2022. március 24., csütörtök

Emily Nagoski: Úgy, ​ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Fülszöveg:

Egy ​könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál.


Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. Minden nő más – és ez így normális.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük kapcsolatunkat a saját testünkkel és ráébredünk, milyen körülmények hatására vagyunk képesek ellazulni, mi kell ahhoz, hogy teljes mértékben bízzunk magunkban és a partnerünkben, máris óriási lépést tettünk a mindent elsöprő gyönyör átélése felé.

Elég jól hangzik, nem? Indulj el életed legizgalmasabb felfedezőútján, és ismerd meg a legnagyobb öröm forrását – önmagadat!


A történetről:

Egy impulzív vásárlás során szereztem be Emily Nagosky könyvét. A kasszához majdnem, hogy letakarva vittem; csak az járt a fejemben, nehogy valaki ismerős meglássa, mit tervezek olvasni. Érdekes, hogy már amiatt is szégyenérzet keletkezett bennem, hogy terveim között szerepel egy olyan mű feldolgozása, amely a női nemiséget érinti, hiszen ezzel úgy éreztem, megbuktam: nyíltan elismerem, hogy érdekel a téma, esetleg szükségem van rá. Ez a gondolatmenet az olvasás előrehaladtával oldódott fel bennem a leírtak hatására, tökéletes példaként alátámasztva azt, amit a szerző szeretne közölni az olvasóközönségével: úgy vagy tökéletes, megismételhetetlen és szerethető, ahogy vagy.
A társadalom hosszú évtizedek, sőt évszázadok óta sulykolja a nőkbe, hogy az ő nemiségük elrejteni való, tisztátalan minden hozzá kötődő gondolat vagy éppen egyáltalán nem számottevő – mondhatni csupán a férfi kielégülés és a gyermeknemzés eszköze. Az idők folyamán a nézet nem változott olyan sokat, csak maga a hírcsatorna módja lett más. A társadalmi és morális elvárások mellé az újságok sokszínűségével és az internet által bemutatott hamis világképpel bővült az a közeg, ahol egy lány csak eltorzított önmagát fedezheti fel; gúzsba kötik a felsoroltak és ezáltal a saját testét idegennek látja, csöppet sem szerethetőnek. Emily Nagosky ezeket a tévképzeteket igyekszik alaposan átrágni, mivel, mint szexuálpszichológus, tisztában van azzal, hogy a női gyönyör csak akkor tud igazán kiteljesedni, ha nem csak fizikailag, hanem mentálisan is rendben vannak a dolgok. De mielőtt ebbe belevágna, könyvében elsőként alaposan ismerteti a női nemi szerv felépítését, folytonos párhuzamot vonva a férfi koronaékszerekkel. Ha az ismeretünket mindösszesen a saját tapasztalataink és a néhai biológia órák teszik ki, akkor kellemes meglepetésben lehet részünk – főként abban az esetben, ha eddig mondhatni viszolyogva, fenntartásokkal vagy érdektelenül fordultunk saját nemiségünk irányába. Az ismertető közben a szerző folyamatosan hangsúlyt fektet az önelfogadás fontosságára is. Sokszor hangsúlyozza, hogy mindannyian szépek és tökéletesek vagyunk; az egyediségünk a normalitás keretein belül van – rendelkezzünk bármilyen adottságokkal is. Emiatt a könyv nem csupán ismeretterjesztő hatással rendelkezik, hanem egy igazi lelki fröccsöt ad az olvasónak.
A biológiai leírást követi a szexualitás témaköre, melyet a szerző több szempontból is megvizsgált. Kitér a kulturális örökségből fakadó tévhitekre és ezek káros hatásaira, miközben elénk tárja, milyen folyamatok játszódnak le az agyban, hogyan épül fel a gyönyör és az orgazmus, valamint, hogy ezekhez milyen feltételek szükségesek. Folytonos önmonitorozásra biztat, segítve ezzel az olvasót, hogy megértse a benne lezajló folyamatokat, hiszen a változás elsődleges alapköve a teljes megismerés. Miután rámutat a számottevő jellemzőkre, mankót ad az olvasó kezébe, miként tudja befolyásolni a saját szexualitásához való hozzáállását. Ha valaki nyitottan áll a témához és valóban átforgatja magában az olvasottakat, változást érhet el. A minden fejben dől el mondás talán még sosem volt igazabb.
Bár a könyv tudományos volta nem vonható kétségbe, az író nem csupán a száraz, tankönyvi anyagot tárja elénk. Mint egyfajta szituációs játék, több különböző nő történetét is bemutatja, így megfelelő példát szolgáltatva az általa átadni kívánt tudáshoz. Van, aki túlzott szexuális késztetést érez, más pedig épp a skála távolabbi oldalán helyezkedik el, így az olvasó is legalább részben tud azonosulni valamely megszemélyesítéssel, s ezen felül a többiek sztorija iránt is mély érdeklődést tanúsít. Ezek a női sorsok a teljes könyvön végig vannak vezetve, felvezetésként szolgálnak az aktuális témáknak és mindemellett elősegíti a figyelem fenntartását is.
Abszolút nem bánom, hogy végül vettem a bátorságot és beszereztem Emily Nagosky történetét. Bár nem hiszem, hogy sok változás ment volna végbe általa a személyiségem és a hozzáállásom tekintetében, mégis úgy érzem, hogy felnyitotta a szememet az önelfogadás témakörében, valamint sok újdonsággal szolgált, így a meglévő tudásom bővítésére is tökéletesnek bizonyult.



Szereplők: A klasszikus értelemben nem rendelkezik szereplőkkel, ám mégis bemutat pár nőt, akik különböző szexuális problémával küszködnek a mindennapokban. Apró bejátszások által ismerhetjük meg őket, mégis úgy érzem, hogy a lényeget tekintve a szerző megfelelő körvonalat adott a számukra.
Nyelvezet: Végtelenül olvasmányos. A szerző nagyon jó stílusban képes átadni a gondolatait. Néha úgy éreztem, hogy feszülten hallgatom a szavait egy előadóterem felső sorában, máskor pedig olyan hangulatot árasztott, amit egy csésze kávé mellé tudok elképzelni. Végig barátságos és szellemes maradt, amely által a szárazabb részeken is könnyen túlevickél az olvasó.
Besorolás: Semmilyen értelemben nem nevezném szakkönyvnek, hiszen ez nem egy szexuálpszichológiai értekezés. Inkább az életmód kategóriába illik bele a megvalósítása által.
Esztétika: A könyv masszív, leírása tekintetében tömött sorok jellemzik, ám ez nem állít akadályt az olvasó számára, mivel gyakori a betűtípus váltás a különböző kategóriába sorolható részek esetén. A fejezetek felépítése logikus, jó, egymásra épülő egységek jellemzik, melyek egy sztorival kezdődnek és egy konklúziós, összefoglaló listával érnek véget.



Értékelés:

Kedvenc idézetek:


"Egyetlen lány sem úgy jött a világra, hogy utálta a testét vagy szégyenkezett volna a nemisége miatt. Az ilyesmit éppúgy megtanuljuk, mint bármi mást. De akkor azt is meg kellene tanulnunk, hogy nincs abban semmi rossz, ha szeretjük magunkat olyannak, amilyenek vagyunk."

"A nőket a kultúra felhatalmazza arra, hogy kritikát mondjanak önmaguk felett, ám a „dicsekvést” bünteti. Elképzelhetetlen, hogy kimondjuk: úgy tetszünk magunknak, ahogy vagyunk."


A könyv adatai:

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Megjelenés ideje: 2021. július 15.
Terjedelem: 472 oldal


A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése