2019. szeptember 7., szombat

Gyereksarok | Wéber Anikó: Cseresznyeliget ​titka

Kitti ​sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is.

A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!


A Cseresznyeliget titka című könyv, mely Wéber Anikó tollából született, az idei év Merítés-díj ifjúsági irodalom kategóriájának egyik jelöltje. Ez adta meg számomra a kellő értékű motivációt az elolvasásra, illetve az, hogy magam is megállapítsam, megfelel-e annak a korosztálynak, aki a borítón is meg van jelölve. Szerencsére ezt a részt pozitív élménnyel zártam: a könyv ténylegesen a 9-12 éves korosztály számára nyújt megfelelő szórakozást. 
A történet viszonylag egyszerű. Kitti vidéken elkezd nyomozni, hogy felgöngyölítsen egy régi mendemondát. Segítségére van hatalmas képzelőereje, aminek köszönhetően minden ajtó mögött többet sejt, mint ami valójában ott lakozik. Kíváncsi kislány, kissé bizonytalan, hiszen a barátságai sem úgy köttettek, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Átlagos magyar fiatal lány, aki a korosztályára jellemző problémák foglalkoztatnak, miközben még lelkében ott lakozik a könnyed, gyermeki báj. A nyomozás sokrétű, fenntartja az olvasó figyelmét, ugyanakkor nincs túlzásba véve, így a könyv könnyen letehető bármely fejezet végén. A történet mondanivalója megfelelő, építő jelleggel bír a célcsoport számára. 
Véleményem szerint a könyvnek mindössze két negatívuma van: sok fontos részlet hiányzik belőle, illetve a lezárás elferdítheti a könyv üzenetét. Sokszor éreztem úgy, hogy néhány dolog nincs kellőképp kifejtve. Ilyen például az őz története is. Nem tudjuk meg, hogyan került oda, pontosan mi baja van és a továbbiakban mi okozza a változást. Az utolsó oldalakon szereplő információk pedig újraformálják az előtte átadott tartalmat, így kellő szűrés nélkül akár a misztikum jelenlétét is erősítheti, pedig inkább az önbizalmat és a fantáziát kellene előtérbe helyezni. Az elgondolás nem rossz, ugyanakkor sok olyan kérdést felvet, ami megint csak a részletek hiányát erősíti. 
Összeségében számomra pozitív élmény volt. Úgy gondolom, hogy a korosztály számára is megfelelő élményt nyújthat. A hangulata, történetvezetése néhol csökkentett üzemmódban van, ilyenkor érdemes a gyermeket ösztönözni a további olvasásra. Érdemes fenntartani az érdeklődését mondjuk a betörő személyére utaló kérdésekkel vagy esetleg az őz állapota utáni puhatolózással. 

Célközönség: elsősorban lányok számára ajánlott, de nagy kíváncsisággal megáldott fiúknak is jó olvasmány lehet
Korosztály: a könyvön is szereplő 9-12 éves korosztály a megfelelő célcsoport
Kialakítás: normál betűméret és sorköz jellemzi. A szöveg mennyisége már több, illusztrációk nem tarkítják, ugyanakkor a viszonylag rövid fejezetek miatt könnyen olvasható, gyorsan haladó típus
Nyelvezet: egyszerű, magyar nevek és helyszínek jellemzik, így nem okozhat alapvetően nehézséget
Illusztráció: belső illusztrációkat nélkülöz
Tanulság: Mindenhol meg lehet találni a kalandot, a mókát, ha elég fantáziával rendelkezünk. A barátságok jönnek és mennek, van, mikor nem rajtunk múlik, hogyha véget érnek, még akkor sem, ha mi mindent megtettünk érte, ugyanakkor ezek helyébe újak szövődhetnek, ha nyitottak vagyunk a környezetünkre.
Rövid leírás: a regény középpontjában egy fiatal lány áll, aki a nyarat vidéken kell, hogy eltöltse. Az elsőnek unalmasnak hitt helyszínen egy régóta lappangó titok üti fel a fejét, így Kitti nyomozásra adja a fejét. Miközben halad előre az ügy felgöngyölítésben, új emberekkel ismerkedik meg, új barátságok születnek és meglepő események történnek. 

Kiadó: Pagony Kiadó
Megjelenés ideje: 2019 február 25.
Terjedelem: 240 oldal

A könyv az alábbi helyeken vásárolható meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése