2022. április 19., kedd

Colleen Houck: A ​tigris átka (Tigris 1.)

Fülszöveg:

Szenvedély. Sors. Hűség.
Kockáztatnád mindezt azért, hogy megváltoztasd a végzeted?


Amikor Kelsey Hayes azon gondolkodott, vajon mit fog csinálni ezen a nyáron, álmában sem jutott volna eszébe, hogy egy háromszáz éves indiai átkot próbál majd megtörni. Egy rejtélyes fehér tigrissel, akit Rennek hívnak. A világ túlsó felén.
Pedig pontosan ez az, ami történt.
Szembeszállva sötét erőkkel, bűvös mágiával és misztikus világokkal, ahol semmi sem az, aminek látszik, Kelsey mindent kockára tesz, hogy megfejtsen egy ősi próféciát, amely örökre megtörheti az átkot.
A tigris átka egy epikus fantasztikus-romantikus sorozat feszült. izgalmas első kötete, egy olyan élmény, amiből még többet akarsz.

A történetről:

Régebben pár évet Kecskeméten laktam, ahol a legkedvesebb helyemmé a helyi könyvtár vált. Azóta sem láttam még csak hasonlóan szép, gazdag és otthonos épületet sem, mely legalább megközelítette volna az ottani nívót. Sok időt töltöttem a sorok között bolyongva, keresve a következő olvasmányaimat. Colleen Houck könyvei sokszor kerültek a figyelmem középpontjába, de egy jó ideig inkább átemeltem rajtuk a tekintetem. Nem tudom megmondani, hogy pontosan miért tettem így, de tény, hogy sok időnek kellett eltelnie, mire levettem a polcról és hazavittem magammal a sorozat első három részét – akkoriban csak azok voltak magyar nyelven is kaphatóak. A történetről nem sok emlékem maradt, de a benyomás, amit keltett, a mai napig kísér. Teljesen belehabarodtam és nagy reményekkel vártam a folytatást. Végül ez a várakozás fásította el az élményeket. Most viszont, hogy lassan véget ér magyarul is a sorozat, úgy döntöttem, hogy itt az ideje újból leporolni a korábbi emlékeket.
Az első rész, A tigris átka, 2012-ben jelent meg hazánkban. Akkortájt nagyon felkapottak voltak a különböző tematikára épülő, de alapjaiban véve egy sémára megalkotott ifjúsági fantasztikus történetek. Ezen regény esetén is érezhető ez a hatás, amit az akkori húzó címek váltottak ki. Adott egy teljesen átlagos lány, aki találkozik egy különleges fiúval és a sorsa megpecsételődik. Kalandos, csavaros események sorozata veszi kezdetét, melyet megfűszerez a két főszereplő között kibontakozó romantikus kapcsolat lehetősége és amelyet végül zúgó árként borítanak el a kétségek; utóbbival alapozva meg a folytatást. A sablonosságba mellett viszont ki is tűnik a tömegből azáltal, hogy a szerző milyen keretet adott a történetének. A középpontban lévő átok témakör is ritkábban felhasznált elem, de a tigris jelenléte adja az igazi pikantériát. Nagyon kevés történet épít az indiai kultúrára, ezért külön csemegét jelent az elmének, hogy egy kicsi bepillantást nyerhet ebbe az egzotikus világba. A szavak idegen, de dallamos csendülése szinte csípi az olvasó nyelvét, mikor a fiú az anyanyelvén szólal meg. Az indiai táj pedig, a dzsungel sokárnyalatú zöldje, a benne kószáló állatokkal együtt üde foltot képez a keretmegvalósításban. A Mr. Kadam által nyújtott tudásbővítés pedig folyamatosan fenntartja ezt a kellemes egyensúlyt. Egyszerre csak kevés információt csepegtet erről a különleges vidékről, a történelmi múltjáról, mondavilágáról, de ez pont elég ahhoz, hogy az érdeklődést és az újdonságérzetet fentartsa az olvasóban.
A sorozat fő célja roppant egyszerű: Kelseynek segítenie kell megtörnie a sok százéves átkot, amely a két herceget állati alakba kényszeríti. Ez a folyamat négy részre osztható, így négy kötet tematikája máris körvonalazódik az olvasó előtt, hiszen egy könyv egy kaland elven működik. Hogy az utolsó regény mit fog tartalmazni, az még számomra egyelőre rejtély, de nem is szeretnék ennyire előre ugrani.
Az átok első negyedének a feloldása roppant nehéz, kihívásokkal teli feladat. Kelsey és Ren együtt vágnak neki az útnak, amelynek szerves része a felkészülés is. A szükséges előkészületek megtétele után – amely magába foglal pár új karakterrel történő találkozást és ismerkedést -, bátor szívvel ugornak neki a próbatételnek. Elhivatottságukkal falakat tudnának ledönteni. Folyamatosan ott lebeg a szemük előtt a cél, ám a fókuszt megzavarja a két ember között kibontakozó romantikus szál. Eleinte ez egy nagyon szépen felépített, jól alátámasztott romantikus viszonyt épített fel a szerző, ám a tetőpont felé közeledve az ő kapcsolatuk is fokozatosan változik, kiéleződik. Noha érthető Kelsey elsődleges reakciója, hiszen az érvei valóban megfordulnak az olvasó fejében is, egy idő után idegesítővé válik. Ren több ízben elmagyarázza, logikus gondolkodással biztosítja, hogy érzései nem azon okból lobbantak fel, amelyet a lány feltételez, ám ez süket fülekre talál, így következik a kötelező szenvedő magatartás, amely oly gyakori az ezen típusú könyvek esetén. Ezt a közjátékot mérhetetlenül sajnálom. Még szerencse, hogy a regény többi része erőteljesen kompenzál, így összességében egy nagyon jó kis regényt forgattam a kezeim között.


Szereplők: A karakterek nagyszerűsége az egyszerűségükben rejlik. Jó érzéssel töltött el, hogy Kelsey olyan mértékben valósítja meg az átlagosságot, hogy még testalkatilag sem a tipikus tökéletes kategória. Természetesen a férfi főszereplő impozáns példány, de ez betudható annak is, hogy a másik énjét sem hanyagolhatja el, így neki a jó kondi szinte kötelező alap.
Történet: A cselekmény jó rendszerre épül. Az író könnyedén, de meglepően praktikusan zárja rövidre a keresztkérdésekhez vezető szálakat és tulajdonságokat, így az olvasó könnyedén fordíthatja figyelmét a központi eseményhullám irányába. Kalandból nincs hiány, így meglepően jól lehet vele haladni, mivel viszi előre magával az olvasót.
Nyelvezet: A regény megfogalmazása rendkívül egyszerű, lényegretörő, mégsem zavaró. Ez nem az a könyv, amely során szükség lenne a nagy szavakra. A tényszerű leírás sokkal célravezetőbb.
Besorolás: A Tigris sorozat minden eleme az ifjúsági irodalom kategóriába tartozik, azon belül is a fantasztikus történetek sorát erősíti.
Esztétika: A könyv több kiadást megélt már, puha és kemény kötéses verzióban egyaránt. Az én birtokomban egy első kiadású kemény borítós változat szerepel, melyre abszolút nem lehet panaszom. Bár nem mai példány, de még mindig stramm kötés jellemzi, többszöri forgatás hatására sem sérült meg a gerinc. A puha fedeles verzióról így nem tudok nyilatkozni, de az akkortájt megjelent regények külső megjelenésére alapozva úgy gondolom, hogy azok minősége is kívül-belül megfelelő.


Értékelés:

Kedvenc idézetek:


"Amikor a választék Tarzanra és a majmokra szűkül, Tarzan egész jó választásnak tűnk, nem?"

"Beleszeretni olyan lenne, mint leugrani egy szikláról. Vagy a legintenzívebb élmény, ami csak történt velem, vagy a legostobább hiba, amit valaha elkövettem. Vagy átértékelném és élvezném az életet, vagy összetörném magam, halálosan megsérülnék."


A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés ideje: 2012. december 16.
Terjedelem: 534 oldal


A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése