2023. december 19., kedd

Sienna Cole Könyves hét | Reményszimfónia | 2. állomás

 

Sienna Cole egyike azon magyar szerzőknek, akiknek a munkásságára és megosztott tartalmaira kiemelt figyelmet fordítok. Az általa megalkotott regények nagyfokú hozzáértésről tanúskodnak. Az írás a személyisége része, nem csupán egy hobby, így a lelkéből és az elméjéből együttesen alkot, átadva önmagát a folyamatnak. Az utóbbi időben leginkább a krimik síkján mozog, de nem lehet elfelejteni, milyen páratlant alkotott a romantikus zsánerben is. A Reményszimfónia című könyve egy olyan lélektani dráma, amely örökre beivódik az ember elmélyébe és élete végéig elkíséri. 

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~


Kiadó: Álomgyár kiadó
Oldalszám: 400
Megjelenés: 2018. október 13.

Zene ​és szerelem Bécs szívében

Patrick Byrne, a nagyreményű zongorista-zeneszerző sötét múltja elől menekülve Bécsben próbál új életet kezdeni. Egyetlen dolog hajtja: hogy befejezze és színpadra állítsa élete fő művét, ám eközben nemcsak a lehetetlen feltételekkel, de saját démonaival is meg kell küzdenie.

Carla Kimmel tehetős üzletember férjével érkezik Bécsbe. Egy művészeti alapítvány vezetőjeként felajánlja Patricknek a támogatását, de cserébe ő is kér valamit: zongoraleckéket szeretne venni a zseniális művésztől.

Közös munkájuk során nemcsak Patrick küzdelmei állítanak eléjük akadályokat, de Carla rég eltemetett titkai is felszínre kerülnek. Vajon a zene képes rá, hogy begyógyítsa a sebeket? Van-e remény két összetört szív számára, hogy újra megtalálják a boldogságot?

Sienna Cole, az Aranykönyv-díjra jelölt Négyszáz nap szabadság és a páratlanul izgalmas Lefelé a folyón szerzője új, drámai, romantikus regényében is az emberi lélek legsötétebb mélységeibe tesz lebilincselő utazást.

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

A Reményszimfónia férfi főszereplője Patrick, akit már a szerző egy korábbi művében is megismerhettünk felszínesen. A Négyszáz nap szabadság egy poliamor kapcsolatról szóló regény, amely különös rálátást biztosít erre a rendhagyó életmódra. Az olvasóval óvatosan és finoman ismereteti meg a kapcsolati dinamikát, s az általánosan várható pozitív és negatív hatásokat egyaránt. Ahhoz, hogy megfelelő árnyaltságba váljon láthatóvá Patrick, érdemes megismerkedni az előzménnyel is, de valójában a Reményszimfónia egyedülálló regény, önmagában is értelmezhető. 

"Reményszimfónia egy csodálatos történet a megbocsátás, az elengedés és a szeretet erejéről. Mélyen gyökerező démonok szabadulnak ki börtönükből, hogy elhozzák a rég várt megkönnyebbülést. A benne leírtakat bárki kivetítheti a saját életére. Patrick történetén keresztül megtanulhatjuk, miként szabaduljunk meg a boldogságunkat korlátozó tényezőktől. Rámutat, hogy nem szabad megragadni egy szinten, s görcsösen ragaszkodni olyan dolgokhoz, melyek lehet, hogy már évek óta nem léteznek. Lemerülünk az alkohol és drogfüggőség bugyraiba, hogy szárnyaszegett, megtört, de élő madárként törjünk a magasba. S talán, az egyik legfontosabb tézis, melyet kimond, hogy mindenki boldogsága csak önmagán múlik. Ha a saját fejünkben és lelkünkben nem állunk még készen arra, hogy elengedjük a negatív dolgokat, akkor ott semmi és senki nem segíthet. Ám az elengedésig történő felismerés folyamatában a minket igazán megértő emberek tudnak segíteni.  A Reményszimfónia rámutat, hogy mindenkinek szüksége van olyan barátokra, akik kitartanak mellette és támogatják, ám a végső döntéseket mindig önmagunknak kell meghoznunk. Csak ebben az esetben léphetünk a fejlődés útjára."

"Sienna Cole lenyűgöző történetet hozott létre. A könnyed szórakozás mellett gondot fordít az olvasó lelki fejlődésére is. S míg megismerhetjük két megtört lélek egymásra találásának történetét, addig mi magunk is változáson megyünk keresztül. Ez a történet nem csak a léleknek nyújt fájdalmas boldogságot, hanem az elmét is pallérozza. Igényes fogalmazásával a legkritikusabbakat is leveszi a lábáról. Csak ismételni tudom magam: Sienna Cole korunk egyik legtehetségesebb alkotója. "

(Részletek a könyv értékeléséből. A teljes cikket ide kattintva érheted el. )

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Niitaa: Immáron a harmadik önálló regényed jelenik meg. Hogyan érzed most magad?
Sienna Cole: Lassan már rutinosnak számíthatnék, mégis ugyanúgy izgulok, mint a legelső regényem megjelenésekor. Szerintem nem lehet megszokni azt az érzést, amikor egy író új „gyermekkel” áll a világ elé. Mindig ott motoszkál bennem az izgalom, az aggodalom, hogy vajon tetszik-e majd, szeretni fogják-e, sikerült-e megvalósítani az elképzeléseket. A könyvbemutató mindig egyfajta megünneplése, megkoronázása a hosszú és sokszor nehéz munkának, de az igazi kaland csak azután kezdődik, hogy az olvasók elkezdenek reflektálni a regényre.

Niitaa: Több különböző kategóriába is belekóstoltál már. Írtál már tabu könyvet és pszichológiai drámát is. A Reményszimfónia egy romantikus történet. Miért ezt a kategóriát választottad most?
Sienna Cole: Bár a Reményszimfónia később jelenik meg, mint a Lefelé a folyón, időrendi sorrendben előbb született. Mégpedig lassan három évvel ezelőtt, közvetlenül a Négyszáz nap szabadság után. Akkor még annyira benne éltem abban a világban, hogy úgy éreztem, egyelőre nem tudom elengedni. A Reményszimfónia tehát nemcsak történetében, de zsánerében is a Négyszáz nap szabadsághoz kötődik.

(Részlet, Interjú a szerzővel a Reményszimfónia kapcsán. A teljes cikk ide kattintva érhető el.)

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

"– Sokat gondolkoztam rajta, hogy mi történt a múltkor, aminek a hatására talán megcsillant valami a mélyben.
– Semmi átütő – lombozta le a férfi. – Mindössze annyi, hogy pár másodperc erejéig megfeledkezett önmagáról, de amint ezt tudatosította magában, azonnal vissza is tért.
– Hogyan lehetne megismételni?
– El kéne felejtenie, hogy maga Carla Kimmel, és Rahmanyinov Elégiájává kéne válnia. De nem csak egy másodpercre, hanem az első hangtól az utolsóig. Magának kell rájönnie, hogy a múltkor mi segített az átalakulásban.
– Azt hiszem, az, hogy nagyon feldühített… – mosolyodott el a nő.
– Ezen ne múljék. Ennél sokkal keményebb is lehetek, ha akarja.
– Ó, nem. – Carla megrázta a fejét. – A békés megoldások híve vagyok."

(Részlet a Reményszimfónia című könyvből. További tartalom ide kattinva érhető el.)

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

KEDVENC IDÉZETEK:

"Az életet nem lehet megállítani, utat tör magának, és ahol ellenállásba ütközik, ott egyszerűen kerülőt vesz vagy áttöri a gátat."

"Remény? – gondolta Fabian. – Elválaszthatatlan része az emberi létnek. Olyan, mint a vér, mely megállíthatatlanul áramlik az érpályákon és megfáradt testünkbe leheli a jövő ígéretét. Amíg tart, amíg a fájdalom nem zárja el végleg az útját, addig élünk, küzdünk és konokul lépdelünk előre sorsunk rideg, nehézségekkel kikövezett útján, de ha elapad, akkor vége mindennek – vele együtt pusztulunk el."

"– Te vagy az egyetlen, aki képes elüldözni a kételyeimet, az egyetlen, aki napsütést tud lopni a sötét világomba."

"Az élet sok mindent elvehet tőlünk, de van, amit még a legtragikusabb sorscsapás sem tud elhallgattatni."

"Egy sebzett lelket csak egy másik sebzett lélek érthet meg – aki erőszakkal közeledik a törékeny rózsához, csak a töviseit érheti el."

"– A szenvedés egy döntés – válaszolta Carla. – És a boldogság is az. Én az utóbbit választom, bármi történjen is."

"– Félelmetes utazás, amikor az ember eljut addig a pontig, amikor a halálvágy még a legalapvetőbb ösztönénél is erősebbé válik – folytatta a férfi. – Nem is az a legnehezebb, amikor meghozod a döntést, hanem utána… az az adrenalinnal fűtött, őrült rettegés, mikor a tested minden sejtje a túlélésre szólít fel, de te ellenállsz, szembemész mindennel, és hagyod magad beleveszni a megsemmisülésbe. Aki egy ilyenből visszajön, már soha többé nem lesz ugyanaz, aki volt."

"– Olyan, mintha egyedül állna szemben az egész világgal, mintha meg akarná mutatni, hogy képes egyedül is elérni a céljait. De nincs szüksége erre. Nem csökkenti az eredmény értékét, ha másokkal is megosztja az oda vezető utat."

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

VÉLEMÉNYEK A KÖNYVRŐL:

"Sienna Cole fantasztikusan tehetséges írónő. Sokszínű egyéniség, mesterien szövi a szálakat, legyen az egy lehengerlő, thriller történet vagy egy lélektani, romantikus regény.

A Reményszimfónia dallama elért a szívemig."

"Sienna mesterien szőtte a szálakat, fokozatosan építette vagy kuszálta össze teljesen a cselekményt. A végén lévő csavar, ami újabb megoldatlan kérdéshez vezet….akkor már potyogtak a könnyeim.
Fájdalmasan összezúzta a lelkem ez a könyv, de mégis élveztem, és nem tudtam abbahagyni."
(Dorina_s, moly.hu)

"Sienna Cole a regényeiben tökéletesen kidolgozott, egyedi személyiségeket alkot. Lehet az kedves, szerethető karakter, vagy épp egy ellenséges jellem, mégis azt fogod érezni, hogy szenzációsan bele illik az adott történetbe. Most sem voltam ezúttal másképp, és nem csak a főszereplőkre gondolok."

"Végeztem a könyvvel, és tévedtem. Ez nem 5 csillag… ez annál sokkal több. Mondanám, hogy gyönyörű történet, de ez a szó nem írja le eléggé, hogy milyen is valójában."
(Momo89, moly.hu)

"Egyszóval, Sienna megint olyan eszméletlen művet komponált, amire nehezen találom a szavakat, ami elvett belőlem és hozzám tett; kicsit belehaltam és újraéledtem, és ami miatt az olvasás a lételemem. Olyan írásmóddal, hogy minden egyes zongoradallamot „hallottam”, libabőrös lettem, bekönnyeztem, és nem csak azért, mert az én szívemhez is közel áll ez a hangszer, vagy az érzések, amiket átad."
(Vien, moly.hu)

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~




~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~




~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~

Felkeltettük az érdeklődésed?

Ha egyedi történetre szomjazol, ne hagyd ki! 

Ne maradj le semmi fontosról!

Kíváncsi vagy a kulisszatitkokra is?


Látogassatok el a többi oldalra is, ahol Sienna Cole többi könyvéről olvashattok ajánlókat az alábbiak szerint:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése