2017. május 1., hétfő

Moly Name Tag - 17. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a tizenhetedik forduló. A szabályok ugyanazok.Ezen a héten is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A tizenhetedik kör résztvevői:

@RóKaLány, 24 évesen még az egyetemi padot koptatja informatikai könyvtáros szakon, s mellette diákként egy moziban dolgozik.
@Libricica, 21 éves mérnökinformatikusnak tanuló bloggerina
@papeerzsepi, 31 éves és idézem "molekuláris biológusként egy bőrgyógyászaton segítek a diagnózisok pontosabb felállításában, plusz kozmetikus oktatásban is résztveszek, előadások tartásával, az egyes vitaminok, nyomelemek, hogyan hatnak a bőrre."
S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@RóKaLány: 2012. júliusában regisztráltam, de akkor elsőre annyira átláthatatlannak tűnt az oldal, hogy semmi kedvem nem volt tüzetesebben átvizsgálni. Kellett pár hónap, hogy visszatérjek, egészen pontosan 3, szóval idestova már több, mint 4 és fél éve használom aktívan a moly-t. :)

@Libricica: 2011-ben regisztráltam és igazság szerint már akkor aktívan használtam, csak még nem igazán értettem a lényeget – meg egy balatoni településen nyáron a vacak nettel nehéz is volt felfedezni. 2011 év vége óta, vezetem rendszeresen az olvasásaim, tehát onnantól mondom magam aktív molynak.

@papeerzsepi: 2013. március 19.

2, Hogyan bukkantál rá?

@RóKaLány: Hát őszintén szólva erre nem emlékszem, de talán egy ismerős facebook posztja által. :)

@Libricica: A Facebookon egy blogos csoportban volt minden héten egy kérdés – írással, bloggerkedéssel foglalkozó – és egyszer volt az olvasással is. Akkor ott sokan írták, hogy „molyon” én meg azt se tudtam miről beszélnek és utánakerestem.

@papeerzsepi: Rukkolán keresztül, nem volt fent egy könyv és előbb a molyon kellett felvinni, csak ezért regisztráltam.

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?

@RóKaLány: 11 éves korom óta volt egy kis füzetkém, amibe szépen gondosan mindig felvezettem, hogy épp milyen könyvet olvastam el és hányadikán. Az első dolgom az volt, hogy felvittem ezeket és innentől itt jelölgettem be az aktuális olvasmányokat. Szerettem, hogy facebookon is láthatóvá tehettem őket, így talán másokat is sikerült megismertetni néhány jó könyvvel. ;) Utána szépen fokozatosan ismerkedtem tovább az oldallal: a karcokkal, a listákkal és egyszer csak függő lettem. :D

@Libricica: Egyrészről azért kezdtem el használni, mert habár imádok word doksikat létrehozni az olvasásaimról, sokkal könnyebb volt így. Nagyban megkönnyítette az olvasási szokásaim listázását – és azt kívánom bárcsak akkor is ismertem volna, amikor általános iskolás volt, hogy bebizonyítsam a tanáromnak, hogy elolvastam a kötelezőket (na, nem az összest :D). Másrészről pedig a kihívások miatt, amik nagyon megtetszettek és elkezdtem plecsniket gyűjteni. Jó érzés volt végre jutalommal szembesülni az olvasások és írások után.

@papeerzsepi: Hosszú éveken keresztül nem használtam, de a rukkola egyre rosszabb lett, meg a facebookon nem szeretek annyira lógni, úgyhogy átnyargaltam ide, de főleg hogy a legfőbb hobbimmal foglalkozhatok, mindig is szerettem a könyveket, itt hiteles infókat kaphatok azokról a könyvekről, amelyek érdekelnek és segítik a döntésem, hogy elolvassam vagy mégsem.

4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@RóKaLány: Még nem vettem részt ilyen eseményen, de egy-két ismeretséget az oldalnak köszönhetek. :)

@Libricica: Ha ezt illetve a Könyvhetet/Könyvfesztivált nem számítjuk akkor még nem. Kicsit antiszociális vagyok, de sok blogger-molyt ismerek (@Sheila_7 pl. egy utcával lakik feljebb) és egy olyan eseményre szívesen elmennék. Illetve szeretnék egyszer majd sütni Moly-szülinapi tortát.

@papeerzsepi:  Sajnos még nem vettem részt molyos eseményen, valahogy eddig nem volt jó az időpont, de tervezem.


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@RóKaLány: Hát egyrészt, hogy rengeteg olyan emberhez van itt szerencsém, akikkel megegyezik az érdeklődési körünk, így sokszor érdekes eszmecserékbe sikerül belefolyni vagy ha mást nem is, de végigolvasni. :) És nem utolsó sorban rendkívül kiszélesítette a látóköröm az oldal, rengeteg új könyves információ, új megjelenés és érdekes hír jut el hozzám, Nekem ez a funkció tetszik a legjobban.

@Libricica: Hát, sok levelezőtársat, akik sajnos eltűntek (pedig @Vikcs és @FairyDust igazán tartósnak bizonyultak aztán…). Aztán rengeteg segítséget (Egyetemista, fősulis molyok, igazán hálás vagyok nektek). Kezdeti időben elég sok visszautasítást, amiket aztán vihettem fel újra a rendszerbe. Minden karácsonykor pro tagságot, nulla felköszöntést szülinapomkor. De imádok kihívásozni, kihívásgazda lenni.

@papeerzsepi: Például nem tudtam hogy van olyan hogy Könyvfesztivál és Könyvhét, most már minden évben várom, mert a könyveim nagy részét ezeken az eseményeken veszem meg. Kaptam néhány fantasztikus ismerőst / barátot akikkel cseréltem is könyvet, szeretek molytagoktól könyvet venni, mert mindenki vigyáz a könyvekre aki szereti őket

6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@RóKaLány: Majdhogynem mindenfélét, szeretem a romantikusat, a sci-fit, a fantasyt, a klasszikus szépirodalmat, a horrort, a thrillert… Inkább egyszerűbb azt mondanom, amit nem kimondottan szeretek: a történelmi regényeket, illetve az életrajzi műveket.

@Libricica: Leginkább a romantikus vonalat kedvelem – reménytelen romantikusként – azonban abból nem azt a csöpögőst. De amúgy a lényeg, hogy egy apró romantikus szál legyen benne, amúgy mindegy: fantasy, történelmi, YA, NA, erotikus. De amúgy oda vagyok a régi klasszikus romantikus regényekért is.

@papeerzsepi: Fantasy, sci-fi, misztikus (nagy kedvencek), disztópia, krimi

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@RóKaLány: Mivel szerintem elég sok műfajban olvasok, így azt vallom, hogy rendszeresen kilépek. A sci-fi iránt például még elég új a rajongásom, hiszen csak két-három éve fedeztem fel magamnak. De a közeljövőben tervezek életrajzi regénynek is nekivágni. :)

@Libricica: Néha igen, egyrészről, mert tavaly az érettségi miatt rengeteg másféle történetet kellett (volna) elolvasnom. De mostanság már kicsit kezdek tapogatózni erre-arra. De mindig lesz egy kötet, amihez vissza tudok térni, ha esetleg nem jött be valami és „nem megy” az olvasás.

@papeerzsepi: Néha becsúszik egy-két romantikus vagy történelmi

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@RóKaLány: Van egy kis családi anekdota, mely szerint első osztályos koromban, még végig sem értünk az abc-n, de én már bőszen próbáltam újságból olvasni a papámnak, bekarikázgatva a már tanult betűket… :) Szerintem innentől vagyok könyvmoly, mert igazából az első könyvemre nem is emlékszem, de talán a Misi Mókus kalandjai lehetett az. Aztán az összes kötelezőt olvastam és (talán kettő kivételével) mindet imádtam. Miután pedig beírattak bennünket a könyvtárba, nem volt megállás. :)

@Libricica: Őszintén megmondom, hogy fogalmam sincs. Általánosban alig vártam az 5. osztályt, mert akkor már 2(!) könyvet lehetett egyszerre kikölcsönözni az iskolai könyvtárból. De gyakorlatilag én 8. végére kiolvastam az összes regényt – egy barátnőmmel mi olvastunk a legtöbbet, 2-3 alkalommal voltunk benne a kis füzetecskébe egy évben. Szóval ezt nem tudnám megmondani.

@papeerzsepi:  Kb. 4-5 éves voltam és az Alice csodaországban c. könyv volt az, amit „kivettem” a könyvtárból bár még olvasni sem tudtam… Anyukám és Apukám is szerettek olvasni, így nagyon sok könyv van otthon a mai napig. Tini koromban Stephen King könyveit olvastam és Agatha Christie könyveit is ekkor szerettem meg, aztán egyetem után kezdődött az új hullám, a Harry Potter, Gyűrűk ura kötetekkel, és Rejtő Jenő könyveit is nagyon megszerettem.

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@RóKaLány: Több is van. A Harry Pottereken kívül a Meggyőző érvek (Jane Austen), a Jane Eyre (Charlotte Brontë) és a legesleg Az időutazó felesége (Audrey Niffeneger).

@Libricica: Beninától a Megsebzett szabadság az a könyv, amit szerintem bármikor ki tudnék olvasni – egy nap alatt. Kicsit hosszabb könyv ugyan, de Diana Gabaldontól az Outlandert is nagyon szeretem, csak sajnos vele a bármikor részt azért nem mondanám, mert szeretek csak rá koncentrálni – főiskola mellett nehéz ilyen hosszú könyvet olvasni.

@papeerzsepi: Samantha Shannon Csontszüret 


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?

@RóKaLány: Ez egy gonosz kérdés, mert több is eszembe jut. :D Megjelenés szempontjából a Gonosz pálya (Robert Galbraith/J.K. Rowling), amit már nagyon vártam.
Viszont első olvasás szempontjából egyrészt a Tövisek hercege (Mark Lawrence), ami egy zseniális antihősös-disztópikus regény volt, illetve a kortárs magyarok közül Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn-je nyűgözött le.

@Libricica: Diana Gabaldon: Outlander. Igaz, hogy a harmadik rész jelent meg tavaly, de engem tavaly bolondított magába teljesen a világ. Egyszerűen imádom ezt a kalandos, történelmi és romantikus világot. Nagyon tetszik az is, hogy nem egy idealizált lány regény, hanem történnek benne mélyenszántó dolgok is.


@papeerzsepi: Leányrablás Budapesten

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@RóKaLány: Hát erre nincs jó válaszom. Az aktuális (és örök) kedvenceimet nyilván mindig mindenkivel elolvastatnám, de tisztában vagyok vele, hogy mindenkinek más az „igazi”. Ráadásul szoktam látni, mennyire különböznek az olvasási szokásaink az ismerőseimmel, így míg valakinek a Szürke ötven árnyalata már minőségi olvasmány, addig én más szempontok szerint választok… :)

@Libricica: Jack London: A vadon szava. Diana Gabaldon: Outlander. Benina: Megsebzett szabadság. Ezek a kötetek nálam olyanok, hogy mindegyik hozzá tett valamit az életemhez. Egyrészről imádom a történelmet kutatni és a két utóbbi az történelmi regény hellyel-közzel.

@papeerzsepi: William Paul Young A viskó

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 

@RóKaLány: Nagyon-nagyon ritkán vásárolok könyveket, mert úgy vagyok vele, hogy csak azokat szeretném a polcomon látni, amiket bármikor újraolvasnék. És sajnos gyakran történt meg az, hogy a vásárolt könyv borzalmas csalódás volt… :( Így rendszeresen könyvtárba járok és ha valami nagyon tetszett, azt később igyekszem majd beszerezni. Kivételt a kedvenc íróimmal teszek: J.K. Rowling pl. az elsők között van, akinek bármilyen könyvét, azonnal a polcra. :)

@Libricica: Régebben bementem a könyvesboltokba és nézelődtem – nyaranta egyszer egy könyvet kaptam, amikor elmentünk Keszthelyre. Aztán ezt felváltotta az, hogy bementem nézelődni és jegyzeteltem, majd leadtam a listát, hogy ezeket szeretném megszerezni és szülinapra/névnapra/karácsonyra azokat kaptam. Vagy éppen Libri ajándékkártyát kértem és levásároltam – most pl. karácsonyra is ezt kértem, hogy a 4. Gabaldon könyvet meg tudjam majd venni. Amúgy online vásárolok, és a Libriből – amióta a Bookline-nál az átvételért is fizetni kell…

@papeerzsepi: Soha nem veszek 100%-os áron könyvet. Mindig keresem az akciókat, van hogy csak úgy betévedek egy boltba és nézelődök, nem mindig veszek ilyenkor. Vettem már neten, mostanában ez a gyakroibb.

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@RóKaLány: Leggyakrabban a földön vagy a kanapén ülve (de amúgy bárhol), pokrócba csavarva (nyáron nyilván nem :D), hűvös időben kávéval vagy teával, nyáron sok-sok vízzel.

@Libricica: Az ágyban, ülve, nyújtott lábbal és csokival mellettem. De amúgy bármilyen széken tudok olvasni, egyedül a buszon/metrón ülve nem szeretek olvasni, mert annyira nem hosszú az út, hogy legyen értelme olvasgatni hosszabb könyveket.

@papeerzsepi: Otthon bekuckózva…nem mindig iszok vagy eszek mellé, az csak megzavar az élményben.

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@RóKaLány: Mindkettőt szeretem. :) Ha egy sorozat jól van megírva, akkor jöhet belőle bármennyi rész.

@Libricica: Sorozatoknál azt szeretem, ha már be van fejezve – ez ugyebár az önálló köteteknél nem játszik. Nálam azért nincs ilyen kérdésben könnyű válasz, mert vannak nagyon jó önálló kötetek, de vannak olyanok is, amikben minden olyan összecsapott. Szeretem azokat az önálló köteteket, amiknek van folytatása, de abban csak mint mellékszereplők tűnnek fel (Anna és a francia csók). A sorozatoknál meg félek, hogy félbemarad vagy a fordítás nem folytatódik.

@papeerzsepi: Abszolút sorozat függő vagyok 


15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@RóKaLány: Ha tehetem és van rá időm, akkor minden nap olvasok. Mostanában néha megszoktam csúszni kicsit, mert néha nehéz összeegyeztetni a sulit és a melót, plusz az olvasást. :)

@Libricica: Minden nap igyekszem olvasni legalább egy órácskát – ez hétvégén több, hétköznap kevesebb. Ha nem egy 600 oldalas (vagy több) könyvet olvasok éppen akkor, viszem magammal a fősulira is, meg a páromhoz is – bár oda a tabomon levő e-könyveket viszem szívesebben. Nehéz beosztani az időt, de így második félévre már egész jól megy.

@papeerzsepi: Hétköznapokon összesen 10 órát olvasok (ez napi 2 óra), hétvégék változók, mert van hogy szinte egész hétvégén van időm olvasni, és van hogy alig van. 

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@RóKaLány: Hát fentebb említettem, hogy mi alapján vásárolok könyvet, így ennek megfelelően pakolok a kívánságlistára is. Nagyon ritkán fülszöveg alapján, de ez már csalóka szokott lenni.

@Libricica: A kívánságlistámra olyan könyvek kerülnek fel, amiket mindenképpen meg szeretnék szerezni – amit szeretnék, de nem annyira azokat nem pakolászom fel. Elsősorban sorozatok részei kerülnek fel, amiket nagyon szeretek – az elkaszált sorozatok értelem szerűen nem kerülnek fel. Valamint az olyan könyvek kerülnek fel, amiket esetleg olvastam már, de szeretném a gyűjteményemben tudni, vagy láttam a belőle készült filmet/sorozatot és annyival magával ragadt a történet, hogy kell, hogy bármikor el tudjam olvasni.

@papeerzsepi: Borító alapján nem váalsztok, inkább a fülszöveg és az értékelések fognak meg. 

17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@RóKaLány: Mivel nemrég költöztünk el otthonról, így „csak” négy saját könyv, illetve 5 könyvtári. :D

@Libricica: Maximum 20-ra tippelek, mert mostanság az újabb szerzeményeket nem kezdtem el olvasgatni és így halmozódnak a regények, de igyekszem mindet olvasgatni.

@papeerzsepi: Sok, nagyon sok. Már a ruhás szekrényemben is könyvek vannak… :D 

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 

@RóKaLány: Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek <3

@Libricica: Hát, még 2016. augusztus 12-én vásároltam Kylie Scott Lick – Taktus című regényét. Azóta nem vettem könyvet, csak kaptam a húgomtól. Illetve előrendeltem Diana Gabaldontól a megjelenő Őszi dobszó kötetet, ami végül is egy karácsonyi ajándék lesz a szüleimtől.

@papeerzsepi:  Karin Fossum: Indiai feleség · Karin Fossum: Aki fél a farkastól · Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát · Karin Fossum: Aki mást szeret · Mary Robinette Kowal: Tünékeny illúziók · Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj · Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár (ezeket a könyvfeszten szereztem be)
19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@RóKaLány: Dmitry Glukhovsky: Metró 2033

@Libricica: Helena Silence-től az Enigmát. Ezt egy kihívás során @FairyDust választotta nekem. Régóta el akartam olvasni, csak éppen nem jutottam el odáig. Aztán húgomnak megvettem mind a két részt – és most kölcsönadta.

@papeerzsepi:  Stieg Larsson A lány, aki a tűzzel játszik

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@RóKaLány: Vagy műfaj szerint, ha már unom, hogy mindig ugyanolyan könyveket olvasok, vagy szimplán hangulat szerint.

@Libricica: Most, hogy suli mellett olvasgatok így kihívások alapján „választom”. Az igazság az, hogyha nem lenne a „Választok a várólistádról” kihívás, akkor húznám az időt, hogy majd nyáron olvasgatok eleget tuti. Így legalább minden hónapban olvasok egy könyvet.

@papeerzsepi:  Megnézem, hogy melyik kihívást szeretném teljesíteni és melyik az a könyv ami a várólistán van és kedvem is lenne hozzá.


Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése