2020. március 11., szerda

Katty Kay – Claire Shipman: Az önbizalom kódja lányoknak

Fülszöveg:

A ​LÁNYOK BÁRMIT ELÉRHETNEK.
CSUPÁN ÖNBIZALOMRA VAN SZÜKSÉGÜK.

Előfordult már veled, hogy azt kívántad, bárcsak lenne bátorságod, hogy kipróbáld magad egy új sportban, vagy fellépj egy színdarabban, esetleg hogy létrehozz egy állatvédő klubot, amiről már régóta álmodozol? Lehet, hogy a te listádon egészen más vágyak szerepelnek. Ahhoz, hogy mindezt elérd, egyetlen dologra van szükséged, és ez az:
Önbizalom. Erőt ad, hogy megvalósítsd mindazt, amit akarsz.
A könyvben található rövid képregények, mókás listák, tesztek és igaz történetek abban segítenek, hogy megalkosd és használd a saját önbizalom-kódodat. Nemsokára olyan lány leszel, aki nem fél cselekedni, kockázatot vállalni és olyan nagy kalandokban részt venni, amiről korábban álmodozni sem mert volna.

A könyv két szerzője, KATTY KAY és CLAIRE SHIPMAN jó barátságban vannak, nyolc éve kezdtek el közösen könyveket írni. Katty a BBC News tudósítója. Claire, aki korábban tévériporter volt, most nyilvános beszédeket tart. Katty a férjével, négy gyerekével, két macskával és egy kutyával él, Claire a férjével, két gyerekével és sok-sok kutyával.


Az életben sokféle akadállyal szembesülünk nap, mint nap. Például a kevés alvás okozta fáradtság, vagy éppen a reggeli nehéz ébredéstől kezdve, az egész napos robotoláson át egészen a lefekvés pillanatáig akadhatnak olyan váratlan helyzeteket, amiket kénytelenek vagyunk kezelni, megoldani. Ezek lehetnek apróságok, amiket szinte észre sem veszünk, de lehetnek akár nagyobb volumenű dolgok is, amik komoly fejtörést okoznak. A legtöbb szituációban az ember a saját belső értékeire tud építeni. Nem elégséges a fizikai erő vagy épp a megszerzett tudás ahhoz, hogy egy probléma megszűnjön, hanem szükség van a kitartására és a magabiztosságára is. Ez utóbbi hiányára minden nap látok példát - akár saját magamban is. Az önbizalom nem jön csak úgy magától, ezt is fel kell építeni, meg kell formálni ahhoz, hogy kellő mértékkel rendelkezve, tudatosan használjuk. 
A legnagyobb bizonytalanság a kamaszok körébe fedezhető fel. Mikor a testük és lelkük egyaránt változásnak indul, a gondolkodásmódjuk is módosul. Ilyenkor sokan nem érzik magukban a kellő erőt, kétségek között őrlődnek. Nekem is megvolt ez a korszakom, sőt, még a mai napig hordozok magamban egy bizonyos mennyiségű kishitűséget, aminek jelenléte következtében a bátorságom sem tud igazán kibontakozni. S pont ezért - mivel magam is átérzem még az általa okozott frusztrációt és félelmet, - tartom fontosnak az olyan jellegű könyvek jelenlétét a piacon, mint Katty Kay és Claire Shipman közös alkotása, Az önbizalom kódja lányoknak.

A szerzőpáros igencsak jártas a témában. Saját és mások tapasztalataira építve alkotnak. Kezdetben már volt egy könyvük, mely a női önbizalom témakörét járta körbe és ennek a sikerén felbuzdulva született meg ez az útmutató is, ami a fiatalabb lányoknak szól. A két téma bár azonos, mégis merően más és más tapasztalati értéket képvisel, így még több beszámolóra volt szükségük. Ha az olvasás megkezdése előtt, a könyv végére lapozunk, akkor látható válik a felhasznált irodalom széles sora, amely számomra már elhozott egyfajta bizonyosságot: hogy ez a két nő nem a levegőbe beszél, hanem tényleg messzemenően foglalkoztak a témával, hogy a lehető legideálisabb módszert mutassák be arra nézve, hogyan tudják a fiatal lányok kiépíteni a saját önbizalmukat.
A mostani rohanó világban az önbizalom kérdése kulcsfogalommá vált. A társadalom mindenkitől elvárja, ám semmit nem tesz azért, hogy megszerezhesse. Az embernek saját magának kell kijárnia a hozzá vezető utat, néhol vidám, másszor fájdalmas tapasztalatok árán, míg elérheti a szükséges szintet. Sokan adják fel a harcot, vagy éppen meg sem próbálják, pedig nagyon megéri. Az önbizalom által az ember személyisége is fejlődik és lehet, hogy csak ez a kis bátorság lenne szükséges ahhoz, hogy megváltoztassa a sorsát. Katty Kay és Claire Shipman is hasonlóként gondolkodhatott, mikor e könyvön dolgoztak. Az egymást követő fejezetek felépítése is erre utal. Ténylegesen egy kódot, egy használati útmutatót állítottak össze a fiatalkori személyiségépítés egyik alapkövéhez, amire építve az olvasó ki tudja alakítani a saját etikettjét. Úgy vélem, azzal, hogy a tíz-tizenhárom éves korosztályt szólítják meg, a magjánál ragadták meg a problémát, hiszen a fejlődés ebben a korban kezdődik csak el igazán, itt van szükség a biztos alapok megszilárdítására ahhoz, hogy a további akadályok során már legyen mire építeniük. Ugyanakkor nem egyszerű lekötni a figyelmüket úgy, hogy ne unják el a témát, hanem valóban hasznos tudást tudjanak belőle felszedni. A szerzőpárost ebben a témakörben is újabb dicsérő szó illeti, mivel nem csak tartalmilag, hanem felépítésileg és képi megjelenítés ügyileg is alkalmazkodtak a célcsoportjuk igényeihez. A fejezetek nem hosszúak, több különálló egységből állnak, valamint különböző kalligráfiai eszközök által fenntartják az érdeklődést, mint például kiemelés, kiskapitális formajegy, apró rajzok, különböző betűtípusok. Az egész könyvből jó hangulat árad, egyfajta biztonságos zónának tekinthető, ahol a fiatalok alternatív megoldást találhatnak egy-egy problémájuk megfelelő kezelésére. 
Érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni a könyv felépítését. A jól elkülöníthető fejezetek mind külön egységet alkotnak, szorosan kapcsolódnak, valamint egymásra épülnek. A szerzőpáros logikusan mutatja be az alappilléreket, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki tudja építeni a magabiztosságát, valamint, rámutat, hogyan lehet még inkább mozgósítani erőinket a megfelelő helyzetkezelés kapcsán. Apró kitérőt tesz a barátságok felülvizsgálata irányába is, hiszen mindenkinek fel kell ismernie, hogy mely kapcsolat adja a megfelelő támogatást, melyek azok, amiket akármilyen nehéz is, de meg kell szakítani, mert csak rombolják az ember énképét. Ezek alapján elmondható, hogy a könyv egy szép, határozott vonalú ívet követ végig, amely módszeresen formálja az olvasó elé táruló képet.
Egy fejezeten belül is több egységet kell megkülönböztetni. A szerzők hét különböző módszer által szeretnék átadni a közvetítendő tudást. A lapokon fellelhető a pszichológiai töltetű anyag mellett különböző típusú, a valóságon alapuló történetek, melyek által konkrét példákon keresztül lehet megismerni az eddig olvasottakat. Tartalmaz még kiemelt idézeteket, amelyekből akár magunknak feljegyezve, szükséghelyzetben elolvasva erőt meríthetünk, valamint kvízjátékokat, hogy a saját személyiségjegyeinket megfelelően körül tudjuk határolni, ezáltal céltudatosan a számunkra szükséges elemekre tudunk koncentrálni. A szerzők mindemellett a játékos megjelenítés mellett egy kis gondolkodni valót is csepegtettek a lapokra, hiszen több olyan egység is található, amivel a saját érzelmeinket, különböző helyzetekre adott reakcióinkat monitorozhatjuk. S végül, megfűszerezésként több, gyakorlati feladat is található a könyvben, melyeket ha sikeresen beépítünk a hétköznapokba, segítenek az önbizalmunk kialakításában, helyreállításában.
Bár több pszichológiai könyvben is találkoztam már azzal a módszerrel, hogy valós példákat hoznak az állításaik alátámasztására, egyik sem volt ennyire bravúros, mint ezen könyv esetében. Általában ezek a példák a folyószövegbe vannak beépítve, szerves részeként az átadott információnak, így egészen más szemmel tekint rájuk az olvasó. Elemzi a helyzetet, kinyerve belőle a kívánt üzenetet, semmi több. Az önbizalom kódja lányoknak esetében viszont maga a szituáció is körüljárásra kerül. Emellett pedig több alternatív válaszreakciót is ad, majd ezek háttér tartalmára mutatnak rá a szerzők, hogy az aktuális megoldás mennyiben volt megfelelő, milyen eszközöket jelenít meg és hogy mennyire jövedelmező ez hosszútávon nézve. 
Azonban volt egy jellemzője, ami fölött nehezen jutottam dűlőre, ezáltal elbizonytalanított. Bízom benne, hogy ez csak engem zavart meg és nem fog feltűnni azoknak az olvasóknak, akiknek tényleg szükségük van egy kis önbizalomtréningre. Tehát a könyvben felsorolt példák mind kitűnőek a maguk nemében, hiszen megfelelő táptalajt biztosítanak az újonnal kialakuló magabiztosság használatára. Érdekes helyzeteket mutatnak be, amikben a fiatalok mind csodás dolgokat érnek el - tűnjön az akármennyire is aprónak. Egyfelől jó ötlet olyan szituációkkal példát statuálni, amelyekben kitűnik, mennyire megváltoztathat minket és a közelünkben lévőket egy kis határozottság, másfelől viszont véleményem szerint ez már túl sok volt. Kevés olyan helyzetet soroltatott fel, ami az általános hétköznapokban is előfordulhat. A miénktől erősen eltérő kultúrák közvetetten diszkriminatív helyzetkezelése említésre méltó, ám nem kellett volna túlzásba vinni. Bár a szerzőpáros célja a színes megjelenítés volt, átestek a ló túloldalára. Ha egyensúlyba helyezték volna az általános és a célirányos problémákat, akkor sokkal inkább a megfelelő üzenetet közvetítenék. Mert akármennyire is vagyunk megértők és elfogadók, kevésbé tudjuk beleélni magunkat egy olyan helyzetbe, ami számunkra teljes mértékben idegen; például a hidzsáb hordásából eredő megkülönböztetésre.

Az önbizalom kódja lányoknak című könyv végtelenül informatív, de mellette megadja azt a fajta játékosságot is, amivel meg tudja ragadni a célcsoport figyelmét. Sok érdemi dolgot felsorakoztat, ami valóban jó alapot biztosít a fiatalabbak számára. Segítséget nyújt, ezáltal megtalálhatják a magukban rejlő erőt, kiépíthetik saját személyiségüket a megfelelő módon. Fontosnak találom, hogy az önbizalom építése a megfelelő korban elkezdődjön, hiszen csak így tudják a későbbiekben is megfelelő módon feldolgozni a különböző helyzeteket.
Bár nem mindegyik módszerrel értettem egyet, mégis azt kell mondjam, hogy akár működhetnek is az enyémtől eltérő személyiségek esetén. Még így, huszonhat éves fejjel is találtam benne olyan információkat, amik számomra is hasznosnak bizonyultak. 
Ez a könyv egy biztonsági zónát alakít ki az olvasó körül, amelyben megengedheti magának, hogy az elbaltázott lépéseivel, jellembeli hibáival foglalkozzon. Rávilágít, hogy minden tragikusnak ítélt helyzet túlélhető és hogy a megfelelő helyzetkezeléssel nincs olyan probléma, amit ne lehetne megoldani. Megerősít abban a tényben, hogy az életben nem kell szerepet játszanom, hiszen akkor vagyok a legjobb, ha önmagamat adom. 
Szívből merem ajánlani azon kamaszok számára, akik még nem találták meg a bennük rejtőző erős oroszlánszívet. Remélem, sok lányhoz eljut, akik a hasznos praktikákat saját szájízükre formálva, a könyv elolvasása után másnap magabiztosabban lépnek ki az ajtón, készen állva arra, hogy újult erővel fedezzék fel az őket körülvevő világot.


"Kockázatot vállalni olyan, mint átugrani egy szakadék felett."

"Az önbizalom az, ami a gondolatokat cselekvéssé alakítja."

"Az önbizalom felemel, erőt és bátorságot ad, hogy önmagad légy és azt tedd, amit akarsz – még ha ez olykor rémisztő is."

"Szívesen visszamennék, hogy elmondjam a kamasz-énemnek: kiállni a saját boldogságunkért nem önzés, nem gyengeség, sőt, igazából nagyon is bátor dolog."

Kiadó: Menő Könyvek
Megjelenés ideje: 2019 október 2.
Terjedelem: 312 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése