2021. április 12., hétfő

3 könyv az Űrhajózás világnapjára


1961. április 12-én a Szovjetunióban Földkörüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal. Erre emlékezik az űrhajózás világnapja. Ezen ominózus eseményt azóta számos módon megörökítettek, valamint jó néhány sci-fi regénynek is alapul szolgált. Az eddig lehetetlennek hitt dolog végül valóra vált. 

Az azóta eltelt időben sok minden megváltozott, a felfedezések mértéke rohamosan nő, az űrutazás szinte mindennapossá vált. Az emberek egyre magasabbra törnek, s olyan álmokat valósítanak meg, melyeket régebben még csak kiejteni sem mertek a szájukon.Ez a könyvek világában is megmutatta a hatását. Magam is már kezdek megismerkedni a sci-fi fantasztikus világával, sőt, még egy kis tudományos értekezés is felkeltette a figyelmemet.

A mai világnapon így úgy gondoltam, hozok három könyvet, amelyeket figyelemre méltónak tartok és amelyben fontos szerepet játszik az űrutazás.


AVI LOEB: FÖLDÖNKÍVÜLI - EGY IDEGEN CIVILIZÁCIÓ ELSŐ NYOMAI

Részlet az értékelésemből:
"Olvasás közben magam is gondolkodtam a lehetséges problémákon, valamint megoldásokon egyaránt. Többször éreztem, hogy a szerző egy olyan kérdést válaszol meg, amit még csak megfogalmazni sem tudtam, szimplán a jelenlétét éreztem. Széleskörű látásmódja alapján a központi témát minden lehetséges oldalról körbejárja, így kizárva vagy éppen erősítve bizonyos tulajdonságait. Úgy gondolom, hogy az ő álláspontja igenis megérdemli azt, hogy beszéljünk róla, nem szabad egy tollvonással elvágni, hiszen ez is hozzátartozik a tudományos kíváncsisághoz."

A teljes értékelés << ide kattintva >> érhető el.


PIERCE BROWN: VÖRÖS LÁZADÁS

Részlet az értékelésemből:
"Teljes mértékben lekötötte a figyelmemet a Vörös lázadás. Nem hittem volna, hogy ennyire képes leszek elveszni ebben a színekben és erőszakban gazdag világban, pedig úgy bevonzott, hogy fájdalmat okozott, mikor valamilyen okból mégiscsak le kellett raknom a regényt pár percre. A sorozat első részében a szerző betonbiztos alapokat határozott meg: felépített egy komplett világképet, társadalmi rendszert, ismertette a világrendi szabályokat, s mindezeket úgy tette meg, hogy egy percre sem vált unalmassá. Darrow elvitte a hátán a teljes történetet."

A teljes értékelés << ide kattintva >> érhető el.

BRANDON HACKETT: ELDOBHATÓ TESTEK

Részlet az értékelésemből:

"Szeretem az új kategóriában rejlő lehetőségeket. Mivel sci-fi műfajban igencsak tapasztalatlan vagyok még, így számomra Brandon Hackett könyve olyan volt, mint mikor a gyermek először kóstolja meg a csokoládé fagylaltot. Egyszerre meglepő és finom, benyomásokban gazdag, amiből csak többet és többet kíván. Én is csak olvastam a könyvet és elmerültem ebbe a furcsa világba, ahol az emberek immáron szimpla adatfolyammá is válhatnak. Egyszerre vonzott és borzasztott el a világkép. Az agyamban folyamatosan pislákolt a vészvillogó, miszerint lehet, hogy ez a történet kitaláció, csupán a képzelet szüleménye, de ugyanakkor még az is lehet, hogy előrevetíti az emberiség sorsát. Ki tudja, lehet egyszer tényleg elérjük ezt a típusú fejlődési szintet. "

A teljes értékelés << ide kattintva >> érhető el.


Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődést néhány fantasztikus történet iránt. Boldoggá tenne, ha megosztanátok velem a ti kedvenceiteket a témában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése