2019. január 1., kedd

2018 kedvencei | Top Krimi & Pszichothriller könyvek


A 2018-as évben rengeteg könyv fordult meg a kezeim között. A végső szám 150 fölötti. Az idei évben már szerves részét alkotta az olvasmányaimnak a krimi, thriller és pszichothriller kategória is. Rájöttem, hogy élvezem azokat a regényeket, melyek aktív gondolkodnivalóval látnak el, s mellette egy kicsit meg is borzongatnak. Az általam olvasott könyvek közül hat nyújtott kiemelkedő élményt. Ezeket szeretném most nektek bemutatni. A kiemeltek között nem állítottam fel belső sorrendet. Nem is igazán lehetne, mivel mindegyik másként különleges a számomra.

 Dot Hutchison: Pillangók kertje

Egyetlen könyv sem volt még, ami ennyire elszorította volna a torkom, s ennyire eltömítette volna az agyamat. Ezt a könyvet képtelenség egy ültőhelyben elolvasni, noha a feszes történetvezetés megkövetelné, hogy a fenekünkön maradjunk, s haladjunk a kíméletlen igazság felé. Nehéz tőle elszakadni, de nehéz folytatni is. Egyszerre utálom és szeretem. Magamat is egyszerre utálom és szeretem. Csalódtam magamban, hogy egy ilyen történet ennyire megragadott, s mellette büszke is vagyok magamra, hogy végig együtt érezve olvastam, odafigyelve minden részletre, hogy biztosan emlékezzek én is a tovatűnt pillangókra, ameddig csak olvasó molynak vallom magam.
A pillangók kertje egy nagyon erős pszichothriller, mely selyembe csomagolja a mély sebeket, s ezüst tálcán kínálja fel előttünk a brutalitást. Ez a folytonos ellentét egyensúlyban marad az utolsó oldalakig. Vigyázat: a könyv elolvasása után többé nem az leszel, aki eddig voltál.

A teljes értékelés ide kattintva éhető el.

Liz Nugent: Mindig is éjjel lesz

A Mindig is éjjel lesz egy igazán meglepő könyv. Sosem gondoltam volna, hogy egy olvasmányom is ennyire el fogja venni az eszemet, mint ez. Azt hittem már, egy kötet sem tud igazán újat mutatni. Az utóbbi egy évben semelyik történet nem tudott ennyire meglepni, mint ez. Egyszerűen zseniális, ahogy az írónő csavarja a szálakat. Igazán kiérdemli a legjobb thriller kategóriát, sőt, én még egy kicsit messzebb megyek: a Mindig is éjjel lesz a pszichothillerek koronázatlan királynője. A 2018-as év legkedveltebb kötete lett a számomra. Oly mértékben lekötött, mint még eddig könyv soha.
Mindenkinek ajánlanám, aki egy picit is szereti a pszichothrillerek világát, vagy egy kicsit is nyitott a műfajra. A valaha létezett legfordulatosabb és legmeglepőbb történet, szóval ne habozd felütni, de készülj: itt kő kövön nem marad s még napokig a hatása alatt leszel.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

 Sienna Cole: Lefelé a folyón

Sienna Cole nem csak a romantika műfajában tud maradandót alkotni. A Lefelé a folyón című kötetének, mely egyszerre dráma és thriller számos olyan tulajdonsága van, ami miatt érdemes kézbe venni. Mindenki megtalálja benne a neki szánt üzenetet. Egyszerre szórakoztat és gondolkoztat el. Nem számítottam arra, hogy ennyire mély nyomot fog hagyni bennem. Nem számítottam rá, hogy ennyire elgondolkodtat. Sienna Cole intelligensen ír. Ez talán az a fogalom, ami a legjobban képes lefedni az ő munkásságát. Állítom, hogy ő másként látja a dolgokat, máshogy éli meg ugyanazokat a pillanatokat, mint az átlagos emberek. Oda is képes mély érzéseket, háttérgondolatokat beilleszteni, ahol eddig csak sötétség honolt. Mélyen tisztelem őt és a munkásságát is. Egy igazán nagyszerű íróvá válhat a későbbiekben. Sőt, már most is az. Kiemelkedő a munkássága. A regényeinek nálam kiemelt helyük van a polcomon.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

 Ker Dukey - K Webster : Pretty stolen dolls - Ellopott babácskák

Ezen kötet esetében a fülszöveg volt az, mely első pillantásra megragadott. A kis versike egyszerűen hátborzongató. Reménykedtem, hogy előfutára lesz a történetnek, s szerencsére így is lett.
Ebben a könyvben olyan dolgok elevenednek meg, melyekről leginkább a beteg jelző ugrik be. Brutálisan jó pszichothriller, ám csak az erotikus irodalom kedvelői számára ajánlanám, mivel a lapok telítve vannak túlfűtött jelenetekkel. De ha ez nem zavar, akkor élvezni fogod.
Az Ellopott babácskák egy nagyon ígéretes sorozat kezdete, mely rengeteg érzéssel van tele. A folyamatosan labilis lelkek tánca, melynél sosem tudhatod, mi lesz a következő lépés. Egy biztos: egy jó ideig nem akarok játékbabát látni a közelemben.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

Cara Hunter: Egy közeli ismerős

 Az Egy közeli ismerős tipikusan az a fajta krimi, amit az ember szívesen újraolvas akkor is, hogyha már nem fedi homály a bűntett elkövetőjének személyét.
Jó szívvel merem ajánlani bárkinek, aki szereti a nyomozós sztorikat. Bőven megtalálja benne az alapvető elemeket, mint házkutatás, kihallgatások, sajtóközlemények, s a további bővítési lehetőségeket, például a viselkedéselemzést. A nyomok mindig egymásra épülnek, nincsenek elbaltázott csavarok, s tele van meglepetéssel. Az én igényeimnek maximálisan megfelelt, sőt, még túl is teljesített. 
Azonban figyelmeztetnem kell mindenkit előre: semmi nem az, aminek látszik. Tehát ha a meglepő csavarok, észveszejtő fordulatok, melyeket képtelenség kiszámolni számodra nem megfelelőek, elrugaszkodottak, akkor másik könyvet kell keresned. Mert itt sosem találod ki, ki a tettes.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

Sarah Pinborough: Ha addig élek is

A szerző előző regényén felbuzdulva, nagy izgalommal vártam a Ha addig élek is című kötetet. A fülszöveg csak fokozta a várakozás perceit, készenlétben voltam a megjelenés kapcsán. 
Amikor thrillert olvasok, izgalom és nyomottság keveredik bennem. Sarah Pinborough regénye kapcsán sajnálatot és fájdalmat is éreztem. A szereplők érzései bennem is életre keltek, s válaszreakciót követeltek. Szorítottam, hogy minden jóra forduljon, még abban az esetben is, mikor már tudtam, hogy semmi nem lehet olyan, mint régen, oldalakkal ezelőtt. Szívemhez nőttek a karakterek, melyre eddig még thriller esetén nem volt példa. Lehet, hogy néha bosszantottak a kifejezésmódjukkal vagy épp a gondolatmenetükkel, de ezeket elnéztem nekik, végtére ők is csak emberek. 
Teljes kikapcsolódást nyújtott a rohanó hétköznapokban. Magába szippantott ez a szürke világ, mely fejezetről fejezetre váltott egyre sötétebb árnyalatra. Fájdalmas múlt, hatalmas titkok, cselszövések hálózata kövezi azon utat, melyen a szereplők haladnak, de kitartanak, ahogy én is. Ha addig élek is.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

Ti olvastátok ezek közül valamelyiket már?
Esetleg van olyan, amit terveztek?
Nektek melyek voltak 2018 legmeghatározóbb krimi, esetleg thriller könyvei?

Várom a válaszaitokat!


2 megjegyzés:

  1. Az ellopott babácskákat olvastam, és nagyon szerettem a témája ellenére is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Furcsa, hogy ilyen könyveket is ennyire lehet élvezni.

      Törlés