2017. január 16., hétfő

Moly Name Tag - 3. forduló


Kedves Olvasóim!

S ezennel elérkezett a harmadik forduló. A szabályok ugyanazok. Rengetegen jelentkeztetek és ez hatalmas örömmel tölt el. Ezért kiírta mindenkit egy cetlire, s úgy húztam, kik legyenek a szerencsések. Tehát most is három molyt kérdeztem meg a molyolási és olvasási szokásairól. Szerintem nagyon klassz válaszok születtek, szóval nem is húzom tovább.
Szeretnél te is részt venni a játékon? Nincs más dolgod, mint jelentkezni erre az eseményre: Moly Name Tag- Kit rejt a nicknév? (katt rá)

A második kör résztvevői: 
@Neelah, aki 25 éves (nem sír!) jelenleg munkakereső, de alaphelyzetben rendszergazda, marketinges, író, zongoraművész, lovasoktató, ékszertervező, állatorvos, vagy kedvtől függően bármi. :)
@Indignation, 27 éves diszpécser, aki bölcsész, japán szakos diplomával és lakberendezési OKJ-vel rendelkezik. :)
@ScarlettBlair, 23 éves tanuló. Jelenleg újságírást, hogy a későbbiekben el tudjon helyezkedni mint divatszereksztő egy női magazinnál! :)

S akkor jöjjenek is a kérdések: 

1, Mióta vagy aktív tagja Moly.hu közösségének?

@Neelah: Nézzük csak… azt hiszem, 2016 januárjában kezdtem karcolgatni. (Egészen biztosan, ellenőriztem.)

@Indignation: 2014-ben regisztráltam, de 2015-ben lettem aktív.

@ScarlettBlair: Regisztrálni 2013. augusztus 28-án regisztráltam, de akkor még nem használtam aktívan az oldalt, csak vezettem az aktuális olvasmányaimat, de nem voltam semmilyen zónában tag stb. Úgy rendesen aktívan valamikor 2014 közepe felé kezdtem el használni a molyt, tehát nagyjából egy évre rá, hogy regisztráltam.

2, Hogyan bukkantál rá?

@Neelah: 2015 februárjában (igen, ezt is ellenőriztem) valamilyen könyvet kerestem nagy lendülettel – hogy melyiket, arról már fogalmam sincs – és a Google molyos találatot is dobott. Hogy írni tudjak a könyv tulajdonosának, regisztrálnom kellett… és voilá, Neelah máris a molyon.

@Indignation: Őszintén nem emlékszem.

@ScarlettBlair: A legjobb barátnőm mesélt róla, hogy van egy oldal, ahova fel tudod vinni, hogy éppen mit olvasol, tudod jelölni, hogy melyik könyvek érdeklenek stb. és kíváncsivá tett.

3, Miért kezdted el használni, mi fogott meg benne?

@Neelah: A regisztrációm után kiderült, hogy a keresett könyvet már elvitték, így egy időre meg is feledkeztem az oldalról. Következő alkalommal októberben léptem be, szintén egy könyvet kerestem (a Dermesztő csendet, erre emlékszem, bibibííí, és megszerezni is sikerült), aztán januárig megint nem használtam. Vissza akkor tértem, amikor megint elhatároztam, hogy márpedig írni fogok, gyakorolni, fejlődni – és ehhez kértem segítséget molyon. :) Az első karcok után pedig nem volt megállás, elkezdtem feltérképezni az oldalt, kívánságlistát, várólistát készíteni, polcokat összeállítani, zónákat figyelni – és azóta is ezt csinálom teljes lendülettel.

@Indignation: Hogy egy intelligens szubkultúra? :D

@ScarlettBlair: Először csak azért kezdtem el használni, hogy tudjam követni, hogy mennyit olvasok egy évben, milyen könyveim vannak, mik érdekelnek stb. de aztán szépen lassan ráéreztem az ízére, beléptem különböző zónákba stb. és onnan már teljes volt a szerelem :D

4, Vettél már részt molyos eseményen? Milyen tapasztalataid vannak?

@Neelah: Ajándékozós eseményeken  –  abszolút pozitív minden élményem, csak egyszer fordult elő egy elég durva késés, illetve pont ugyanazon az eseményen sokáig nem lehetett utolérni az én ajándékozottamat (utólag kiderült, hogy a két macerás személy egy és ugyanaz) de végül rendeződött a dolog és ajándékba is olyan könyvet kaptam, amire régóta áhítoztam.

@Indignation: Moly szülinapon voltam, de csak egyszer, így nincs nagy tapasztalatom. Kellemes volt, szeretek beszélgetni másokkal könyvekről. A tombola nagyszerű élmény :)

@ScarlettBlair: Még soha nem vettem részt ilyen eseményen, de szívesen kipróbálnám. Sajnos a legtöbb ilyen mindig Pesten van, és mivel én Bécsben tanulok, és legjobb esetben is heti két napot vagyok otthon, nem nagyon van időm felutazni Pestre.


5, Milyen élményeket, tapasztalatokat köszönhetsz az oldalnak? 

@Neelah: Nos… az ajándékozós eseményeknek hála most már kenem-vágom, hogy Magyarországon milyen módszerekkel lehet csomagokat célba juttatni. :D De az oldalra feljárni azért szeretek, mert látom, hogy mennyire sokan vagyunk, élvezem, hogy egy ilyen közösség tagja lehetek. Ráadásul egyre több az ismerős is – vannak persze, akiket továbbra is csak a molyos felhasználónevén ismerek, de a sok karcból úgy érzem, hogy ők sem ismeretlenek már. :) És ahhoz is molyon szedtem össze a bátorságomat, hogy végre elindítsam a blogomat. :)

@Indignation: Köszönhetem az oldalnak, hogy hosszabb kényszerű szünet után újra felfedeztem az olvasást. Köszönhetem, hogy felismertem, milyen sokan olvasnak még ma is. Köszönhetem az ajándékozós események nyújtotta élményt, szeretek ajándékcsomagokat összeállítani.

@ScarlettBlair: Nagyon sok új embert ismerhettem meg a molynak köszönhetően, aminek nagyon örülök, szereztem barátokat, és újra belevetettem magam az olvasás csodás élményébe. Előtte is nagyon szerettem olvasni, de mióta regisztráltam ide sokkal több örömet lelek benne!

6, Milyen típusú könyveket szoktál olvasni? 

@Neelah: Fantasy az alapzsánerem, mellé pedig a krimik, de egyébként mindenevő vagyok – legalábbis, ha elég meggyőzően adják elő, hogy a saját műfajomon kívül is vannak jó könyvek. És szerencsére szokott sikerülni. ^^

@Indignation: Főleg regényt, abból is fantasyt, sci-fit, disztópiát. De egyébként ha betűket látok automatikusan olvasni kezdek, szóval a műfaj ritkán akadály.

@ScarlettBlair: Szinte bármilyen könyvet elolvasok, nagyon sok műfajt szeretek. Ami mostanában a legközelebb áll hozzám az talán a fantasy.

7, Ki szoktál lépni az olvasási komfortzónádból? 

@Neelah: A moly óta aktívabban, mint korábban. Korábban elég szemellenzősen ragaszkodtam a fantasy és a krimi vonalhoz, de azóta van, hogy elcsábulok más irányba. Az egyik legnagyobb komfortzóna elhagyásom a Mielőtt megismertelek című könyv volt (meg a Gyakorlat teszi a mesterkedőt, de az annyira nem tetszett, hogy nem nagyon emlegetem). Nem bírom a romantikus sztorikat. Fröcsögjön a vér, ordítsanak sárkányok, gyilkolásszon egy pszichopata vagy járjon kopogószellem a padláson – és én boldog vagyok. Vagy csak szimplán szenvedjen nagyon a főszereplő – arról szívesen olvasok, hogyan dolgoz fel egy veszteséget valaki akkor is, ha nem kergetik mutáns, radioaktív patkányok.

@Indignation: A Molynak köszönhetően igen. Vannak pecsétek, amikért (ha van rá elég idő) bármit elolvasok. És hálás dolog ez, szélesíti a látókört. Ajánlom mindenkinek.

@ScarlettBlair: A romantikus regényeket például nem nagyon, vagy inkább nagyon nem szeretem, de mostanában egyre több ilyent is olvasok :)

8, Melyik könyv volt az, amelyik elindította a lavinát, tehát melyik volt az első, aminek hatására elkezdted falni a köteteket? 

@Neelah: Nem hiszem, hogy volt ilyen könyv, a rajongásomat sokkal inkább édesanyámnak köszönhetem, aki hasonló könyvmoly, mint ami belőlem lett. A neveltetésem természetes része volt az olvasás, fel sem merült bennem, hogy meg lehet lenni nélküle is. Ráadásul törékeny gyermeki lelkem nagyon gyorsan a varázslat felé fordult, és onnantól kezdve a heti könyvtárlátogatáson mást se csináltam, csak radaroztam a mágikus sztorikat. Ennek ellenére, amikor kijött a Harry Potter, kerek-perec kijelentettem, hogy nekem nem kell. Volt egy kis defekt a fejemben: ha valami népszerű volt, ha valamit mindenki szeretett, engem csak azért se érdekelt. Aztán keresztanyám, aki nem tudott gyerekes kis ellenállásomról, megvette nekem az első részt húsvétra. Villámgyorsan a Harry Potter generáció oszlopos tagja lettem – és vagyok azóta is az. Imádom. ^_ ^

@Indignation: Pontos időpontot, és könyvet nem tudok mondani. Amióta az eszemet tudom olvastam, tizenéves koromtól. Már egészen korán Vavyan Fable és Rejtő Jenő regényeit fogtam a kezembe anyai ajánlásra, valamint a Harry Potter széria idejében voltam tinédzser, szóval nem került el a láz engem sem.

@ScarlettBlair: Mint nagyon sok mindenkinek, az első ilyen könyv nekem is a Harry Potter volt. kezdetben még anyukám/apukám olvasta fel nekem a köteteket esti mese gyanánt, de már akkor is nagyon vártam, hogy saját magam is olvashassam őket. Azt hiszem ez a negyedik kötet közepe táján következett be, ami azt hiszem, olyan negyedik osztály környékén lehetett, tehát már nagyon kicsi korom óta :)

9, Melyik az abszolút kedvenc könyved, amit bármikor kézbe vennél és olvasnál?

@Neelah: Harry Potter, azon belül az ötödik rész az abszolút és örök kedvenc. Illetve van még egy sorozat, ami számomra Harry Potter szintű, ha nem egy hajszálnyival jobb (ezt sosem tudom eldönteni): Johathan Stroud Bartimaeus trilógiája. Reklámozom, ahol csak tudom, mert azt olvasni kell!

@Indignation: Van néhány kedvenc könyvem, de ha az a kérdés, hogy melyiket tudnám akármikor olvasni, akkor egyértelműen T. Z. Sabatin: A gonoszok feltámadása nyer. Sokszor csak úgy lekapom a polcról és elolvasok egy-egy fejezetet vacsora közben. Összesen szerintem legalább ötször-hatszor elolvastam már.

@ScarlettBlair: Az Elfújta a szél!


10, A 2016-os év könyve. Melyik jutott elsőnek eszedbe?

@Neelah: Jodi Picoult: A nővérem húga. Összetiporta a lelkemet.

@Indignation: Susanna Clarke: A hollókirály

@ScarlettBlair: Jojo Moyes- Akit elhagytál. Tessék, egy romantikus könyv lett a kedvencem 2016-ban! :)

11, Melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia szerinted?

@Neelah: Bartimaeus trilógia! (Reklámozom, mondtam, nem? :D) Vagy ha a tavalyi olvasmányaimból kellene egyet kiemelnem, az a Big magic lenne Elizabeth Gilberttől. Eredetileg azért vettem kézbe, mert azt reméltem, hogy valami löketet ad ahhoz, hogy végre rendesen dolgozhassak az egyelőre csak reménybeli regényemen, de végül sokkal többet adott. És nem csak az írói vénámnak.

@Indignation: Ezen a kérdésen nagyon sokat gondolkodtam, mivel nem vagyunk egyformák és mindenkinek másra van szüksége. Így inkább leegyszerűsítem a kérdést magamnak, és ajánlok valamit azoknak, akik nyitottak, vagy szeretnének azzá válni: E. M. Forster: Maurice

@ScarlettBlair: Gayle Forman- ha maradnék című könyve az, amit mindig mindenkinek nyugodt szívvel ajánlok!

12, Milyen könyvvásárlási szokásaid vannak? 

@Neelah: Boltban szinte soha nem vásárolok, mert úgy nehéz a kedvezményeket érvényesíteni (és hát egy moly folyton spórol a következő könyvre), inkább online rendelek – van, hogy kivárom az akciókat, de az sem ritka, hogy valami elkattan a fejemben, hogy nekem ez most kell, és akkor megrendelem kupon nélkül is – interneten így is olcsóbb. Illetve idén elég sok kötetre tettem szert molyon keresztül is. :)

@Indignation: Könyvtár révén, vagy ajándékozós esemény és ünnepek segítségével szerzek magamnak olvasmányokat. Nem tudom mikor vásároltam utoljára könyvet saját részre :D

@ScarlettBlair: Ha moziba megyünk mindig veszek egy könyvet, függetlenül attól, hogy abban a hónapban vásároltam-e már, vagy még nem. Amúgy nagy átlagban 3 könyvet veszek egy hónapban, ezt megpróbálom a kívánságlistámhoz igazítani, de szoktam „impulzusvásárolni” is, ha valami nagyon megtetszik, azt egyből viszem :)

13. Milyen számodra az ideális olvasási körülmény?

@Neelah: Alapvetően bárhol képes vagyok olvasni, de ha nagyon az ideálisat keressük, akkor minél közelebb a természethez. Lakásban ez azt jelenti általában, hogy kikucorodom a teraszra, de ha van udvar, akkor percek alatt eltűnök valamelyik fa alatt az aktuális könyvemmel. (Télen azért nem.)

@Indignation: Tulajdonképp mindegy. Bárhogy tudok olvasni. Azért az nem baj, ha csend van.

@ScarlettBlair: Nekem bármilyen olvasási körülmény ideális olvasási körülmény! Valamiért viszont legeslegjobban akkor szeretek olvasni, mikor megyek haza a vonattal Bécsből.

14. Inkább az önálló köteteket vagy a sorozatokat szereted jobban?

@Neelah: Nem válogatok – ha jó, jöhet! Mazochista módon még a sorozatkötetek közötti várakozást is szeretem.

@Indignation: Önálló kötetet, nem baj ha vastag.

@ScarlettBlair: Alapvetően az önálló köteteket jobban szeretem, de persze amikor a végére érek egy-egy ilyen könyvnek, akkor mindig szomorú vagyok, hogy miért nincs még egy és még egy és még egy és még egy rész :D


15. Mennyi időt szoktál hetente olvasással eltölteni? 

@Neelah: Változó. Most, hogy munkanélküli vagyok (és nonstop munkát keresek, nyilvánvalóan XD), többet, de átlagosan talán öt órát. Általában a kádban fetrengve. Vannak hetek, amikor ez csúnyán megborul – van, hogy egy sort nem haladok, máskor két könyvet darálok be pár nap alatt. Elég hangulatolvasó vagyok.

@Indignation: Munkába menet és jövet. Egy órát utazok odafele, ebből aktívan 30 percet olvasok. Ugyanez visszafele, az napi 1 óra, egy héten 5 munkanap van, az összesen 5 óra. Néha otthon is kicsit.

@ScarlettBlair: Nagyjából az összes szabadidőmet. Ha suliba megyek, a villamoson, munkába menet úgy szintén, ha valahova utazunk a barátommal, az autóban. Amikor nem kell tanulnom, szóval, amikor van egy szabd percem, nagyjából mindig.

16, Mi alapján kerülnek a kívánságlistádra a könyvek? 

@Neelah: A borító nálam elég esszenciális – csúnya vagyok, tudom –, ha az nem tetszik, a polcomra máris nem szeretném a könyvet. Persze, ha a fülszöveg meggyőz, felteszem a listámra, de csak könyvtári szándékkal. Ahhoz, hogy ez változzon, nagyon-nagyon jónak kell lennie az adott könyvnek. (Ilyen volt idén Robert Crais A gyanúsított című kötete – az már a polcomon van, borító ide vagy oda.) Egyébként fülszöveg alapján válogatok, ha az tetszik, szinte biztos, hogy listára kerül, akármilyen is a visszhang róla.

@Indignation: Legtöbbször a figyeltjeim által várólistára, kívánságlistára helyezett könyveket nézem meg, és ha tetszik már veszem is fel. Néha szörfölgetek a molyon a könyvadatlapokon keresztül, vagy címkék segítségével.

@ScarlettBlair: Ha megtetszik a borító elolvasom a fülszöveget, és ha az is tetszik, akkor kívánságlistára kerül. Vagy, ha olyan író írta, akit kedvelek, akkor el sem olvasom miről szól, megy a kívánságlistára. Meg még akkor, hogy valamelyik figyeltemnek nagyon tetszik, és jó értékelést írt róla.
17, Jelenleg hány olvasatlan könyv pihen a polcodon?

@Neelah: Hm… várólista csekkolás folyamatban. Hát öhm… 136 várólistás könyvem van, tehát ennyi olvasatlanom fizikai formában. Az e-bookhalmon felül. Nyikk.

@Indignation: Egy sem. Amihez hozzájutok azt el is olvasom.

@ScarlettBlair: Jobb bele sem gondolni. 68…

18, Melyik volt a legutóbb vásárolt könyved? 

@Neelah: Utoljára Kresley Cole Vámpírszeretők könyvét szereztem meg egy nagyon türelmes molytól. (Az első találkozónkat le kellett mondanom, mert várt otthon egy beteg hörcsög, engem meg hazaűzött a lelkiismeretem. De azóta már meggyógyultunk! ^^)

@Indignation: Hm, saját részre fogalmam sincs, ajándékba Hana Doskočilová: A vakond és az évszakok című kétnyelvű képes-verses kötetet vettem apukámnak angoltudás fejlesztésére.

@ScarlettBlair: Tavaly (!!!) vettem utoljára könyvet, de akkor egyszerre hármat, még pedgi a következőket: Kisgyörgy Éva- Világutazók kézikönyve, Paricia Gucci-Gucci és Cahrles Dickens- Karácsonyi ének.

19, Melyik könyvet olvastad el legutoljára?

@Neelah: Lisa De Jong: When it rains – na, ez tipikusan egy olyan könyv, ami nem vág az ízlésembe. De kaptunk egy szereplőt, aki szenvedett és mindenféle élményt próbált feldolgozni, úgyhogy a végére egészen jól összebarátkoztunk.

@Indignation: Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

@ScarlettBlair: Amit legutoljára befejeztem, az Cat Clarke- Összekuszálva című könyve volt (annyira nem tetszett), de mire ez a kis interjú kikerül @Niitaa blogjára már Sophie Jackson- Egy font hús című könyvével is végezni fogok (elég vegyesek az érzelmeim vele kapcsolatban).

20, Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

@Neelah: Hangulat, kizárólag. Ezért nem jelentkezek várólistacsökkentő eseményekre és ezért nem vállalkozom közös olvasásokra sem. Befeszülök, ha megmondják, mit olvassak, pláne, ha ekkora kupacból válogathatok. Általában mikor végeztem egy könyvvel, elkezdek keringeni a polcaim előtt arra várva, hogy valamelyik könyv rám kiabáljon, hogy engem vigyél! Van, hogy egy eltart egy darabig és az sem ritka, hogy leveszek kettőt, amikről úgy érzem, hogy talán, de két oldal után visszateszem és keringek tovább.

@Indignation: Mostanában ráfeküdtem a „nagy könyvekre”. Igyekszem a szerintem az alapműveltséghez tartozó könyveket sorra keríteni. Egyébként ha van lehetőségem válogatni, nem egy műfajba tartozó könyveket olvasok egymás után. Fantasy után nem jöhet rögtön másik fantasy, nem akarom, hogy befolyásolja az élményt.

@ScarlettBlair: Nagyon egyszerű: amelyik éppen soron következi a várólistámon. Tehát, amilyen sorrendben megvettem a könyveimet. Nagyon ritkán szoktam csak ezen változtatni, mondjuk, ha egy könyvet még gyorsan el kell olvasnom egy kihívás lejárata előtt, de ez elég ritka.


Köszönöm, hogy részt vettetek a játékomon! :) 




5 megjegyzés:

  1. "@Indignation: Hogy egy intelligens szubkultúra? :D" - Noémi válasza mekkora már!! Ezen olyan jót nevettem :D

    VálaszTörlés
  2. Az újabb három válaszoló is fantörpikus. Irigylem Indignation-t, hogy mindent el tud olvasni, nincs várakozója. Én túl mohó vagyok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugye? :D
      Én is azon a válaszon ledöbbentem, hogy nem semmi! :)
      Nálam is van körülbelül 70 olvasatlan könyv... O.o

      Törlés
  3. Annyira jó olvasni ezeket! :)
    Nagyon jó ötlet volt Nita *-* ❤

    VálaszTörlés