2020. július 25., szombat

Gyereksarok | Trux Béla: A torony titka

Fülszöveg:

Réges-régen, amikor lovagok és várkisasszonyok még nem csupán a mesékben léteztek, egy rózsával beborított várban három gyerek ábrándozott a jövőről. Az egyikük arra vágyott, hogy híres hős lehessen, aki izgalmas kalandok során esik át. A másikukat a tudomány érdekelte, a titkos főzetek, míg a harmadik – lány létére – legszívesebben az íjászatot gyakorolta. Csakhogy a szüleik ennél sokkal hétköznapibb sorsot szántak nekik…
Azonban egyszer csak különös események sora veszi kezdetét a várban. Furcsa hangok kélnek, s mintha a felszín alatt olyan titkok lappanganának, melyek nyitját nem akarják megosztani a három testvérrel. Talán még az is lehetséges, hogy a csendes éjszakákon elmesélt kísértethistóriák nem pusztán a képzelet szüleményei? Vagy valami egészen más motoszkál az egyik, árnyakkal teli toronyban?

A 2019-es évben jelent meg Trux Béla A torony titka című regénye a Főnix Könyvműhely gondozásában, mely a Merítés-díjra jelölt kötetek TOP10-es listájában van nyilvántartva gyermek és ifjúsági irodalom kategóriában, így úgy éreztem, kötelességem nekem is górcső alá venni, elolvasni, majd megvizsgálni, valóban megállja-e ezen poszton a helyét. 
A szerző történelmi regény kategóriában alkotott a fiatalabb korosztály számára. A történet helyszínéül Franciaország szolgál, időben pedig a 13. században játszódik. A központi szerepben három fiatal gyerek tetszeleg. Ők a kor szokásaihoz mérten is teljesen átlagosak. A legidősebb testvér, Duran, lovagnak készül, valamint az erőd irányítását kell majd átvennie édesapja után; a középső fiúcska, Mathieu, a tudománynak és a tanulásnak szenteli életét, míg ikertestvére, Isabéu a női fortélyokat sajátítja el édesanyjától. Utóbbi karakter roppant mód emlékeztet a mesékből ismert hercegnőre, Meridára. E három gyerek kalandja elevenedik meg a lapokon. Közös erővel próbálnak megfejteni egy titkot, ami titokzatos felhőbe burkolja az édesapjukat és azt a bizonyos tornyot, ahonnan sokszor furcsa hangok, érdekes szagok és fáklyák meg-megvillanó fénye szűrődik ki. 
Trux Béla nagyon is ért a gyerekek nyelvén. Történet az ő nézőpontjukhoz és világszemléletükhöz mérten alkotta meg. A regény már a kezdeti fázisban felkelti az olvasó figyelmét és a sokszor humoros töltettel rendelkező események hatására nem is engedi lankadni. Mindig van egy központi kérdés vagy éppen egy mókás szituáció, ami további olvasásra ösztönzi a könyvforgatót. Emellett pedig játszi könnyedséggel, szinte észrevehetetlenül, élvezetes formában tanító jelleggel is bír. A könyv több olyan fogalmat is tartalmaz, mely az ifjú olvasó számára még ismeretlen lehet. Ezeket tökéletes szövegkörnyezetbe, apró magyarázatokkal látta el, így már olvasás közben megformálódik az adott tárgyról, cselekményről egy kép az olvasó fejében; ám ha ez mégsem lenne elegendő és továbbra is ismeretlenül beazonosíthatatlanul cseng a kifejezés, akkor sem kell elcsüggedni, hiszen a könyv végén található szószedet tökéletes magyarázatot nyújt. 
Teljes mértékben meg vagyok elégedve ezzel a kisregénnyel. A központi téma sok gyerek által kedvelt, a történet fenntartja az olvas figyelmét, szinte észrevétlenül fejleszti a szókincset és mindemellett mókázva ad képet arról, milyen érzés lehetett a középkorban gyermeknek lenni.


Célközönség: fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlott
Korosztály:  a könyv borítóján megjelölt 8 éves kortól történő ajánlást megfelelőnek tartom
Kialakítás: normál betűméret és sorköz jellemzi, mégsem hat töménynek. A fejezetek közepesen hosszúságúak, egy-egy lélegzetvételnyi élményhez pont elegendőek.
Nyelvezet: közérthető, könnyed és igényes fogalmazás jellemzi. A könyv több olyan kifejezést tartalmaz, ami a fiatal olvasó számára ismeretlenül csenghet elsőre, de a szövegkörnyezet, valamint a szószedet megfelelő segítséget nyújt.
Illusztráció: illusztrációt nem tartalmaz
Tanulság: célt közös erővel lehet leginkább elérni. A testvérek közötti jó viszonyt, bajtársiasság érzését erősíti indirekt módon. A felnőttek viselkedésének értelmezéséhez is hozzáad kicsit. Megerősíti az olvasó gyermekben a tényt, hogyha számára sokszor érthetetlen is a szülei viselkedése, mindig megvan a háttérben húzódó logikus magyarázat, ami által a köztük húzódó bizalom nem rendülhet meg. 
Rövid leírás: A három testvér a 13. századi Franciaországban élnek egy kisebb erődben. Egymástól különböző személyiséggel és érdeklődési körrel rendelkeznek, ezáltal más látásmóddal bírnak. Az erődben furcsa dolgok történnek, valamint édesapjuk viselkedése is kétségeket támaszt bennük, ezért közös erővel elkezdik felderíteni a torony titkát. 

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Megjelenés ideje: 2019 szeptember 27.
Terjedelem: 224 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése