2017. július 4., kedd

Moly Name Tag - 25. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a huszonnötödik forduló. A szabályok ugyanazok.Ezen a héten is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A huszonötödik kör résztvevői:

@reta09, 28 éves, pénzügyi ügyintéző egy tetőanyagokat értékesítő cégnél távmunkában
@petuka16, aki így jellemezte magát: "19 éves egyetemista lány vagyok, élelmiszermérnök szakon tanulok a Szegedi Tudományegyetemen. Ambiciózus, kitartó, segítőkész lánynak tartom magam, aki – ha a helyzet úgy kívánja – komolyan és komolytalanul is tud viselkedni. Lételemem az olvasás és buli a legjobb barátaimmal. A családomon kívül ők a legfontosabbak számomra."
@kinga_cs, 20 évesen éppen idén érettségizett nyelvi előkészítő osztályban

S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@reta09: Attól tekintem magam aktív tagnak, amikor az első pontos olvasásomat felrögzítettem, ami 2015 május 2.

@petuka16: 2014. június 29-én regisztráltam, de csak 2014. októberétől használom aktívan és rendszeresen. (Kellett egy kis idő míg rájövök mi hogyan működik :) )

@kinga_cs: 2012 novemberében regisztráltam, de csak kb. egy évvel később kezdtem el használni aktívan.
2, Hogyan bukkantál rá?

@reta09: Egyik ismerősöm Facebookja össze volt kötve a mollyal, aztán furcsálltam, hogy miért rakja ki az olvasásait, milyen alkalmazás ez? És akkor megtalált magának a moly.hu. 

@petuka16: Tudom, hogy egy könyvet kerestem interneten – vagy oldalszám miatt vagy műfaj miatt, nem emlékszem pontosan – és ez volt az első találat, amit kidobott. Be is regisztráltam ha már ott voltam, hátha egyéb infókat is megtudhatok a könyvről vagy más könyvekről. (Itt még csak így információ gyűjtés céljából léptem be nagy ritkán.) 

@kinga_cs: Nem emlékszem pontosan, de azt tudom, hogy könyveket kerestem, és a moly volt mindig az első számú találat.

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?

@reta09:  Nagyon tetszett, hogy nyomon tudom követni az olvasásaimat. Ez volt az első, aztán elkezdtem a karcokat is nézni, és beszélgetni emberekkel. Nagyon jó kis társaság van itt! 

@petuka16: Mivel októberre viszonylag sok könyvet elolvastam, már nem nagyon tudtam őket számon tartani. Ekkor mutatta meg barátnőm, hogy hogyan is működik az oldal. Azonnal beleszerettem. Az tetszik a legjobban benne, hogy sokoldalúan használható. Rengeteg könyvmolyok számara hasznos funkciója van plusz a közösség is nagyon aranyos és segítőkész. :) 

@kinga_cs: Elsősorban azért, mert itt szinte az összes könyvet megtaláltam, és nem kellett mindig a google-t használnom, így egyszerűbb lett minden.

4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@reta09:  Két ajándékozáson is részt vettem, csak pozitívumokat tudok elmondani, az én csomagom és az ajándékozóm csomagja is gond nélkül megérkezett. 

@petuka16: Igen, ajándékozáson is és molytalálkozón is. Mindkettőnél nagyon pozitívak a tapasztalataim. Az ajándékozásokon eddig szerencsére *lekopogom* csak nagyon rendes és tisztességes emberekkel kerültem össze. Sosem volt panaszom senkire, remélem ez továbbra is így marad. 
Jaj azok molytalálkozók! :3 Örök emlékek maradnak azok a napok. Annyira jó volt végre személyesen is találkozni a molyos barátnőkkel. Szerintem életemben nem nevettem annyit mint akkor. :D A mai napig tartjuk a kapcsolatot annak ellenére, hogy nem találkozunk sűrűn. Van egy olyan érzésem, hogy ez örök barátság lesz, aminek nagyon örülök. :)

@kinga_cs: Sajnos még nem, de szeretnék.


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@reta09: Több rendezvényen is voltam már, amit a molyon láttam, sok olvasóval és íróval találkoztam a molynak köszönhetően, ami miatt nagyon hálás vagyok, rengeteget beszélgettem velük, sokkal nyitottabb lettem, és a blog indítása is a molynak köszönhető. Ha nem lenne moly, nem olvasnék ennyit sem. Szeretem a társaságot, az új megjelenésről az információkat, hogy azok, akikkel beszélgetek olyan közvetlenek, hogy a kiadók tájékoztatják az olvasókat. Nem tudom, még meddig maradok aktív, de még egy jó darabig, az biztos! 

@petuka16: Mint ahogy a 4-es kérdésnél leírtam csakis pozitív élményeim vannak az oldallal kapcsolatban. Egy csomó új baráttal gazdagodtam ( köztük van író is amiről álmodni sem mertem). A könyvekről is onnan szerzem az összes információt (főleg a megjelenésekről). Különböző könyves programokat mutatott nekem az oldal pl. Könyvfeszt, Könyvhét. És az oldalnak köszönhetően egy igen összetartó és segítőkész közösségbe kerülhettem be, amiért örökre hálás leszek. :) 

@kinga_cs: Azt, hogy jobban ki merem mondani/le merem írni a véleményemet, hiszen eddig bármiről is írtam karcot, kommentet, mindig volt valaki, akivel egy jót tudtam beszélgetni akár egyetértett velem, akár nem. Illetve az írásom is fejlődött így, hogy egy kicsit rá vagyok „kényszerülve” arra, hogy értékeléseket írjak, szavakba öntsem az érzéseimet a könyvvel kapcsolatban, és ne csak elsuhanjak a könyv befejeztével, hogy „na, ez is megvolt”. És meg kell említenem azt is, hogy itt nyugodtan őrjönghetek nem csak könyvekkel, de minden mással kapcsolatban is.

6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@reta09:  Leginkább fantasy és ifjúsági regényeket. 

@petuka16: A kedvenceim a romantikus regények, abból is a kevésbé nyálasak (nem szeretem a nagyon csöpögős sztorikat), de igazából mindenevő vagyok. Kivétel a nagyon durva horror vagy thriller ( pl. Stephen King) amit semmi szín alatt nem olvasok el. Nem szeretem az ilyen nagyon félelmetes dolgokat. A disztópiákat, fantasyket, sci-fiket is mind nagyon szeretem. 

@kinga_cs: Pont mostanában jöttem rá, hogy a kedvencem a romantikus/erotikus fantasy. Jobb később, mint soha. De szoktam sima romantikusat, erotikusat, fantasyt, young adultat is olvasni, néha pedig bejön egy kis krimi, thriller, sci-fi.

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@reta09: Nagyon ritkán, és legtöbbször nem is jön be, de azért olvastam már gyöngyszemeket is emiatt. 

@petuka16: Igen, példa rá Dan Wells John Cleaver sorozata, vagy Josh Malerman könyvei is. Ezek horror/thriller kategóriába tartoznak bar nem olyan durvák. Viszont számomra ez is uj dolog volt, nagy lépés volt. De örülök, hogy megleptem, mert pozitív élmény volt mindkét szerző műve/művei. :) 

@kinga_cs: Ritkán, de igen. Pár hónapja olvastam egy tudat- (Sylvie Germain: Magnus) és egy filozofikus regényt (Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége), mindkettő nagyon tetszett, tervezek ezek közül többet olvasni majd. Valamint, az előbbi regény kapcsán szeretnék a történelmi regényekbe is belekóstolni. Ugyan a könyv nem történelmibe van besorolva, de a II. világháborúban játszódik, elég nagy szerepe van a történet első felében. Eddig ódzkodtam a témától, de már nézelődöm ilyen között is.

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@reta09: Az első hullámot a Harry Potter indította el, mikor 10 éves voltam. Az egyetem alatt valahogy hanyagolódott az olvasás, más dolgok lettek fontosan. Aztán 2014-ben megismerkedtem a Csontváros filmmel, aminek hatására elolvastam a regényt, aztán a teljes sorozatot. Onnantól eddig nem volt megállás! 

@petuka16: Egyértelműen Jennifer L. Armentrout Obszidiánja indította a lavinát. Egyszer egy angol órán a barátnőm mutatott belőle egy részletet és mondtam, hogy ezt el kell olvasnom. És onnantól mar sorra jött a többi könyv. Ekkor kb 16 éves lehettem, ennyi idős korom óta tekintem magam könyvmolynak. Előtte is olvastam valamennyit, de egy időre abbahagytam. Aztán most barátnőm hatására újból visszatért az életembe, aminek nagyon örülök. Annyi mindenben fejlődtem az olvasás hatására, nagy hasznomra vált. 

@kinga_cs: 15 éves koromban, 2012 nyarán nagy unatkozások közepette jött az isteni szikra, hogy nekem olvasnom kell valami vérfarkasosat. Meg is találtam Bree Despain Fekete bárány c. könyvét, és onnantól nem volt megállás. Igaz, előtte is olvastam már, de ez volt az – a Geronimo Stiltonon kívül –, amit elejétől a végéig el is olvastam.

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@reta09: Rain Arlender: Az élet esszenciája! Jelenleg, de ez mindig változik, most éppen ő a választott, mert nagyon jól szórakoztam a könyv olvasása alatt. 

@petuka16: Csak egyet szabad megnevezni? Mert nagyon sok ilyen van. Jó, van 2 abszolút kedvenc: Szívzűrterápia strébereknek és Obszidián. Ez a kettő olyan, hogy bármilyen körülmények között el tudom olvasni őket. Ha szomorú vagyok felvidítanak, ha boldog vagyok akkor meg boldogabb leszek tőlük. Grayson és Daemon a két kedvenc pasim, rájuk bármikor tudok időt szakítani. :D 

@kinga_cs: Rachel Vincent Vérmacskák c. sorozatának bármelyik kötete. Imádom!


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?


@reta09: A. M. Arath: Acorenu – Kiválasztva, 

@petuka16: A tűz örököse. Annyira tetszett az a rész. Cealena életét megváltoztató ponthoz érünk a sorozatban. Természetesen függővég, úgy hogy már alig várom, hogy a 4. részt olvashassam. 

@kinga_cs: Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa. Bár lehet csak azért, mert ez olvastam utoljára az évben. :)

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@reta09: Nem tudnék ilyet mondani. Nem mindenkinek tetszik ugyanaz a könyv. Lehet, hogy én imádom, mást meg annyira idegesítene, hogy nem akar majd egy ideig olvasni, és fordítva. Én azt mondom, hogy mindenki olvasson azt, amihez kedve van, és amin jól szórakozik. A lényeg a pozitív élmény! 

@petuka16: Percy Jackson könyveket mondanám ide, nemtől és korosztálytól független bárki elolvashatja, plusz sok mindent megtanulhatunk a görög és római mitológiáról is. Percy humora utánozhatatlan, úgy hogy ha másért nem is, miatta érdemes elolvasni. 

@kinga_cs: Fogós kérdés. Nézzük csak… talán Janne Teller: Semmi. Vagy A kis herceg.

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 

@reta09: Általában internetről vásárolok, kihasználva az akciókat, ingyenes szállítási kondíciók kihasználásával. A másik pedig a Könyvhét, ahol könyveket veszek. Idén már nem veszek könyvet, kifutottam a magamnak felállított könyvkeretből! 

@petuka16: Boltban nem sűrűn szoktam könyvet venni, inkább rendelni szoktam (az esetek 90%-ban a Líráról). Mindig keresem az akciókat, hogy minél több könyvet tudjak venni egy-egy alkalomkor. 

@kinga_cs: Legtöbbször a kedvezmények miatt online vásárolok, de a legutóbbi pár könyvnél hirtelen felindulásból mentem be a boltba, és ott helyben vettem őket. Ha boltban járok – vagyis szaladgálok ide-oda, jobb esetben körbe-körbe, mint az őrült mindent huszonötször megnézve –, megpróbálok akkor is spórolni, az akciós könyveket nézegetni inkább, vagy kupont használni. Nem mindig sikerül…

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@reta09: Általában a franciaágyon olvasok, de a kedvencem az, amikor a párom is mellettem olvas. Akár az ágyban, akár kint a ház előtt a fűben, mindegy, csak együtt legyünk! 

@petuka16: Otthon a szobában beülök a fotelbe egy teával/limonádéval (attól függ, hogy tél vagy nyár van). És persze senki sincs otthon és csend van. 

@kinga_cs: A legeslegfontosabb a csend. Szóval a legjobb itthon, egyedül, az ágyban – habár még mindig nem ez a legkényelmesebb, sajnos nem fér el egy jó fotel a szobámban.

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@reta09: Hát jobban szeretném az egyköteteseket, ha több lenne belőlük. Manapság mindenki csak sorozatokat ír. Szerintem lenne piaca a jó egykötetes fantasyknak és ifjúsági regényeknek. A többi műfajt nem igazán ismerem, de ezeknél nagyon igazak az előbb leírtak. 

@petuka16: Ez nagyon a hangulatomtól és a rendelkezésre álló időmtől függ. Alap esetben mindkettőt nagyon szeretem. Viszont suliidőben nincs túl sok időm így akkor inkább önálló regényeket szoktam olvasni, nyáron meg amikor sok időm van, akkor szoktam sorozatokba belefogni. 

@kinga_cs: Azt mondanám, mindkettőt egyenlően szeretem, de egy kicsit a sorozatok felé hajlok, ha egyben el tudom az összes részt olvasni. Szeretek a szereplőkről, a világról, főleg a fantasynél többet és többet olvasni, csak ne legyen 10-20 kötet.

15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@reta09: Amennyi szabad időm marad a dolgaim mellett, azt mind olvasással töltöm. Ezek általában a hétvégék, ha itthon vagyunk, valamint lefekvés előtt egy kicsit. Valamint mikor megyek a munkahelyemre hetente egyszer, akkor a buszon oda vissza 2x1,5 óra. Ha nem főzök, takarítok, a párommal csinálunk valamit, vagy blogolok, akkor általában olvasok, vagy molyolok.

@petuka16: Ez is attól függ, hogy nyár van vagy suliidő. Suliidőben 35-40 óra hetente, nyáron ennek a duplája is lehet akar. 

@kinga_cs: Legtöbbször lefekvés előtt olvasok egy órát, de tömegközlekedésen sem zavartatom magam. Így minimum heti 6 óra jön össze, attól függően napközben mennyit tudok még olvasni.

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@reta09:  Borító alapján sokszor találok könyvet, de csak ez alapján nem kerülne rá a kívánságlistámra. A könyv figyeltjeim általi megítélése miatt szokott rákerülni a könyv a listára. Ha sokan szeretik, biztos nekem is fog alapon. Aztán néha beletörik a bicskám, de általában azért bejön. Fülszöveget nem olvasok, mert sokszor spoileres. A beleolvasók is segítenek. A kedvenc íróim könyvét mindig felteszem, itt az se érdekel, hogy miről szól. 

@petuka16: Nálam borító és fülszöveg a sorrend a legtöbb esetben, viszont itt is vannak kivételek, mert volt olyan, hogy a borító bűn ronda volt, de a történetet meg imádtam. Ami a legtöbbet nyom a latba az a fülszöveg igazából. Hiába tetszik a borító ha a fülszöveg nem fog meg. De azt is meg szoktam nézni, hogy van-e olyan aki mar olvasta a könyvet és akkor az ő véleményét is kikérem. 

@kinga_cs: Először a borító vagy a cím kelti fel az érdeklődésemet, aztán ha a figyeltemnek tetszik és érdekes a fülszöveg megy is fel. Mostanában pedig a booktuberek ajánlásai is hatással vannak a listám gyarapodására.

17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@reta09: A moly szerint 49 olvasatlan könyvem van, viszont nemrég raktam rá a várólistára azokat a könyveket, amiket ténylegesen el is szeretnék olvasni, amiből 26 példány a sajátom. A többi valószínűleg vagy ajándékozásra kerül, vagy olvasatlanul marad a polcomon!

@petuka16: Jelen pillanatban 36 db, de a hónap végén jön meg 10 szinten olvasatlan, szóval úgy már 46. Hát nem vagyok rá büszke, de suliidőben sajnos nem tudtam olvasni sem a szorgalmi, sem a vizsgaidőszakban. Viszont igyekszem most nyáron ezt a számot minél jobban leredukálni minimum felére. :) 

@kinga_cs: Túl sok, hogy be merjem vallani. Szégyellem is magam. :(

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 

@reta09: Könyvhéten vettem könyveket, a legutolsó amit akkor vettem: Mark Twain: The advantures of Tom Sawyer. Páromnak vettem, angolt tanul és érdekli Mark Twain munkássága. https://moly.hu/konyvek/mark-twain-the-adventures-of-tom-sawyer 

@petuka16: Hát most éppen úton van hozzám egy nagyobb adag könyv (10 db), de ha azok közül nézem akkor Joss Stirling Summerje a legutóbb vásárolt (az jelenik meg legkésőbb). 

@kinga_cs: 
Sarah Andersen: Big Mushy Happy Lump. Rögtön el is olvastam, amint megérkezett.

19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@reta09:  Lev Grossman: A varázslók, annyira nem jött be, sőt inkább nem tetszett. 30 oldalam még van A. M. Aranth: Oculusából, de ma tuti befejezem! Bár vannak vele kifogásaim, de alapjáraton nagyon tetszik! 

@petuka16: Kerstin Gier – Silber 2. Jelenleg is olvasom és eddig nagyon tetszik. :) Kíváncsi leszek a végére. 

@kinga_cs: Rachel Ward: Nem enged a mélység.

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@reta09:  Van egy ifjúsági könyvet olvasós kihívás, amihez június 15-ig el kéne olvasnom a könyvet, úgyhogy ez lesz a következő: Miranda Kenneally: Kivédhetetlen szerelem. Azután a Minikönyvklub júliusi könyve következik, Naomi Novik: A rengeteg. Utána azt, amihez épp kedvem lesz :)

@petuka16: A kedvemtől függ, hogy következőleg mibe kezdek bele. Ha romantikushoz van kedvem, akkor egy olyat keresek, viszont ha jegelni szeretnem ezt a témát, akkor valami jó kis disztópiát, sci-fit nézek amiben tudom, hogy elenyésző a szerelmi szál. A Silber 2. után valószínűleg A vörös piramist fogom olvasni, hogy kicsit váltsak a szerelmi sztorikról. :)

@kinga_cs: Leginkább kedv alapján. Próbálok a várólista-csökkentős kihívásra elkészített listáról is választani azért, de ott is a hangulat a fő szempont.



Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 

2 megjegyzés: