2023. november 28., kedd

Mosonyi Mara: A ​szirt

Fülszöveg:

Mindnyájan ​ott voltak a tragédia éjszakáján.
Mindnyájan takargatnak valamit.
Mindnyájan veszélyben vannak.

Mason elit családból származó, jóképű exkatona. Titokzatos sérülése után visszatér szülővárosába, St. Chapelbe, hogy tisztázza a több mint tíz éve elhunyt barátnője halálának körülményeit. Biztos benne, hogy nem baleset történt…

Madeline az „Ukrán” dúsgazdag lánya, aki számkivetettként élt az előkelő diákok között. Most a város polgármesterének felesége, és úgy tűnik, nem örül Mason visszatérésének.

Felix pultosként dolgozott, és piti stiklikkel egészítette ki jövedelmét, ám a tragédia után felszívódott. Sokak szerint börtönben van, mások úgy gondolják, rég halott, de egy nap Madeline látni véli St. Chapelben.

Paul a focicsapat ünnepelt sztárja volt, majd elköltözött a városból, ám most nagy üzleti tervekkel tér vissza.

Újabb gyilkosság történik, miközben régi szerelmek lángolnak fel, gyermekkori barátságok erősödnek meg vagy érnek véget, s a kiújuló konfliktusok viharában a szereplőknek nemcsak egymással, hanem saját lelkiismeretükkel is meg kell küzdeniük.

Mosonyi Mara titkokkal teli, kisvárosban játszódó regénye minden ízében izgalmas és fordulatos. Garantáltan magához láncol!

A történetről:

Mosonyi Mara A szirt című könyve az Álomgyár kiadónál jelent meg 2023-ban. A szerző korábban is publikálta már egy saját művét, más kereteken belül, tehát elmondható, hogy van már némi tapasztalata az írás területén. Ez az új regényében ez a tézis megfelelő alátámasztásra is talál, mivel nem érezhető benne az első könyves szerzőkre jellemző tétovaság vagy átgondolatlanság. A szirt stabil alapokon nyugvó, összefüggéseiben mélységekig kidolgozott regény.
A történet elsőkörben a 2010-es eseményeket hivatott életre hívni, így mutatva be a központi témát, a szereplőket és a közöttük lévő elsődleges kapcsolati rendszert. 12 évvel korábban egy viharos, ugyanakkor teljesen átlagos napon St. Chapelben történt egy végzetes tragédia, amelyben két ember is életét vesztette. Az azt megelőző eseményekben résztvevő fiatalok életét ez örökre megváltoztatta. Bár az eltelt idő alatt mindannyian más irányba indultak el, most, felnőttként újra találkoznak ugyanott, s ezzel egy visszafordíthatatlan folyamatot indítanak el, amely által újraértékelődik minden, amit eddig tudni véltek magukról, egymásról és a múltról. A felvezetést követően a cselekmény a jelenben, vagyis 2022-ben folytatódik, s néhány visszaemlékezést leszámítva stabilan itt is marad. A négyesfogat a lehető legkülönbözőbb életutat járta be bő egy évtized alatt, de mindannyiukról elmondható, hogy a korábbi traumát leginkább a szőnyeg alá söpörte, nem dolgozta fel, amely leginkább annak köszönhető, hogy valójában senki nem tudja, pontosan mi történt azon a bizonyos éjszakán. A regény a továbbiakban ezt hivatott rekonstruálni, miközben új bonyodalmakkal fűszerezi meg az amúgy sem egyszerű bűntényt.
Krimi szerető olvasóként azt mondanám, hogy a regény legnagyobb erőssége az, hogy a karakterek mindegyikére rá lehet húzni a bűnös címkét legalább pár fejezet erejéig, így nem egyértelműen kikövetkeztethető, ki és mit követett el. Folyamatos gondolkodásra és nézet újraalkotásra ösztönöz olvasás közben a szerző. Bár sok hozzáadott információval dolgozik, amiket folyamatosan csepegtet előrehaladás közben, több olyan lényeges momentumot is felsoroltat, ami végig ott van az olvasó szeme előtt, de azzal, hogy a megfelelő időben és környezetben helyezi fókuszba, további megvilágításokra ad a már kész tényeknek. Ahogy a sztori is, úgy ez is a tetőpontnál csúcsosodik ki, mert bár több olyan információ kerül azon a részen napvilágra, ami az olvasó számára már egyértelműen kikövetkeztethető volt, mégis akkor áll össze benne is az egész, amikor lehull a lepel. Így érkezik el végül egy Aha-élményhez.
A regény központjában a múlt tényfeltárása áll, ez kétségtelen, de ez szorosan összekapcsolódik a jelenkori események alakulásával is. A négy fő karakter élete szorosan összefonódik, forró helyzetek és folyamatos konfliktusok jellemzik a kapcsolatukat. Minden szereplő határozott vonalakkal meghúzott jellemmel bír, könnyen bekategorizálhatók. Ahogy mindegyiküknek vannak jó, úgy rossz tulajdonságaik is, amelyek által a szerző több jelenkori problémára is felhívja a figyelmet. Fókuszba helyezi a poszttraumás stressz szindrómát, az alkohol és drogproblémákat, emellett pedig a társadalmi rangok elkülönülésére is felhívja a figyelmet, amely egyenes ágon hozza magával a klikkesedést és a kirekesztettség érzését is.
Alapjaiban véve meg vagyok elégedve az élménnyel, amit A szirt nyújtani tudott a részemre. Jó a regény felépítése, kellőképp szerteágazó ahhoz, hogy végig fent tudja tartani a figyelmet. Látszódik rajta, hogy alaposan átgondolt munka eredménye. Ugyanakkor vannak apró pontok, amin finomítani kell. Kisebb oximoron helyzetek helyezkednek el a lapokon, amik önmagukban nem is bírnak nagy fontossággal, de mivel több ízben kiemelésre kerülnek, így mégiscsak oda kell figyelni rájuk. Például mikor Mason visszatér a városba teljesen meglepi Maddie aktuális helyzete, hogy ki mellett horgonyzott le és milyen titulust visel. Amikor megszólítja viszont már szarkasztikusan felsorolja a nő érdemeit, amiről elvileg fogalma sincs, pláne ilyen mélységekben. Ez egy kis zökkenő, ami nem rontja el az utazást, de valamelyest kényelmetlenné teszi. Összességében úgy gondolom, hogy Mosonyi Mara kellő gonddal kezelte a fejében megszülető ötletet, teret engedett annak, hogy elfogadható minőségben kiforrja magát, így a végeredmény is megfelelő. A szirt tökéletes arra, hogy az olvasóközönséggel megismertesse a szerző nevét annak érdekében, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérjék írói pályafutását.


Szereplők: Ambivalens érzéseim vannak a szereplők kapcsán. Egyfelől látom, hogy jól megtervezett, átgondolt karaktereket alkotott meg a szerző, akik a számukra kijelölt útvonalon tökéletesen megállják a helyüket, másfelől viszont egyikőjükkel sem tudtam szimpátiát vállalni. Talán még Maddie volt az, akivel valamelyest együttéreztem, de ahogy haladtunk előre a sztoriban, úgy lanyhult vele is a kapcsolatom. Mason számomra egy hatalmas piros felkiáltójel és nem az exkatona mivolta és annak hozadékai miatt. Emiatt a kialakuló kapcsolatok számomra végig felszínesek és hiteltelenek maradtak.
Történet: Ezt a könyvet nem lehet pár szóban leírni. Szövevényes és nagyon sok apró részletből épül fel, amelyek mind együttesen vezetnek a katarzishoz. Bár viszonylag kevés szereplővel dolgozik, de a kidolgozottságuk miatt ez teljesen rendben van, elviszik a vállukon a sztorit. A múltbéli események kellő részletességgel vannak tálalva, ahogy a jelenkori történések is. A regény cselekményét szép görbével lehetne ábrázolni. A lezárás megfelelő pontot tesz a végére. A krimi része nagyon jó, élvezetes, ám a hozzáadott romantikus irányvonal már kissé erőltetett; az utolsó szakaszban pedig túl sok következmény nélküli klisé lett behozva, amelyek rányomják a teljes élményre a bélyeget.
Nyelvezet: A regényt a hétköznapi kereteken belül választékos nyelvezet jellemzi. Bár kevés leírás található benne, azok mennyisége és minősége is tökéletesen megfelel az alaphangulatnak. A helyszínek jól elképzelhetőek, s a fogalmazásnak köszönhetően szinte filmszerűen elevenednek meg a jelenetek az olvasó szeme előtt. A történet E/3 személyben van bemutatva, de mindig kicsit az aktuális szereplő irányába elhúzva, amelynek következtében olyan érzése van az olvasónak, hogy nem része a beszélgetési köröknek, hanem külső szemlélőként mindig más karakter mögé áll be szorosan, s ugrálva vált közöttük.
Besorolás: Kortárs szórakoztató irodalom, krimi.
Esztétika: A regény igényes borítót kapott, ami kellőképp illeszkedik a történethez is. Részleteiben kifejező, hangulatában és színösszetételében megfelelő. A cím betűtípus választása nagyon érdekes, mondhatni merész, de pont erre volt szükség. Kellőképp megidézi ama tragikus este arculatát.


Értékelés:


Kedvenc idézetek:


Beléhasított a felismerés: vannak barátságok, amelyekről úgy hisszük, öröktől fogva tartanak, és soha nem lesz végük, de itt, most a tornácon valami véget ért.”

"A bűntudat olyan, mint egy zsák, ami idővel egyre nehezebbé válik, míg aztán az ember már képtelen tovább cipelni."

A könyv adatai:

Kiadó: Álomgyár Kiadó
Megjelenés ideje: 2023. október 18.
Terjedelem: 480 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése