2022. május 7., szombat

*ELŐOLVASÁS* Sienna Cole: Az ​ígéret szép szó (Ígéret-sorozat1.)

Fülszöveg:

Mennyit ​ér a becsületed?

Missy Jonesnak, a fiatal és gyönyörű énekesnőnek mindenki fényes karriert jósolt, ám egy nap holtan találják Los Angeles-i lakásában. Minden jel arra mutat, hogy gyilkosság áldozata lett, az elkövető pedig nem más, mint a nő barátja, David Benning. Bár a jómódú gazdasági jogász tagadja a vádat, a bizonyítékok ellene szólnak, és az indítéka is erős.

Az ügy határozottan halad a tárgyalásig, ám minél több részlet kerül napvilágra, annál biztosabbá válik, hogy a gyilkosság csak a jéghegy csúcsa, és az igazság megértéséhez a nyomozóknak jóval messzebbről kell indulniuk. Egy olyan világba kell alászállniuk, amelyet elképzelhetetlen gazdagság, korrupció, sötét vágyak és hamis csillogás ural.

A nyomozás során feltárulnak a bűn városának mélységei, ahol pénzért majdnem bármi megvehető, és ahol a tehetség, a szépség és a fiatalság legfeljebb pillanatnyi boldogságra váltható.

Sienna Cole, az Elmejáték és A köd után című pszichológiai thrillerek szerzője, a fordulatokban bővelkedő cselekményszál mellett ezúttal sem mulaszt el leásni az emberi psziché legmélyére.

A történetről:

Mindannyian ismerjük azt a mondást, miszerint az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. Egyszerű igazság ez, mégis sokszor oly nehéz magunkévá tenni. Hány és hány ígéretet kaptunk elétünk során, amelyet nem tartottak be és mennyi hagyta el a saját szánkat is tévesen; meg sem lehet számlálni. Hitegetjük magunkat és egymást, következmény nélkül vagy éppen kisebb-nagyobb károkat okozva. Legtöbbször nem is rosszindulat vezérli az embert, csupán reménykeltő biztatás hagyja el az ajkát. Így volt ez Missy Jones-szal is, aki hitt benne, hogy híres énekessé fog válni. Hamar elindult ezen az úton, ám a sors más folytatást tartogatott a számára; olyat, amit senki sem kívánt volna magának. Ebben a regényben elsősorban az ő történetét ismerheti meg az olvasó, hogy milyen utat járt be odáig, amíg egy Los Angeles-i lakásban fedezik fel a holttestét.
A történet a klasszikus felállással kezdődik: egy halott, egy marék zsaru, egy elsőnek egyszerűnek tűnő rejtély és végül egy kézenfekvő gyanúsított. Eleinte minden adja magát, gond nélkül pörögnek az események, miközben kibontakoznak az olvasó szeme előtt a karakterek között fennálló erőviszonyok, a helyszín által nyújtott előnyök és a kettő vegyítéséből létrejövő végtelen folytatási lehetőség. A regény lapjain fokozatosan jelennek meg a különböző rétegek. Ahogy azt már a szerzőtől megszokhattuk, nem lehet egyetlen kategóriába besorolni az általa kitalált történetet. Egy kicsi krimi, egy csipetnyi művészet és egy leheletnyi lélektani dráma vegyül egymással, s végül ebből az elegyből jön létre egy kiválóan megformált eseményláncolat, amely sok meglepetést tartogat az olvasó számára. A hangulat további fokozása érdekében a cselekményt több szempontból vizsgálva ismerhetjük meg, vegyítve a különböző idősíkokat. A jelen mellett a múltbéli események is nagy hangsúlyt kapnak, hiszen önnön valónkat mindig a saját bőrünkön elszenvedett tapasztalatok formálják. Missy utolsó pár évében egy nagyon érdekes helyzetbe keveredett, amely végül megpecsételte a gondolkodásmódját és ezáltal a sorsa kimenetelét. Nem jól játszotta ki a kezében lévő lapokat, így nem is kerülhetett a neve a győztesek sorába.
A regény folyamán a krimi irányvonal teljesen egyértelműen van jelen, hiszen adott egy fiatal lány, aki tisztázatlan körülmények között vesztette életét, az idegenkezűségre utaló jelek pedig egyértelműek. Általában ilyenkor jön egy minden hájjal megkent nyomozó, aki, mint légy a falon figyel és a megfelelő időpontban bemutatja a morzsákból összeállított képet, amely alapján az ügy megoldódik. Ezen könyv esetében ez másként van. A rendőrök szinte csak a sakkjátszma bástyáinak tűnnek, mivel az érdemi munkát nem ők végzik el. Egyben tartják az események felderítésének szálait, de a külső személyek nélkül mit sem érnének. De akkor mégis hogyan oldódik meg a rejtély? A titok a Missy életében aktívan jelen lévő vagy legalább névlegesen szerepet kapott személyekben rejlik. A múltbéli utazások során egy rendhagyó romantikus történet elevenedik meg az olvasó szeme előtt, amely kihatással van az aktuális időszeletre is. A könyvben megjelenített kapcsolat eddig számomra abszolút érthetetlen és élvezhetetlen volt más regények esetében, így most meglepődve tapasztaltam, mennyire áhítozom a részletekre, a további kifejtésre. Számomra ebben a momentumban is megmutatkozott a szerző tehetsége, hiszen egy általam egyáltalán nem preferált témát is képes volt úgy előadni, hogy a tenyeréből ettem.
Az ígéret szép szó című könyv esetén mindenképpen érdemes szót ejteni a művészi irányvonalról is. A regényben jelentős szerepet játszik egy hat képből álló festménysorozat, amely a Nő bukása címet hordozza. A tömör, de alapos leírások alapján az olvasó szeme előtt is kirajzolódik mindegyik alkotás, s akaratlanul is párhuzamot von köztük és a fennálló események között. Ezen festmények által az író egy újabb komoly témát vezetett be a regényébe, melyhez ciklikusan többször is visszatér. Sarkítva, megdöbbentően hatásos módon mutat tükröt a nők által elfoglalt helyre a mai társadalomban. S mind emellé pedig még egy újabb izgalmas szálat is szőtt a szerző, amely keretbe foglalja a képek fontosságát, jelentőségét és a bennük rejlő potenciált.
Egy nagyon sokrétű, összetett regényről beszélünk. Egy kézen meg sem lehet számlálni, hány téma jelenik meg a lapokon, amelyeket érdemes külön-külön is alaposan megvizsgálni. Ugyanakkor ez a sokadalom nem ment a mű élvezhetőségének rovására, ugyanis az általuk megalkotott szálak olyan szorosan vannak összefonódva, hogy képtelenség is lenne csupán egyet kiragadni az egység rongálása nélkül. Mély, részletekbe menően pontos mű született meg Sienna Cole tollából, amely kiszakítja az olvasót a megszokott környezetéből. Viharként érkezett és egy tornádó erejével tarolt.



Szereplők: A karakterek jól kidolgozottak, az olvasó úgy érzi, hogy valós személyekről, valós történetet olvas. Karizmatikus, igazi egyéniségek, de beleillenek az összhangi megvalósításba is.
Történet: Ha egy szóval kellene jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy sokrétű. A különböző tematikák mind más színben ragyognak, s látszólag nincs semmi közös bennük, ám amint érintkeznek úgy simulnak egymásba, mint a szivárvány színei.
Nyelvezet: A szerzőtől már megszokott választékos nyelvezet jellemzi a könyvet. Szofisztikált stílusa táptalaja a minőségi írásnak. A könyvben többféle szövegtípus is helyt kap, s mindegyik megformálásával maximálisan elégedett voltam.
Besorolás: Bár elsőkörben a krimi kategóriába tartozik, ha megvizsgáljuk a további mélységeit a regénynek, akkor nem lehet egyértelműen csoportosítani. Egyszerre krimi, lélektani dráma, romantikus. Vérbeli kortárs szórakoztató irodalom, csipetnyi művészeti beütéssel.
Esztétika: A kivitelezés figyelemfelkeltő. A borító a mintájával és az élénk, de nem hivalkodó színeivel vonzza a tekintetet, a fülszöveg pedig egy ígéretes történetet sejtet. A keménytáblás kivitel még tovább fokozza az ingert.



Értékelés:

Kedvenc idézetek:


"Az, hogy jelen vagyunk valaki életében, már önmagában ígéret."

"Ha azt hiszed, hogy az emberek bonyolult lények, tévedsz. Végtelenül egyszerűen működnek, és egy kis megfigyeléssel nagyon könnyű feltérképezni őket."

"Karen szerint teljesen természetes, hogy a nők az erős, gazdag férfiakhoz vonzódnak, hisz biztonságra vágynak. Még akkor is, ha manapság már nem elsősorban az utód nemzés ösztöne diktál, a biológia működik. A pasik is a szép, fiatal és életerős nőkre utaznak, csak őket ezért senki nem szólja meg. Sőt, az ő preferenciáikból szépségideálok és divattrendek lesznek. Ám ha egy nő felvállalja, hogy fontos számára az anyagi jólét, könnyen megkaphatja az aranyásó ribanc címkét."


A könyv adatai:

Kiadó: Álomgyár Kiadó
Megjelenés ideje: 2022 május 26.
Terjedelem: 460 oldal


A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése