2017. augusztus 14., hétfő

Kékesi Dóra: A holnap érintése

Mikor kaptam egy emailt az Álomgyár Kiadótól, hogy előolvasója lehetek egy, a közeljövőben megjelenő regénynek, kicsit féltem. Mostanában eléggé megváltozott az olvasási stílusom. Olyan irányokba nyitottam, amiktől eddig távol tartottam magam, illetve a jól bevált kategóriákból kezdek kiábrándulni. Vajon így tetszeni fog? Annyit tudtam a könyvről, hogy történelmi romantikusról beszélünk. Ez éppen egy mostanában megszeretett könyvtípus, így erősen elgondolkodtam rajta. Mikor megláttam, hogy az alaptörténet 1994-ben játszódik, amikor születtem, majd, hogy a régi nagy szerelem 1956-ban, mikor pedig édesapám született... tudtam, hogy el kell fogadnom. Ez egy jel.
Szerencsére nem tévedtem. Kisebb-nagyobb elvárásokkal kezdtem el olvasni, de sosem gondoltam volna, hogy minden álmomat felül fogja múlni.

Tehát a történet 1994-ben indul, ahol Eszter, a Dobó család legkisebb, ám de nem sihedernek számító gyermeke megtalál egy levelet, amelyet az édesanyja kapott egy Krisztián nevezetű férfitól. A levél tartalma a gyönyörű szerelmes lényege mellett egyéb titkokról is lerántja a leplet. Konkrétan már az első fejezetben tátott szájjal olvastam. Ha az elején már van egy ilyen szintű csavar, akkor mire számíthatok a továbbiakban? Kékesi Dóra nem aprózza el a dolgot: az első perctől kezdve felkelti az olvasó érdeklődését, és az utolsó szóig nem is ereszti el.
Anna elkezdi elmesélni az élete történetét, hogy a lánya megértse, mi is áll a dolgok hátterébe, így csöppenünk vissza 1953 telére. Nagyon érdekes korszakválasztás ez. Ha történelmi regényről vagy történelmi romantikusról beszélünk, akkor legtöbbször a 18-19. századba helyezzük el a sztorit. Kirívó esetekben még régebbre nyúlik vissza. Pedig a 20. század is rengeteg meglepetést és eseményt tartalmaz. Az is feltűnt, hogy a nagyon ritkán találkozunk régebbi időkben, Magyarországon játszódó történettel. Egy kezemen meg tudnám számolni, hány író meri felhasználni a magyar történelmet. Én azt mondom, hogy sokkal többnek kellene, mert míg az iskolában fekete-fehéren ott állt a papíron, mi, mikor, hogyan történt, addig egy regényben megelevenedik a múlt és sokkal közelebb kerül hozzánk. Leírva a fagyi receptje is unalmas, de amikor megkóstoljuk... Szóval jó volt belelátni, hogy a nagyszüleim milyen körülmények között éltek. Sokkal jobban be tudtam fogadni a Rákosi-rendszer dolgait így, regény formában, mint a tankönyv lapjain olvasva. Felvonultatta a korra jellemző dolgokat, mint például a micisapka. Bevallom, hiába volt ismerős a név, utána kellett néznem, mi is az.
Anna története rámutat, hogy a szüleink és nagyszüleink mennyire máshogy éltek, mint mi. Rengeteg technikai újítás akkor még nem létezett, ami a mai világban már teljesen egyértelmű. Pedig nem is volt az olyan régen. Nagyon élveztem ezt a fajta betekintést. S nem csak tanulhattam belőle. Anna az átlag emberek életét élte. A férjével együtt egy szolgálati lakásban tengették a napjaikat. Párttagok voltak, ahogy azt megkívánták és részt vettek az ehhez kapcsolódó eseményeken. Türelmesen végighallgatták a propaganda beszédeket és a megfelelő pillanatokban a megfelelő módon reagáltak rá. Az akkori kornak megfelelően jó állampolgárok voltak. Ugyanakkor a magánélet teljesen más. A saját gondolataikban máshogy viszonyultak a kormányhoz. Más vágyaik voltak. De ezeket nem hangsúlyozhatták, mert az ÁVH-sok nem kegyelmeztek. A csengőtől való félelem mindennapos jelenség volt. De ettől független ugyanúgy dolgoztak, mint mi, és ugyanúgy estek szerelembe mint mi.
Krisztián elég hamar feltűnik a könyvben. Dóra nem töltötte a helyet felesleges események leírásával, és ezt nagyon becsülöm benne. Nem tudott ellaposodni a könyv, mert mindenből a megfelelő mennyiséget kapunk. A szerelmi szál felépítése egyszerűen csodálatos. Szépen, fokozatosan alakult ki a vonzalom, majd az ebből származó bonyodalom.  
Amikor régebben az 1956-os forradalomról tanultam, szépen bemagoltam az egymást követő eseményeket, majd felelés és dolgozat formájában visszaadtam a tanítónőnek az anyagot. Minden évben volt valami verses előadás, amik közül párban én is részt vettem, mint irodalom faktos. De ennyi. Felfogtam a komolyságát, valamilyen szinten megérintett, de sosem foglalkoztatott hosszabb ideig. Kékesi Dóra előadásában ez megváltozott. Nem csak egy tömeget láttam, akik kiállnak az őket elnyomók ellen, hanem egy lettem közülük. Ott voltam a téren, a rádiónál, én is fegyvert ragadtam, majd láttam a szeretteimet elesni. Teljesen megrázott. Nem hittem volna, hogy valaki képes lesz egyszer bármilyen történelmi eseményt olyan nézőpontba helyezni, aminek hatására teljesen átértékelem az ismereteimet és a hozzáállásomat. S ezért köszönettel tartozom az írónőnek. Felnyitotta a szememet.

A holnap érintése egy nagyon különleges regény. Magyarországon játszódik és betekintést enged a 20. század közepébe. Olyan közel hozza az akkori dolgokat, mintha mi is ott lettünk volna, átéljük a korszak sajátosságait, miközben egy szerelem bimbózik az orrunk előtt. Így kellene az összes fontos múltbeli eseményt megismertetni a diákokkal, hiszen így biztos maradandó lenne és kellőképpen tudnák értékelni.
A holnap érintése csodálatos, szívbemarkoló, izgalmas történelmi regény. Kékesi Dóra hatalmas tehetséggel van megáldva, amit az olvasók örömére nem hagy veszni. Remélem még olvashatok majd a későbbiek folyamán tőle, hiszen az első könyve is kedvenc lett.

Nagyon szépen köszönöm az előolvasási lehetőséget az Álomgyár kiadónak!

A könyv nemsokára előrendelhető lesz a bookline felületén. Kövess, ha nem szeretnél lemaradni róla :)

"Szeretek olvasni. Kizökkent a valóságból."

"- Nem lehet így vége!- mondta elcsukló hangon.
- Nincs más választásunk! - zokogtam.
- Mindig van más választás."

"Akkor, ott mondta ki először, hogy szeret. Ezt hallani a legszebb dolog volt az életemben - és egyben a legfájdalmasabb is."

"(...) az élet... a szenvedély... a láng. Szavak, melyek nem tűnnek fontosnak, mégis, ha valaki megízleli az érzést, melyet e szavak jelentenek, a hiányuk később begyógyíthatatlan űrt hagy a szívben."

"A jelen képlékeny. A jövő kiszámíthatatlan."

Ide kattintva elő is tudod rendelni:
Bookline
Libri
Líra
Saját készítésű Reader's Art:


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó értékelés lett, gratulálok! És az előolvasási felkéréshez is! Büszke vagyok rád, nővérkém! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik!
      Ha megjelenik.. olvasnod KELL ! *.*

      Törlés