2021. december 2., csütörtök

Gyereksarok | Anna Starobinets A ​Harag Karmai / A Fosztogató (Állati nyomozók 3-4.)

Fülszöveg:

Újabb ​bűnhullám töri meg az állatok békés nyugalmát Messzi-erdőben. Előbb kirabolnak egy föld alatti művészeti kiállítást, nem sokkal később Márkízt, az elkényeztetett, hófehér perzsa macskát ragadják el a macskakiállításról. Minden nyom arra utal, hogy Sarki Róka a bűnös – egészen addig, amíg felbukkan a keverék állatokból álló Harag Karmai nevezetű csoport, akik bosszút akarnak állni fajtatiszta, jól táplált, boldog és szerencsés állatokon. Megtalálja-e Főborz és a Borzmacska a Harag tagjait, mielőtt újra lecsapnak? Képes lesz-e Borzmacska félretenni a Márkíz iránt növekvő érzelmeit, és megőrizni kötelességtudatát a Messzi-erdő hivatásos tisztjeként? És vajon mire készül a titokzatos, csupasz állat? Vajon ki lehet ő?

* * *

Az Állati nyomozók negyedik részében Főborz az eddigi legfurcsább esetével szembesül: Messzi-erdőben valaki madarak tollát tépkedi és égeti. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a legfőbb gyanúsított az ő egykori asszisztense, Borzmacska. Főborz tudja, hogy régi társa nem lehet a Fosztogató, de akkor ki tépkedte meg Kakukk asszonyt, és támadta meg a bagoly ikreket, Ukkot és Mukkot? Talán Sarlósfecske Mester volt a fodrász, aki megszállottja szőrnek és tollnak? Vagy a ravasz, áruló Sarki Róka? Esetleg a kényszeres tolvaj Gyors Gyík? Vagy valaki más?


A történetről:

Anna Starobinets, orosz származású író alkotta meg az Állati nyomozók című könyvsorozatot, melynek elsődleges célja, hogy a gyerekeket már viszonylag korán bevezesse a krimik lenyűgöző világába. Történetei a Messzi erdőben játszódnak, ahol Főborz és Borzmacska együttes erővel dolgoznak azon, hogy az ott lakók békéje zavartalan legyen. Az első két részben bemutatott nyomozati ügy könnyed bevezetőként szolgál egy sokkal sötétebb árnyalatokkal tarkított világba. A sorozat harmadik és negyedik kötetét az Európa Könyvkiadó egy kiadásban hozta el az olvasók részére. Ezek a két történet a korábbiaknál már jelentősen hosszabb, szövevényesebb. Elmondható, hogy a szerző részről részre egyre inkább fejleszti az általa megalkotott világot és nem csak a karaktereit, hanem az olvasóit is egyre nagyobb kihívás elé állítja.
A Harag Karmai című részben visszatérnek kedvelt szereplőink és a csapat néhány új taggal is bővül. A korábban már megismert perzsa házimacska, Márkíz központi szerepbe lép. Elrablása által Borzmacskának egy teljesen új oldalát ismerhetjük meg. A lelkében táplált romantikus érzések kissé elviszik a karaktert és a történetet egyaránt egy másféle irányba, de szerencsére Főborz józansága világítótoronyként biztosítja a stabilitást. A megalkotott bűntény a maga módján roppant izgalmas, a felderítési folyamat pedig több irányvonalat is tartalmaz, amik végül összességében határozzák meg a tetőpontot. A csattanó sejthető, de nem olyan könnyen határozható meg előre, valamint a bűnös kiléte is tartogat még meglepetéseket, így összességében egy olvasmányos, előre mutató történet elevenedik meg az olvasó szeme előtt, amit mindösszesen Borzmacska szerelmi kálváriája árnyékol be kissé.
A folytatásban viszont ismételten egy újabb oldalát mutatja be a szerző. Az eddigi ismeretekkel szemben lényeges változtatásokat eszközöl. A Fosztogató című rész abszolút eltér az eddig ábrázolt sémától. A karakterek hierarchiáját teljesen felborítja, több új, fontos szereplőt is a pályára állít. Az átmenet drasztikus, ám a bevett szófordulatok ismétlése fenntartja a korábbiakban már megszokott hangulatot, így az átállás könnyed, szinte észrevehetetlen. Az eddigi lineáris történetvezetés a továbbiakban is folytatódik, de néhány közkedvelt karakter múltjába is bepillantást nyerhetünk, amely által még inkább árnyaltabbá válnak. A nyomozás menetében is történnek változások, valamint az azt előre mozdító nyomokat illetően is. Bár már nekem az is furcsa volt, hogy a Messzi erdőben megjelenik egy sarki róka, a fantasztikus szál még inkább meglepett. Valahogy nem számítottam rá, hogy ebben a sorozatban teret nyerhet a misztikum, ugyanakkor az író a megfelelő módon, mintegy alapozóként tárta fel ezt a szakaszt is, így a fiatal olvasók számára a továbbiakban is megfelelő minőségű kikapcsolódást biztosít. Emellett pedig maga a megoldás ötletes, fantáziában gazdag.
A sorozat részről részre egyre többé válik. A harmadik és negyedik kötet nagyobb léptekkel halad, mint a korábbiak, de ez mit sem változtat a történet sikerességén. Még mindig az egyik legjobb koncepciónak tartom gyermekirodalom kapcsán, krimi témakörben.


Célközönség: fiúk és lányok egyaránt.
Korosztály: a könyv borítóján megjelölt 6 éves kortól történő ajánlás megállja a helyét.
Kialakítás: a könyv normál méretű, keménytáblás, így jó fogása van, gerince strapabíró. A szövegméret és a sorköz átlagos, a fejezetek előtt és néhol közbe szúrva még fél és teljes oldalas illusztráció található, amely fokozza a figyelem megtartását.
Nyelvezet: szókincsfejlesztő hatású, több új, a gyerekek számára ismeretlen kifejezés is található benne, de nincs túlzásba víve. A mondatok gazdag képekkel jelenítik meg a köröttes egységeket. A történetben sok visszatérő kifejezés található, ami megkönnyíti az olvasást és megadja a ritmust.
Illusztráció: nagyon szépek, részletgazdagok. Többnyire a fejezetek előtt található egy fél oldalas illusztráció.
Tanulság: az embernek bíznia kell a megérzéseiben, de mellette mindent meg kell kérdőjelezni, ami nem egyértelmű. A másodkézből származó információkat fenntartással kell kezelni és csak akkor szabad véleményt formálni, ha elegendő tudás áll már a birtokunkban. Emellett pedig a bizalom szerepköre is fontos.
Rövid leírás: A harag karmai című részben folytatódik Főborz és Borzmacska nyomozási pályája. Borzmacska szerelmét, Márkízt elrabolják és együttes erővel igyekeznek felderíteni a tettes személyazonosságát. A nyomozás során meglepő felfedezéseket tesznek, melyek a későbbi eseményekre mind kihatással lesznek. A Fosztogató című rész aktívan ráépül a harmadik kötet eseményeire, így érthető, miért egy kötetben jelentette meg a kiadó a korábbiakkal szemben. Sok új karakter lép színre, akikkel Főborz együttműködve próbálja kézre keríteni azt a titokzatos személyt, aki megkopasztja az erdő madarait, majd elégeti a tollukat. Itt már a múlt egy szelete is fontos részét képezi az eseményeknek és némi misztikusság is felcsendül a lapokon.



A könyv adatai:

Kiadó: Európa KönyvKiadó
Megjelenés ideje: 2021. augusztus 17.
Terjedelem: 416 oldal


A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése