2023. július 18., kedd

Király Anikó: A ​balatoni sellő

Fülszöveg:

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel.

A történetről:

Jó pár nyárral ezelőtt találkoztam először Király Anikó nevével, az akkor, frissen-ropogósan megjelent Strand, papucs, szerelem könyve kapcsán. Nagyon kellemes emlékeim fűződnek hozzá, ami arra ösztönzött, hogy szemmel tartsam az író munkásságát a későbbiekben is. Az eltelt időszakban más regényeket is olvastam tőle, amik hasonlóképp megtalálták hozzám az utat – egyedül a sorozatával maradtam le, abból két rész még hátra van. Mindenesetre így nem volt kétséges, hogy új könyvét, A balatoni sellőt is kézbe fogom venni. A 2023-as könyvhét alkalmából be is szereztem a Manó Könyvek standjánál ezt a szemkápráztató újdonságot.
Az igényes borító egy rendkívüli történetet rejteget. Az ereje a szerző által létrehozott varázslaton kívül a cselekmény tér és időbeli elhelyezésében keresendő. Szinte minden magyar embernek van a tengernek becézett tóhoz tartozóan legalább egy szép emléke. Emlékszem, gyerekként engem is mennyire megidézett a Fonyód partját érő hullámok színe, illata és ereje, és hogy mennyire megdobogtatta a szívem, mikor először pillantottam meg a méltóságteljes katamaránt, ami sok-sok éve már, hogy hűen szolgálja a balatoni lakosságot és az ott nyaralókat egyaránt. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy a mostani látkép és hangulat közelébe sincs annak, amit a Kassay család tagjai láthattak és érezhettek, mikor megérkeztek a balatonfüredi Rózsalakba – még a körülmények ellenére is. A történet az 1874-es év nyarán játszódik, amikor még a Balaton nem csupán egy pénznyelő turisztikai központ volt, hanem valódi élettel telt emlékgyűjtésre és általános lakhatásra is alkalmas hely. A szerző kellemes hangján az olvasó szeme előtt megelevenedik az akkori értékrend, a különböző társadalmi osztályok tulajdonságai és a kellemes, de a maga módján veszélyes táj – mert legyen a Balaton vize vagy épp az alföld közepe, az ember bármikor lehet rosszkor rossz helyen.
A történet szerint a Kassay család grófi rangja ellenére az elszegényedés mezsgyéjére került. A kiutat a nagyobb lányuk, Aliz lehet képes biztosítani egy megfelelő házasság révén. Az „üzlet” nyélbeütése leginkább a balatonfüredi Anna-bálon lehetséges, így kerül át a kezdetektől a regény színtere Budapestről a Balaton mellé. A könyvben nem csak Aliz sorsa bontakozik ki az olvasó szeme előtt, hanem a húgáé, Szofié is, aki a maga szabadosabb életét hivatott élni cserfes kislányként, továbbá a mellékszereplők egész garmadáját követhetjük még nyomon, akik jelenlétükkel erősen formálják a cselekmény irányvonalát. A viszonylag sok szereplőt a szerző nagyon jól kézben tartja, így a regény átlagos hosszát nézve sem érződnek a lapok túltelítettnek. A történetet mindannyian előre lendítik, kisebb-nagyobb lépésekre ösztönzik, így az olvashatóság végig fennmarad. Az egymástól nem is annyira élesen elkülöníthető szálak végül mind összefutnak, hogy egy nagy tetőpont keretein belül egymásba olvadjanak és a karakterek megpecsételjék saját sorsukat.
A regényben a szerzői jelenlét roppant erős. Király Anikó egyéni stílusjegyei ugyanúgy felismerhetőek a lapokon, mint bármely más könyvében, ezen az eltérő korszakbesorolás sem változtat. Szépen játszik a szavakkal, dallamos kiejtést biztosít az általa papírra vetett gondolatoknak. A válogatott fogalmazásmód nem csak a Kassay lányok szofisztikált szókincséből táplálkozik, hanem ugyanúgy megjelenik Kuglóf vagy akár Kristóf egyszerű beszédmódjában is, mivel a szerző szignifikánsan reagált az életre hívott karakterek életkörülményeire és azok emberre gyakorolt hatásaira. A lapokon gyakorta jelenik meg a humor, kellemes, egymást ugrató poénok és rendhagyó szituációk formájában, amik mosolygásra késztetik az olvasót. Nem is tudnék emiatt kedvenc jelenetet választani, az egész egyben biztosítja a megfelelő szórakozást.
A regény több aktív, egymástól jelentősen eltérő cselekményszállal rendelkezik, mint például a balatoni sellő legendája vagy az Alizra rótt kötelesség. Eleinte úgy tűnhet, hogy ezek között vajmi kevés kapcsolódási pont van, a karakterek problémái olyannyira különbözőek, hogy csak leheletnyi átfedés található közöttük, de végül a szerző bizonyos háttérban szőtt fonalak segítségével képes volt szorosra húzni a kapcsolatot közöttük úgy, hogy a logikai része sem sérül. Így végül egy kedves, szórakoztató, előremutató történetet hozott létre, amely stabilan megállja a helyét. Kellemes olvasmány az év bármely időszakában.


Szereplők: Jól megformált karakterek sokasága. Több aktív szereplővel rendelkezik, mint az átlagos ifjúsági regények, de a szerző jól kezeli az általa létrehozott helyzeteket, így mindenkire elegendő szó és idő jut ahhoz, hogy megfelelően tudjanak egymás mellett működni. Mindenki saját egyéniséggel rendelkezik, ami szintén csak előre mozdítja a történetet. Csillagos ötös.
Történet: A cselekmény több szálon futva, csendesen kezdődik és később sem fokozódik viharos erősségűvé, de azért jó ütemet diktál. Kellemes történetet mesél el egy lányról, aki a saját lelke és a kötelességei között őrlődik, egy kislányról, aki a saját maga által megalkotott életet igyekszik élni magasztos származása ellenére, egy megsavanyodott férfiról, akiben csak a keserűség pezseg, egy hősszerelmes zeneszerzőről, aki célt tévesztett, egy testvérpárról, akik remek csapatot alkotnak és még sorolhatnám a további rendkívüli utat, amit bejár az olvasó, míg a sellő nyomát kutatja.
Nyelvezet: A célközönség nyelvén szólal meg az író, csupán néhány helyzetben vesz elő magasztosabb hangnemet, mikor az adott szituáció megkívánja. Ugyanakkor nem slampos, kellő érzékenységgel és szépséggel látja el mondandóját az egyszerűség jegyében. Léleksimogató.
Besorolás: Kortárs ifjúsági irodalom.
Esztétika: A szóban forgó regény az Új kedvencek válogatást erősíti. A keménytáblás borító roppant esztétikus, igényes történetet sejtet. A színhasználata kellemes, a történetben leírt Balaton vizének csillogását tükrözi vissza. A regény belső kialakítása is hasonlóképp megfelelő: a sorköz optimális, a fejezetek hossza jó és a tördelés is príma. Elvétve előfordul benne pár karakter elütés, de ezek száma véges, az elfogadható kategórián belül van. Reméljük, hogy sor kerül majd utánnyomásra a fogyási adatok alapján és ennek köszönhetően ezek mind javításra fognak kerülni.


Értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Ha a jövő miatt aggódnék, nem jutna időm a mostra. Pedig ez a mostani most igazán közel áll a szívemhez."

" – Tehát összegezve, Kertész István vagyok, alkalmi postás, kertész, virágkötő, szerény és őszinte. Meg lássuk be, meglehetősen jó kiállású is – húzta ki magát a férfi.
– Most akkor vagy a szerénységével vagy az őszinteségével lesz gond."

"– A haragtartó ember gyorsan megtetvesedik. 
– Nincs is ilyen mondás! – csattant fel Artúr.
– Most már van – erősködött József […]"

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Megjelenés ideje: 2023. június 5.
Terjedelem: 384 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése