2023. július 26., szerda

Soman Chainani: A ​kezdet kezdete (Jók és Rosszak Iskolája 0.)

Fülszöveg:

Harc kezdődik a Jó és a Rossz közt.
Két fivér.
Az egyik Jó.A másik Gonosz.
Együtt vigyáznak a Végtelen Erdő békéjére.
Együtt választanak tanítványokat a Jó és a Rossz Iskolájába.
Együtt oktatják őket, hogy sorsuk beteljesedjen.
Aztán egyszer csak történik valami.
Valami egészen váratlan.
Valami hatalmas erejű.Valami, ami mindent és mindenkit megváltoztat.
Ki lesz, aki életben marad?
Ki lesz az Iskola Igazgatómestere?

Innen indul a világhírű író, Soman Chainani legújabb regénye, amely a népszerű Jók és Rosszak Iskolája című sorozat előzménytörténete. A két fivér harcáról szóló könyv tele van különleges varázslatokkal, váratlan fordulatokkal és merész tettekkel, melyek próbára teszik a főhősök bátorságát, hűségét és folyton fel kell tenniük maguknak a kérdést: vajon kik ők és valójában melyik oldalon állnak?

A történetről:

A Jók és rosszak iskolája könyvsorozat elég szövevényes múlttal rendelkezik a magyar piacon. Végül a Menő Könyvek volt az, aki a teljes sorozatot elhozta a hazai olvasók részére. Az újrakiadás és a korábban még nem kapható részek lefordítása mellett esztétikai élményben is részesítették a könyvmolyokat, ugyanis az alap sorozatot összeillesztve az iskola címere rajzolódik ki a gerinceken. Csodás látvány és csodás élmény egy helyen. Vajon lehet ezt még tetézni? A válasz egyértelműen igen, amint kiderül, hogy a szerző előzménykötettel is megörvendezte az olvasóit. S a kiadó nem volt rest, a 2023-as könyvhétre el is hozta nekünk. Így került a jól megérdemelt helyére nálam is A kezdet kezdete.
A Jók és Rosszak Iskolája egy igazán különleges helyszín. A sorozatban megismerhettük, milyen elvek mentén működik és hogyan lehet az épületekre a sajátos jellemek által hatni. Láthatóvá váltak a betöltött pozíciók felelősségkörei, valamint az iskola hierarchiai felépítése. A történet előrehaladtával elég sokféle változat mutatkozott be, de minden részben egyértelműen az egyensúly megteremtése, fenntartása és mibenlétének értelmezése került fókuszba. Az előzménykötet a kezdetekben egy újabb oldalát mutatja be az iskolának, hogy milyen volt akkor, mikor még fennállt a tökéletes összhang a két fivér között. Meglepő, hogy alapjaiban ugyanaz, de mégis mennyire más irányelvek formálták még ezidőtájt. Rafal és Rhian, az ikerpár az érem két oldalán áll, de a közöttük fennálló sérthetetlen kötelék, a szeretet, mindent egyenesben tart sok-sok évszázada. A megszokott rendet azonban egy újonc megjelenése borítja fel, nevezetesen Aladdiné, akit a két testvér szent meggyőződéssel sorolt a rosszak közé, ám a csontmadarak végül a jó földjére pottyantották le – s ezt a tényt a Ténetész is gyorsan megerősíti. A történet innen veszi kezdetét, feltámad a változás szele, amely visszavonhatatlanul megváltoztat mindent.
Ahogy a Ténetész is papírra veti, úgy ténylegesen el kell ismerni, hogy Aladdin valóban csak egy kis mellékszereplője a nagy egésznek. Ez a történet nem róla szól, ő csak a katalizátor szerepét töltötte be. Ettől függetlenül nem lehet szó nélkül elmenni mellette, mert nem éppen az a csiszolatlan gyémánt, aminek az eredeti mese által megismerhettük. Érdekesnek találtam, hogy a szerző korábban erőteljesen adott arra, hogy a mindenki által ismert klasszikusok az iskola berkein belül is megvalósuljanak, ám a jelenlegi esetben nem látom, hogy bármilyen módon is életre lehetne hívni a korábbi történetet. Az, hogy Aladdin jelleme teljesen más, elfogadható, ám maga az irányvonal is sok változtatáson ment keresztül. Részleteiben fellelhető az eredeti irat visszhangja, de szabados módon van kezelve. Ez az engedékenység a regény más pontján is megmutatkozik. A fivérek történetében is található olyan csavar és ténymegállapítás – főleg a legvégén -, ami erőteljesen felülírja az eredeti sorozatban megismert történetet. Bevallom, emiatt kicsit aggódtam, ám amikor kiderült, hogy az előzményrészhez tartozik majd még egy folytatást, úgymond duológiaként működik, akkor teljesen kisimultak az idegeim. Hiszek benne, hogy a szerző tudja úgy forgatni a lapjait, hogy a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad, avagy az előtörténet minden csodája reális és a sorozat tartalma sem lesz alapjaiban megbolygatva.
Bár a könyv a maga 360 oldalával átlagosnak mondható, mégis egy nagyon komplex alkotásról beszélhetünk, amelyben nem csak egy központi bonyodalomrendszer van kiépítve, hanem egy ok-okozati összefüggéssel szorosra font végtelenített történet. A regény jól elkülöníthető részekre bontható, ahol mindig más egység kerül központba. Olyan érzés olvasni ezt a könyvet, mint jengázni. Az elején még teljes és szabályos építmény téglánként válik egyre labilisabbá, s mindinkább közelít az elkerülhetetlen vég, ami fokozott érzelmeket vált ki. Izgalmas és sokat ad az olvasónak. A szerző egy végtelenül komplex világot épített ki, amelyben helye van jónak és rossznak egyaránt. Számomra a hatása vetekszik J. K. Rowling sorozatával, bár kétségkívül össze sem hasonlítható a kettő, ám ez is méltán megérdemelné a másik által kiváltott siker szintjét.

Szereplők: A szerző által életre hívott karakterek nagyon jól illenek az általuk megtestesített formához. Mindannyian rendelkeznek magasztos és hitványabb tulajdonságokkal, mindösszesen ezek aránya az, ami változó. A két iskolamester több százéves már, ám nem lehet elfelejteni, hogy tinédzserkorban ragadtak le, így valójában az összes lényegi szereplő fiatal suhanc, akik még a saját hormonjaik és igazságérzetük mozgat előre. Ez nagyon fontos, mivel ez adja a regény dinamikáját.
Történet: A regény több eseményből áll össze, hogy a nagy egészet formálja meg végül. Az Iskolában végbemenő visszafordíthatatlan változások szelének az elejét ismeri meg az olvasó, amely után erőteljes vágyakozás alakul ki a folytatás iránt, amely jelen pillanatban magyarul még nem elérhető, de a kiadót ismerve ez hamar változni fog. A regény felépítése alapos megfontoltsággal történt, a szerző jól építkezik a rendelkezésére álló mérhetetlen képzelőerejéből. Egy pillanatra se hagyja unatkozni az olvasót, tartalmas szórakozást ígér.
Nyelvezet: A nyelvezet a sorozatban már megszokott módon mesés. Sok olyan szó van benne, amelyet a szerző alkotott meg, de az első pillanattól kezdve érthető és élvezhető. Általánosságban nézve hétköznapi fogalmazásmód jellemzi.
Besorolás: Ifjúsági irodalom, fantasy.
Esztétika: A sorozat gerince kiadja az iskola címerét, így egyértelmű, hogy ez az előzménykötet nem fog hozzá megfelelő módon illeszkedni, ez már azért sem baj, mivel nem szerves részét alkotja az eddigieknek, jól elkülöníthető. A belső grafika is más, a karakterek megformálása is különbözik a megszokottól, de az biztos, hogy sokkal részletesebb. A regényben több teljes oldalas rajzolt kép is található, amely a cselekmény éppen aktuális jelenetét mutatja be vizuálisan.

Értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Ha nem lett volna egy fiú, akit Aladdinnak hívtak, a Jók és Rosszak Iskolája sosem kezdett volna hozzátok hasonló könyvfalókat elrabolni."

" – Belül erősnek lenni jobb, mint kívül erősnek lenni. Magunkban kell keresni az erőt. […]"

"–– […] De egy igazi Végestelen pontosan tudja, hogy a szerelem, a szeretet a kapcsolatról szól. Arról, hogy van egy bajnok, egy csapattag, egy zászlóvivő, aki meglátja az igazi énedet a békabőr alatt is. Az ilyen fajta szeretet sokkal mélyebb, mint a románc, amit egy lánytól vágysz. Ez olyan, mint a család szeretete. A közösség szeretete. Egy barát szeretete. […]"

A könyv adatai:

Kiadó: Menő Könyvek
Megjelenés ideje: 2023. június 1.
Terjedelem: 360 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése