2019. november 3., vasárnap

Gyereksarok | Dér Adrienn: A kaszabmanó

Fülszöveg:

Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul.
Vajon sikerül időben megtalálniuk a rejtélyes tolvajt és visszaszerezniük a lávagömböt? Ki követi őket árnyékként mindenhova? És mit keres egy rozmár a sivatag homokjában?
Ede útja során különös és furcsa lényekkel találkozik, rejtélyes, rémisztő és valószerűtlen helyeken fordul meg, miközben új barátokra lel, és rájön: a segítség néha a legváratlanabb formában érkezik.

A Merítés-díj Ifjúsági irodalom kategóriájának egyik idei jelöltjei Dér Adrienn A kaszabmanó című kötete, így kétségtelen volt, hogy mint lelkes zsűritag, amint tudom, magam is elolvasom. Egy illusztrált, rövid mesekönyv, tele nagy kalandokkal. Egy híres írónő kisfia, Ede szeretne belelesni édesanyja legújabb kéziratába, ezért mikor senki nem figyel, elveszi pár lapját. Ám sosem gondolta volna, hogy hirtelen a könyvben fogja magát találni és neki kell megoldani a kalamajkát, amibe keveredett: vissza kell szereznie a lávakövet, ami a lávatündérek erejét adja. Nagy utazás veszi kezdetét, ahol útjuk során e különös hely sok meglepő teremtményével találkoznak, bámulatos helyszíneken fordulnak meg, míg végül sokkal többet találnak, mint amiért elindultak.
Elsőként a tüneményes jelző jutott eszembe a könyv kapcsán, de ez így, önmagában nem állja meg a helyét. A szerző igazi kalandoroknak szánt történetet alkotott. Mint egy mini felmentősereg vonul Ede és a többiek. Élvezettel olvastam a sorokat és nagyon szerettem az egyedi elgondolásokat. Személyes kedvencem a sivatagi rozmár volt, illetve a módszer, ahogy a valós szereplők átkerülnek a könyv lapjaira. A könyv igényes, de nem bonyolult nyelvezettel rendelkezik, így kisebbeknek felolvasásra vagy éppen kicsit nagyobbak számára önálló foglalkozásra is ajánlott. A történet lendületes, a fejezetek pont beillenek egy-egy esti mesének is. Legnagyobb meglepetésemre szolgált, hogy a szerző a történet végére beiktatott egy plusz csavart, amire még én sem számítottam, ezáltal még kellemesebb élményt hagyott maga után a regény. De ha a történet nem is ragadná meg annyira a kicsik fantáziáját, akkor ott vannak Buzási Viktória csodaszép rajzai. Nagyon jól elkapta a szereplők jellegét, illetve egy-egy jelenetet. Az illusztráció nincs túlzásba víve, átlagos mennyiségről beszélhetünk, de azok mind igazi alkotások. Megfűszerezik az amúgy is izgalmas történetet.
Nem gondoltam volna, hogy ez a kis mesekönyv ennyire fog tetszeni. Amikor elkezdtem olvasni és bejöttek a képbe a tündérkatonák és a furcsa eszközeik, nem voltam elámulva. Ezek a részek kissé távol is maradtak tőlem, de ha összességében tekintek rá, akkor el kell ismernem, hogy lekötött a figyelmemet a bájos ábrázolásmód. Rövidsége ellenére is teljes értékű, nem marad az olvasóban hiányérzet. Úgy érzem, nem utoljára vettem le a polcról.

Célközönség: fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlott
Korosztály: Felolvasásra négyéves kortól, de akár még 1. osztály végén - 2. osztályos korban, önálló olvasásra is megfelelő
Kialakítás: normál betűméret és sorköz jellemzi. A szöveg mennyisége több, illusztrációban közepesen gazdag.
Nyelvezet: egyszerű, többnyire kitalált személy -és helyszínnevek jellemzik, de jól megalkotott szóösszetételekről beszélhetünk, ami nem okozhat nehézséget
Illusztráció: Közepes mennyiségű illusztrációt tartalmaz, melyeket Buzási Viktória készített. Az eddigi legigényesebb megvalósítás, amivel találkoztam gyermekkönyvben.
Tanulság: Mindenhol meg lehet találni a kalandot, a mókát, ha elég fantáziával és nyitottsággal rendelkezünk. Barátokra mindenkinek szüksége van és néha pont az kerül hozzánk közel, akiről nem is sejtettük volna. Ha közösen összefogunk, csodákat vihetünk végbe, hiszen egységben az erő.
Rövid leírás: Ede, egy fiatal fiú hirtelen édesanyja új kéziratának világában találja magát, ahol az aktuális problémakör megoldására őt kérik fel, így hát a megalkotott lényekkel együtt kalandos utazásra indul. Útjuk során sok kihívással szembesülnek, amit rafinált gondolkodással és közös erővel együttesen oldanak meg. A történet végén pedig sokkal többet találnak, mint az elveszett kincs, aminek a keresésére indultak.

Kiadó: Napkút Kiadó
Megjelenés ideje: 2019. június 11.
Terjedelem: 112 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése