2018. szeptember 9., vasárnap

Nyári Összefoglaló & Kiemelt kedvencek


Gyönyörű volt ez a nyár, igazán nem lehetett okunk panaszra. Sokszor volt jó idő, amit csak néhány kisebb zápor, nagyobb vihar zavart meg, mikor a hőmérséklet már elviselhetetlenné vált. A tanulók számára még főleg nagy élmény, hiszen ilyenkor több teret kapnak, kiélvezik az iskola mentes időszakot. Én, mint dolgozó felnőtt, kevésbé éreztem ezt, de azért nekem is kijutott a nyári kalandból. Idén sokkal többet mozogtunk már. Majdnem teljesen végig csináltuk a Veszprém megyei vártúrát. Izgalmas kalandokba volt részünk. S természetesen idén is eltöltöttünk egy teljes hetet a Balaton partján a családdal. Ez most kifejezetten jól sikerült, mert a bőröm sem rakoncátlankodott annyira, hogy félidőben haza kelljen jönnöm.

Könyvek terén is izgalmasnak mondható az elmúlt három hónap. Sok érdekes könyvet olvastam, s a legszélsőségesebb érzelempalettát végigéltem. Mindjárt el is árulom, melyek voltak a kedvenc olvasmányaim, de elsőnek nézzük a számokat, amiket úgy szeretek.

2018 nyarán:
- 21 könyv került be a házi könyvtáramba.
- 36 könyvet olvastam el, ami
- összesen 12 342 oldalt jelent.
- 15 könyv kapott maximális értékelést, ebből
- 8 lett kiemelt kedvenc.
- S 3 volt, ami teljesen kiborított.

A nyár folyamán sokféle könyvvel találkoztam. Mindenféle kategóriában olvastam, még egy szakácskönyv és életmód tanácsadó olvasmány is belefért. A rengeteg élményből nyolc volt az, ami igazán kiemelkedett. Ezeket szeretném most nektek bemutatni, hátha kedvet kaptok hozzájuk egy őszi, borongós estén.

IFJÚSÁGI IRODALOM

Úgy döntöttem, az élményeimet rögvest kategorizálom is a számotokra a könnyebb átláthatóságért. Az első, az ifjúsági irodalom lesz.
A Menő Könyvek kiadásában, a Könyvhétre jelent meg Király Anikó Strand, papucs, szerelem című könyve. Ahogy a borító és a cím is sejteti, egy igazi nyári, könnyed kalandot kaphatunk.
Király Anikó egy nagyon tehetséges, fiatal lány, aki könnyed stílusával azonnal belopja magát az emberek szívébe. A humor nála alapértelmezett, a riposztok csípőből jönnek. A Strand, papucs, szerelem rengeteg komikus helyzettel szolgál, melyek Bogival, a főszereplő lánnyal esnek meg, de egyik sem tűnik erőltetetnek.
A történet szépen halad előre, egyszerű fejlődést mutat, karakterek terén is. Ám nem csak a jókedv elősegítésére felel meg ez a könyv. Bogi egy kamasz lány, aki kilép a megszokottból, s ahelyett, hogy tökéletes alakkal áldotta volna meg az író, helyette egy teljesen átlagos lányt alkotott meg, aki kicsit husisabb. A történet nagyban szól arról, miként fogadjuk el önmagunkat, s hogyan lássuk mi is azt, amit mások is, ha ránk néznek. Úgy érzem nagy szükség volt erre a könyvre. Kellett már egy, ami azt üzeni az olvasónak: " Hé, úgy vagy jó, ahogy vagy. Nem kell koplalnod, hogy csinos legyél. Inkább vegyél fel valamit, amiben jól érzed magad, varázsolj mosolyt az arcodra és csavarogj egyet a haverokkal! Kapcsolj ki! Szórakozz!"

Ha meghoztam hozzá a kedved, de többet szeretnél még róla tudni, akkor kattints ide.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

Papp Dóra nevét már mind jól ismerhetjük a Tükörlelkek két részes sorozata kapcsán. Bevallom, én még csak az egyik kötetet olvastam, de már akkor megszerettem a stílusát. Mikor megláttam a Bolyongó borítóját, tudtam, hogy ez első látásra szerelem lesz. A témától kicsit tartottam ,de ez nem akadályozott meg abban, hogy a lehető leghamarabb beszerezzem a saját példányomat.
A Bolyongó minden szempontból egyedi. Dóri egy igazán forradalmi regényt alkotott. Leginkább a sokszínűsége ragadott meg. A gyermekkori tapasztalatok mellett megtalálható benne a felnőtté válás mérföldkövei, a vallási irányultságok széles választéka, s az ehhez tartozó döntési jog. Láthatunk példát több iskolai problémára, s az összesfogás erejére is. Norbi története egyáltalán nem mondható átlagosnak, ahogy maga a srác sem az. Dóri maga is elismerte, hogy ezzel a kötettel bizony ő is olyan területre tévedt, amit nem mindenki fog értékelni. Azzal a tudattal alkotta meg a karaktereket és a történetüket, hogy sokan ellenérzésekkel a lelkükben fogják végigkövetni az életfonalukat. Ez egy nagyon erős terhet ró az íróra, de Papp Dóra nem adta fel, s végül megszületett a Bolyongó. Számomra egy erős maximális pontszámot érdemlő történet. Teljes mértékben megmozgatott, s a feszegetett témák iránti érdeklődésemet is fokozta. Páratlan a maga nemében, s akik igazán megértik, azok kellőképp tudják értékelni is.

A történetről ide kattintva olvashatsz bővebben.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

Ifjúsági kategóriába tartozik, hiszen a főszereplők még tinédzserek, ám a téma miatt úgy érzem, több annál, mégis az ifjúsági polcon hagynám. Ez az a könyv, amit kötelezővé kéne tenni az iskolákban. Ez az a könyv, amit sok fiatalnak el kéne olvasni, hogy aztán érlelődjön benne a történet fő aspektusa. Ez az a könyv, amiről csoportosan beszélni kell, mert egyszer mindenki meg fogja tapasztalni ezt a szörnyűséges érzést. Gyász. Minden egyes fontos ember elvesztése hatalmas űrt hagy maga után, de amikor első alkalommal éljük meg, sokszor nem tudjuk, hogyan is kellene kezelni a helyzetet. Elveszettek vagyunk. Nincsen séma, amit alkalmazhatnánk rá, s ha lenne, akkor sem biztos, hogy képesek lennénk rá, hiszen oly mértékben össze vagyunk törve. Azzal, hogy elveszítettünk egy hozzánk közel álló személyt, elveszítettük önmagunk egy részét. Nagyon nehéz ezután megtalálni azt, ami utána maradt belőlünk.
Mind látjátok, a cím is nagyon kifejező. Az év egyik legerősebb kötete volt a számomra. Csak ajánlani tudom!

A teljes értékelést ide kattintva érheted el.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

ROMANTIKUS

Habár sok romantikus könyvet olvasok, melyek többsége kedvemre is való, mégsem tudnak olyat adni már, amivel kiérdemelnék a legjobbaknak fenntartott helyeket. Sienna Cole újdonsága, a Reményszimfónia volt egyedül képes feljutni a csúcsra a nyár folyamán.
A forró évszak utolsó olvasmánya volt, mely egy külön felkérés által került hozzám. A boltok polcaira majdcsak az ősz derekán, október elején fog felkerülni.
Mély tartalommal rendelkező, érzékletes történet két művész lélekről, akik a zenében találják meg önmagukat és egymást. Patrickot már megismerhettük a Négyszáz nap szabadság című könyvben, így ismerős ismeretlenként tér vissza hozzánk. Mindig is kíváncsi voltam a történetére, kiemelkedő karakter volt, így nagy boldogsággal töltött el, mikor ráébredtem, ez a könyv, bizony róla fog szólni.
Sienna Cole most sem marad alul önmagával szemben: szemet és lelket gyönyörködtető megfogalmazások hullámán hozza hozzánk közel e két ember sorsát. Egyet mondhatok: érdemes rá várni!

A könyvről írt recenziómat ide kattintva érheted el.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

PSZICHOTHRILLER

 Dot Hutchison Pillangók kertje című regénye a Könyvmolyképző kiadó gondozásában jelent meg, még a tavalyi év során. A thriller műfaját az idén igyekszem alaposan körüljárni, minden altípusával megismerkedni, így jutott el hozzám ez a könyv is. (No meg egy barátnőm erőteljes noszogatására)
Sok minden elmondható róla. Titokzatos, megdöbbentő, szívszorító és még sorolhatnám nap hosszat, ám akkor sem tudtam teljes mértékben leírni, mennyire mélyen megérinti az olvasót. A történet közepén konkrétan muszáj volt leraknom a könyvet és elindulni valamerre. Mindegy, hova, csak előre, előre, rohanni, míg a lábam bírja, s míg a gondolataim meg nem nyugszanak. Nem volt benne semmi olyan, ami túl menne a tűrési határon. A főszereplő szinte szenvtelenül meséli el, hogyan lett Pillangólány, s mégis mit jelent ez. Máshogy nem is lehetne ezt rúlélni, beleroppana. Én is nehezen bírtam. Belegondoltam, min mehettek át ezek a lányok és sok volt. Egy idő után nem bírtam. Ki kellett adnom magamból a feszültséget, lehetőleg minél gyorsabban, mert úgy éreztem, túlcsordultam. Egy bő fél óra fuátst követően hazamentem és addig folytattam a könyvet, míg el nem fogytak a lapok.

A könyvről írt részletes értékelésemet ide kattintva érheted el.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

Az év egyik legnagyobb sikerét aratta az Ellopott babácskák című könyv, mely szintén a Könyvmolyképző kiadó gondozásában jelent meg. A fülszöveg teljesen egyedi, még csak hasonlót sem láttam eddig hozzá. Nem csak formailag jó, hanem tartalmilag is megfelelő: tökéletesen felcsigázza az érdeklődést, mely egy ilyen könyv esetében szükséges. Érdemes megfigelni, hogy az úgynevezett "rázós könyvek" besorolást kapta, tehát nem egy szimpla pszichothrillerről beszélünk, hanem egy erotikus könyvről is, tehát csak abban az esetben álljunk neki, ha egyik kategóriát sem vetjük meg!
Izgalmas, fordulatos, teljesen letehetetlennek bizonyuló olvasmány. Az első oldaltól az utolsóig fenntartja a figyelmet. Az írók valami újat alkottak. S hogy mindez hova vezet? Azt majd jövőre tudhatjuk meg, ugyanis az Ellopott babácskák egy sorozat első része. Szerencsére a kiadó biztató választ adott a folytatást illetően. Mindenesetre én nagyon várom, addig pedig biztosan újra fogom olvasni az első részt, hátha másodszorra észreveszem azokat az apró, ám fontos elejtéseket, amikkel az orromnál fogva vezettek.

A teljes értékelésemet ide kattintva érheted el.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

SZÉPIRODALOM

A szépirodalomhoz az emberek félve nyúlnak. Az iskolában ránk erőltetett olvasmányok alapvetően ellenszenvet generálnak ezen kategóriánál, s ezt a berögződést igen nehéz levetkőzni. Mégis, ha képesek vagyunk túllátni a régi tapasztalatainkon - melyek elsősroban a meg nem értésen alapulnak - akkor találhatunk gyönyörű történeteket ebben a kategóriban is.
21. Század kiadó tavaly megjelenő Gustav-szonátája a nyár folyamán keltette fel a figyelmemet. Egyszer csak a kosaramban landolt, majd onnan a bőröndömbe került, s jött velem a családi nyaralásra. Nem bántam meg.
A Gustav-szonáta egy egyben könnyed, mégis nehéz olvasmány. Könnyű vele haladni, nyelvezete olvasmányos, a történetvezetés is egyszerű, de van benne valami, ami folyamatos gondolkodásra készteti az olvasót, emiatt sokszor leteszi, hogy egy kicsit tovább gondolja az olvasottakat. Szívemhez nőtt a két fiú, majd a két férfi története. Szerettem olvasni róluk, s velük együtt fejlődtem én is.


A könyvről írt teljes értékelésemet ide kattintva érheted el.

~~~~°~~~~~~°~~~~~

S az utolsó könyv, melyet hoztam most a számotokra az Paul Auster Brooklyni balgaságok című kötete. Szintén a 21. Század kiadónak köszönhetően foghatjuk ismét a kezeink között ezt a remekművet. Igényes kiadása első pillanatra megragadja a figyelmet, alliteráló címe pedig pontosan tükrözi a könyvet. A Gustav-szonátához hasonlóan ez is könnyed olvasmány, melyet a szerzője tesz egyedivé. Paul Auster stílusa egyedülálló, kifinomult, de mellette erősen férfias is. A történetvezetése pontosan visszatükrözi a gondolkodásmódját. Csak azokra a dolgokra tér ki, melyek a számára fontosak, nem fecsérli feleslegesen a szavakat. Könnyed humora miatt hamar magával ragadja az olvasót, s elkalauzolja egy hihetetlen történetre, mely nem a tipikusan bárkivel megeshet kategóriába tartozik.
Rámutat, mennyire fontos minden embernek a családja és az élet által felkínált barátságok, s hogy ezek hiánya miként hatnak. 
Karakterei egyediek, mindenki külön egyéniség. 
Azoknak ajánlanám, akik egy könnyed, mégis tartalmas kikapcsolódásra vágynak.

A teljes értékelést ide kattintva tekintheted meg.

Ennyi lett volna most a nyári élménybeszámoló. Remélem találtok benne olyan könyvet, mely elnyerte a tetszéseteket.

Ti miket olvastatok a nyáron? Mik voltak a maradandó élmények? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése