2019. január 3., csütörtök

2018 kedvencei | Top ifjúsági könyvek


2018-ban a sok romantikus kötet mellett a legtöbb szerepet az ifjúsági regények kapták. Meglepődve tapasztaltam, hogy noha nem tudatosan, de mégiscsak sok kamaszregény is megfordult a kezeim között. Természetesen ezek közül is kerülte ki kedvencek, bár lényegesen kevesebb, mint a többi kategóriából. Hogy miért? Mert számomra nem elég, hogyha egy ifjúsági könyv szórakoztató. Nem. Elvárásaim között szerepel, hogy legyen mondanivalója is. 
A 151 olvasás közül ez az hat aratott nálam nagy sikert:

 Eileen Cook: Címlapsztori

A megnyerő külső egy rendkívüli történetet rejtett.
Az utolsó oldalig kíváncsian olvastam. Élveztem, ahogy a történet folyik a saját medrébe, s örültem, hogy egy kifejezetten intelligens főszereplőnk van, aki mellesleg még nem lépett ki a nagybetűs életbe. Emellett a történet sok olyan tényezőre rávilágít, ami a mai társadalomban problémákat szül: ilyen például a pénzügyi helyzet. Ezeket jól tálalja, s helyén kezeli: megmutatja, milyen konfliktusokat szülhet, s rávilágít, mennyire kicsinyes is ez alapján megítélni a másikat. Ugyanakkor nem megy át véget nem érő elemzésekbe, hiszen mégis csak egy kamasz szemén keresztül látjuk a világot, s elsőkörben az őket érintő problémákra fókuszál. Rámutat arra is, hogy mekkora ereje van a közösségnek.
Számomra kitűnő kikapcsolódást nyújtott a Címlapsztori olvasása. Pont azt kaptam tőle, amit vártam, nem okozott csalódást.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

Kathleen Glasgow : Girl in pieces - Lány, darabokban

Nagyon nehéz erről a könyvről beszélni. Egy társadalmilag egyáltalán nem elfogadott dolgot tár az olvasó szeme elé. Az önbántalmazást sosem szabad elfogadni, viszont nem szabad elutasítani sem. Attól független, hogy nem vesszük figyelembe, még létezik.
Fájt olvasni. Úgy éreztem, hogy betolakodó vagyok valaki belső gondolataiba. Nem volt ott keresnivalóm, de mégis, lapoztam és lapoztam, míg végül elértem a hátsó fedőlaphoz. Bűntudatom van, hogy így, lecsupaszítva láttam Charlie érzéseit, de mégis… bennem is megváltozott valami. Egy fátyol libbent el a szemem elől, s most már más szemmel tekintek azokra az emberekre, akik nehezebben, máshogyan küzdenek meg a problémáikkal.
A Lány, darabokban engem is szétszedett, de nem segített igazán talpra állni. Otthagyta a lelkem cafatjait, egy kupacba összekaparva, hogy magam építsem fel újra a jellememet, ezzel biztosítva, hogy néhol változtassak rajta. Igazán erős olvasmány, de úgy érzem, érdemes rá figyelni. Jodi Picoult könnyedebb változata.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

 Papp Dóra: Bolyongó

Papp Dóra nemrégiben megjelent kötete, a Bolyongó egy igazán komplex regény. Rengeteg fontos témát érint, ami a mai társadalomban problémaként van jelen, s megfelelő vitafelületet biztosít. Rengeteg érzést váltott ki belőlem, melyek szinte túlcsordultak rajtam olvasás közben. Szepesi Norbi jelleme folyamatos gondolkodásra ingerli az olvasót, egy percig sem hagyja pihenni, melynek hatására a könyv sokkal nagyobb terjedelműnek tűnik, mint ami. Ugyanakkor még ezek után is úgy érzem, hogy túlságosan keveset kaptam: szeretném még tovább és tovább olvasni.
A Bolyongó mélyen megragadott. Hiába tettem már le jó pár napja, még mindig velem van, s még mindig a benne elhangzottakon gondolkodom álló nap. Ismeritek azt az érzést, mikor nem tudtok belekezdeni egy új történetbe, mert az előző nem hagy nyugodni? A Bolyongó pontosan ezt váltja ki az olvasóból.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

Vicki Grant: 36 kérdés, amitől rád kattantam

Képes 36 kérdés megváltoztatni az életed? Lehetséges, hogy mindössze ennyi kell: pár kérdő mondat és egy kevés őszinteség, egy igazán jó kapcsolathoz? Lehet ez megfelelő alap az együttléthez? Vicki Grant ezennel bebizonyította, hogy igen, ó, de még nem is akárhogyan. A 36 kérdés, amitől rád kattantam egy igazi vérbeli tiniknek szóló könyv, tele rengeteg humorral. Könnyed stílusa miatt a lapok csak úgy folynak a kezeink között, miközben a téma is odaszögez a fotelhez. Az év eddigi egyik kedvenc ifjúsági irodalom kategóriába tartozó kötete lett Vicki Grant regénye. Teljesen elvarázsolt, s végig széles mosollyal az arcomon olvastam.
Ha már csak egy ifjúsági könyvnek van helye a szívedben, akkor ezt a kötetet vedd le a polcról! Nem fogod megbánni!

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

Ashley Woodfolk központi témája a halál és a gyász. A maga valóságában ír a fájdalomról, az elveszettségről, s arról az űrről, ami bennünk keletkezik, mikor egy számunkra fontos személy örökre elmegy. Csodálatos alkotás, de nem könnyű olvasni. Könnyed stílusban írt, mégis sokszor érzi úgy az olvasó, hogy szünetet kell tartania. A gombóc a torkában végig ott marad. Tartottam magam. Teljes empátiával fordultam a szereplőkhöz. Sokszor érintettem meg olvasás közben a borítót, simítottam végig rajta, hátha a karaktereket is ezáltal elérhetem, és egy kicsit vigasztalhatom. Régen eltemetett, rosszul kezelt érzéseket hozott fel bennem. S a legvégén, mikor halványan elkezd derengeni a fény, akkor csordultak ki az első könnycseppek a szememből. Egyszerre voltam boldog és szomorú. Erős és megtört. Az Ami utánad maradt mély érzelmeket hozott ki belőlem. Gyógyír volt sajgó lelkemnek.
Mélységesen erős történet a halálról, a gyászról és a feldolgozásról, melyet minden tizenhét éves fiatallal elolvastatnék. Egy olyan könyvről beszélünk, melyben a felszín alatt rengeteg dolog kavarog. Kötelező olvasmányként is el tudnám képzelni.

A teljes értékelés ide kattintva érhető el.

 Karen Fortunati: The weight of zero - Semmi súlya

A Semmi súlya erőteljesen kilóg a mostani ifjúsági irodalmi regények közül. Nem csak a témája teszi egyedivé, hanem a szerzői hozzáállás. A lehető legjobban utánament az általa elképzelt világnak, s ezáltal nincsenek mozgó, bizonytalan kövek, melyek akadályként vannak jelen az úton. Sok témát magába foglal, végleteket, egyedi elgondolásokat, mégis ezek együtt alkotnak kerek egészt. Egy párat próbáltam kifejteni, mégis mi jelenik meg, de botorság lenne részekre cincálni. Minden mindennel szorosan összefügg.
Catherine történetéből mindenki tanulhat. A legfontosabb mondanivalója, hogy bárminemű problémával küzdünk, ne az határozzon meg minket, hanem tanuljuk meg kezelni, és hozzuk ki belőle a maximumot. El kell fogadnunk az élet adta dolgokat, legyen az pozitív vagy negatív. Emellett emberségességre nevel és mellette megnevettet.
Fontos olvasnivalónak tartom, melynek a lehető legtöbb tinédzserhez el kell jutnia, hogy ők is okuljanak Catherine történetéből. Mély tartalma mellett kellően kikapcsol és tanít. A szívemhez nőtt, számomra kedvenccé vált.

A teljes értékelés ide kattintva elérhető.

Hát, ennyi volt az ifjúsági ajánlóm a 2018-as évből.

Ti olvastátok ezek közül valamelyiket már?
Esetleg van olyan, amit terveztek?
Nektek melyek voltak 2018 legmeghatározóbb krimi, esetleg thriller könyvei?

Várom a válaszaitokat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése