érdekes, és jól is van megírva, jöhet. Oké, mondjuk a szakmai könyveket, száraz életrajzokat hanyagolom, kivéve az egyetemen előírt dolgokat – bár azokat sem bírom mindig végigszenvedni. Leginkább a sci-fi, fantasy, disztópia az, ami érdekel, de bármire nyitott vagyok, újabban elkezdtem ifjúsági könyveket olvasni, elsősorban a hivatásom miatt, illetve a blogomon is írok róluk. (Amikor éppen nem másfél hónapos szünetet tartok a blogolásban khmkhm…) 

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@Kizi: Igen, mostanában elő szokott fordulni :)

@julcseee: Igen, néha kilépek, de azért nem sűrűn :)

@julicsenge: Ha kilökdösnek, akkor mindenképp. Egyébként nem nagyon van olyan műfaj, amitől kiakadnék, szóval ez nagyon relatív. Általában, ahogy említettem, azt olvasom, ami érdekel, nem érzek késztetést, hogy ezen változtassak, ez alól a „kötelező” dolgok kivételek. 

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@Kizi: Hatodikos koromban, azaz 2014ben találtam rá a Csontvárosra. Onnantól teljesen függő lettem. Rengeteget olvastam a sorozatról a neten, aztán egy hét alatt kiolvastam egy – egy részt.

@julcseee: Sajnos nem emlékszem a pontos dátumra, de valamikor 15 éve lehetett talán, és a pontos könyvre sem emlékszem, csak azt tudom hogy Vavyan Fable regény volt :)

@julicsenge: Nem tudom, de tényleg. Én mióta az eszemet tudom, könyvmoly vagyok, 4 éves koromban „megtanítottam” magam olvasni, mert idegesített, hogy nem játszhatok a betűkirakós játékkal, aztán attól kezdve olvastam, ami épp a kezem ügyébe került. Egyszer felcímkéztem az otthoni könyveimet – celluxszal és papírral, jaj, barbárság :D –, hogy „1. kiolvasnivaló”, „2. kiolvasnivaló” stb.  Mikor „nagyobb” (8-9 éves) lettem, elkezdtem könyvtárba járni, nagyon szerettem pl. Jacqueline Wilson könyveit, a Harry Pottert – még most is, akármikor –, azokat a kemény borítós könyveket, nem tudom, melyik kiadótól, pl. Stanley. a szerencse fia és a hozzá hasonló megjelenésű könyvek, Meg Cabot regényeit. Hm, most hogy belegondolok, talán Meg Cabot Mediátor sorozata volt az, ami nyálcsorgató fangirlt csinált belőlem úgy 12 éves koromban. De előtte is 1 könyv/nap volt a sebességem – ah, szép, ráérős idők! 

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@Kizi: Maggie Stiefvater: Hollófiúk
Rick Riordan bármelyik magyarul megjelent könyve
Sarah J. Maas Üvegtrón sorozatának részei
Meg persze a Cassandra Clare könyvek

@julcseee: Az a baj hogy annyira sok új és jó regény van hogy újraolvasni nagyon ritkán szoktam… de bármelyik Stephen King regényre ezt mondanám :)

@julicsenge: A közhelyes – de igaz- verzió a Harry Potter sorozat, a kevésbé közhelyes Justin Cronin Szabadulás sorozata. (Mikor jön már a 3. rész???)  <<Remélem minél hamarabb, mert megőrülök már tőle, hogy 4 éve húzzák a megjelenést... - szerk.>>


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?

@Kizi: Peter V. Brett: A Rovásember

@julcseee: Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak :)

@julicsenge: Jaj, meg kell néznem az olvasmánylistámat, mert magától semmi nem ugrik be, összefolynak a 2017-es olvasmányokkal :D Áh igeen, a Siló sorozat Hugh Howeytól, amit egyébként a fent említett önzetlen ajándékozós eseménynek köszönhetek, mert az első részét kaptam meg anno. :)

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@Kizi: Én általában a Percy Jackson könyveket szoktam ajánlani mindenkinek, bár a görög mitológia nem jön be mindenkinek :)

@julcseee: Ugyanez a válasz: Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak, nagyon sok embernek ajánlottam eddig és mindenki szerette :)

@julicsenge: Az ember, akit Ovénak hívnak. De tényleg, olvassátok! :D

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 

@Kizi: Általában boltban vásárolok. Elég sokáig szoktam válogatni. Először megnézem, hogy mik vannak. Aztán elkezdek azon gondolkozni, hogy „Új sorozat, vagy sorozatfolytatás??” Aztán megkérdezem anyát, hogy egyáltalán vehetek-e könyvet, és ha igen, mennyit.

@julcseee: Szinte kizárólag neten vásárolok. Velem nagyon ritkán fordul elő hogy bemegyek egy könyvesboltba és ha megtetszik megveszem. De nem mondom hogy soha :) Mindenesetre általában már előre eltervezem hogy milyen könyvet szeretnék megvenni.

@julicsenge: Általában netről veszem, mert azért pénztárcakímélőbb – főleg a nagy akciók, illetve a használtan vásárolt könyvek. Boltban is szoktam, de általában akkor, ha valamit azonnal el akarok olvasni és belehalnék a kiszállítási időbe (:D), vagy ha kitalálom, hogy jutalmat érdemlek valamilyen koholt dolog miatt – túléltem 1 vizsgát a 8ból, pocsék napom van, lélegzem…:D Szeretek csak úgy betérni, nézelődni, elveszni a polcok között, de kicsit veszélyes, mert általában addig nem keveredek ki, míg nem veszek valamit. Antikváriumban is szoktam vásárolni, leginkább azokat a könyveket, amikről a fejembe veszem, hogy az alapműveltség részét képezik és helyük van a könyvtáramban. Internetes és „élő” antikvárium is játszik. Ja, igen, nemrég nyílt nálunk egy Charity Shop, ott is vásároltam már könyvet, potom pénzért, szép állapotban.

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@Kizi:  Nekem igazából mindegy, hogy hol vagyok, csak nem szóljon hozzám senki :)

@julcseee: Otthon, az ágyamban fekve, általában ott is olvasok :) (Bár nyaraláskor a 35 fokban a teraszon vagy tengerparton ülve is imádtam olvasni :D )

@julicsenge: Kávé, pokróc, magány :D Az ideális legmagasabb fokozása a saját könyvtárszoba lenne, kényelmes bőrfotel és az előbbiek kombinációja. De szeretek a vonaton is olvasni, illetve ha nagy ritkán van lehetőségem, a szabad ég alatt is.

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@Kizi: A sorozatokat. Akkor tovább tart az élmény :)

@julcseee: Nincs erre egyértelmű válasz, de most hogy visszanéztem az olvasási listámat többször olvasok sorozatokat :)

@julicsenge: Ha jó, akkor jöhet akárhány részes sorozat, ha viszont érezhetően a profit miatt születik folytatás, akkor köszi, nem. Azt szeretem, ha egy könyv üt. Azt főleg, ha egy író egyetlen kötetben úgy oda tud vágni, hogy nem marad hiányérzetem, mégis hetekig ülök az élmény felett. Ha viszont egy komplex, jól felépített világról van szó, akkor minél többet akarok belőle. 


15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@Kizi: Ez eléggé változó. Hét közben a suli miatt nem szoktam olyan sokat olvasni, csak néha szünetekben. Legtöbbször szombat délelőtt befészkelem magam a szobámba, és bepótolom, amit a héten nem tudtam.

@julcseee: Minden nap olvasok amíg a munkába megyek és jövök a metrón, de este elalvás előtt is kötelező program :) (időben nem tudnám megmondani mennyi, de napi egy órát biztos)

@julicsenge: Nem eleget. Mostanában a 0-hoz közelít a szám, elsősorban a suli miatt, egyébként meg amiatt, mert sok tartozásom van a blogommal szemben, és nem szeretném, hogy még több összegyűljön. Mikor lesz már nyár? Egyébként általában minden nap szoktam olvasni, többet-kevesebbet, mikor hogy. 

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@Kizi: Van, amit én néztem ki magamnak, van, ami nagyon sok figyeltemnek tetszik, és van, amit csak úgy meglátok Molyon, és utánanézek, majd felkerül.

@julcseee: Fülszöveg és tartalom az elsődleges szempont, de tény hogy volt hogy valamit a borító miatt vettem meg :)

@julicsenge: Molyon meglátom, megtetszik a cím, a borító, a fülszöveg, egy briliáns ötlet, bármi. Néha megesik, hogy a csekély számú bloggerek közül, akiket követek, valaki olyan jó ajánlót ír, hogy „megkívánom”. A kézzel fogató kívánságlistámra viszont mostanában csak az igazán jó könyvek kerülnek, amiket többször újra szeretnék olvasni, egyébként könyvtár, ebook. 

17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@Kizi: Több, mint 30. Beraktároztam a nyárra elég rendesen…

@julcseee: 87.

@julicsenge: Hahahahaha. Ha. Van olyan, aki ezt pontosan tudja? :D Rengeteg, sajnos. Olyan ember vagyok, aki soha nem áll le a vásárlással. Nincsenek ilyen naiv fogadalmaim, hogy „most addig nem veszek könyvet, míg van olvasatlan a polcomon”, mert akkor kb. 50 év múlva vennék legközelebb, azt meg ki bírja ki? :D 

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 

@Kizi: E. Lockhart 2 könyve: Frankie – Landau Banks dicstelen tetteinek krónikája, és A hazudósok

@julcseee: Alexandra Bracken – Sötét hajnal

@julicsenge: Örkény István Egyperces novelláit vettem meg a Charity Shopban, aztán rájöttem, hogy már megvan… :D

19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@Kizi: Joe Abercrombie: A penge maga

@julcseee: Alexandra Bracken – Sötét elmék :)

@julicsenge: Meg kellett néznem, olyan rég fejeztem be könyvet :/ Gary Chapman- Egymásra hangolva

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@Kizi: Folytatom a megkezdett sorozatot, vagy a „Választok a várólistádról 2017” kihívásra kiválasztott könyvet kezdem, vagy csak nézegetem a polcomat, és amelyik a legjobban vonz. :)

@julcseee: Most például mivel sorozatot olvasok biztos hogy a sorozat befejező része lesz a következő olvasmány :) Utána pedig a mini könyvklub 6-ban megadott könyvet fogom olvasni :) Kihívásra már nem nagyon olvasok, inkább hirtelen felindulásból ami éppen szimpatikus. de van egy fogadalmam hogy sorozatot addig nem kezdek el amíg nincs meg az összes része :)

@julicsenge: Nekem csak az számít, hogy legyen kedvem, hangulatom hozzá.


Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése