2022. december 19., hétfő

Caroline Hulse: A ​felnőttek

Fülszöveg:

Egy volt házaspár, a lányuk és az új partnereik. Ugyan, mi baj történhet?
Matt és Claire kizárólag a lányuk, Scarlett érdekeit tartották szem előtt, amikor a közös karácsonyi víkendről döntöttek. Hiszen melyik épeszű ember akarna öt teljes napot együtt tölteni a volt és a jelenlegi szerelmével? Egy hétévesnek viszont bizonyára nagy öröm, ha együtt mókázhat a szüleivel, anya teljesítménykényszeres pasijával és apu kicsit flúgos, tudós barátnőjével, aki talán még állatokon is kísérletezik. Különösen jó hír ez akkor, ha Scarlett aktuális legjobb barátja, a többiek számára láthatatlan nyúl, Posey is velük tart a kiruccanásra.
A Vidám Vadonban pedig minden adott, hogy a díszes társaság igazán jól érezze magát. Mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot, hiszen programlehetőségben és italban igazán nincs hiány. A kényszerű nosztalgiázás, azonban próba elé állítja az egykori és az aktuális párokat.

A történetről:

Magamat is meglepve, úgy néz ki, idén több karácsonyi tematikába illeszthető könyv is belefér az ünnep előtti időbe, így gyorsan magamhoz vettem még borító alapján két könyvet. Az egyik Caroline Hulse A felnőttek című kötete. Ha ránézek, akkor egy valóban ide passzoló történet elevenedik meg a szemem előtt, hiszen a borítóról árad a karácsonyi hangulat – még a dinamit ellenére is. Ezt az alcím elolvasásakor úgy értelmeztem, hogy a feszült hangulat lehetősége miatt szerepel rajta, hiszen azért egy mozaik család élete sosem egyszerű. Rengeteg érzés bujkál a felszín alatt, ami az ünnepi összezártságban végképp felszínre tud törni. Hát, mindenesetre kíváncsivá tett a dolog.
A történet négy felnőtt és egy gyermek rendhagyó karácsonyát mutatja be. Elsőként az olvasó Alexszel ismerkedik meg, a tudóssal, aki tökéletesen megtalálta a személyiségéhez passzoló végzettséget. Számára a válasz a fontos, hogy megértse, mi zajlik körülötte, s ha ez megvan, akkor csak utána foglalkozik azzal, hogy ez pontosan mit is jelent és milyen hatással van az érzéseire, az életére. Az ő karaktere kifejezetten különleges emiatt; úgy is mondhatjuk, hogy ő máshogy van bekötve, mint az átlagos emberek. Természetesen azért rendelkezik egy jó nagy adag klisés tulajdonsággal is, ami a történetet igencsak előre tudja lendíteni azokon a pontokon, ahol döcögőssé válhatna a sztori. Az ő párja Matt, az elvált apa, aki valójában egy borzasztó nagy gyerek. Nem nagyon gondol bele, hogy a szavai és a tettei milyen hatással lehetnek a környezetében lévőkre, a következményekkel pedig végképp képtelen szembenézni, inkább elvonul nagy dérrel-durral, mint egy durcás kisfiú, miután jól kihisztizte magát. Valamint igen nagy ellentmondásokat tartalmaz a karaktere, nem sikerült tudatosan megalkotni; elég csak azt megvizsgálni, hogy kétmondatonként másként vélekedik Patrickről. Alexben és Mattben nem sok közös vonás található, de még csak az ellentétek vonzzák egymás sémát sem lehet rájuk húzni. Szerintem abszolút nem hiteles és végképp nem működőképes a kapcsolatuk.
A másik oldalon ott van Claire, aki szerintem az egyetlen normális karakter ebben a történetben. Ő neveli a kislányt, Scarlett-et a jelenlegi párjával, Patrick-kel együtt. Utóbbival első benyomásra nincs is semmi gond, ám ahogy haladunk előre a sztoriban, úgy körvonalazódik egyre inkább a kényszerességre való hajlama, ami az élet több pontján is kijön rajta. Még a kislányt sem tudtam megkedvelni. Én még ennyire idegesítő hétévessel nem találkoztam. Pedig értem, átérzem, mi zajlik le benne, miért viselkedik úgy, ahogy, de mégsem szorult belém elég empátia, hogy hosszú távon toleráljam is, bár ehhez lehet hozzátesz az, hogy az egész történet ellenérzést váltott ki belőlem.
Ebben a könyvben egy fikarcnyi karácsonyi hangulat nem lelhető fel. Attól még, hogy a decemberi ünnepnapokat jelölte meg a szerző aktív időszakasznak és elhintett pár manót a történetben, nem válik hangolódó kötetté, így ebben a formában a borító nagyon félrevezető. Igazából a karácsony ténye az alapszituáció megvalósulását szolgálja csak, hogy miért tölti együtt az idejét egy kupac idegen. S itt felmerül a kérdés: ha a karakterek ennyire érdektelenek a számomra, a történet sem éppen ragadja meg a figyelmem és még csak a hangulatot sem adja, amit elvártam, miért olvastam mégis tovább? Nos, úgy tűnik, katasztrófaturistát játszottam. Elengedtem mindent és csak figyeltem a kibontakozó szituációt. Kíváncsi voltam, hogy vajon milyen út vezet el a végkifejlethez is, s mi lesz majd a lezárás. Így, igények nélkül olvasva, azért valamennyire elszórakoztatott. Nem lett életem könyve, számomra abszolút középszerű. Az általa közvetített üzenet jó, de a kivitelezés miatt érdektelenné vált. Számomra az egynek elmegy kategóriát testesíti meg, de hát ilyenre is néha szükség van, hiszen mélységek nélkül a magaslatok sem léteznének.


Szereplők: Minden szereplőnek megvan a saját egyedi valósága, amelyek gyakran összeférhetetlennek bizonyulnak egymással. Különlegesek, de nem a szó jó értelmében. Ennek ellenére talán pont a különcségük az, amivel fent tudják tartani az olvasó érdeklődését. Mindenesetre a kémia nem működik közöttük, nem alkotnak sem egy nagy egységet, sem több kisebbet.
Történet: Egy kislány a szüleivel és annak új párjaival tölti a karácsonyt egy nyaralóban. A programok javának köze sincs az időszakhoz, általános wellness és szabadidős tevékenységek, valamint a cselekményrendszer sem ragyog a meggyújtott csillagszóró fényében. A szereplők annyira el vannak foglalva a saját belső világukkal, hogy főként ez alkotja a regény törzsét. A további laptöltést pedig a konfliktusok teszik ki.
Nyelvezet: Egyszerű, hétköznapi nyelvhasználat jellemzi többnyire.
Besorolás: Szórakoztató irodalom.
Esztétika: A borító nagyon szép, esztétikus, kellemes ünnepi hangulatot áraszt, miközben sejteti a lapokon felmerülő parázs helyzetet.


Értékelés:

Kedvenc idézetek:


"Minden férfi apa szeretne lenni, de tényleg, mondta egyszer Ruby. Anya egyikük sem. De apa, az mindenki. Az is szülőség, de zsírszegény és pasztőrözött, nem pedig a tetején úszkáló zsírral, egyenesen a tehénből."

" Annak, hogy az embernek gyereke van, többek közt az a lényege, hogy megteremtheti önmaga javított kiadását."

A könyv adatai:

Kiadó: General Press
Megjelenés ideje: 2018. november14.
Terjedelem: 368 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése