2024. május 27., hétfő

Lauren Asher: The ​Fine Print – Az apró betűs rész (Dreamland Billionaires 1.)

Fülszöveg:

Rowan ​már régóta nem hisz a szerelemben – Zahra mégis tökéletesnek látszik. Valódivá válhat a mesés kapcsolat, ami közöttük szövődött?
    
ROWAN

Tündérmesékben utazom: vidámparkokban, produkciós cégekben, ötcsillagos hotelekben. Hatalmas vagyonhoz jutok, ha rájövök, hogyan újítsam meg nagyapám vidámparkját, a Dreamlandet. Elméletben jó ötletnek tűnt felvenni Zahrát, hogy a kreatív ötleteivel segítsen, de aztán megcsókoltam. És álnéven írtam neki üzenetet. Minden a feje tetejére állt, és mire rájöttem, hogy hibáztam, már késő volt. A magamfajtáknak nem jut happy end. A mi végzetünk az, hogy tönkretegyük a saját boldogságunkat.
    
ZAHRA

Részegen kritizáltam a Dreamland legdrágább attrakcióját, úgyhogy biztosra vettem, másnap kirúgnak. Ehelyett Rowan Kane álommunkát ajánlott nekem. Hogy mi ebben a csapda? Nos, a világ legszörnyűbb főnöke: Rowan goromba és elérhetetlen, de a szívemet ez nem érdekelte. Legalábbis addig, amíg rá nem jöttem a titkára. Meg kell mutatnom egy milliárdosnak, hogy a pénz nem old meg mindent. Főképp nem a kettőnk kapcsolatát.

Vajon Rowan képes új esélyt kérni? És Zahra mer még hinni neki? És mindeközben sikerül megújítani a Dreamlandet, azaz teljesíteni a nagyapa végakaratát?

Egy különleges helyszín, egy szerethető szereplőpáros és egy hatalmas siker, ami a TikTokon is hódít.

Tarts a szereplőinkkel egy mesés helyszínre, és láss a tündérmese mögé!

A történetről:

Lehet, hogy felszínes és klisés vagyok, de jelen esetben is a borító volt az, ami elsőként megragadta a képzeletem. A fülszöveg viszont visszavetett, mert az alapján úgy véltem, hogy ez a könyv nem nekem íródott, hiszen nem szoktam ezt a kalibert szeretni, de egyszerűen a gondolataim nem hagytak nekem nyugtot: folytonosan visszatértem a könyv adatlapjára, úgy vonzott, mint molyt a fény. Szóval nem volt menekvésem. Ha a kémia beindul regény és könyvmoly között, ott kő kövön nem maradhat. Ó, és micsoda szikrázás volt itt, kérem szépen! Előzetesbe annyit mondanék: függője lettem a Kane birodalomnak!
Egyszerűen nem lehet a könyv különlegességei mellett szó nélkül elmenni, sőt, első helyen illik illetni a grafikai megoldásokat. A borítóterv csodás és szorosan illeszkedik a történethez is, de a fejezetkezdések egyedi megvalósítása az, ami folyton lenyűgözi az olvasót. A két főszereplő váltott módon mutatja be a történetet, tehát egyszer az egyik majd azt követően a másik hangján szólal meg a tartalom. A fejezetek nem csak a név feltüntetésével vannak elkülönítve, hanem egymás inverzei is: Rowan fekete alapon fehér betűket kapott, míg Zahra a szövegen kívül elhelyezkedő fejléc esetén kapott csak fekete keretet, a hozzá tartozó szöveg pedig maga a fény a klasszikus fehér háttér fekete betűk kombinációval. Eleinte azt hittem, hogy ez csak szimplán egy figyelemfelkeltésre szolgáló különlegesség, de az olvasás folyamán rá kellett döbbennem, hogy ez magát a karaktereket jellemzi, hiszen Zahra maga az éltető nap, az igazi pozitív személyiség, ezzel szemben Rowan maga a sötétség királya. Szóval már csak emiatt sem lehet semlegesen forgatni a könyvet, hiszen a folytonos vizuális inger segíti a tartalom befogadását.
Először az olvasó Rowan Kane-nel ismerkedik meg, a multimilliárdos fiatal férfival, akinek a jövője a nagyapja hagyatéki rendelkezésében rejlik. A testvéreivel együtt mindannyian kaptam a szeretett férfitól egy feladatot, amelynek sikeres teljesítésétől függ a vidámparkbeli részesedésük. Az öreg jó motivációt adott nekik, ugyanis, ha a próbán elbuknak, minden a fiúk apja kezébe fog összpontosulni, márpedig azt nem hagyhatják, hiszen a kapcsolatuk minden, csak nem harmonikus. Rowan emiatt fejjel előre beleveti magát a rá kirótt feladatba, s így igencsak hamar ott találja magát, ahova sosem szándékozott már visszatérni: Dreamlandbe. A fiatal férfi ambíciózus, a siker érdekében képes bárkin átlépni, de akkor megismerkedik Zahrával, a park egyik névtelen dolgozójával, aki folytonosan rávilágít azokra a területekre, amelyekben ő maga hiányt szenved. A látókör bővítése közel sem zajlik egyszerűen, sőt, rengeteg bonyodalom és komfortzónán kívüli szituáció szükséges ahhoz, hogy bárminemű gondolat útjára induljon, de pont ez az, ami olyan élvezetessé teszi ezt a történetet.
Zahra karaktere a lehető legjobb módon bukkan fel először a történetben. A jelenléte már első perctől kezdve meghatározó. Amikor Rowan először ránéz, máris megindul benne egyfajta testi reakció - ezen bevallom, igencsak húztam a számat. Komolyan? Egyetlen másodperc elég volt ahhoz, hogy máris vonzalom ébredjen benne? Pont benne, akit úgy adtak elő, mint érzéketlen, kegyetlen, megalomániás embert? Nem hittem volna, hogy ezek után le tudom vetkőzni majd a rajtam váratlanul eluralkodó szkepcitizmust, de valójában ez volt az az egyetlen egy pont, ahol megingott a könyv iránt érzett bizalmam. Konkrétan függője lettem a sztorinak és minden egyes pillanatot élveztem, amit vele töltöttem. Felvettem a rózsaszín szemüveget és nem érdekel semmi, mert ez a könyv a lelkembe költözött!
Én nem szoktam könyves pasikba belezúgni, és ezzel most sem lehet megvádolni. Rowan szimpatikus a maga módján, de nem a vérnyomásommal kezdett el játszani, hanem az agyammal. Ugyanígy vagyok Zahrával is. A szerző egy felszínen egyszerű és hétköznapi karakterfelépítés mögé nagy mértékű érzelmi gubancot és hosszú távú sérelmet helyezett el, ezzel biztosítva, hogy valódi entitások maradjanak a történet legvégéig. Szerettem, hogy igazából az ő párosuk a maga valóságában működik és nem változtatják meg egymást gyökeresen. Szimplán egymás mellett tud a jobb és realisztikus énük kiteljesedni.
A történet alapvetően kiszámítható, hiszen maga a zsáner miatt is már borítékolható, hogy mi az alapszituáció, de romantikus történetet nem is a végcél miatt olvas az ember, hanem az addig tartó út mikéntje mozgatja meg a fantáziáját. A szerző képzelőereje véleményem szerint túlmutat a kliséken, hiszen gondoljunk csak arra, hogy már a története helyszínének is különleges színteret határozott meg: egy vidámpark az ott dolgozók szempontjából mindenféleképpen izgalmas és újszerű téma. Az ember látogatóként bele sem gondol, hogy mennyi munkaóra és hány ember áldozatos munkája szükséges ahhoz, hogy nap mint nap megnyíljanak a kapuk. De ez még nem volt számára elég, hiszen Zahra karaktere által olyan témakörök felé nyitott irányt, amik a való életben is kérdéseket vetnek fel. Lehet, hogy csak felszínesen érinti a hátrányos helyzetből induló gyerekek sorsát, de véleményem szerint elismerendő, hogy mert ehhez a témához nyúlni. Ebből a szempontból viszont számomra Ani karaktere nem volt túlságosan hiteles, de annyira szerethető egy ember, hogy nem tudom ezt a “szemére” vetni.
Az apró betűs rész egyik központi eleme a megfelelési kényszer és hogy mennyire könnyen porig lehet rombolni az ember magabiztosságát, amelynek visszaépítése erőn felüli munkát igényel. Zahra és Rowan két különböző problémával küzd. Az életük teljesen más irányba fejlődött és más sérelmeket szenvedtek el rövidebb és hosszabb távon, de közös nevező a bizalmatlanság. Mindketten csalódtak a szeretett emberekben, s a saját tragédiájuk mély nyomot hagyott a személyiségükön. Fontos megjegyezni, hogy ezt egyikőjük sem akarja kitörölni, hanem felismerik, hogy ez is hozzájárult ahhoz, akivé váltak. Képesek voltak a fájdalmat és a bizonytalanságot átformálni és motivációként a saját céljukra felhasználni. S ez az, ami miatt ennyire mélyen megérintett a történetük. Mert ott van Zahra, aki életvidám, szókimondó, de mégis annyi bizonytalanság lakozik a lelkében a múlt miatt, ami miatt megmarad az átlagos halandószinten. Rowan pedig a sötét oldal, aki tüskéket növesztett, kizárta a külvilágot és a céljai éltetik. S hiába találják meg az összhangot, nem felejtik el, honnan jöttek, csupán képesek voltak kompromisszumot kötni, hogy a boldogságuk ki tudjon teljesedni.
Szerintem órákig tudnék beszélni erről a könyvről és a rám gyakorolt hatásáról. Sosem hittem volna, hogy ennyire magával fog rántani, pedig megtörtént. Sőt, még az erotikus jelenetekkel is kiegyeztem. Oké, volt, ami szerintem feleslegesen sok volt, de összességében tekintve ezzel is csak alátámasztotta a szerző a két karakter magjának megmásíthatatlan tényét. Tényleg nem idealizálta túl őket és nem kasztrálta ki a férfi szereplőt sem: meghagyta ugyanannak a bunkó és önző egyénnek, aki mindig is volt, de ezzel Zahra is tisztában van és a negatív tulajdonságokat sem akarja kiölni belőle. Szóval fantasztikus élményben volt részem és úgy érzem, hogyha már ma itt lenne a kezemben a folytatás, akkor is későn ért volna ide. Tűkön ülve várom a másik két fivér történetét!


Szereplők: Rowan és Zahra a tipikus grumpy and sunshine felállásban helyezkednek el, amely merőben meghatározza a történet stílusát. Ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy a szerző félvállról vette volna a karakterfelépítés feladatát, mivel mindkettőjük viselkedését a megfelelő mélységekben támasztotta alá, s az utolsó oldalig ragaszkodott is hozzájuk.
Történet: A történet főként a vidámpark berkein belül játszódik, ahol a főnök-alkalmazott viszonyban lévő főszereplők kerülnek egymáshoz közel. A regény többnyire a közöttük kialakuló kapcsolatot hivatott bemutatni, de mellette igencsak fontos lélektani és társadalmi témákat is érint felszínesen, ami által az olvasók még közelebb érezhetik magukhoz a leírtakat.
Nyelvezet: Könnyed, fiatalos és lendületes.
Besorolás: New adult, romantikus.
Esztétika: Eszement csodaszép a borító, az én figyelmem elsőre megragadta, és roppant nagy örömmel tölt el a tudat, hogy erősen kötődik a tartalomhoz is.



Értékelés:

Kedvenc idézetek:

Ő maga az ördög, Zahra. Hát, ez megmagyarázza, miért dőlt be neki Éva… Ha az ördög csak fele olyan jól nézett ki, mint Rowan, én is beleharaptam volna abba az almába. Magasról tettem volna a következményekre."

"Naná, hogy vonzódom az arrogáns, antiszociális főnökömhöz… Ez valami kegyetlen tréfa lehet azok után, amiken keresztülmentem. Talán valami agyi rendellenesség gyötör, vagy egyfajta láthatatlan erő vonz a Rowan-féle seggfejekhez.
Mi van, ha a bunkókra izgulok? Mondjuk ez megmagyarázná a Mr. Darcy iránti beteges vonzalmamat."


A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Megjelenés ideje: 2023. november 30.
Terjedelem: 376 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése