2017. július 4., kedd

Nyári olvasmány - a kötelező nem minden

Sziasztok!

Már egy hónapja beköszöntött a nyár, de én igazából a tegnapi nap döbbentem erre igazából rá. Hiába a nagy meleg, a sok gyerek napközben mindenhol, a munka miatt fel sem tűnt, hogy valami megváltozott.
Pontosabban: az feltűnt, hogy célzottan keresnek pár könyvet a vásárlók. A klasszikus Egri csillagok és Kőszívű ember fiai mellett egyre többször bukkant fel a Rumini és társai. 
Számomra a legnagyobb megdöbbenést a Mantyusok című mű hozta el, mely Bosnyák Viktória tollából származik. Nem hallottam eddig még róla, így mikor először keresték, nem hoztam a formám, s kiestem a szerepemből: falusi módon visszakérdeztem: Hogy mit? Miután a kedves vásárló lebetűzte nekem és konstatáltam, hogy nálunk is van, boldogan nyomtam a kezébe ezt az édes borítójú könyvet. Közben megkaptam a felvilágosítást: Mantyusok = Manó-Kutyusok. Hát nem aranyos?

Hoppá, de eltértem a témámtól. Szóval, emlékszem, régen mennyit szenvedtem a kötelezőkkel. Mindig elolvastam őket, viszonylag rövid idő alatt, de sosem lettek kedvencek, ezért gondoltam hozok nektek egy rövid listát, milyen könyveket érdemes becsempészni a kötelezők közé, hogy ne menjen el még az életkedvünk is, főleg az olvasástól. :)

Kisebbeknek:

Ezt a könyvet egy 11 éves kislány ajánlotta nekem, miközben neki kerestünk az üzletben valami jó kis olvasnivalót, így a nyárra. Azt mondta a lelkem, hogy mindenféleképpen ajánlja nekem, mert kortalannak mondható és annyira élvezetes, hogy képtelen volt letenni. Ezek az ő szavai, szóval én úgy döntöttem, megbízom benne, s azóta ajánlgatom más apróságoknak is. Nem tévedett, többen visszajöttek a második részért :)

"Stuart Horten meglehetősen alacsony tízéves, aki egy sivár kisvárosba költözik, távol minden barátjától. A szomszédban sajnos az elviselhetetlen Kingley testvérek laknak, és a nyár kilátástalanul unalmasnak ígérkezik… Ám egyszer csak megkezdődik élete legnagyobb kalandja! Meg kell találnia nagy-nagybátyja elveszett műhelyét, ami telis-tele van trükkös és varázslatos tárgyakkal. Nyomkövetés, rejtélyek – ám ami elsőre izgalmas és mulatságos feladatnak látszik, hamar veszélyes küldetéssé válik.

Ezt a könyvet 8-12 éves gyerekek számára ajánljuk"

~~~~~~~

Ha egy édes történetre vágynál, mindenféleképpen a figyelmedbe ajánlanám Mia és a macskamedve történetét. Nagyon aranyos a történetvezetés, kifejezetten élvezhető, emellett maga a könyv is nagyon szép, nekem nagyon tetszik ez az egyszerű, ám de gyönyörű grafika.

"Mia még soha nem volt ennyire magányos. Annyira jó lenne, ha lenne egy barátja!
De nicsak! Mintha az egyik költözős doboz megmozdult volna! Óvatosan kiveszi a dobozból a gumicukros üvegedényt. Az edényben valami szőrös és puha dolog lapul.
– Karlo vagyok. Karlo, a macskamedve – mutatkozik be a vicces, gyűrűs farkú kis állat. Mia rögtön tudja, hogy megtalálta az új barátját. Karlo azonban nem lelkesedik annyira a kislányért, aki csak úgy beköltözött a házába, anélkül, hogy előbb engedélyt kért volna tőle."

~~~~~~~

Kicsit nagyobbaknak:

Jómagam még sajnos nem olvastam, de már nagyon kíváncsi vagyok rá. Több ismerősöm, kollégám viszont igen, és kivétel nélkül mindenkinek tetszett.

"A babona szerint a gyermekek, akik észak felé fordulva jönnek a világra, felnőve messze kóborolnak az otthonuktól. Rose édesanyja retteg, mert északi lányára magányos, jeges halál vár, ha követi a sorsát. Rose erről mit sem tud, így amikor egy hatalmas fehér medve bukkan fel a házukban, és magával akarja vinni őt, vele tart.
A medve egy rejtélyes kastélyba viszi Rose-t, ahol a lány szobájában éjszakáról éjszakára egy néma idegen bukkan fel. Ahogy a kíváncsisága úrrá lesz rajta, Rose szörnyű bajt okoz, így hosszú útra kell indulnia, hogy megmenthesse a szerelmét és betölthesse valódi sorsát.
Az Északfi ismerős és megindító, mint a Szépség és a Szörnyeteg meséje, mégis frissen eredeti. Egyszerre érzelmes, izgalmas és emlékezetes, magával ragadó, nagy ívű történet."

~~~~~~~

Attól, hogy valami régi, még nem rossz. Ez főleg igaz a könyvekre. Gyermekkorom egyik legmeghatározóbb olvasmánya volt a Végtelen történet, mely nemrég új köntöst kapott. Nekem a régi jobban bejön, de a sztorin mit sem változtat a külcsín. Érdemes kicsiknek, nagyoknak, felnőtteknek egyaránt! :)

"Vannak emberek, akik sohasem jutnak el Fantáziába, meg olyanok is, akik eljutnak ugyan, de aztán örökre ott maradnak. Kevesen vannak, akik eljutnak oda, majd vissza is térnek. Akárcsak te, Barnabás. És az ilyenek gyógyítják meg mind a két világot.” Az NSZK bestsellerlistájának legelső címei között találjuk évek óta Michael Ende felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló meseregényét. Eddig huszonnégy nyelvre fordították le, a belőle készült szuperprodukció pedig már a filmvásznat is meghódította szerte a világon. Vajon mi ennek a páratlan sikernek a titka? Aki kézbe veszi ezt a már külsejében is szokatlan könyvet, s belép abba a különös világba, ahova a szerző főhősével, a kis Barnabással együtt kalauzolja az olvasót, az hamarosan rájön a titok nyitjára. Mert a Fantázia nevű csodaországba tett utazás valóban ritka élményt nyújt mindazoknak, akik értékelni tudják a fordulatos történet, a lenyűgözően gazdag, csapongó képzelet s a mély értelmű szimbólumok e varázslatos szövedékét."

~~~~~~~

Ha már egy kis romantikára vágysz, akkor nem nyúlhatsz mellé Kelly Oram egyik könyvével. Személyes kedvencem Cinder és Ella sztorija :)

"Ella élete minden, csak nem tündérmese. Nyolc hónapja vesztette el édesanyját egy balesetben, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie. Mesés…
Egyvalaki tartja benne a lelket: Cinder, akivel évek óta barátok a neten, de sosem találkoztak. Ella annyit tud, hogy a srác vicces, szexi, okos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. (Á, egyáltalán nem az esete…) Fogalma sincs, hogy Cinder az egyik legmenőbb hollywoodi színész, aki a kedvenc fantasyregényükből készült filmben játssza a herceget. Vajon képes a valóságban is tündérmesévé változtatni Ella életét?"

~~~~~~~

Fiatal felnőtteknek:

Természetesen nem hagyhatjuk ki az érettségihez már közelebb álló korosztályt sem!
Aha, tudom, hogy most nagyon vigyorogtok, tudtátok, hogy Colleen Hoover könyve is be fog kerülni. Naná!

"A huszonkét éves Sydney élete maga a tökély: egyetemre jár, jó állása van, stabil kapcsolatban él egy remek sráccal, Hunterrel, és a legjobb barátnőjével, Torival közösen bérel lakást. De minden megváltozik, amikor rájön, hogy Hunter megcsalja, és egyik pillanatról a másikra el kell döntenie, hogyan tovább.
Sydney egyszer csak vonzódni kezd a titokzatos, jóképű szomszéd sráchoz, Ridge-hez. Nem tudja levenni róla a szemét, és valósággal megbabonázza a fiú szenvedélyes gitárjátéka esténként az erkélyen. Ridge sem közömbös iránta, és hamarosan ráébrednek, hogy több szempontból is szükségük van egymásra.
Az Egy nap talán egy szenvedélyes történet barátságról, megcsalásról és szerelemről, ami az első oldaltól kezdve beszippantja az olvasót Sydney izgalmakkal teli világába."

~~~~~~~

Ha egy kicsit több izgalomra vágysz és nem veted meg a fantasy szálat sem, akkor Gaura Ágnes könyvei pont rád várnak.
Ajánlanám figyelmedbe a legújabb könyvét. Ha a borító nem fogott még meg - amit nem tudok elképzelni sem, annyira csodaszép - akkor majd a fülszöveg megteszi a hatását:

"Mindig ​az Ördög győz – tartja a mondás Tündérföldön is, ami a mesés Erdélytől a rejtélyes Csallóközig Nagy-Magyarország árnyékvilágaként rejtőzik az ismert valóság mögött. Egykor erős és örökkévaló birodalom volt, de egy bűverejű szerelem feldúlta ember és tündér szövetségét, és az Ördög véghezvitte a lehetetlent: áthatolhatatlan Árokkal kettészakította, ami egynek rendeltetett. Hatalmát egy tiltott csóknak köszönhette, és átkát csakis egy újabb csók törhetné meg – ám a szerelmesek évszázados álomba dermedtek a birodalom két végében, és azóta sem akadt senki, aki át tudott volna kelni az Árkon, hogy segítsen egymásra találniuk.
A megváltó csók egy nap mégis kiszabadul Tündérföldről, útra indul egy utazókönyv segítségével, és végül a Budapesten élő Liliomig jut – ám a tündérmeséken nevelkedett lány nem is sejti, hogy Tündérország sorsa összefonódott az övével. Az utazókönyv varázsa az ő korántsem mesés életét is felborítja, így kettős feladat vár rá: ahhoz, hogy felismerje a mágikus világ sugallatait, neki is meg kell találnia az igaz szerelmet.
A kultikus Boriverzum-sorozat alkotója, Gaura Ágnes ezúttal a magyar tündérmesék világába vezeti olvasóit – a somorjai templomon is túl, az Aranyerdőn, Ezüsterdőn és Rézerdőn át egészen a Csörsz-árok legendájának varázslatos újraértelmezéséig."

~~~~~~~

De nem csak a kötelezőktől szenvedőkre gondolok, hiszen egy-egy nehéz munkanap után jól esik belesüppedni a kanapéba és elmerülni egy történetben. Szóval lássuk még egy pár kötetet, amire érdemes figyelmet fordítani:

Úgy hallottam, ez az idei év slágerkönyve. Igazán megérdemli ezt a titulust! Egyszerűen fenomenális! Nagyon egyedi stílusa van Laurennek, a végletekig őszinte. Vigyázz, a könyv végére érve, könnyek között mosolyogva böngészed majd az apróhirdetéseket, hogy neked is legyen egy saját Gizelle-d. :)

"Lauren magával viszi termetes, angol masztiff kutyáját a főiskolára, majd később első, aprócska New York-i lakásába is – mert Gizelle nemcsak egy kutya, hanem lakótárs, lánytestvér, a legbizalmasabb barát, futó- és étkezőpartner is.

Gizelle és Lauren együtt élik át az első szerelmet, az első munkahely kihívásait, a lány anyjának küzdelmeit a drog- és alkoholfüggéssel, és a nagyvárosban való felnőtté válás minden örömét és nehézségét. Ám Gizelle váratlanul megbetegszik, és Laurennek hirtelen szembesülnie kell azzal, hogy leghűségesebb társa élete nem tart örökké. Készít egy bakancslistát, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a számukra hátralévő közös időből…"

~~~~~~~

Ezeken a meleg napokon jól esik egy kis hűsítő: legyen az jégkrém vagy egy pohár jeges tea. Szurovecz Kitti könyve is meghozza a várt lehűlést. De vigyázz, megperzseli a szíved!

"Arlene ​28 éves tévériporter, aki a munkájában és a házasságában egyaránt kiégett; mindennapjai egyetlen érdekes színfoltja ötéves lánya. A fiatal anyuka már jó ideje úgy érzi, csupán statisztaszerepet játszik saját életében, amikor egy nap úgy dönt, elhagyja a férjét, és a kis Laurennel együtt nagyanyja házába költözik, a városba, ahová legszebb gyermekévei kötik.
Hayden 33 éves művészi jégszobrász, jóképű és titokzatos. Városszerte pletykák célpontja, hiszen apjával és húgával él, látványos karrierje ellenére sincsenek közeli barátai, mosoly pedig kizárólag akkor villan fel borostás arcán, ha imádott jégszobraival foglalatoskodhat.
Kettejük találkozása sorsszerű. Arlene az első pillanattól ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy boldoggá tegye a férfit, akiből valósággal árad a szomorúság. Hayden nehezen, de megnyílik felé, a legfontosabb dolgot azonban jóhiszeműen elhallgatja előle, és ezzel nemcsak a nőt, de a kislányát is veszélybe sodorja… "

~~~~~~~

Ha izgalmas, történelmi regényre vágysz, akkor R. Kelényi Angelika pont neked alkotta meg legújabb kötetét. Izgalmas, egy percre sem lehet letenni, s nemsokára várható a folytatás is!

"1609 októberében Fabricius Flóra, a pozsonyi orvos lánya Báthory Erzsébet udvarába érkezik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. Ha tudta volna, mi vár rá, talán útnak sem indul.

Ám hamarosan megtanulja, semmi sem az, aminek látszik, és semmi sem biztos, csak a halál. Ki mozgatja vajon a szálakat? Ki az, aki befolyásolja az eseményeket, és a gyilkolástól sem riad vissza?

Minden erejére szüksége van, hogy legyőzze az akadályokat és kibogozza a sötét titkot, melyet a csejtei vár falai rejtenek.
Egyetlen emberre számíthat csupán, az Itáliából érkezett, kétes jellemű, mégis rendkívül vonzó férfira, akiről azt sem tudja pontosan, hogy kicsoda, és azt sem, miért segít neki."

~~~~~~~

Ha már magyar íróknál tartunk, akkor itt az ideje, hogy Anne L. Green munkássága is szóba kerüljön. Csodálatos, ahogy begyógyítja az olvasó lelkén ejtett sebeket minden papírra vetett sorral!

"Vajon ​felépülhetünk egy a testünket és a lelkünket ért súlyos sérülésekből?

Adam Avens harmonikus élete semmivé foszlik, amikor a menyasszonya, Cat életét veszti egy tragikus balesetben. A keserű gyász és az emésztő bűntudat érzésében elmerülve teljesen reményvesztetté válik. Ám egy napon váratlanul berobban az életébe a szépséges Chloe. Adamet addig nem ismert vonzalom keríti a hatalmába a titokzatos, vörös hajú lány iránt, akit nem tud száműzni a gondolataiból.

Chloe erőszakkal teli múltja után keményen küzd, hogy a felszínen maradjon, de rendkívül kiábrándult és csalódott. Egészen biztos benne, olyan, hogy igaz szerelem, csak a romantikus könyvekben és mozivásznon létezik. Adam vonzó tekintete és tréfálkozásai iránti sóvárgása azonban erősebbnek bizonyul, mint a félelmei a múlt démonaitól. Mégsem képes egyedül eltépni a láncokat, mindent elfelejteni és újra hinni.

Az első találkozásuk azonban mindkettejük sorsát megpecsételi. Hosszú út áll még előttük, a sebek nehezen gyógyulnak. A szerelem, amelyről már mindketten azt hitték, soha sem lesz részük benne, lassan enyhíteni kezdi a múltjuk fájdalmait. Az éppen sarjadó szerelmüket azonban váratlan fordulatok és fenyegető üzenetek teszik próbára, feltépve a már hegedő sebeket.

Létezhet újrakezdés két megtört ember számára, akik már elvesztették a reményt? Vajon tényleg erősebb a lelkünk vágyakozása a boldogságra, mint a félelmeink?"

~~~~~~~

S végül: a tavaly nyár slágere, mely idén is hasonlóan nagy figyelmet érdemel: Tristan és Lizzie fájdalmas, de egyben csodálatos története.

"Óva intettek Tristan Cole-tól. Azt mondták, kegyetlen, jéghideg, durva. Elítélték a múltja miatt. Ha csak ránéztek, egy szörnyeteget láttak, akinek bűnhődnie kell. Én tehetetlennek és dühösnek láttam, mert bennem is hasonló erők dolgoztak. Üresek voltunk. A múlt sebei a földre húztak minket, pedig mi lebegni szerettünk volna. Ő mennydörgés volt, én villámfény – soha nem volt még ilyen tökéletes vihar. Tristan csókja haragos volt, és szomorú. Bocsánatkérő és gyötrelmes. Nyers és valódi. Mint az enyém.

Lizzie és Tristan torokszorító szerelmi története éppúgy szól veszteségről és újrakezdésről, mint a bennünk rejlő démonok legyőzéséről. Brittainy C. Cherry Az vagy nekem sorozata már milliók szívéhez talált utat. Engedd be te is!"


A nyár a pihenés időszaka. Mindenkinek kell a kikapcsolódás, s ugyan mi nyújthatna nagyobb támaszt, mint egy jó olvasnivaló napozás közben? Remélem mindenki talál kedvére valót a kis listámon. Olvassatok, sokat! Minél több életet éltek meg, annál többek lesztek :)

Ez a bejegyzés a nyári projekthét keretein belül készült el, mely egy molyos kezdeményezés. Figyeljétek a bejegyzéseket, mert meglepetéseket tartogat! :)

A PROJEKTHÉT RÉSZTVEVŐI :
-kattints a játékokra - 


@Virág_Blogger @Sol @BarbyMalik0112 @neverhood @csokitorta @NagyDorka @Ashley_Redwood @sateenkaarigirl @perpetua @Gothic01 @AliceBertrand @M_Annie_99 @Vicky3 @VNoémi @FairyDust @molly_ @Mira_Könyvespolca_blog @_RókaLány @AniTiger @Niitaa @pveronika @Valentine_Wiggin @Judy22 @Beatrice8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése