2017. április 3., hétfő

Moly Name Tag- 14. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a tizennegyedik forduló. A szabályok ugyanazok.Ezen a héten is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A tizennegyedik kör résztvevői:

@Alessana, 18 éves, utolsó éves gimnazista :)
@Nimara, 32 éves webmester, emellett élelmiszer és vegyiáru eladó is, jelenleg boltvezető egy dohányboltban.
@Iza_Rápolti, 45 éves és ügyfélszolgálatosként dolgozik.

S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@Alessana: 2015. április 6, 10:58 :D Ekkor regisztráltam fel. Már előbb is felkerestem az oldalt, mások véleményét olvasva az adott könyvhöz, hogy valóban érdemes-e kézbe venni, illetve, hogy nekik hogyan tetszett.

@Nimara: 2014 óta, de nem teljesen regisztráció utántól számolva, kicsit később folytam bele, már amennyire én aktívnak vagyok nevezhető.:)

@Iza_Rápolti: 2012. júliusában regisztráltam.Tetszettek a különböző könyves kihívások, majd az ajándékozó események is nagyon bejöttek.

2, Hogyan bukkantál rá?


@Alessana: Mint említettem, a kíváncsiság hajtott. De, hogy pontosan hogyan is bukkantam az oldalra… Na az jó kérdés. Már nem is emlékszek rá igazán.

@Nimara: Nos erre már nem emlékszem. Konkrétan arra sem tegnap mi volt, szóval nem csoda. xD

@Iza_Rápolti: Nem emlékszem pontosan, de talán  olvastam róla egyik FB ismerősömnél

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?


@Alessana: Először a legelső cél az olvasmányaim felvitele/gyűjtése volt a cél. Addig csupán papírra gyűjtögettem szorgalmasan. Sajnálom, hogy nem bukkantam előbb az oldalra, hisz így sok olvasmányom csak évvel került föl. Szeretem visszanézegetni, hogy egy adott könyvet melyik „korszakomban” olvastam.

@Nimara: Az olvasások vezetése, meg, hogy utána tudtam nézni a könyveknek, minek mi a folytatása és egyebek.

@Iza_Rápolti: Nagyon tetszett a hangulata és az a tény, hogy rögzíthetem az olvasmányaimat,  őszinte véleményeket, értékeléseket   olvashatok könyvekről és nem utolsó sorban a Moly szülinapi bulik lehetősége.

4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@Alessana: Sajnos még nem sikerült. Kissé messze lakok a fővárostól, itt a környéken meg nem nagyon tartanak. legnagyobb bánatomra

@Nimara: Vettem részt páron, személyesen nekem jók a tapasztalataim. Illetve akad egy-két kicsi tüske, de nem vészes. :)

@Iza_Rápolti: Igen, elsősorban az ajándékozós eseményeken, de voltam Moly szülinapon is. Sajnos voltak negatív élmények is az ajándékozás területén, de ezen túltettem magam, mivel több volt a kellemes, pozitív behatás , amelyek érintettek ebben a közösségben.


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@Alessana: Az első fenomenális élményem az volt, mikor a nálam csupán csak egy nappal fiatalabb, már egyik legjobb barátnőmre bukkantam az oldal segítségével. Be kell valljam, ő volt a szemfüles aki rám talált. Először csak ismerősök voltunk, aztán mikor elküldte az üzenetet és én is a profiljára kattintva megbizonyosodtam a szemet szúró tényről nagyon jóba lettünk. Az eseményekre visszatérve, nagy álmunk, hogy találkozhassunk majd egyszer a Könyv Fesztiválon.

@Nimara: Ne próbáljak hülyéket győzködni, úgy sem megy. :) És igen, barátokat is, egy nagyon jó kis csoportot is, meg, hogy ténylegesen aktívabban rászoktam az olvasásra.

@Iza_Rápolti: Itt idéznék a gondolataimból, amit a “ Szeressük együtt a molyt” kihívásra írtam: “ Nagyon ötletesnek találtam az olvasós kihívásokat, mert ösztönöztek az olvasásra és nem utolsósorban megismertem friss kiadásokat, új könyveket.
Első perctől szívembe zártam az oldalt, annyira kedvenc lett, hogy egyik évben a szülinapon is résztvettem.
Teljesen váratlanul ért , amikor egyik könyvértékelésem bekerült a Merítés rovatába is, fantasztikus érzés volt.
Folyamatosan találtam új felfedeznivalót, például az ajándékozós eseményeket ,képeslapozást”


6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@Alessana: Romantikus könyveket. Minden mennyiségben *.* Továbbá a fantazy témák és olykor a sci-fi témák se kerülik el a figyelmemet.

@Nimara: Hangulatfüggő. Fantasy, erotikus, romantikus, disztópia, elvétve sci-fi, ifjúsági, ya és na leginkább.

@Iza_Rápolti: Romantikus, krimi, életrajz, gasztronómia

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@Alessana: Hát… Sajnos igen. Az iskola miatt volt már két hónapos olvasás stoppom is. DE!, ez sose tántorít el attól, hogy mindig a táskámban legyen valami olvasni való. Lehet bele se nézek, egy betűt se olvasok el az adott könyvből, de jóleső érzéssel tölt el, hogy nálam van egy kicsikém. :3

@Nimara: A sci-fivel igen, meg néha krimivel, de utóbbit képtelen vagyok megszeretni. Nézni jobb őket.

@Iza_Rápolti: Kivételesen igen.Az idén. Az Eat, Pray, Love könyvet azért vállaltam be, mert történetesen egy indiai cégnek dolgozom, és szeretném megismerni jobban a gondolkodás módjukat. 

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@Alessana: Ez bizony Thomas Brezina: Fiúk kizárva! című sorozata volt. Innen kezdődött kisiskolásként a könyv falásom. Anyukám is mondhatni mellettem állt; szeretek arra gondolni, hogy az olvasás szeretet géne öröklődött. Ő is imád olvasni.

@Nimara: Könyvmolynak a moly óta vallom magam, de gyerekként amire még emlékszem, bátyám kaland játék kockázatai, meg a dragonlance könyvek. Innen maradt meg a fantasy szeretete is. :)

@Iza_Rápolti: Gyerekkoromban már faltam a könyveket,  rögtön, amint megtanultam olvasni. Természetesen elsőként a meséskönyvek voltak a kedvencek, de emlékszem az indián regényekre és A két Lotti-ra , amelyek nagyon nagy hatással voltak rám.

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@Alessana: Ujujj. Hát szabad ilyet kérdezni egy könyvmolytól? Természetesen, nincs egyetlen egy kedvenc könyvem. Sok kedvencem van, de ez mindig frissül.

@Nimara: Akad pár. Az időtlen szerelem trilógia, A hét éva, a dragonlance könyvek. Nalini könyvei bármikor bárhol, vagy a halhatatlanok alkonyat után sorozat. Hirtelen ezek ugranak be.

@Iza_Rápolti: A Biblia, lehetőleg a modern fordításban.


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?

@Alessana: Hm. Colleen Hoover: This Girl – Ez a lány. És azért mert őrületesen vártam a sorozat befejező kötetét. Valami eszméletlen volt. Imádom a sorozatot, imádom Lake és Will szerelmét. Továbbá, a sorozatnak köszönhetem, hogy elkezdtem verseket írni. Igen, tudom, a könyvekben slam versek találhatóak. De az a fajta versírás még nem nagyon akar nekem összejönni, de már küzdök vele. :)

@Nimara: A hét éva. Hihetetlen élmény volt nekem az a könyv.

@Iza_Rápolti: Mitch Albom - Csak egy kis hit kell

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@Alessana: Ide K. A. Tucker: Ten Tiny Breaths – Tíz apró lélegzet c. könyvét írnám. Megmutatja, hogy mindenképp talpra kell állni, és a semmiből felépíteni az életet.

@Nimara: Erre nem tudok válaszolni. Mindenkinek egyéni, mindenkire más könyv hat. Hiába mondom azt valamire, hogy ezt olvassa el mindebki, ha nem értik mrg, vagy nem azt veszik ki belőle, amit én.

@Iza_Rápolti: Hú ez eléggé húzósnak tűnik , de  a Kertész Imre: Sorstalanság talán az a könyv, ami beleférne mindannyiunk általános műveltségébe.

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 


@Alessana: Alapvetően nem vásárolok könyveket. Könyvtárba járok. Hogy miért? Nem, nem csak a pénz miatt. Van bennem egy olyan elgondolás lehet talán félelem is, hogy a könyveket maximum egyszer olvasnám el. És akkor szegények ott porosodnának. Igen, szoktam a könyveim kölcsön adni. De a könyvtárba járásnak egy kisebb rituáléja lett számomra. Először csak egy, majd még egy barátnőmet könyvmollyá tettem. Velük szoktam a könyveket keresgélni, segítek nekik választani. Történt már olyan, nem egyszer, hogy az előbbi könyvmollyá avanzsált barátnőm hat könyvvel tért haza, amiket csak csupán a kezébe nyomtam. Mindet olvastam már, és tudtam tetszeni fog neki. Annál nagyobb öröm még nem írt, mikor sorra számolt be az olvasás élményeiről. Mind a hat könyv tetszett neki.

@Nimara: Hangulatfüggő. Próbálok akciókor, olcsón, vagy molyoktól vásárolni, de inkább ahogy sikerül. Hó végén meg morgok, mert mindig akkor vannak jó akciók.

@Iza_Rápolti: Vásároltam netről is , de szívesebben megyek a könyvesboltba, mert szeretem kézbe venni a könyveket, beleolvasni, megszagolni és természetesen élek az akciós lehetőségekkel is , főleg kuponok formájában.

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@Alessana: Otthon, az ágyamba kucorogva egy kis kávéval/kakaóval az éjjeliszekrényemen. Csendben, hogy csakis a szereplők gondolataira összpontosíthassak.

@Nimara: Ideálist nem tudom, még nem találtam meg, főleg mert úgy olvasok ahogy sikerül.

@Iza_Rápolti: Saját könyvsarokban ( ami nincs jelenleg) tea, nasi mellett.

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@Alessana: Inkább az önálló köteteket. Bár nem egyszer volt, mikor a folytatásért indultam a könyvtárba és közölték, hogy egyrészes könyv.

@Nimara: Ha a történet jó, jöhet a sorozat is, persze ha a kiadó nem hagyja menet közben abba. Olyankor megfogadom, hogyha sikerül megtanulnom angolul, csak olyan magyar kiadótól fogok könyvet venni, aki nem hagyott abba sorozatot.

@Iza_Rápolti: Az önálló kötetek közelebb állnak hozzám.


15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@Alessana: Hűha. Mostanában inkább visszafejlődök. Volt nyáron többször olyan, hogy egész nap olvastam. Meg a szünetekben. A mindennapokban egész eltérő: fél órától a három óraig is elnyúlhat. Illetve vannak napok amikor nem is olvasok.

@Nimara: Leginkább amennyi sikerül. Nincs konkrét rászánt keret.

@Iza_Rápolti: Változó, vannak olyan könyvek , amelyeket egyetlen éjszaka elolvasok , vannak olyanok, amin hetekig nyűglődöm.

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@Alessana: A tartalmuk miatt, természetesen.

@Nimara: Ez egy jó kérdés. Korábban úgy, hogy olvastam és tetszett. Mostanában sokszor fülszöveg, vagy címkék alapján.

@Iza_Rápolti: Fülszöveg, értékelés alapján illetve mindig megnézem, milyen életmódja van az írónak.
Mert ugye az vagyok, amit olvasok….

17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@Alessana: Hajajj. Egy… kettő… Három… Nyolc… Ezek mind régi könyvek. Innen onnan gyűjtögettem össze őket. Rokonoktól, régi családi ereklyéket. Ismerősök régi könyveit amit ki akartak dobni.
Dobni!
Hát van szívük?

@Nimara: Ő pill megnézem. Majdnem száz. Igyekszem idén leredukálni, de úgy nehéz, hogy közben veszem, meg kapom. xD

@Iza_Rápolti: Ha jól számolom 3.

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 


@Alessana: Hm. Most hirtelen nem is tudom. De ha arra gondolok, hogy mi az amit legutóbb kaptam hiszen valaki megvásárolta, nemdebár? akkor az bizony Maggie Stiefvater: Lament – A Látó szerelme, amit egy nyereményjátékon nyertem meg. IMÁDOM!

@Nimara: Puska megint megvolt. :) Anne L. Green: Eltitkolt múlt

@Iza_Rápolti: Gene Wilder: A nő, aki nem

19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@Alessana: Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha
Ígéretesnek bizonyul, várom a folytatást.

@Nimara: Amanda Stevens: Örök kísértés és még mindig baromi pipa vagyok a rengeteg hibáért benne, főleg mert amúgy nagyon jó könyv.

@Iza_Rápolti: Eat, Pray, Love

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@Alessana: Sosem tervezek előre. Aminek jönnie kell, jönni fog.

@Nimara: Mikor hogy. Most épp kihívás miatti lista van. Konkrétan pont a tiéd. :) <<ennek örülök, megtisztelő - szerk. >>

@Iza_Rápolti: A moly kihívások döntően segítenek ebben.


Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 

2 megjegyzés:

  1. Halihó, nálam kimaradt a foglakozás és életkor, ez utóbbi tapintatból, ha jól sejtem :DD pedig megírtam moly.hu privi üziben :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia-Szia!
      Még írni is szerettem volna ez ügyben, csak elfelejtettem. A levelet vettem alapul, eszembe se jutott, hogy megnézzem a molyos üzenetet is. Bocsi, pótolom is :)))

      Törlés