2018. április 9., hétfő

2018 Tavaszi-Nyári Megjelenések | GABO & Ciceró


Sziasztok!

Sokszor említettem már nektek, milyen jó érzés is egy könyvesboltban dolgozni, de tudjátok mit szeretek leginkább a munkámban? Minden évben kétszer lehetőségünk nyílik a várható megjelenésekről végighallgatni egy négy részből álló előadást. Ilyenkor rengeteg kiadó van jelen, s mind beszámolnak a terveikről, így adva nekünk egy előzetes képet arról, mit várhatunk az elkövetkezendő hónapokban.
Idén sajnos csak egy napra jutottam fel a négyből, de így is rengeteg információt kaptam.
Első körben a GABO kiadó és a Ciceró Könyvstúdió várható megjelenéseit mutatnám meg nektek. Természetesen ez a lista nem teljes. Van olyan rajta, amiről már ti is tudtok, hogy meg fog jelenni, illetve más könyvek is várhatóak még. Most az általam érdekelteket mutatnám be elsősorban:

GABO KIADÓ

Nagyon sokan kérdeztétek tőlem is, illetve a boltban is, hogy Lisa Kleypas-tól mikor várható új könyv. Nos, a rajongóknak nem kell már sokat várniuk, ugyanis a nyár folyamán, 2-3 hetes csúsztatásokkal meg fog jelenni a teljes Ravenel - család sorozat.


~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Ezzel a könyvvel bizonyára már ti is találkoztatok. Egy nagyon érdekes, erős történetre számíthatunk. Én kifejezetten várom. Úgy érzem, egy igazán erős visszhangot kiváltó kötetről beszélünk.

A könyv fülszövege:

Mindig ​ez van, ha egy család titkot őriz… és ha végül ez a titok tartja meg őket.
Mindig ez van, ha egy család örökkön-örökké boldogan él… amíg ez az örökkön-örökké össze nem kuszálódik.
Mindig ez van, ha a gyerekek megváltoznak… azután pedig a világot változtatják meg.
Ő itt Claude. Ötéves, öt fiútestvér közül a legkisebb, és szereti a mogyoróvajas szendvicset. Lányruhát is szeret hordani, meg arról álmodozni, hogy ő egy hercegnő.
Ha majd felnő, mondja Claude, lány szeretne lenni.
Rosie és Penn azt szeretné, ha Claude-ból az lenne, aki lenni akar. Csak abban nem biztosak, hogy ezt készek megosztani a világgal. Egykettőre az egész család Claude titkát őrizgeti. Míg az egy napon ki nem robban.
A Mindig ez van a revelációkról, az átalakulásokról, a tündérmesékről és a családról szóló regény. És arról, hogy mitől van az, hogy mindig ez van: a változás mindig keserves és csodaszerű és ismét csak keserves, a gyermeknevelés mindig ugrás az ismeretlenbe, drukkolva és szívünket-lelkünket beleadva. A gyerekek felnőnek, de nem mindig a terv szerint. Azok a családok pedig, amelyeknek titkaik vannak, nem őrizgethetik azokat örökké.
Történeteinket és titkainkat elárulni keserves dolog. És néha veszélyes is. Mégis ezt kell tennünk, mert az élet így lesz jobb mindenki számára.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

A következő is ismerős lehet már a számotokra. Ez is egy kifejezetten érdekes, ígéretes olvasmány.

A könyv fülszövege:

1976 júliusát írjuk, és London egy hőhullám szorításában vergődik. Hónapok óta nem esett, a kertek zsúfolásig vannak levéltetvekkel, a víz egy közkútból folyik, Robert Riordan pedig közli a feleségével, Grettával, hogy lemegy a sarokra újságot venni. De nem jön vissza.
Robert keresése hazahozza Gretta gyermekeit – két elhidegült nővért és egy válás szélén álló fivért, akiknek mind más-más elképzelése van arról, hogy hová mehetett az apjuk. Egyikük sem gyanítja, hogy esetleg az anyjuknak lehet rá olyan magyarázata, amelyet még most sem tud velük megosztani.
Maggie O’Farrell öt korábbi regény, a Miután elmentél, A szeretőm szerelme, a Somerset Maugham-díjat nyert A köztünk lévő távolság, a The Vanishing Act of Esme Lennox és a Costa-regénydíjas A kéz, amely először fogta az enyémet szerzője. Edinburgh-ban él.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

A horror rajongók sem fognak idén unatkozni, hiszen Stephen King fiának, Joe Hillnek újra megjelenik nyomtatásban A szív alakú doboz című könyve. A borító sokkal szebb lesz, mint az eredeti Európás kiadás.

A könyv fülszövege:

Judas ​Coyne-nak volt egy spéci gyűjteménye: egy régi akasztófakötél… egy boszorkány beismerő vallomása… egy mexikói halálpornó-video… Számtalan rajongója éppúgy ismerte a korosodó death-metal rocksztár hátborzongató ízlését, mint hírhedett ifjúkori ballépéseit. Ám a legrémületesebb, legvalószínűtlenebb darabra éppen most tesz szert, jóformán a szemünk előtt – egy internetes árverésen olyasmit kínálnak, aminek képtelenség ellenállni:
Árverésre bocsátom nevelőapám kísértetét…
Egy szó, mint száz: Jude ezer dollár fejében büszke tulajdonosa lesz egy halott ember öltönyének, melyben állítólag egy nyughatatlan szellem kísért. Jude-nak persze semmi oka félni ettől. Kísérti őt sok minden a múltból is – anya- és gyermekverő apa, kíméletlenül eldobott szeretők, elárult, cserbenhagyott muzsikustársak. Eggyel több mit számít?
Csakhogy amit a UPS egy szív alakú fekete dobozban leszállít neki, az nem közönséges, képzeletbeli szellem. Az a legvéresebb valóság.
Egyik pillanatról a másikra a legváltozatosabb helyeken kezd felbukkanni az öltöny korábbi tulajdonosa: a folyosón… a hálószobaajtó mögött… Jude imádott Mustangjának hátsó ülésén.. az ablakon túl… a tévékészülék képernyőjén… Mintha várna valamire (vagy valakire) – és egyik csontos keze egy láncon függő, fényes borotvát himbál…

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

S most jön a kedvencem. Sosem gondolnátok, de ez a könyv külföldön hatalmas siker! Még Robbie Williams könyvét is letaszította a sikerlistáról!
Igen, ez A tehenek titkos élete Rosamund Young tollából.
Ez a könyv egy aranyos kis történet, melyet egy hölgy mesél el. A saját életéről szól: teheneket tart, melyeket szinte családtagként szeret. Mindegyik egy külön egyéniség. Ugyanakkor tisztában van vele, hogy ezek az állatok haszonállatokként vannak tartva, s ha fenn akarja tartani magát, akkor igenis le kell ölnie őket.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem egy igenis sok embert elgondolkodtató könyvről beszélünk. Személy szerint, én nagyon várom már!

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Lőrinczy Judit is érkezik egy újdonsággal, mely az Elveszett Gondráwa címet viseli majd. borítót egyelőre még nem tudok nektek mutatni. Az írónő munkássága már több évre terjed ki. Többször publikált különböző magazinokban, s nyomtatásban is jelent már meg könyve, az Ad Astra kiadó jóvoltából, mely az Ingókövek nevet viseli. (2013.)

S az Asimov rajongóknak is van egy jó hírem: érkeznek majd az utánnyomások is! ;)

CICERÓ KÖNYVSTÚDIÓ

A könyvfesztiválra érkező újdonságokról már bizonyosan ti is tudtok, de ezért gyorsan megmutatnám én is nektek, milyen kötetekre számíthattok a standjuknál:


James Herriotot nem hiszem, hogy be kellene mutatnom. Sok idő elteltével Magyarországon újra kapható lesz egyik kedvelt könyve, mely az Álattorvosi pályám kezdetén nevet fogja viselni.

A könyv fülszövege:

J. Herriot önéletrajzának egy részét már jól ismeri a magyar olvasók nagy tábora. A Gondolat Kiadó most az autobiográfia első részét, a pályakezdő fiatal állatorvos legelső éveit felidéző novellákat adja közre. A szerző nemcsak a gyógyításnak, a tollnak is jeles mestere. Az egyes fejezetek rendszerint egy-egy farmernél tett látogatást, kalandos, nem egyszer izgalmas műtéteket, kezeléseket örökítenek meg. Bepillantást nyerhetünk a yorkshire-i farmerek életmódjába, megismerkedhetünk sajátos erényeikkel, hibáikkal, de feltárul előttünk három fiatal állatorvos magánélete is. Herriot önmagát sem kíméli, amikor őszintén beszámol tévedéseiről, nevetséges helyzeteiről. Herriot kitűnő ember- és állatismerete, humánuma és humora átsüt könyvének minden fejezetén. A karakterek a történet során bomlanak ki, s Herriot szeretetteljes humorral világítja meg egyik-másik jellemző vonásukat. Szinte minden történetének megvan a helyzet- vagy jellemkomikumból adódó humoros csattanója.

Annyit még megjegyznék, hogy ebben az évben még egy kötet várható majd a szerzőtől.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Igen, jól látjátok: ez egy igazán különleges Wodehouse kötet lesz, hiszen a szerző nem tudta sajnálatos módon befejezni. Szó szerint az élete utolsó morzsájáig alkotott. Ez a félkész mű jelenik most meg a kiadó jóvoltából. Illetve ezen kívül még rengeteg érdekességet, jegyzetet is tartalmaz majd.

A könyv fülszövege:

A Naplemente Blandingsben igazi ínyencség P. G. Wodehouse rajongói számára. A könyv nem csupán az író utolsó, befejezetlen regényét tartalmazza, amelyen még halála napján is dolgozott, hanem betekintést nyerünk a szerző jegyzeteibe is. Így nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan fejezte volna be a történetet, de megismerhetjük a humoros irodalom koronázatlan királyának alkotói módszerét is, sőt, a jegyzeteket és utószót készítő Richard Usborne még arra is kísérletet tett, hogy meghatározza, hol is lehetett pontosan a blandingsi kastély.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Kifejezetten nagyon várt regény számomra Tara Altebrando új alkotása. A Távozás engem teljesen megnyert magának, s remélem, hogy az új kötete is hasonló felépítéssel fog dolgozni.

A könyv fülszövege:

TIZENHÁROM ÉVE, HOGY KAYLEE ANYJA ÉLETFOGYTIGLANT KAPOTT, MERT MEGÖLTE A FIÁT. TIZENHÁROM ÉVE, HOGY AZ EMBEREK NEM KÉRDEZGETNEK TÖBBÉ.

Crystal, Kaylee anyja, akinek látszólagos telekinetikus erejét mondhatni kultusz övezte, mára eltűnt a feledés homályában. Ám egy napon bekopogtat egy riporter, és szerepet ajánl a lánynak egy műsorban, amely azt próbálja kideríteni, hogy valóban volt-e hatalma Crystalnak az anyagi világ fölött. A hírnév kétségtelenül csábító, ám ezek a kérdések felkavaró válaszokhoz vezetnek, amikor Kaylee elkezdi megismerni önmagát, és magyarázatot keres különös életének sötét és baljós véletlenjeire…

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

S ennyi volt a Könyvfesztiválos megjelenés. 
Most nézzük, mit tartogat a számunkra a kiadó a Könyvhét idejére...

Veronica Roth rajongók, figyelem! Érkezik a szerző duológiájának a második kötete!
Személy szerint én nem vagyok ezen író kedvelője. Véleményem szerint a Beavatott egy nagyon jó alapokon nyugvó disztópia, ami rögvest kedvenccé is nőtte ki magát, ám a továbbiakban egyre jobban csúszott a színvonala, nem tudta már megugrani az első kötet által felállított mércét.
A szerző második sorozatához, az Árnyak és jelekhez így már nem is nyúltam, bár ha megmarad a külföldi borítóterv (s jelenlegi információim szerint át fogja a kiadó venni) akkor bizony elgondolkodom, hogy adok még egy esélyt Veronicának. Egyszerűen meseszép! Igazán gyönyörű éke lenne a polcomnak....

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

A következő kötet a nagyon várt kategóriába tartozik. Mindenki ismeri a Hamletet, nagyon sokan olvasták is, hisz a kötelezők között sokszor fellelhető ez az alkotás. Nem hiszem, hogy a diákok túlzottan rajonganák érte, bár vannak értékei. Lisa M. Klein úgy néz ki, jobban szerette, mint a többség, mert megírta nekünk Ophelia történetét, mely úgymondva a Hamlet spin-off köteteként fogható fel. 
A külföldön már sikernek örvendő könyvből film is készül, melynek címe azonos marad a kötetével. Ritkán mondom ezt, de a filmes borító egyszerűen mindent visz. Eszméletlen csodaszép! Kár, hogy a magyar nem ezzel fog megjelenni, melyet itt láthattok a leírás mellett. A kiadó úgy döntött, maga készít egy új tervet hozzá. Vajon képes lesz hasonlóan szépet alkotni? Mindenesetre én kíváncsian várom!
S még egy apró érdekesség: a könyvben többször is szerepel idézet a Hamletből, melyet a magyar változatban majd a Nádasdy Ádám féle fordításból fogják kiemelni, hogy a nyelvezete sokkal könnyebben befogadható legyen, mint az eredetié.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Gayle Formant szintén nem kell senkinek bemutatnom. Magyarországon is már rengeteg alkotása jelent meg. Egy kifejezetten erős hangvételű íróról beszélünk, aki ifjúsági irodalom kategóriába alkot. Volt felnőtt könyve is (Ne engedj el!) de úgy néz ki, az nem érte el a várt sikert, így maradt a jól bevált kategóriánál. 
Az új könyve az Eltévedtem címet fogja viselni.
Egyetlen kérdés maradt: vajon felér majd a Ha maradnék című kötetéhez? Sokak szerint azt a szintet nem tudja többet megugorni, ez a kiemelkedő mestermunkája. 
Kíváncsian várom már, mit kapunk majd az új regényétől.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Rengetegen, rengetegen keresitek Federico Moccia trilógiájának a befejező kötetét. Szinte minden héten akad, aki megkérdezni, mikorra várható. Jó hírem van! Az idén még biztosan meg fog jelenni. Könyvhétre azért nem mondták biztosan, de remélem, hogy sikerül addig összehozni. 
Az író nem aprózta el: a rajongók számára egy körülbelül 800 oldalas befejező kötetet írt meg. A kiadó még nem biztos sem a borítóban, sem a megjelenési dátumban, de még a kiadványok számában sem. Lehetséges ( a hosszra való tekintettel), hogy két kötetben fogják megjelentetni. Addig mindenesetre a második rész is várható majd újabb borítótervvel, s ehhez illeszkedve készül majd a záárókötet külcsíne is.
A könyv várható címe: Harmadszor is te

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

S még két apró információmorzsával szolgálhatok mára: 
Frank Márton tavaly debütált a kiadónál, a Páratlanok trilógiájának első kötetével, mely az Éj peremén címet viseli. Személy szerint, én türelmetlenül várom a folytatást, s úgy néz ki, a kiadó nem kedvez nekem: a második kötet várhatóan októberben fog megjelenni.

S még egy utolsó szelet: Szabó Tündétől is várhatunk egy sorozatot, mely szintén egy ifjúsági krimi lesz. Ez szintén csak az ősszel fog érkezni.

Remélem tetszett ez a kis összefoglaló, s találtatok benne sok hasznos információt.
Egyetlen kérdésem maradt:

Ki, melyik kötetet várja a legjobban?

*A változás jogát fenntartjuk! Az általam megosztott információk a kiadóktól származnak, de nincsenek kőbe vésve. Véletlenek mindig vannak*


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése