2022. november 17., csütörtök

Erica Bauermeister: Illatok ​őrzője

Fülszöveg:

Emmeline egy mindentől elzárt szigeten tölti varázslatos gyermekkorát apjával, aki az érzékelés útján tanítja őt a világ megismerésére. Egy dologról azonban nem beszél neki: honnan származnak a házukat beborító, titokzatos illatokat tároló fiolák, és az ezeket előállító szerkezet? Az évek múltával Emmeline kíváncsisága egyre nő, míg egy nap a lányt váratlan események lökik a szerelemmel, árulással, ambícióval és bosszúval teli külvilágba. Múltja megértéséhez követnie kell a nyomokat, amelyek elvezetik a rejtélyes illatok eredetéhez.

A fantasztikumot és családi drámát mesterien vegyítő Illatok őrzője az életünk legmélyebb titkait rejtő illatok kifürkészhetetlen és veszedelmes világába vezet minket.
Erica Bauermeister nagy sikerű regényét Reese Witherspoon is könyvklubjába választotta.

A történetről:

Az elmúlt időszakban észrevettem magamon, hogy már nem elégszem meg azzal, ha egy könyv kellőképp szórakoztató. Azzal sem érem be, ha mélyebb mondanivalót foglal magába, nem, ennél többre van szükségem. A tartalom mellett fontossá vált a megvalósítás és a környezet megjelenése is, hiszen ahogy ránk is, a karakterekre is hatással vannak a külső tényezők. A hétköznapi dolgokban keresem a különlegest és az egyediségben a mindennapok monotonitását. Az illatok őrzője az utóbbi kategóriában képviselteti magát.
A történet három nagyobb részre van osztva. Mindegyik egység sajátos jellemmel bír, mely a főszereplő Emmeline életének különböző szakaszait mutatja be. Az első részben a szigeten lévő életet járja körül a szerző, hogy édesapjával ketten hogyan éltek évekig a külvilágtól elszigetelve. A szerző nagyon jól felfestette egy alternatív verzióját annak, milyen lehet a civilizációtól mentesen megtapasztalni a körülvevő környezeti sajátosságokat gyerekként, s hogy milyen érzések uralkodhatnak benne. Különösképp megragadott az a gondolat, hogy más emberek léte pont annyira reális és egyben meseszerű, mint a sellők és a kalózok. Akár igaz is lehet, de az is megeshet, hogy mindössze a képzelet szüleménye. Az itteni események nagyon jól megalapozzák a további részeket. Kellőképp felcsigázza az olvasót, aki élvezettel ízlelgeti a keserédes események végeláthatatlan sorát, miközben óvatosan megismerkedik az illatok jelentőségével és sokszínűségével.
Ezt követi az öbölbeli mindennapok mattszínű valósága. Emmeline életében felfoghatatlan változás áll be. A teljes létét és az összes megalkotott tézisét újra kell építenie, ami közel sem egyszerű feladat. A szigeten szerzett alkalmazkodóképessége és a szűk körű támogatói közeg hatására egyre inkább felveszi a való élet fonalát. Az előző egységhez hasonlatosan itt is egyfajta kiteljesedés történik, amelynek a végén egy újabb problémakört tár fel és ont a karakterekre a szerző, amelyt követően egyenes út vezet a harmadik egységbe, ahol a városi élet lehetőségeit mutatja be. Érzelmi szinten a történelem újra megismétli önmagát. Emmeline az új tudásának birtokában belekóstol egy új illattal rendelkező világba. Ebben a részben teljesedik ki igazán, hiszen a múlt tapasztalatai és a jelenkori vívmányok mind az ő segítségére vannak, s mindennek ellenére ugyanazokkal a problémákkal szembesül, mint korábban – ám innen már nincs menekvés, szembe kell néznie a magában lakozó félelmekkel és traumákkal.
Egyfelől minőségi kikapcsolást nyújt az Illatok őrzője. A mondatszerkezetek szépen vannak megalkotva, a környezet varázslatos, a történet érdekes és az illatokhoz tartozó különleges kötődés magába foglalja az egyediség esszenciáját is. Másfelől a tartalom mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A beszűkült világ kitágulásával járó nehézségek, a gyermek és szülő kapcsolat szépségei és nehézségei, a pillanat, amikor először veszíti el az ember a szeretett személy iránt érzett bizalmát, az önhibáztatásból fakadó bizonytalanság és jellembeli torzulás és a tettek következményének csontropogtató fájdalma, amit évekig hurcolunk magunkkal, mire szembenézünk velük és képessé válunk a feldolgozásra mind hozzátesz ahhoz, hogy egy igazán értékes történet elevenedjen meg az olvasó szeme előtt. Valóban nem hétköznapi a lezárás sem. Amikor becsuktam a könyvet, magam is hiányosnak éreztem, de ez csupán a fejillat volt. Később, ahogy egyre inkább forgattam magamban az egészet, egységként kezelve, úgy teljesedett ki bennem az alapillat, ami hosszantartó hatásával megerősített abban, hogy igen, ezt a történetet tényleg eddig kellett elmondania a szerzőnek, a többi felesleges szócséplés lett volna.

Szereplők: A szerző kellő háttérrel látta el a karaktereit, így mindannyian megelevenednek az olvasó szeme előtt. Uralják maguk körül a teret, miközben hétköznapi gondokkal és érzésekkel rendelkeznek. Jelenlétük a környezettel együtt megfelelő minőséget biztosít a történetnek.
Történet: Emmeline élete már a kezdetektől nézve sem hétköznapi. Az életébe szükségszerűen bekövetkező fordulatok és tragédiák hátán halad előre, egyre több sérülést, tapasztalatot, tudást felhalmozva magában. A regény csendes folyása is eképp kap néhol nagy erőre, másszor pedig elül, mint szélcsendes időben az óceán, ám mind tudjuk, hogy a felszín alatt hatalmas erők harcolnak egymással. Csodálatos megvalósítás, jó központi témával, megfűszerezve egy kis egyediséggel. A végső pontig felfelé ível, minőségi megvalósítás jellemzi.
Nyelvezet: Már az első oldalon kitűnik a szavak játéka. Szép és tartalommal bíró szókapcsolatok jellemzik a regényt, amely az illatok leírásával bolondítva igazán különleges elegyet alkot. Öröm olvasni.
Besorolás: Szépirodalom.
Esztétika: A könyv borítója gyönyörű, a könyvespolc éke. Nem hivalkodó sem a megragadott pillanat, sem a színek. A maga módján figyelemfelkeltő, s kellőképp alátámasztja a regény hangulatát.



Értékelés:

Kedvenc idézetek:

"A szavak olyanok, akár az illatok: megváltoztatják a levegőt, amit belélegzel."

"A gyász egy alagút, ahol a sötétségben túlságosan könnyen szem elől tévesztjük azokat, akik ott vannak velünk, és azt kívánjuk, bárcsak ott se lennének a bánatukkal, hogy a saját gondjainkkal foglalkozhassunk."


A könyv adatai:

Kiadó: Pioneer Books
Megjelenés ideje: 2021. október 30. 
Terjedelem: 352 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése