2022. május 2., hétfő

Colleen Houck: A ​tigris küldetése (Tigris 2.)

Fülszöveg:

Hazatérve Oregonba Kelsey megpróbálja újra összeszedni széthullott élete darabjait, és elfojtani Ren iránti érzelmeit. Ám a veszély ott leselkedik a sarkon túl, arra kényszerítve a lányt, hogy visszatérjen Indiába, ahol útra kel, hogy teljesítse a második küldetést ezúttal Ren fekete, rosszfiú öccsével, Kishannal, akit szintén sújt a tigrisátok.
Telis-tele halálos veszedelmekkel, mágikus álmokkal és a szív választásaival, A tigris küldetése a triót még egy lépéssel közelebb juttatja annak az átoknak a megtöréséhez, amely hármójukat összeköti.

A történetről:

A tigris átka című könyv végére érvén, hamar ingert éreztem arra vonatkozólag, hogy a folytatás után nyúljak. Azzal, hogy Ren és Kelsey külön utakon folytatja tovább az életét, az olvasóban sok kérdés felmerül, de leginkább az foglalkoztatja, hogy mikor és milyen körülmények között találnak újra egymásra, hiszen más opció elképzelhetetlen, főleg egy ilyen hosszú sorozat esetén. Őszintén reméltem, hogy viszonylag hamar, mert a női főszereplő megformálása közben az írónő tolla mai szemmel nézve egy kicsit megbicsaklott. Akkoriban, mikor a regény született, valóban ilyen volt a felkapott főhősnők jelleme: erényes, kedves, átlagos, önfeláldozó, önbizalomhiányos és tapasztalatlan; ezeket elnézve várható volt, hogy úgymondva azért hagyja el a választott férfit, mert őszintén szeretik egymást. Ennél persze jóval mélyebb okokat sorolt fel, ám valóban egyik sem rendelkezett biztos talajjal mindösszesen arról volt szó, hogy megijedt, így elmenekült. Ez a kálvária még a könyv első részében jelen van, amely kissé nehézkessé teszi a haladást, ám ahogy Ren ismételten felbukkan, a buli újra beindul. Erre szerencsére nem is kell sokat várni, így az olvasó újból a korábbi hévvel vetheti bele magát az események forgatagába – márpedig fordulatból nincs hiány.
A tigris küldetése című kötet esetén azonban nem Ren, hanem Kishan kerül előtérbe különböző indokok miatt. Noha sok tekintetben hasonlítanak egymásra, azért a fiatalabb fivér messzemenően más jellemmel rendelkezik, amelyet nem csak a sokáig tartó tigrislét okozott. Ő alapvetően egy sokkal lazább figura, aki az elmúlt évszázadok alatt sem komolyodott meg igazán. Szemérmetlenül flörtöl, mondhatni keresi a bajt; ám ahogy a történetben előrébb haladunk, mindinkább kiderül, hogy e szertelen réteg alatt egy sokkal összetettebb személyiség lapul meg. Kishan a maga módján érzékeny, gondoskodó férfi, akinek bár határozott elképzelései és vágyai vannak, mégis bizonytalanná válik, ha a saját sorsáról van szó. A múltbéli emlékek és ballépések folyamatos harcot vívnak a szívében és amíg ezt nem képes lezárni, addig megreked ebben a kétes állapotban.
A történet az első rész sémáját követi: a kezdeti alapozó folyamat után elkezdődik az igazi kaland. Olyan ez, mint a Jumanji nevezetű játék: amíg nincs vége, nincs kiszállás – s így jutnak el az átok következő negyedének a megtöréséhez. Természetesen az életük többszöri kockára tevése után még nem ér véget a történet, hiszen még csak ezután jön a következő kötet megalapozása. A szerző jelen esetben valamelyest eltekintett az érzelmi játszmáktól, helyette inkább egy újabb akcióban gazdag részt teremtett meg, amely plusz adrenalinforrást nyújt az olvasónak. S mikor már azt hittük, hogy mindent láttunk, megadja a kegyelemdöfést is. Bár a könyvet nem először olvastam, most is pont annyira taglózott le a vége, mint első alkalommal. Az író nagyon jó kis csavart dobott be a végére, amely után még inkább igényeljük a folytatást, hiszen a felállított helyzet túl lehetetlen ahhoz, hogy ne tudjuk meg, hogyan végződik.
Bár nem vagyok Kishan párti és Kelsey is kicsit sok nekem, mégis azt kell mondanom, hogy ez is egy remek olvasmány volt. A történet megismerése kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosított, minőségi időtöltésnek éreztem. Bár nem egy rövid regényről van szó, az oldalak néhány jelenetet leszámítva folyamatosan pörögtek, így nem érzékeltem az idő múlását. Nagyon örülök, hogy újra rátaláltam erre a sorozatra és alig várom már az újabb kalandot.


Szereplők: A történet középpontjába a másik fivér, Kishan lép. Ő kicsit más beállítottságú, mint a bátyja, ezért okoz némi meglepetést a lapokon a jelenléte. A különbségek ellenére a szerző odafigyelt azért a hasonlóságra is, így a jelenléte egyáltalán nem válik idegenné. Kelsey sem változott sokat, csupán ahogy egyre több dolgot tapasztal meg, annál határozottabbá válik. Én még mindig úgy tartom, hogy a karakterek nagyszerűsége az egyszerűségükben rejlik.
Történet: Az első részhez hasonlóan most is egy izgalmas történetet rejt a borító, amely felépítésében is szinte teljesen megegyezik vele. Az ismerkedési fázist követően elkezdődik a nagy utazás, majd a közösen átélt élmények hatására kezd formát bontani egy lehetséges kapcsolat. A különbség mindösszesen annyi, hogy mindezt keretbe foglalja Ren története.
Nyelvezet: A regény megfogalmazása rendkívül egyszerű, lényegre törő, mégsem zavaró. Ez nem az a könyv, amely során szükség lenne a nagy szavakra. A tényszerű leírás sokkal célravezetőbb.
Besorolás: A Tigris sorozat minden eleme az ifjúsági irodalom kategóriába tartozik, azon belül is a fantasztikus történetek sorát erősíti.
Esztétika: A könyv több kiadást megélt már, puha és kemény kötéses verzióban egyaránt. Az én birtokomban egy első kiadású kemény borítós változat szerepel, melyre abszolút nem lehet panaszom. Bár nem mai példány, de még mindig stramm kötés jellemzi, többszöri forgatás hatására sem sérült meg a gerinc. A puha fedeles verzióról így nem tudok nyilatkozni, de az akkortájt megjelent regények külső megjelenésére alapozva úgy gondolom, hogy azok minősége is kívül-belül megfelelő.


Értékelés:

Kedvenc idézetek:


"– Figyelmeztetlek, Kelsey. Én egy rendkívül türelmes ember vagyok. Igen hosszan tartó gyakorlatom van a prédára való várakozásban. Tigriséletem arra tanított, hogy a kitartás és az állhatatosság mindig kifizetődik. Tekintsd magad figyelmeztetve, priyatama. Vadászaton vagyok. Megérzem a szagodat, és semmi sem akadályoz meg abban, hogy elérjem a célomat."

"[…]csak mert nem látsz egy csillagot, az még nem jelenti azt, hogy nincs is ott. Talán egy ideig valami elrejti a szemed elől, de biztos lehetsz benne, hogy valahol most is ott ragyog."


A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés ideje: 2013. december 10.
Terjedelem: 622 oldal


A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése