2020. január 5., vasárnap

2019 legkiemelkedőbb olvasmányai


Ha hiszitek, ha nem, minden évben ezek azok a bejegyzések, amiket a legnehezebben írok meg. Nem csak egyszerűen kiválasztok pár könyvet, ami tetszett, hanem végig, egyesével számba veszem azokat az olvasmányokat, amik hatással voltak rám és mérlegelem, melyek voltak azok, amik valamilyen szempont szerint megragadtak bennem valamit.
Tavaly kategóriákra bontottam ezt a listát és úgy mutattam be számotokra 2019 kedvenc olvasmányait. Nos, ezt a "hagyományt" idén nem folytatom. Bár sok remek könyvet olvastam, mégis úgy érzem, egyetlen lista pontosan elég lesz ahhoz, hogy felfedjem nektek, melyek voltak a kedvenceim, mivel a két kezem pont elég, hogy ezeket megszámoljam.

Tehát már mutatom is, melyek voltak azok a könyvek, amik a 2019-es olvasmányélményeimet meghatározták:

EGY KÖNYV AZ EGYIK KEDVENC SZERZŐMTŐL

 Elle Kennedy írásainak minden szavát szeretem. Az írónő fantasztikus tehetséggel rendelkezik. Romantikus könyvei könnyedek, az erotika megfelelő módon van tálalva a tesztoszterontól túlfűtött hokisok körében és emellett olyan természetes humor lengi körül, ami nem hagyja békében pihenni a rekeszizmokat.
A legújabb kötete, mely A hajsza címet viseli is megfelel a fenti leírásnak. Ebben a kötetben immáron elengedjük a négyesfogat tagjait és a mellékszereplők kerülnek előtérbe, jelen esetben Dean húga, Summer és Fitzgerard, aki maga is szintén a hokicsapat kiemelkedő tagja. Kapcsolatuk a különböző bonyodalmaktól nem mentes. Summer forgószél természete teljes ellentétben áll Fitz csendes és háttérbe húzódó jellemével. Vajon két, ennyire különböző ember képes kialakítani egy tartós kapcsolatot? Vagy el kell fogadniuk, hogy bár vonzódnak egymáshoz, nem illenek össze? Esetleg a céljaik nem egyeznek eléggé? Minden kérdést megválaszol az írónő, míg végigvezeti az olvasót e két fiatal pezsgő életén.

A könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~

EGY KÖNYV, AMI MINDEN KÖNYVMOLY SZÍVÉT MEGTALÁLJA

 Az év egyik legnagyobb meglepetése és kedvence Carlos Ruiz Zafón Lelkek labirintusának első része volt, A szél árnyéka. Képzeljünk el egy olyan könyvet, amiben minden le van írva, ami egy jó könyvmolyt jellemez: a regények iránt érzett szeretetet, a folytonos olvasás utáni vágyat, a régi lapok bódító illatát és azt az élményt, mikor egyetlen rész képes megváltoztatni az emberek életét.
Bár a regény nem mondható rövidnek, mégis oly magával ragadó, hogy az olvasó úgy érzi majd, túl gyorsan ért a végére. Szerencsére van még pár, hasonlóan vaskos része, így egyhamar nem hagyja éhezni a könyvmoly lelkeket.
Természetesen ez a kötet nem csak a könyvek szeretetéről szól. Megelevenedik benne egy sötét, krimi jellegű szál is, illetve több nemzedékre vonatkozó történet is. Mert a leírt szónak ereje van és életeket tehet jobbá vagy rombolhat le.

A könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~

A LEGPOMPÁSABB MESEREGÉNY, AMIT VALAHA OLVASTAM

 Sosem fogom elfelejteni, mikor még tizenpár éves koromban az egyik osztálytársam beszerezte ezt a csodás sorozatot és megosztotta velem is. A könyv iránt érzett szeretetem azóta is töretlen volt, ám csak az idei év végén jutottam el végül arra a döntésre, hogy beszerzem. A hét részből sajnos csak hatot sikerült, az egyik kiegészítő kötet már régóta nem kapható bolti forgalomban, de nem adom fel a reményt, hogy egyszer felbukkan egy példány, ami csak rám vár.
A történet főszereplője egy ikerpár, akik bár mintha egy szívvel és lélekkel rendelkeznének és szinte alig megkülönböztethetőek, mégsem lehetnének ennél jobban egymás ellentétei. Csodálatos történetük van, amely nem csak a gyermeki léleknek nyújt megfelelő táplálékot, hanem azon felnőtteknek is, akik még hisznek a csodákban. A történet nagyon érdekes, a szereplők egyediek, az írástípus választékos és az eseménysor könnyedén meglepő. Rengeteg aranyos és kacagtató helyzet elevenedik meg a lapokon, miközben kincs értékű igazságok fogalmazódnak meg az olvasó szívében. Ha lehetne három kívánságom, az első az lenne, hogy minden ember megismerje ezt a csodálatos történetet.

~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~

EGY KÖNYV, AMI VILÁGOKAT RENGET MEG

A 21. század Kult Könyvek sorozatában több olyan kortárs alkotást is olvastam, ami közel talált a szívemhez. A legkülönlegesebb, legszívfacsaróbb élményt pedig Gabriel Tallent Drága kis szívem című alkotása okozta. A történet semmilyen szempontból nem átlagos. A szavak játéka, a gondolatok egyszerre gyermeki és felnőttes megjelenítése teljes mértékben egyedi; bele kell rázódni a szövegkörnyezetbe, hogy aztán az ember elmerülhessen ebben a kegyetlen és a maga módján szerethető világba.
A történet középpontjában egy kislány áll, akinek az életét erős mocsok szennyezi. Fiatal kora és az eddigi megélt tapasztalatok ellenére, gyermeki lelkében érzi, hogy talán mások nem így élik mindennapjaikat, mint ő és az apja. Gondolatokat fogalmaz meg, melyek által szembesíti önmagát az elszenvedett károkkal és ezzel párhuzamosan próbálja a szemét még egy kicsit elfedni a tudatlanság ködével. Lelkében harcot vív a jó és rossz egymással, a helyes és helytelen zavaros határvonala. Nem könnyű olvasmány, minden egyes szavával megküzdöttem, de teljes mértékben megérte az általa vívott harc. Megrendíti az olvasót, az egész világát az alapjainál fogva.

A könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~

EGY ÍZLETES KÖNYV A MINDENNAPOKRA

Jenny Colgan a gasztroregények egyik neves képviselője. Piciny Csodák Péksége sorozata immáron a végére ért, a trilógia mindhárom része megjelent magyarul is.
Számomra az év egyik legnagyobb meglepetése volt ez a kenyérillatú könyv. Leginkább a második kötet került hozzám közel. Az első részben a szerző felépítette az erős alapokat, amikre a második részben már tudott úgy támaszkodni, hogy szabad folyást engedett képzeletének. Mondhatni, hogy itt már előtérbe hozhatott olyan általános értékű gondolatokat és problémákat egyaránt, amik nem specifikálódnak a könyvben felvázolt keretek közé. A munkanélküliség és munkakeresés, a több talpon való megállás, a szükséges kompromisszumok megkötése, valamint a távkapcsolat mind felmerül a könyv lapjain. A szerző témákba nem merül el, nem csap át pszichológiai leírásokba, de ettől független alaposan végigjárja. Sok vidám pillanatot okozott olvasás közben és megerősített abban, hogy mennyire fontos, hogy rövid életünk során azokat a személyeket és dolgokat kell előtérbe helyeznünk, amik valóan boldoggá tesznek.

A könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~

EGY KÖNYV, AMI AZ ELHIVATOTTSÁGRÓL ÉS A TETTEK KÖVETKEZMÉNYRŐL MESÉL

A megnyerő borító alatt egy harcos szíve dobog. R. F. Kuang története végtelenül különleges és folyamatos mozgásban van. A könyv első felére egy tanulási fázis jellemző. Megismerhetjük a főszereplőt, Zsint, aki nagyon sokat küzdött azért, hogy az előre kijelölt sorsát megváltoztassa. Tanult és csak tanult, hogy a saját álmát tudja élni. Útja során sok áldozatot hozott, olyanokat is, amikre sokan nem lennének képesek. Csak a végső célja lebegett a szeme előtt. De mi van akkor, hogyha az élet közbeszól és mindent elsöpör, ami eddig fontos volt? Zsin egy háború kellős közepén találja magát, mely vért és életeket követel magának könyörtelenül. Izgalmas utazása tele van kompromisszummal, lemondással, fájdalommal és fejlődéssel. Az őt körülvevő emberek is folyton változnak, ahogy a történet hangszíne is. Ez a regény egy percre sem könnyű és oldalról oldalra válik még egyre nehezebbé. Ennek ellenére egy csodálatos utazásra invitálja az olvasót. A folytatás pedig tavasszal érkezik kis hazánkba.

A könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~

EGY KÖNYV, AMI AZ UTOLSÓ PILLANATIG NEM HAGY NYUGODNI

A 2019-es évben is több krimi, valamint pszichothriller besorolású könyvet is forgattam, de mindegyik élményt messze felülmúlta J. D. Barker A negyedik majom című alkotása. Szinte az év első olvasmánya volt, de mégis az egyik legmélyebb nyomot hagyta bennem. Azóta a folytatása is megjelent, mind a két rész, amiket idén tervezek majd olvasni. Az első kötet elolvasása után tudtam, hogy egyszerűen muszáj összevárnom, míg minden része megjelenik, mert nem fogom tudni beérni részletekkel. Így önmegtartóztatásba kezdtem. Az év első beszerzései között lesznek, az biztos.
De mi volt az, ami ennyire megragadott ebben a könyvben? Mondhatni úgy az egész. A történet nagyon egyedi, hiszen hány thriller indul úgy, hogy a rettegett gyilkos figyelmetlenségből kilép egy busz elé, amely elveszi az életét? Véleményem szerint ez egy nagy csavar, és ha már az első sorokat egy ilyen tett előzi meg, akkor a továbbiak igencsak magas szintűek lesznek. Nos, nem is kellett csalódnom. Képtelenség volt számomra kitalálni, hogy mi fog történni. Még a végkimenetelben sem voltam biztos. Minden sora maga volt az izgalom.

A könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~°~~

EGY TRILÓGIA, AMI MINDENT MEGVÁLTOZTAT


Utoljára hagytam a számomra legkellemesebb, legvilágmegrengetőbb élményt. Ezt pedig Jón Kalman Stefánsson Menny és pokol trilógiája hozta el a számomra. Elsőként a művészi borítóra figyeltem fel, mely tökéletesen jellemzi a könyveket: egy minimalista stílusú történet, melynek az egyik mozgatórugója a hal, a halászok megélhetése ezen a zord, mindentől elzárt tájegységen. Egy hely, ahol a hegyek a tengerrel találkoznak. Egy hely, ahol az emberek minden nap küzdenek. Egy hely, ahol a természet hangja sokkal több, mint halovány suttogás. Csodálatos utazás elevenedik meg a lapokon, a lélek rejtett zugaiba történő kalandozás. Rengeteg adott ez a könyv. Megváltoztatott. Átformált. 2019 legkülönlegesebb olvasmánya.

A Menny és pokol című könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

Az angyalok bánata című könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

Az ember szíve című könyvről alkotott véleményem ide kattintva érhető el.

Nos, ennyi lett volna. Kevés, ám annál inkább meghatározó könyvek kerültek a kezemben 2019-ben. Úgy vélem, sikeres évet zártam. Remélem, 2020 is hasonló meglepetéseket tartogat a számomra.

Nektek mik voltak a tavalyi kedvenceitek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése